Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

1,2,3,4 hoedje van bloatware-apps

Review Vodafone Smart Platinum 7: premium en bloatware gaan hand in hand

· 30 november 2016

Vodafone heeft wel vaker 'eigen' smartphones op de markt gebracht en de Smart Platinum 7 is daar het nieuwste voorbeeld van. Wij gingen met deze smartphone aan de slag!

Vodafone Smart Platinum 7

De Vodafone Smart Platinum 7 is, zoals de naam doet vermoeden, alleen te koop bij de provider. Dit toestel is hoog gepositioneerd binnen de Vodafone-smartphones, daarom dat er ook gekozen is voor de naam Platinum. Maar eigenlijk is de Smart Platinum 7 niet door Vodafone zelf gemaakt, het is een whitelabel-smartphone van Alcatel, die volledig in Vodafone-branding op de markt is gebracht. Het bedrijf verantwoordelijk voor deze (en vele andere) smartphones is TCL communications. 

Neemt niet weg dat Vodafone een dappere stap zet in de drukke smartphone-markt en brengt daarbij redelijke specs. Wij waren dan ook benieuwd hoe dit € 399 kostende toestel zou functioneren.

Design en prestaties

Alhoewel de Vodafone Smart Platinum 7 niet bijzonder spannend is qua design, zijn er toch een aantal aantrekkelijke elementen te vinden. Zo is de glazen achterkant met de geïntegreerde vingerafdrukscanner prettig om naar te kijken, maar alleen als je tegen vlekken kunt. Het is natuurlijk wel een vingerafdrukken-magneet. Verder zien we aan de achterzijde een flink camera-uitsteeksel, de lens torent hoog boven de achterzijde uit. Dit zorgt ervoor dat het toestel op de tafel direct op de camera leunt en dit verdient wat mij betreft niet de schoonheidsprijs. 

Vodafone Smart Platinum 7

Aan de zijkant vinden we twee buttons, één voor het volume aan te passen en de powerbutton. Deze zijn geribbeld en zorgen voor een goede grip en de 'herkenbaarheid' is goed te noemen. De ribbels mochten wat mij betreft wel iets minder grof, maar het is niet storend.

Dit geldt overigens ook voor de voorzijde, waarbij er gekozen is voor 2,5D-glas. Dit is afgerond aan de zijkant en zien we vaker terug bij moderne smartphones. Maar Vodafone (of Alcatel) heeft ervoor gekozen om boven dit glas nog twee speakers te plaatsen. Nu ben ik wel te spreken over de speakers, maar ik ben niet bijster enthousiast over de designkeuzes. Dit liet me denken aan de HTC Desire S, die ook de speakers boven het scherm had zitten. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de bezels vrij groot zijn, jammer. 

Los van deze keuzes die ik persoonlijk niet mooi vind, is het een premium-toestel en heeft Vodafone ook voor deze looks gezorgd in de Smart Platinum 7. 

Vodafone Smart Platinum 7

Onder de motorkap vinden we de Snapdragon 652 in combinatie met 3GB RAM. Op papier geen slechte specificaties, maar het blijft wel een gedurfde keuze om hier een QHD-scherm in te zetten. Doordat er meer pixels aangestuurd moeten worden, zal de processor en grafische chip zwaardere belast worden. Hier merk je bij dagelijkse 'werkzaamheden' weinig tot niets van en ook lichte games draaien als een zonnetje op deze smartphone. Maar ga je wat verder en wil je zwaardere games spelen, dan heeft de Platinum 7 hier toch af en toe wat moeite mee. Hierbij denk ik zelf dat een full HD-scherm de issues op zou kunnen lossen. Toch blijft deze Vodafone-smartphone over het algemeen goed presteren.

Scherm, software en accu

Het scherm van de Smart Platinum 7 is opvallend: er is gekozen voor een QHD-resolutie. Alhoewel het voor gamen wellicht beter was om een lagere resolutie te kiezen om de 'smoothness' te garanderen, zal deze keuze gebaseerd zijn op virtual reality. Doordat er met dit toestel ingezet wordt op VR, zal er gekozen zijn voor een QHD-scherm. 

Het scherm zelf heb ik weinig op aan te merken. Er zit een 5,5 inch AMOLED-paneel in en dit zorgt voor mooie diepe kleuren en zwart dat ook echt zwart is. Op dit scherm wordt geen 'Samsung-kwaliteit' bereikt, maar voor € 399 ben ik er tevreden over. 

De software op het toestel is gebaseerd op Android 6.0 met daarbij de beveiligingsupdates van juni. Inmiddels brengt Google maandelijkse updates uit waarmee toestellen voorzien worden van de laatste patches. De laatste update voor de Vodafone Smart Platinum 7 komt dus uit juni, dat wil zeggen dat er een paar maanden belangrijke updates mist. Als dat nu al het geval is, vrees ik voor de toekomst, als het toestel een jaar op de markt is. Hoeveel updates gaan we dan nog zien?

Verder is het bijna compleet standaard-Android en dan kan ik waarderen. Er zijn weinig tot geen grafische aanpassingen gedaan en heb je eerder een Nexus gebruikt, dan zullen de looks je bekend voorkomen.

Het betreft hier een Vodafone-smartphone, dus de verwachting was wel dat er de nodige apps van de provider op zouden zitten. Dit zijn er in totaal acht, variërend van niet nuttig tot niet zo nuttig. Vanuit Vodafone begrijpelijk dat er eigen apps geïnstalleerd worden, waaronder Call+ en de MyVodafone-app, maar er zijn ook apps die compleet overbodig zijn. Hierbij is het voor de gebruiker niet mogelijk om deze te verwijderen. 

Qua software is het dus tweeledig: enerzijds enthousiast over bijna-standaard-Android, wel met wat vrees voor updates en anderzijds de grote lading bloatware van Vodafone. Hopelijk biedt Vodafone de optie bepaalde apps te verwijderen, maar die kans is vrij klein...

Vodafone Smart Platinum 7

De accu van de Vodafone Smart Platinum 7 gaat bij 'normaal' gebruik een dag mee. Hiermee bedoel ik dan van 7 uur tot ongeveer 23 uur in de avond op één acculading. Er waren wel dagen dat ik het toestel wat vaker moest bijladen, maar over het algemeen heb ik weinig aan te merken op de accu. Wel is het jammer dat er geen quickcharging aanwezig is, opladen gaat dus 'ouderwets' langzaam.

Vodafone Smart Platinum 7

Camera en VR

De Smart VR-bril van Vodafone is precies geschikt gemaakt voor de bijbehorende smartphones. Er zit in deze bril geen directe connector voor de microUSB-aansluiting, maar is een uitsparing open gelaten om het toestel tijdens het gebruik op te laden. Op de Platinum 7 is weinig extra VR-software te vinden, maar wel is de Cardboard-app voorgeïnstalleerd. Standaard zijn de mogelijkheden vrij beperkt.

Smart VR

De pasvorm van de bril is redelijk goed, ook als je hem langere tijd gebruikt. Als brildrager vond ik dat wat lastiger, deze paste er niet goed in en moest ik dus afzetten om fatsoenlijk gebruik te maken van alle opties. Aan de onderzijde van de Smart VR zit de bediening, twee buttons, onder andere om mee te selecteren. Waar dit misschien niet direct een logische plaats lijkt, werkte dit best prettig. 

Smart VR

Wil je laagdrempelig kennis maken met Virtual Reality en ben je van plan de Smart Platinum 7 aan te schaffen, denk dan ook zeker na over de VR-bril. Mocht je het nog iets laagdrempeliger willen houden, dan voldoet een Cardboard ook, alhoewel de bouwkwaliteit en pasvorm daarvan wel minder zijn.

De camera aan de achterzijde is uitgerust met 16 megapixels, terwijl we aan de voorkant een camera met 8 megapixel vinden. Vooral in goed licht zijn de foto's zeker acceptabel en heb ik hier weinig op aan te merken. Het scherpstellen gaat vrij soepel en snel, dus het snel verleggen van de focus kan zonder veel problemen. 

De camera-app is redelijk uitgebreid en biedt toegang tot de nodige opties. Hierbij zit onder andere een manual-mode, met extra opties voor de meer ervaren fotograaf. Ook slo-mo is een optie, om slowmotion-video's op te nemen.

Bij slecht licht wordt het wel redelijk dramatisch, de foto's zijn niet optimaal en is er veel ruis merkbaar. Nu hebben de meeste smartphone-camera's hier wel moeite mee, dus de Platinum 7 is geen uitzondering.

Conclusie

Met de Vodafone Smart Platinum 7 koop je geen slechte smartphone, maar het is ook geen toestel om speciaal voor naar de winkel te gaan. De verkoop zal vooral plaatsvinden in de Vodafone-winkels of online shop, waar het product aangeprezen wordt. De prestaties zijn in orde, alhoewel zwaardere games in combinatie met het 2K-scherm soms wat moeite hebben om goede prestaties te leveren. De accuduur is oké, de camera maakt in goede lichtomstandigheden acceptabele foto's en het design is niet bijzonder spannend, maar geeft wel een premium look. 

Pluspunten

+ Goede front-facing stereo-speakers

+ QHD AMOLED-scherm

+ Vingerafdrukscanner

+ Premium looks

Minpunten

- Veel Vodafone bloatware

- Foto's bij weinig licht

- Prestaties zware games vallen wat tegen

- Sta niet achter elke designkeuze: grote bezels, camera- bult aan achterzijde

- Vrees voor trage software-updates

Vodafone Smart Platinum 7 kopen

De Vodafone Smart Platinum 7 is te koop bij Vodafone met een adviesprijs van € 399. De Smart VR-bril dient los aangeschaft te worden via Vodafone.

Review Vodafone Smart Platinum 7
Score: 4,00 / 5
De nieuwste artikelen over Vodafone Smart Platinum 7

Vodafone lanceert Smart Platinum 7-smartphone voor € 399

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Vodafone Smart Platinum 7

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...