IKEA SYMFONISK review: samensmelting van licht en geluid

IKEA SYMFONISK review: samensmelting van licht en geluid

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

IKEA SYMFONISK

IKEA heeft ook een behoorlijk uitgebreid smarthome-assortiment zoals slimme lampen, slimme stopcontacten, slimme placemats en slimme gordijnen. In 2018 voegde het Zweedse bedrijf daar ook een aantal bluetooth-speakers onder de naam Eneby aan toe en nu volgen de SYMFONISK-wifi-speakers die samen met audiofabrikant Sonos zijn gemaakt.

De SYMFONISK-serie start met een tafellamp-speaker en een boekenplank-speaker. Deze speakers combineren eigenlijk twee producten, van zowel Sonos als IKEA. Zo bestaat de tafellamp-speaker uit een lamp en een speaker en de boekenplank-speaker fungeert - zoals de naam al zegt - als een boekenplank of boekensteun en een speaker. Op deze manier willen beide bedrijven de inrichting compacter en eenvoudiger maken zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit.

En ja, deze speakers zorgen er inderdaad voor dat je nog slechts één snoer nodig hebt voor beide producten samen en dat maakt je inrichting weer wat netter. Ik heb de tafellamp-speaker en een boekenplank-speaker in het wit getest en was erg benieuwd naar de kwaliteit ervan.

IKEA SYMFONISK review: samensmelting van licht en geluid

IKEA x Sonos

Om een goed beeld te krijgen van deze nieuwe producten duik ik eerst even de historie in voor wat betreft de samenwerking tussen IKEA en Sonos. Want waarom zijn nu juist deze twee bedrijven samen gaan werken?

'59% van de mensen vindt dat eten lekkerder smaakt als de juiste muziek opstaat.' Dat is één van de uitkomsten van een onderzoek dat beide uitgevoerd hebben. Er is behoefte aan een dergelijk product aangezien mensen - zo bleek ook uit het onderzoek - gelukkiger zijn met muziek in hun leven en tech hun huishouden moet aanvullen. Concluderend: tech-producten moeten eruit zien als alledaagse producten, 'no clutter'.

Sonos is een expert op het gebied van geluid en gebruikservaring en wil dit graag naar nog meer huishoudens wil brengen. De Sonos One en Sonos Beam zijn afkomstig van deze audiofabrikant. IKEA is een expert op betaalbare meubelen en woonaccessoires. IKEA's producten zijn in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel te vinden. Beide zijn goed in hun vakgebied maar zal niet in elkaars vaarwater gaan zitten. Een samenwerking tussenbeide resulteert dan in een woonaccessoire met geluid.

De SYMFONISK-wifispeakers kondigen de start van de samenwerking tussen IKEA en Sonos aan. Het betreft een lange-termijn-samenwerking. Er zijn dus meer producten op komst.

IKEA SYMFONISK review: samensmelting van licht en geluid

Behuizing en design

Mensen hebben vaak een lamp op een tafel naast de bank staan. Aan weerszijden van de bank staan dan de speakers. Hieruit is het idee ontstaan om beide apparaten in één vat te gieten met de tafellamp-speaker als resultaat. Dit product bestaat uit een speaker als voet, gemaakt van ABS plastic, en een handgeblazen glazen kap als lamp. Deze lamp is zo gemaakt dat het resonantie, trillingen van geluidsgolven, kan weerstaan. De tafellamp-speaker bevat verder een kleine fitting (E14-fitting), met daarin de apart verkrijgbare RYET led-lamp. De speaker is ook te gebruiken met een slimme led-lamp.

De boekenplank-speaker is ook gemaakt van gemaakt van ABS plastic samen met een tweetal soorten rubber. Deze speaker is erg praktisch omdat je het zowel kan ophangen als neerzetten. Daarnaast komt het geluid vanaf de voorkant en past het zo perfect in een boekenkast zonder dat het opvalt. Je kan de speaker met haakjes vastzetten op vrijwel elke plek, bijvoorbeeld boven de nachtkastjes naast je bed of in de keuken. Boeken en andere spullen tot en met 3 kg kun je op de speaker plaatsen

Toepassingen SYMFONISK boekenplank-speaker

De SYMFONISK-wifispeakers zijn ontworpen volgens het principe: "form, function, quality, sustainability at a low price". Dit is tevens het 'Democratic Design'-principe van IKEA waarmee de woonwinkel goede meubels en accessoires voor iedereen beschikbaar wil maken. Deze speakers zijn volgens beide fabrikanten aantrekkelijk geprijsd zonder dat dat ten koste gaat van de gebruikservaring, de kwaliteit en duurzaamheid.

Zoals ik al zei, zijn beide bedrijven experts in hun eigen vakgebied. Dat betekent dat IKEA hoofdzakelijk verantwoordelijk is geweest voor het uiterlijk van de tafellamp-speaker en de boekenplank-speaker. Sonos heeft uiteraard het geluid en de techniek verzorgd.

Over het design valt niet te twisten. De witte uitvoeringen zijn klinisch wit en passen in een strak interieur. De tafellamp-speaker is groter dan je zou denken en daardoor ook vrij lomp. De grote knop aan de zijkant om de lamp mee in- en uit te schakelen kan me ook niet bekoren. Die had veel kleiner gekund aangezien de tafellamp vooral bediend zal worden via spraakopdrachten of de app. De boekenplank-speaker is veel minder opzichtig met zijn rechthoekige ontwerp zonder poespas.

Installatie en bediening

De installatie van Sonos-apparatuur is vrijwel altijd heel eenvoudig en gebruikersvriendelijk en dat geldt ook voor de SYMFONISK-wifispeakers. Je steekt de stekker van de speaker in het stopcontact en koppelt ze met het Sonos-systeem

Bediening via apps

Daarvoor download je de Sonos-app uit de Play Store, maak je een account aan en volg je de stappen in de app om de Beam te vinden en toe te voegen aan je Sonos-systeem. Naast de Sonos-app, kun je ook de Spotify-app gebruiken om de speakers te bedienen (de lamp niet).

Je kan de speakers straks ook bedienen met de IKEA Home Smart-app (voorheen TRÅDFRI). Deze app zal hiervoor in oktober een update ontvangen. Na de update is het mogelijk om verschillende lichtstanden vooraf te programmeren, timers in te stellen om het licht op specifieke tijdstippen aan of uit te doen en om verschillende producten te groeperen. Zo stel je met de app bijvoorbeeld in dat zodra de rolgordijnen dichtgaan, het licht in huis aangaat en de muziek speelt. Je kan dan tevens andere Sonos-speakers toevoegen via de app toevoegen. Met deze app kun je ook andere slimme IKEA-producten bedienen zoals de TRÅDFRI-verlichting en de slimme gordijnen KADRILJ en FYRTUR.

Google Assistent en afstandsbediening

Sonos is dit jaar gestart met de uitrol van Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam. De SYMFONISK-wifispeakers hebben geen microfoon. Sonos en IKEA wilden het product zo eenvoudig mogelijk houden. Ik vind het een gemiste kans want dat betekent dus dat je Google Assistent op deze speakers alleen kunt gebruiken als er een Sonos One, Sonos Beam of een Google Home-speaker in dezelfde ruimte staat. Meer over Google Assistent-ondersteuning voor oudere Sonos-speakers lees je in dit artikel.

Vanaf het najaar is het ook mogelijk om een SYMFONISK afstandsbediening te gebruiken om de speakers zonder telefoon of tablet te besturen, je muziek af te spelen en te pauzeren, nummers over te slaan, een nummer nogmaals te beluisteren en het volume aan te passen. Volgens IKEA kan de afstandsbediening overal in huis geplaatst worden, bijvoorbeeld op de koelkast, aan de muur of op de eettafel. Het is nog niet bekend wat de afstandsbediening gaat kosten.

Bediening via touch-knoppen en ethernet

Beide speakers kunnen ook via knoppen aan de onderkant (boekenplank-speaker) en in de voet (tafellamp-speaker) bediend worden. Deze knoppen heb ik in de reviewperiode nog niet gebruikt. Er is ook een poort om een ethernetkabel aan te sluiten. Dat komt van pas als je niet via wifi verbinding wilt maken.

Geluid

De SYMFONISK-wifi-speakers hebben hetzelfde geluidsprofiel als de Sonos One en de Sonos Play 1. Dat betekent dus dat ze beschikken over hetzelfde binnenwerk. De buitenkant is natuurlijk wel anders en dat merk je aan het geluid. Beide speakers beschikken over twee D-klasse versterkers, één tweeter, één midwoofer maar als je het geluid vergelijkt met dat van de Sonos One, dan moeten de SYMFONISK-wifi-speakers het afleggen. De Sonos One (229 euro) produceert veel voller geluid en diepere basstonen. Wat dat betreft past de geluidskwaliteit van de SYMFONISK-wifispeakers bij de prijs (179 + 99 euro) die je ervoor betaalt. Het geluid is goed maar niet uitstekend. Wel is het nog altijd beter dan dat van de Google Home of de Nest Hub.

De speakers kunnen ook als stereopaar gekoppeld worden. Zo wordt het audiosignaal in een apart linker- en rechterkanaal gesplitst wat een breder stereogeluid creëert.

IKEA SYMFONISK review: samensmelting van licht en geluid

Trueplay-ondersteuning

Verder hebben de SYMFONISK-wifispeakers Trueplay-ondersteuning. Deze software van Sonos gebruikt de Sonos-app en de microfoon op een iPhone of iPad om te meten hoe geluid weerkaatst tegen muren, meubels en andere voorwerpen in een kamer. Vervolgens kun je in elke kamer apart de speaker tunen om de beste geluidsweergave te krijgen.

Trueplay is helaas nog niet voor Android-telefoons beschikbaar en kan dus niet met de SYMFONISK-wifi-speakers gebruikt worden. Dat komt volgens Sonos door het feit dat Android-telefoons allemaal verschillende microfoons hebben. De fabrikant zou dan voor elke microfoon de software moeten aanpassen. De optie om alleen ondersteuning te bieden voor een aantal Android-smartphones is helaas voor Sonos ook niet mogelijk. De Samsung Galaxy S10+ kan bijvoorbeeld beschikken over verschillende microfoons aangezien Samsung werkt met verschillende leveranciers voor dezelfde onderdelen.

Conclusie

De tafellamp-speaker en boekenplank-speaker zijn daadwerkelijk een samensmelting van een staaltje techniek en een woonaccessoire. Je hebt in het geval van de tafellamp-speaker maar één snoer nodig hebt voor twee producten. Daarnaast verberg je de boekenplank-speaker heel makkelijk in je boekenkast om daar als boekensteun en speaker te dienen. Dat belooft wat voor de komende SYMFONISK-producten.

Het is Sonos en IKEA dus gelukt om de inrichting compacter en eenvoudiger maken maar niet geheel zonder in te boeten aan kwaliteit. Wat mij betreft produceren de SYMFONISK-wifi-speakers niet dezelfde kwaliteit geluid als dat van de Sonos One ondanks dat ze hetzelfde binnenwerk delen. Daarnaast is het jammer dat de speakers geen microfoons hebben om via spraak aangestuurd te worden.

Gezien het prijskaartje is dat overigens wel begrijpelijk. De tafellamp-speaker kost 179 euro en de boekenplank-speaker kost 99 euro. De Sonos One kreeg een adviesprijs van 229 euro maar is nu al wel te koop voor 199 euro. Vind je de lamp niets, dan adviseer ik je om dankzij het betere geluid toch te kiezen voor een Sonos One. Ga je voor een mooie en praktische aanvulling op je interieur? Wellicht in combinatie met reeds aanwezig audioapparatuur (van Sonos), dan passen de SYMFONISK-wifispeakers daar prima bij. De boekenplank-speaker is dat geval qua prijs-kwaliteitsverhouding de beste keuze.

Positieve punten

+ Eenvoudige installatie

+ Gebruiksgemak

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

Negatieve punten

- Geluidskwaliteit haalt het niet bij de Sonos One

- Vreemde grote aan-/uit-knop op de tafellamp-speaker

- Geen microfoons voor Google Assistent

SYMFONISK-wifispeakers kopen

De eerste twee producten uit de Symfonisk-collectie, de tafellamp- en boekenplank-speaker, zullen vanaf 1 augustus bij IKEA beschikbaar zijn. De tafellamp-speaker kost 179 euro en de speaker in de vorm van een boekenplank kost 99 euro.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk