Review Sony Xperia Z3+: 'heet' vlaggenschip maakt voorganger aantrekkelijker

Review Sony Xperia Z3+: 'heet' vlaggenschip maakt voorganger aantrekkelijker

Xperia Z3+? Maar de Xperia Z4 dan?

Het loopt niet zo lekker bij de smartphone-afdeling van Sony en al een tijdje doen geruchten de ronde dat het bedrijf van plan is om de smartphone-afdeling af te stoten. Sony zelf ontkent dat het ooit zal stoppen met het maken van smartphones.

De Sony Xperia Z3 werd halverwege 2014 aankondigd en Sony heeft een tijdje een releaseschema aangehouden van twee vlaggenschepen per jaar. Aangezien Sony aangaf daar vanaf te willlen, was het nog maar afwachten of we begin dit jaar een nieuw Sony Xperia Z-vlaggenschip zouden zien. Sony wilde namelijk meer focussen op een enkel vlaggenschip, waardoor er onder andere duidelijkere verschillen tussen de verschillende toptoestellen zouden zitten.

Uiteindelijk heeft Sony een wat onduidelijke twee- (of zelf drie?)ledige aanpak gekozen. De Sony Xperia Z4 werd alleen in Japan aangekondigd en enkele maanden later volgde de aankondiging van de Sony Xperia Z3+ in Europa. In de Verenigde Staten is zelfs nog de Sony Xperia Z4v aangekondigd, een toestel dat qua specificaties boven de Z4 en Z3+ uitstijgt.

Foto van de Sony Xperia Z3 Plus.

Eerste indrukken

Sony is duidelijk erg aan zijn OmniBalance-design gehecht. Wanneer je de Sony Xperia Z3+ ziet en je ooit eerder een Sony Xperia Z-toestel gezien hebt, zal meteen duidelijk zijn tot welke familie het toestel behoort. Maar, ondanks dat het toestel logischerwijs het meeste lijkt op de Xperia Z3, zijn er wel degelijk verschillen.

Bij de Xperia Z3+ heeft Sony de speakers verplaatst. Waar deze eerder nog vrij prominent te zien waren aan de voorzijde, zijn ze nu aan de schermrand boven- en onderaan het toestel te vinden. Dat geeft de Xperia Z3 net een wat strakkere uitstraling.

Foto van de Sony Xperia Z3 Plus.

Aan de hoeken van het toestel is ook wat veranderd. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van een metalen frame, maar op de hoeken is een laagje rubber geplaatst. Dit is gedaan om beschadigingen tegen te gaan. Toegegeven, het is even wennen, maar het is toch een vrij elegante oplossing om beschadigingen op deze gevoelige plekken tegen te gaan.

Foto van de Sony Xperia Z3 Plus.

Voor het scherm van de Xperia Z3+ heeft Sony een soortgelijke aanpak gekozen. Voorheen leverde Sony zijn schermen met een soort van permanente screenprotector. Dit laagje bovenop het glas was bedoeld om het scherm te beschermen, maar was zelf nogal krasgevoelig en zorgde voor veel vingerafdrukken. Bij de Xperia Z3+ is er voor gekozen om het anders aan te pakken dan in het verleden door te kiezen voor een echte screenprotector die al in de fabriek op het toestel wordt geplakt. Deze is duidelijk zichtbaar, maar zit er strak op en zorgt er voor dat de consument wéét dat deze te verwijderen is. Een elegantere oplossing naar ons idee, maar je ziet nog wel snel vingerafdrukken en krassen op deze protector.

De buitenkant van Xperia Z3+ is nog strakker dan dat van zijn voorganger. Waar we daar nog een klepje zagen waarachter de USB-poort verborgen zat, heeft de Xperia Z3+ dat niet meer nodig. De USB-poort laat nu geen water meer door, waardoor een klepje niet nodig is. Daarnaast is ook de MicroSD-lade verdwenen, maar vrees niet. De MicroSD-kaart en SIM-kaart worden nu in dezelfde lade geschoven. Dat zorgt er voor dat er weer een klepje verdwijnt en het geheel veel strakker aandoet.

Foto van de Sony Xperia Z3 Plus.

Software

Qua software weten we dat Sony zich al jaren niet schuldig maakt aan de 'Aziatische' extravagante kleuren van bijvoorbeeld Samsung, LG en Huawei. De interface van de Sony-toestellen is behoorlijk dicht gebleven bij het uiterlijk van standaard Android en dat is ook bij de Xperia Z3+ het geval. Op het toestel draait nu nog Android 5.0.2 Lollipop, maar de update naar Android 5.1.1 is inmiddels al begonnen.

Sony voegt wel een aantal eigen apps toe, zoals een foto-album-app en een muziek-app, maar is daar niet zo opdringerig bij als bij veel andere fabrikanten die graag voor bijna elke Google-app een alternatief bieden.

Screenshot van startscherm Sony Xperia Z3+.

Als extraatje biedt Sony uiteraard integratie met zijn eigen content. Zo kun je eenvoudig muziek luisteren van hoge kwaliteit, maar kun je ook lekker met de PlayStation aan de slag. Wanneer je een PlayStation 4 hebt, kun je op de Xperia Z3+ gebruik maken van Remote Play. Dit houdt in dat je games kunt bedienen vanaf je Xperia Z3+.

Hardware

Op hardwaregebied vinden we in de Sony Xperia Z3+ een 5,2 inch groot full HD-scherm. Dat scherm is hetzelfde als in zijn voorganger te vinden is. Het scherm van de Xperia Z3+ geeft prima beeld en is qua kleuren stukken beter dan de eerdere Xperia Z-schermen. Helaas is het scherm in zonlicht amper bruikbaar.

Wanneer we kijken onder de motorkap, vinden we de geplaagde Qualcomm Snapdragon 810-chipset. Vorig jaar was Qualcomm nog de grote overwinnaar met zijn chipset in zo goed als alle grote toestellen. Dit jaar was Qualcomm de gebeten hond; Samsung gaf aan de Snapdragon 810-chipset niet te zullen gebruiken in de Samsung Galaxy S6 vanwege oververhittingsproblemen. Qualcomm ontkende dit in alle toonaarden en ook LG, dat met de LG G Flex 2 de eerste was die de nieuwe chipset gebruikte, moest een persbericht naar buiten brengen om de problemen bij grote concurrent Samsung te wijten aan een slecht toestelontwerp. Uiteindelijk heeft zelfs LG er voor gekozen zijn vlaggenschiptoestel, de LG G4 van een andere chipset te voorzien, de Snapdragon 808 die in theorie slechter zou presteren, maar in de praktijk het zelfs beter lijkt te doen.

Dat de problemen daadwerkelijk bestaan, weten we niet alleen van de keuze die LG gemaakt heeft. Ook de HTC One M9 heeft problemen door oververhitting. Het toestel wordt erg snel erg warm en presteert daardoor matig. Al snel wordt de processorsnelheid flink teruggeschroeft om te voorkomen dat het toestel uitvalt door de hitte. Sony beloofde dat dat bij de Xperia Z3+ niet het geval zou zijn, aangezien gebruik gemaakt wordt van de zogenaamde 2.1-revisie van de Snapdragon 810.

Dus, betekent dat dat dat er geen vuiltje aan de lucht is voor de Sony Xperia Z3+? Helaas blijkt het tegendeel waar te zijn. De Xperia Z3+ had direct bij het uitkomen al extreem veel last van oververhitting. Het bleek in sommige gevallen bijvoorbeeld onmogelijk om meer dan één foto achter elkaar te maken, omdat de camera-app afgesloten moest worden vanwege de warmte. Nu werd het iets beter na een eerste systeemsoftware-update, maar alsnog wordt de smartphone te snel te warm.

De warmte heeft ook invloed op de prestaties van de smartphone. Zware apps of games kunnen alsnog worden afgesloten vanwege de slechte prestaties van de chipset. Daarnaast loopt de telefoon over het algemeen wel soepeltjes, maar bij een smartphone die nu voor zo'n 650 euro verkrijgbaar is, is het afsluiten van apps onvergeeflijk.

Foto van de Sony Xperia Z3 Plus.

Accu

De Xperia Z-serie staat bekend om zijn goede accuduur. Met de Xperia Z3 haal je makkelijker meer dan 24 uur zonder bij te laden, hetgeen ook geld voor kleine broertje Sony Xperia Z3 Compact. Bij de Sony Xperia Z3+ hadden we aanzienlijk minder succes met de accu. Voor de eerste update lukte het, met intensief gebruik, zelfs niet om het einde van de werkdag te halen. Na de update werd het wat beter, maar doordat Sony er voor heeft gekozen de accuduur terug te brengen van 3100 mAh naar 2930 mAh in combinatie met de minder presterende chipset houdt het alsnog niet over.

Camera

Sony staat ook bekend om zijn camera's, maar hobbelt er (ondanks de hogere resolutie dan bij de concurrentie) op smartphonegebied enigszins achteraan. De camerakwaliteit van de Xperia Z3+ is zeker niet slecht, maar blinkt nergens uit. De kwaliteit van foto's bij moderne topsmartphones is dusdanig goed, dat we eigenlijk nergens écht slechte camera's zien.

Foto gemaakt door de Sony Xperia Z3+

Hieronder een '100% crop'-versie van de foto hierboven, waarbij 1 pixel op het scherm overeenkomt met 1 pixel op de foto.

Foto gemaakt door de Sony Xperia Z3+

Wanneer je foto's maakt in het volle licht, maakt de Xperia Z3+ redelijke foto's en ook bij weinig licht is de fotokwaliteit aardig. De onderstaande foto is gemaakt bij erg weinig licht.

Foto bij weinig licht.

De camera aan de voorzijde van de Xperia Z3+ heeft wel een flinke boost gehad ten opzichte van die van zijn voorganger. Waar voorheen nog gebruik gemaakt werd van een 2,2 megapixelcamera, heeft de frontcam van de Xperia Z3+ een maximale resolutie van 5,1 megapixel. Door een lens met een grotere hoek te gebruiken, is de Xperia Z3+ een stuk beter geschikt voor het maken van selfies dan de Xperia Z3.

Conclusie

De Sony Xperia Z3+ is een schitterend, waterdicht toestel waaraan qua uiterlijke afwerking veel aandacht is besteed. Het toestel is in zijn totaliteit echter geen duidelijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Er zijn wel degelijk verbeteringen, zoals een strakker uiterlijk en een verbeterde front-cam, maar de problemen gerelateerd aan de warm wordende chipset en kleinere accu zorgen er voor dat het toestel geen aanrader is.

Met een prijs van rond de 650 euro is de Xperia Z3+ gewoon te duur voor wat hij waar kan maken, zeker als je ziet dat de Xperia Z3 vergelijkbaar presteert voor 200 euro minder. Wat ons betreft doet Sony zijn goede naam geen eer aan door de Xperia Z3+ alsnog in Nederland te verkopen.

Pluspunten

+ Duidelijk herkenbaar Sony-design
+ Strakker uiterlijk dan Xperia Z3
+ Geen klepje meer bij USB-poort, maar toch waterdicht!

Minpunten

- Matige prestaties door oververhitting
- Matige accuduur
- Erg duur ten opzichte van beter presterende Xperia Z3

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia Z3+ is verkrijgbaar als los toestel voor ongeveer 650 euro. Prijzen in combinatie met een abonnement vind je hieronder.

[tds=3373]

Lees meer over:
Sony Xperia Z4

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Onweer in Nederland, 3 apps die je tijdig waarschuwen voor onweer

Onweersbuien in Nederland, dat kan nogal wat problemen veroorzaken. In Nederland onweert het gemiddeld 21 (noordoosten) tot 3...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

MijnKPN laat je nu automatisch mobiele data delen met je gezin

KPN maakt het voor klanten makkelijker om hun mobiele databundel met anderen te delen. Je kan voortaan in de MijnKPN-app inst...

Eerste generatie Google Nest Hub krijgt nu appdrawer via update

Google werkt de eerste generatie van de Google Nest Hub bij met een appdrawer. Je kan zo door je lijst met apps navigeren zod...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

'Qualcomm werkt aan high-end chipset en betere naamgeving voor chipsets'

Qualcomm kondigt naar alle waarschijnlijkheid op 20 mei een nieuwe high-end processor aan. Naar verwachting zal het hier gaan...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Lees meer

Net binnen

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+ en Spotify (week 20)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Beste compacte smartphones (2022)

Wat zijn de beste compacte smartphones die je op dit moment kunt kopen? Wat is dan eigenlijk compact? En wat zijn de mogelijk...

Deze speciale Galaxy Buds-case was in 20 minuten uitverkocht

Je zou denken dat Samsungs Galaxy Buds 2-oordopjes opnieuw op de markt zijn verschenen, maar dan in een aparte uitvoering. To...

Top 5 best verkochte telefoons wereldwijd (Q1 2022)

Vorige week maakten we bekend welke fabrikant momenteel de meeste telefoons in Nederland verkoopt. Nu komen we te weten welke...

Google Play Store laat je nu snel apps met toegankelijkheidsfuncties vinden

Google maakt het makkelijker voor mensen met een beperking om geschikte apps te vinden in de Play Store. Ze krijgen nu een la...

Lees meer