Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

Trending smartphones
 • Xiaomi Mi A2

 • Xiaomi Redmi Note 5

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • Nokia 8 Sirocco

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Geen headphones, geen earphones maar bonephones

Review Aftershokz Trekz Air: bijzondere Bone Conduction-headphones

· 09 oktober 2017

Bone Conduction is een techniek die nog niet zo vaak in consumentenelektronica is toegepast en AfterShokz heeft nu een hoofdtelefoon op de markt gebracht die van deze techniek gebruik maakt. Wij hebben deze Trekz Air uitgebreid getest en onze bevindingen lees je in deze review.

Wat is Bone Conduction?

Voordat we de Trekz Air zelf bespreken leggen we eerst uit wat Bone Conduction precies is. Wellicht dat je deze techniek al eens tegen gekomen bent bij een gehoorapparaat, want Bone Conduction kan ook gebruikt worden voor degene die problemen hebben met hun gehoor. Deze techniek geleidt (conduct) het geluid van de bron via de botten (bone) van de schedel.

De reden dat wij onze stem zo raar vinden klinken wanneer we hem terugluisteren heeft ook te maken met dit verschijnsel. Via de botten worden de lage tonen veel beter geleid en daarom lijkt onze stem hoger wanneer we hem via een opname terug horen.

Zo werkt Bone Conduction

AfterShokz Trekz Air

Volgens het bedrijf zelf zijn de Trekz Air ontworpen voor de atleten onder ons. Dit is een logische keuze van AfterShokz en wel om twee redenen. De markt voor de sporthoofdtelefoons is ontzettend groot en er is nog niet echt een marktleider. Daarnaast heeft de Bone Conduction-techniek een groot voordeel en dat is dat je te allen tijde je omgeving blijft horen.

Het apparaat

Het betreft hier een Bluetoothhoofdtelefoon dus je hebt geen draden langs je lichaam lopen. Bij het sporten is dat zeker handig omdat je dan vrij kan bewegen.

De twee luidsprekers zijn met elkaar verbonden door een draad voorzien van een rigide versteviging. Hierdoor blijft de draad wel eens een beetje 'zweven' tussen je nek en je achterhoofd. Daar heb je niet echt last van maar het staat wel een beetje gek.

Je 'klemt' de twee luidsprekers over je oren heen en positioneert ze voor je oor. Dat positioneren gaat niet vanzelf en daar moet je wel een beetje handigheid in krijgen. Wanneer ze niet helemaal op de goede plek zitten is het geluid wat minder diep.

Trekz Air

Achter beide oren zit een verdikking met de eerder genoemde technologie. Achter je linkeroor zit het 'geval' waarmee je de Trekz Air kunt bedienen. De unit bevat de accu en de twee knoppen die je nodig hebt om het apparaat te bedienen. Met de twee knoppen bedien je het geluid en de voorste is ook nog voor het pairen met Bluetooth. Helemaal vooraan zit het lipje waaronder de microUSB-aansluiting zit om op te laden.

Op de linkerluidspreker zit een grote knop waarmee je de muziek en gesprekken kunt bedienen. Dit is een grote knop die een beetje uitsteekt, niet zo fraai maar wel erg functioneel wanneer je aan het rennen bent.

De positionering van de knoppen en de aansluiting mogen ze van mij nog wel eens beter bekijken. Maar alles werkt en doet wat het moet doen.

Het geluid

Alles draait bij dit product om het geluid wat je terugkrijgt van dit apparaat. Ik moet eerlijk zeggen dat ik nogal sceptisch was over de techniek. Want hoeveel diepte en warmte krijg je in het geluid wanneer je de bron van het geluid niet direct in je oor hebt. De eerste paar uur werd dit vermoeden ook bevestigd. Ik vond het geluid vlak en weinig diepte hebben.

Maar zoals ik al eerder schreef, je moet de juiste 'sweet spot' vinden. Daar moet je jezelf in trainen maar het verschil hoor je absoluut.

Wanneer je de Trekz Air goed positioneert dan is het geluid echt acceptabel. Wanneer je weet dat het een open systeem is en er geen omhulsel om je oor zit voor de lage tonen is het best goed. Het enige verschil is dat de muziek wat minder dynamiek heeft, wat minder diepte. 

Alles horen

Het grote voordeel van deze hoofdtelefoon met de Bone Conduction-techniek aan boord is dat je oren vrij blijven. De eerste keer dat je dat meemaakt is heel gek, maar ik ben wat dat betreft wel om.

Zeker de sporter, voor wie dit product bedoeld is, heeft veel baat bij het horen van de omgeving. Hardlopen doe je vaak op de openbare weg en er gebeuren veel ongelukken met sporters. Automobilisten, motor-en scooterrijders letten niet goed op en dan ben je als hardloper een makkelijk slachtoffer.

Het is zaak dat je als sporter weet wat er om je heen gebeurd zodat je altijd kan anticiperen op gevaarlijke situaties.

Op kantoor

Er is nog een andere kwaliteit van de Trekz Air en dat is zijn microfoon. Hij is perfect om telefoongesprekken mee te voeren. Persoonlijk ben ik al een tijdje op zoek naar de hoofdtelefoon die je niet afsluit van mensen waarmee je werkt en waar je goed mee kunt bellen.

Andere 'rond je nek'-modellen waren prima met muziek maar de microfoon was dramatisch. Hier scoort dit product echt heel erg goed. Men had niet in de gaten dat ik belde met een handsfree device.

Maar er kleeft ook een nadeel aan het feit dat je de muziek niet luistert via je oren. Omdat de oren vrij zijn hoor je ook het omgevingsgeluid. Dat is prima zolang het een kantoor of een rustige straat betreft, maar het wordt anders wanneer je langs een drukke weg loopt of rent, in een trein zit of een andere drukke ruimte. Wanneer er maar genoeg geluid is, wordt de muziek in je hoofd daardoor als het ware weggedrukt en hoor je niks meer van wat er speelt.

Wat kost de AfterShokz Trekz Air?

De prijs van de AfterShokz Trekz Air is 149,99 euro en dat vinden wij behoorlijk aan de prijs. We nemen aan dat we hier voornamelijk voor de techniek betalen. Het design kan niet zo heel duur zijn.

Voor dat geld krijg je naast de Trekz Air een opbergtasje, laadsnoer en oordoppen. Ja je leest het goed, AfterShokz levert een paar afzichtelijke oordoppen mee. Deze zijn bedoeld om in een omgeving te gebruiken waar veel lawaai is zoals een vliegtuig. Wij weten nog steeds niet of dit een grap is of gewoon hele slechte marketing.

Conclusie

De Aftershokz Trekz Air is een bijzondere hoofdtelefoon. Ontworpen voor de sporter die zijn omgeving wil blijven horen tijdens het sporten. Geef toe, dat is handig en veilig.

Het design is niet spectaculair en wanneer je hem, zoals ik, ook gewoon in het dagelijks leven wil gebruiken staat hij niet echt hip. De batterijduur is prima, meer dan een hele dag muziek luisteren voordat je hem weer moet opladen. Alleen de prijs is wat ons betreft het grootste struikelblok.

De Aftershokz Trekz Air is onder andere te koop bij Bol.com

Positieve punten

+ Muziek is goed te doen, lage tonen komen goed door voor een dergelijk apparaat
+ Inderdaad erg veilig tijdens het sporten
+ Hele goede microfoon om te bellen

Negatieve punten

- Design is 'meehhhhh'
- Kost even wat tijd om hem op de juiste plek te krijgen
- Werkt niet in een omgeving met veel lawaai
- Die oorpluggen zij echt raar
- Prijs aan de hoge kant

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (4)
Bezig met laden van reacties...