Nederlandse Unpluq Tag helpt afleiding vermijden: werkt het ook?

Nederlandse Unpluq Tag helpt afleiding vermijden: werkt het ook?

Onze telefoons zijn onmisbaar, maar tegelijk kunnen apps ons ook afleiden. Zo kunnen we minder makkelijk in slaap vallen of lukt het werken niet zo vlot. De Nederlandse start-up Unpluq heeft een kleine gadget die je op drie manieren helpt om niet afgeleid te zijn door apps.

Unpluq Tag

Jorn Rigter en Tim Smits zijn twee oud-studenten van de Technische Universiteit Delft en twee jaar geleden lanceerden ze een product dat helpt om geconcentreerder te zijn. Een usb-c-stickje die je in je telefoon stopt wanneer je apps als Instagram of Twitter wil gebruiken. Zonder de stick zijn afleidende apps geblokkeerd.

De 'Unpluq Key' zoals hun product heette heeft recent een opvolger gekregen in de vorm van een NFC-tag. De verbeterde 'Unpluq Tag', zoals hij heeft, moet je op de achterzijde van je smartphone tikken als je zin hebt om door Tik Tok te scrollen of de de beste apps voor baasjes van honden te testen. Op de redactie ontvingen we een Unpluq-tag en we bespreken drie manieren waarmee het helpt om afleiding te vermijden. Als laatste geven we onze ongezouten mening.

1. De fysieke handeling

Zodra je de bijhorende Unpluq-app installeert krijg je meteen de mogelijkheid om apps te selecteren die jouw afleiden. De app geeft zelf al een paar suggesties. Wat Unpluq doeltreffend maakt, is dat je telkens een fysieke handeling moet doen voordat je Instagram opent of de beste apps om de Tour de France te volgen. Als je een afleidende app opent, doe je dat namelijk onbewust en Unpluq draait dat onbewuste gedrag om tot een bewuste keuze. Je kiest namelijk zelf om je tag te nemen, de achterkant van je telefoon te tikken.

Zodra je dat hebt gedaan kan je de app gebruiken, maar er is ook een manier om jezelf te nog meer te ontmoedigen. Je kan een kleine uitdaging kiezen die je moet voltooien alvorens je de app kan openen. Dat is bijvoorbeeld schudden met je telefoon of een QR-code scannen die aan de andere kant van je huis tegen de muur hangt. Telkens als je de Unpluq Tag hebt gebruikt, dan blijf je toegang krijgen tot afleidende apps en dat een zelfgekozen tijdstip. Het kan bijvoorbeeld 5 of 10 minuten werken.

2. Handige Unpluq-app

We hebben het meestal over de Unpluq Tag, maar de meeste magie is afkomstig van de bijhorende app. Telkens als je een afleidende app opent krijg je alleen een melding te zien die stelt dat de app is geblokkeerd, en die je verzoekt om de Unpluq Tag tegen de achterzijde van je telefoon te houden.

Verder kan je ook tijdschema's instellen waarmee je toegang ontzegt tot apps die je tijd doen verliezen. Je kan bijvoorbeeld instellen dat je geen toegang krijgt tot Facebook of gratis games gebaseerd op tv-series tijdens de werkuren, maar wel wanneer je 's avonds thuis bent. In dat geval heb je de Unpluq Tag 's avonds niet nodig. De tijdschema's doen denken aan de Focusmodus van Android. Je kan bijvoorbeeld een schema gebruiken dat sociale media-apps blokkeert tijdens de werkweek en een tweede dat je eraan herinnert om geen werkapps te gebruiken in het weekend.

3. Volg je voortgang

Als je slechte gedragingen zoals afleiding wil vermijden, dan speelt motivatie ook een rol. In de Unpluq-app kan je daarom jezelf eraan herinneren hoeveel tijd je hebt bespaard dankzij Unpluq Tag. Je kan er daarnaast ook ontdekken welke apps er nog steeds in slagen om het meeste van je tijd af te dwingen. Zo kan je bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat je alle Star Wars-apps op je telefoon beter kan blokkeren tijdens het werk.

Werkt de Unpluq Tag ook?

"Ja" is het korte antwoord, want je gaat inderdaad bewuster nadenken over de manier waarop je je tijd besteedt. Toch zal de Tag niet voor iedereen een grote meerwaarde vormen, en heel wat gebruikers zullen ook al prima in staat zijn om afleiding te vermijden met de ingebouwde Focusmodus die werkt op elke Android-telefoon.

Toch is de Unpluq Tag zeker een verbetering in vergelijking met zijn voorganger, de usb-c-stick. Het is niet erg prettig om je telefoon te gebruiken wanneer een stickje ingeplugd. Verder gaat de app ook prima om met de privacy van gebruikers, want data wordt alleen lokaal opgeslagen op je telefoon. Dat is belangrijk, want om te werken, moet de Unpluq-app kunnen zien welke apps jij gebruikt en zelfs waar je op het scherm tikt. Dat zijn erg gevoelige toestemmingen en gegevens die je niet naar de servers van een bedrijf wil versturen.

Nederlandse Unpluq Tag helpt afleiding vermijden: werkt het ook?
Het Unpluq Premium-abonnement

Wel is er nog één nadeel om te onderstrepen, en dat zijn de functies achter een betaalmuur. Als je een Tag koopt krijg je een jaar toegang tot Unpluq Premium, ofwel de volledige functionaliteiten van Unpluq. Na die 12 maanden kan je nog maar twee afleidende apps in de app instellen en je kan niet langer tijdschema's gebruiken. Als je deze functies terug wil, dien je 3,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar te betalen. Dat lijkt ons veel geld als je weet dat je eerst als je eerst al bedrag hebt uitgegeven aan de Tag. Uiteraard wil Unpluq hier een bron van inkomsten vergaren nadat de Tags over de toonbank zijn gegaan, maar deze betaalmuur lijkt iets te dwingend te zijn.

Unpluq Tag kopen

De Unpluq-tag is nog tot en met vrijdag 1 juli aan een voordeligere prijs te koop via de crowdfundingsite IndieGoGo. Hij kost er 43 euro en komt met één jaar gratis Unpluq Premium.

Unpluq - Verminder Schermtijd
Zodra je de Unpluq-app installeert krijg je meteen de mogelijkheid om apps te selecteren die jouw afleiden. De app geeft zelf al een paar suggesties. Wat Unpluq doel ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties