TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

Michael Krämer

door Michael Krämer

Laatst geüpdatet

De TCL 20 R 5G is een budgettoestel dat 180 euro kost en 5G ondersteunt. Het toestel belooft goede prestaties met de Dimensity 700-pocessor van MediaTek en er is een 90 Hz scherm. In deze review onderzochten we of hij een degelijke optie is in het lage prijssegment.

TCL 20 R 5G

Dit jaar kwam TCL officieel naar Nederland en België met zijn eigen merknaam nadat we ion het verleden al heel wat Alcatel-toestellen van het merk zagen. Het merk bracht inmiddels alleen nog maar toestellen uit het lage prijssegment op de markt. Op Androidworld testten we al de TCL 20 5G (299 euro) en dit is de review van de iets goedkopere TCL 20L Plus (229 euro). die zonder het snellere internet werkt.

In september bracht het Chinese merk een nog voordeligere telefoon uit dan degene hierboven vermeld. De TCL 20 R 5G kost 179,99 euro en het toestel komt met een chipset die 5G ondersteunt. Geeft deze telefoon heel wat in ruil voor je geld? Onze AW Beta-tester Michael heeft dat uitgezocht voor deze review. Michael is al jarenlang een lezer van Androidworld en daarnaast is hij ook een freelance-gamejournalist.

Specificaties
TCL 20 R 5G
Afmetingen en gewicht: 75,0 x 164,3 x 8,9 mm, 186 gram
Scherm: 6,52 inch HD+, 20:9
Processor: MediaTek Dimensity 700
Werkgeheugen:   4 GB
Opslaggeheugen:  64 GB
Camera's achter: 13 MP hoofdcamera + 2 MP macrocamera + 2 MP dieptecamera
Camera's voor: 8 MP
Accu: 4.500 mAh
Androidversie: Android 11
Extra's: 5G, vingerafdrukscanner op de achterkant, microSD-slot, 3,5 mm audiojack
Kleuren: Granite Grey, Lazurite Blue
Prijs: 179,99 euro

Mooi ontwerp, niet altijd praktisch

TCL heeft voor deze smartphone gekozen voor een 'rechttoe-rechtaan-ontwerp', en daar is helemaal niks mis mee. Het toestel heeft een rechte zijkant maar eentje met prettig afgeronde randen. Dus geen scherpe randen die in je vingers snijden maar ook geen te ronde gladde randen waardoor de telefoon uit je vingers glijdt. De rand is van plastic en is rondom voorzien van kleine ribbels die prettig aanvoelen en de grip nog iets verbeteren. De ribbels breken het licht ook nog op een aparte wijze waardoor de TCL 20 R 5G er net wat exclusiever uitziet.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

Het scherm heeft aan de bovenzijde een waterdruppelinkeping die weinig stoort. De achterkant is van plastic en is mat afgewerkt. Vingerafdrukken hebben weinig kans en blijven hooguit als vage vegen achter. Door het matte plastic zou de achterkant ook voor metaal kunnen doorgaan, dus houdt de telefoon ondanks de goedkope materialen in zekere zin een high-end uitstraling. De TCL 20 R 5G is verkrijgbaar in donkergrijs en een zakelijk blauw.

Aan de bovenkant vinden we de 3,5 mm audiojack dus ook dit vakje kunnen we afvinken. Aan de rechterzijde zijn verder de volumeknoppen. Die hebben een lekkere klik en geven voldoende feedback. Onder de volumeknop vinden we de powerknop die handig te bereiken is, zowel bij rechtshandig als linkshandig gebruik.

De behuizing van de TCL-telefoon meet 164 x 75 x 9 mm. Dat is ietwat aan de dikke kant maar ook weer niet schrikbarend. En aangezien er een accu van 4.500 mAh in zit, zijn die 9 mm best te verdedigen. Het is alleen jammer dat het camera-eiland dan best wel flink uitsteekt. Daarbij komt nog eens dat deze vrij smal is. Visueel ziet het er helemaal niet slecht uit, maar als je de telefoon (zonder hoesje) op de tafel legt, is het gewiebel van de telefoon storend te noemen. In het camera-eiland vinden we drie lenzen waarvan twee daadwerkelijke camera’s zijn en de andere een sensor is. Tenslotte zit de flitser er ook nog in verwerkt.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles
Vingerafdrukscanner en speaker

Verder vinden we op de achterzijde van de TCL 20 R 5G de vingerafdrukscanner. Ook deze is goed gepositioneerd, maar hij is wel bijzonder ondiep en heeft nauwelijks randen, waardoor het wel enige gewenning vraagt om deze snel op de tast te vinden. Deze vingerafdrukscanner is razendsnel en heeft mij geen enkele keer in de steek gelaten. Onderaan zit ten slotte nog een usb-c-poort en een speaker die geen al te best geluid produceert. Het is logisch punt waarop fabrikanten besparen in deze prijsklasse.

Aan de onderzijde vinden we de usb-c-aansluiting die enige vorm van snelladen mogelijk maakt met de bijgeleverde 10 watt lader. Uiteraard mag je daar geen wonderen van verwachten, maar men levert tenminste nog een lader mee in de doos.

Gerelateerde artikelen

90 Hz scherm is prima voor zijn prijs

De TCL 20 R 5G heeft een 6,52 inch LCD-scherm. Dit scherm heeft een resolutie van 720 x 1600 pixels en maakt gebruik van de vrij gebruikelijke beeldverhouding van 20:9. Dit levert alles bij elkaar een ppi van 269 op en dat is niet echt indrukwekkend. Maar zoals zo vaak vallen dergelijke verschillen pas echt op, zodra je dit scherm naast een andere telefoon legt. Vergelijk je dit met een high-end AMOLED scherm, dan zal je wel kwaliteitsverschil zien. Toch zijn ook op deze TCL de afzonderlijke pixels nauwelijks met het blote oog te onderscheiden. De keuze voor een LCD scherm is in deze prijsklasse zeker te verantwoorden.

De kleurweergave is acceptabel te noemen en via de ingebakken instellingen kun je deze aanpassen aan jouw persoonlijke behoefte. Het apparaat heeft een verversingssnelheid van 90Hz en daarmee zien animaties er vloeiender uit. Een hogere refreshrate komt wel vaker voor bij telefoons uit deze prijsklasse, maar dat gebeurt zeker niet standaard.

TCL levert vervolgens nog een techniek die het 'NXTVision' noemt. Deze zou een revolutionaire opwaardering van de beeldkwaliteit met zich meebrengen. Ik moet eerlijk bekennen dat het resultaat eerder weinig bijzonder is. Vooralsnog kunnen we gewoon vaststellen dat de beeldkwaliteit conform de vraagprijs is en dat je zeker niet meer moet verwachten.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

Ondanks de ietwat lage kwaliteit op het vlak van de kleuren en resolutie, kan het scherm behoorlijk fel en is deze ook in vol zonlicht nog goed af te lezen. Dat is dus weer een pluspuntje. De automatische helderheid gaat dan ook snel naar maximale helderheid en reageert verder prima op veranderingen.

Snel genoeg en 5G-internet

Deze telefoon is voorzien van de Mediatek Dimensity 700-processor. Deze chipset met 5G-modem vind je dit jaar in veel smartphones in deze prijsklasse zoals de Xiaomi Redmi Note 10 5G en de Galaxy A22 5G. En ook in deze TCL stellen de prestaties niet teleur. De ietwat beperkte 4 GB RAM zouden daarbij wel vertragend kunnen werken, maar bij gewoon dagelijks gebruik was daar niets van te merken.

In de weken dat ik met de TCL 20 R 5G aan de slag ben gegaan, kwam ik erg weinig storende vertragingen tegen en ook met meerdere apps in de achtergrond bleef alles vloeiend lopen. De telefoon werd ook nooit te warm. Zelfs bij maximale belasting tijdens games als Call of Duty Mobile en Asphalt 9. Deze spellen draaiden trouwens ook zonder grote problemen, maar alleen bij maximale grafische instellingen bezweek de Mali-G57 MC2-gpu wel en gingen de framerates merkbaar omlaag.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

Sterke accuduur

Ik ben zo’n gebruiker die doorlopend met de telefoon in de hand loopt. Dus ja, de accuduur kan voor mij een telefoon maken of kraken. En op dat vlak stelt deze TCL 20 R 5G zeker niet teleur. Met z’n 4.500 mAh haalt deze zonder problemen het einde van de dag. Hij behaalde een scherm-aan-tijd van 7 uur en dat is zeker niet slecht.

Het opladen daarentegen gaat redelijk. Met de bijgeleverde 10W oplader geeft de telefoon aan dat hij aan het snelladen is, en ging hij van 0 naar 27% in 30 minuten. Nog eens een half uur later zat hij precies op 54% dus dat verloopt mooi constant. Er zijn uiteraard telefoons op de markt die dit vele malen sneller doen, maar gezien de prijsklasse van dit toestel kan je echt niet klagen.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

De camera biedt weinig mogelijkheden

Budgettelefoons en camera's, het ligt altijd wat moeilijk. We zien dat de TCL komt met drie lenzen op de achterzijde, waarvan een 2 MP dieptecamera en een 2 MP macrocamera. Veel liever hadden we gezien dat het merk die laatste twee zou schrappen en dan enkel voor een iets kwalitatievere hoofdlens zou kiezen. Dit zijn zijn de lenzen aan boord:

  • 13 MP hoofdcamera met f/2.2
  • 2 MP macrocamera met f/2.4
  • 2 MP dieptecamera met f/2.4
  • 8 MP selfiecamera met f/2.0
Hoofdcamera

Zoals zoveel telefoons maakt ook deze TCL bij daglicht foto’s die op het eerste gezicht prima zijn. En met "prima" bedoel ik dat ze geschikt zijn om te tonen op een telefoonscherm en te delen via sociale media. Zodra je de foto’s echter op een groter scherm bekijkt of zelfs inzoomt, valt de camera van de TCL 20 R 5G en de bijbehorende beeldverwerking helaas door de mand. De foto’s hebben dan nog maar zo weinig detail dat er eerder sprake is van 'Paint by Numbers' dan van een natuurgetrouwe weergave. Daarnaast kunnen de kleuren soms weinig natuurlijk zijn.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles
Nachtfoto's

Bij donkere omstandigheden schakelt zich automatisch een nachtstand in die probeert een balans te vinden tussen sluitertijd en ruis en daar wederom redelijk in slaagt zolang je maar niet inzoomt op de gemaakte foto’s. De details zijn globaal terug te zien maar de hoeveelheid ruis is eveneens duidelijk aanwezig.

- Lees verder onder de afbeeldingen -

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles
Macrocamera

Met de macrolens kun je weliswaar heel dichtbij komen, maar het verschil met de standaardcamera is te verwaarlozen. Daar komt dan nog eens bij dat de kleuren van de macrolens erg flets zijn en dat foto's een lage resolutie hebben. Mijn ervaring was dat ik met de standaardcamera ook heel dichtbij kon komen en dat de resultaten gewoon beter te pruimen zijn. Op sommige momenten laat de macrolens het ook totaal afweten en produceerde hij slechts wazige foto’s, terwijl de standaardlens tenminste nog scherpe plaatjes opleverde.

Foto met de hoofdcamera

Foto met de hoofdcamera

Foto met de macrocamera

Foto met de macrocamera

Sefiecamera en portretfunctie

De selfiecamera van 8 MP levert prima selfies die eveneens voldoen voor social media. Deze heeft ook een portretstand, maar deze functie mist duidelijk nauwkeurigheid. Video wordt zowel door de primaire camera als met de selfiecamera geschoten op 1080p met 30 FPS. Dat is niet bijzonder indrukwekkend.

Normale selfie

Normale selfie

Selfie met portretfunctie

Selfie met portretfunctie

Eenvoudige software

Deze TCL wordt geleverd met Android 11 en zal minstens Android 12 ontvangen. Over Android ligt de eigen TCL UI-schil die weinig verschilt van een pure Android-ervaring. Een aantal eigen apps zijn geïnstalleerd zoals: een galerij, een bestandsbeheerder, een schermrecorder en een app om je gegevens over te zetten van je oude telefoon

De vormgeving is voor een Chinees bedrijf nog redelijk ingetogen en de UI voegt verder weinig spraakmakende functies toe, maar dat is ook niet echt erg. Gebaren en indeling van de gebruikelijke functionaliteiten werken als vertrouwd en daardoor voelde het allemaal erg vertrouwd. Je zult geen moeite hebben om van een ander Android-apparaat over te stappen. Meldingen komen gelukkig zonder problemen binnen.

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

Conclusie

TCL timmerde het afgelopen jaar behoorlijk aan de weg en lijkt naast tv’s en airco’s definitief naam te willen maken op het vlak van betaalbare smartphones. Met de TCL 20 R 5G willen zij een smartphone neerzetten die boven alles 5G-functionaliteit aanbiedt voor een lage prijs.

Nu is het echter zo dat dit ene verkoopargument nog niet van doorslaggevende waarde is in Nederland of België. Uiteraard zijn er landen waar wel voordeel te halen valt met 5G, maar het is zeker nog niet het beloofde wonder waar wij reikhalzend naar uitkijken. Dus als men nu een telefoon in de markt zet die 5G nadrukkelijk promoot, kan men er maar beter voor zorgen dat de overige elementen ook nog de moeite waard zijn.

En juist daar schiet de telefoon iets tekort. Voor elk pluspunt van deze smartphone is er weer een minpunt. Het design heeft goede punten en minder fraaie kenmerken. Hetzelfde kunnen we zeggen over het scherm. De telefoon heeft verder prima prestaties, maar de camera biedt heel weinig mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

De prijs speelt hierin geen doorslaggevende factor, want in deze prijsklasse zijn er nog meer spelers op de markt die ook 5G leveren en wellicht wat meer pluspunten hebben. En anders kan je wellicht ook betere prijs-kwaliteit vinden met slechts een paar tientjes meer. Al met al is deze TCL moeilijk aan te bevelen aangezien hij nergens echt in uitblinkt. De TCL 20 R 5G is een goede poging, maar geen game changer.

Alternatieven voor de TCL 20 R 5G zijn: de Samsung Galaxy A22 5G (199 euro), de Xiaomi Redmi Note 10 5G (199 euro), de OPPO A54 5G (225 euro) en de Motorola Moto G30 (169 euro).

TCL 20 R 5G review: een lage prijs en 5G is ook niet alles

TCL 20 R 5G kopen

De TCL 20 R 5G is verkrijgbaar in de kleuren Granite Grey en Lazurite Blue. In de Benelux zal het toestel beschikbaar zijn vanaf eind oktober voor een adviesprijs van 179,99 euro.

  • TCL 20 R 5G - 179,99 euro

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk