Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Goede prijs/kwaliteit verhouding

TicPods Free review: in-ears die 'ergens' op lijken zijn best goed

· 14 december 2018

Mobvoi is de fabrikant achter de TicWatch maar heeft nu ook voor het eerst een headset op de markt gezet. De Ticpods Free lijkt verdacht veel op de headset van Apple en heeft ook veel overeenkomstige functies.

TicPods Free

Mobvoi is de fabrikant achter de TicWatch waar we hier op Androidworld al verschillende malen over geschreven hebben. Het bedrijf heeft nu ook een draadloze hoofdtelefoon op de markt gezet onder de naam TicPods Free. Deze kregen al eerder bekendheid via een grote crowdfundingcampagne waar ze meer dan twee miljoen mee ophaalden. We hebben een review-set ontvangen van de Nederlandse distributeur en hebben daar de volgende review over geschreven.

Design en bouwkwaliteit

Laten we er niet om heen draaien. De TicPods Free lijken heel veel op de AirPods van Apple. Het zijn ook twee doppen op een steeltje en dat is een ontwerp wat Apple als eerste op de markt heeft gezet. Mobvoi is niet de eerste die veel kenmerken van dit ontwerp overneemt, maar misschien wel het eerste grote bedrijf die dat doet. Wanneer je de AirPods en de TicPods Free naast elkaar zou leggen zou je zien dat deze op detailniveau heel verschillend zijn. Het formaat van de TicPods Free is vooral veel groter

Airpods vs TicPods Free

Links Airpoids, rechts TicPods Free

De TicPods Free hebben een platte 'steel' en het in-ear onderdeel is een stuk groter in vergelijking met de AirPods. Ook hebben de TicPods Free een spitser gedeelte voor wat in het oor gaat. Het kunststof waarvan de in-ears zijn gemaakt voelt premium aan maar is verder niet afgewerkt met een of andere coating of glossy finish. 

TicPods Free

Het doosje waar de TicPods Free in opgeborgen zitten is van hetzelfde materiaal gemaakt. Ook zien we op het doosje dezelfde ribbels zitten als op de 'steel' van de in-ears. In het doosje kun je de TicPods Free ook opladen door je met de twee metalen contactpunten te verbinden. Dat gaat overigens automatisch omdat de in-ears er maar op een manier in kunnen. De vorm van het doosje en een magneet zorgen ervoor dat deze op zijn plek gehouden worden. Aan de voorzijde van het doosje zitten twee LEDS die aangeven of de in-ears helemaal vol zijn of niet. 

Draagcomfort

Het probleem van draadloze in-ears is dat ze zichzelf heel goed moeten vastzetten in het oor om er niet uit te vallen. Heb je geen goede fit dan gaan ze snel loszitten en vallen ze uit. Wanneer de in-ears ook niet goed aansluiten dan is kwaliteit van het geluid ook minder.

TicPods Free

De TicPods Free worden met een set extra tips geleverd. De grote rubberen tips zijn te groot voor mijn oren, de kleine zitten beter maar nog niet perfect. Wanneer ik ze in mijn oren doe zitten ze goed maar na verloop van tijd worden ze naar buiten gedrukt en gaan ze los zitten en kunnen ze eventueel uitvallen. Ik heb geprobeerd er andere tips op te zetten van een andere headset maar dat maakt niet heel veel uit. Het lijkt erop dat de bolling achter het gedeelte wat je oor in gaat iets te groot is (althans bij mij) waardoor deze de in-ear er weer langzaam aan uitdrukt. Het terug drukken is natuurlijk eenvoudig maar vereist wat training omdat de buitenzijde van de TicPods Free aanraakgevoelig is. Ik heb ook een aantal andere reviews gelezen en andere reviewers hebben minder moeite met de pasvorm. 

TicPods Free

Geluid

De voornaamste reden waarom je een hoofdtelefoon koopt is het geluid. We hebben het eerder gehad over de pasvorm van draadloze in-ears. Deze pasvorm is ontzettend belangrijk voor het geluid dat je oren binnenkomt. Wanneer de 'doppen' niet goed afsluiten verlies je veel volume en ook lage tonen want deze hoor je het beste door een dichte klankkast. Dat gezegd hebbende is het geluid van de TicPods Free goed maar niet spectaculair. Ik heb het vergeleken met de geluidskwaliteit van de in-ears van OnePlus en dat ligt gelijk. Wil je echt spectaculair goed geluid hebben moet je toch echt uitwijken naar een andere (duurdere) set en dan waarschijnlijk ook een on-ear of een over-ear. Geluid is een persoonlijke ervaring, daarom is het moeilijk om in een geschreven review daar een waarde aan te hangen. 

Werking

De buitenzijde van de TicPods Free zijn aanraakgevoelig en daarmee kun je een aantal functies bedienen. Naar boven en naar beneden sliden, regelt het volume van het geluid. Twee keer tikken laat je een nummer skippen of een gesprek opnemen en één keer aanraken en dan twee seconden vasthouden, activeert de Google Assistent (of welke andere je ook gebruikt) of laat je een oproep weigeren. Haal je een van de in-ears uit je oor dan gaat de muziek automatisch op pauze.

TicPods free

Het doosje waarin je de TicPods opbergt heeft ook een actieve functie Wanneer je het deksel openmaakt gaan de in-ears namelijk al zoeken naar een verbinding.

Noise-cancelling

Volgens de specificaties heeft de TicPods Free de beschikking over Noise Cancelling maar dat is niet hetzelfde als Active Noise Cancelling. Bij de laatste functie wordt actief al het geluid van buiten onderdrukt en dat is niet zo bij de TicPods Free. Het dempt maar je hoort nog wel wat geluid van buitenaf.

Microfoon

Bellen met deze headset gaat prima zolang je maar uit de wind gaat staan. 

Equalizer en app

Er is een app waarmee je de software kunt updaten van de TicPods Free en waarin je de gebruikershandleiding kunt vinden. Er is geen equalizer in de app aanwezig.

TicPod Free App

Accuduur

Helemaal opgeladen gaan je TicPods vier uur lang mee. Dat lijkt niet heel erg veel maar ze worden altijd bijgeladen wanneer je ze weer in het doosje doet. In mijn geval heb ik gedurende de week met deze in-ears geen enkel moment zonder muziek gezeten. Een volle lading van de in-ears en het doosje geven je een actie-radius van 18 uur. Opladen van de TicPods Free gaat ook heel snel, in 40 minuten zijn ze vol en na 15 minuten kun je alweer 1,5 uur genieten van de muziek.

Conclusie

Mobvoi heeft een mooi product op de markt gezet dat prima werkt. Ik vermoed dat er in een eventuele opvolger wel wat veranderd gaat worden omdat de pasvorm niet 100% uniform is. 

Positieve punten

+ Werking van de gestures

+ Prijs

+ Accu

Negatieve punten

- Pasvorm kan eventueel een probleem zijn

TicPods Free kopen

Deze set is verkrijgbaar in de kleuren wit, rood en zwart voor een adviesprijs van €129,95. Je kunt ze kopen op de eigen site of bij de bekende online shops. 

De nieuwste artikelen over Mobvoi (formerly TicWatch)

TicWatch C2 review: een volledig pakket features voor erg weinig geld

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (11)
Bezig met laden van reacties...