Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

De Sony Xperia 5 II is een typisch voorbeeld van Sony's langwerpige telefoons met een kleiner schermformaat maar wel met high-end specificaties. Blijkbaar is dit een succesformule want Sony zet al jaren hierop in. De Xperia 5 II (spreek uit: mark twee) volgt de Xperia 5 met dat typische uiterlijk en krachtige specificaties. Ik heb de Sony Xperia 5 II in de kleur zwart een aantal weken mogen testen en in deze review lees je mijn bevindingen.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 5 II:  de pluspunten

1. Kleinere telefoon met krachtige specificaties

Het grootste pluspunt van de Sony Xperia 5 II vind ik toch wel het formaat. Terwijl telefoons tegenwoordig alleen maar groter worden (bijna 7 inch!) blijft Sony bescheiden. Deze telefoon heeft een 6,1 inch OLED-scherm met een smalle 21:9-beeldverhouding waardoor het kijken naar Netflix series op dit toestel toch wel een genot is. Daarnaast heeft Sony het scherm uitgerust met een 120 Hz-verversingssnelheid.

De telefoon komt daarnaast ook met specificaties waar veel huidige toptoestellen over beschikken zoals de krachtige Snapdragon 865 met 5G, 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. Er is ook een 3.5mm koptelefoonaansluiting op de telefoon aanwezig, net als stereospeakers. De Xperia 5 II komt ook met ondersteuning voor bluetooth 5.1 en aptX HD en 5G.

Verder krijgt de Xperia 5 II een grotere accu dan zijn voorganger, namelijk een 4000 mAh accu-exemplaar die met een 21 watt-snellader de telefoon in een halfuur tijd voor de helft laat opladen. Die lader zit helaas niet in de doos. Je krijgt namelijk een 18 watt-lader meegeleverd. Deze lader is wel voorzien van USB PD (USB Power Delivery) is de sneloplaadstandaard van USB Type C, waardoor de smartphone minder lang aan deze lader hoeft om hem 100% op te laden. De accu van de Xperia 5 gaat met gemak ruim een dag mee als je het 120 Hz-scherm aan hebt. Schakel je dit terug naar 60 Hz, dan kun je daar nog een paar uurtjes bij optellen.

Ook de behuizing is van hoge kwaliteit. De voor- en achterzijde is voorzien van Corning Gorilla Glass 6 en het frame is van aluminium. De telefoons is tevens IP65/IP68-gecertificeerd voor waterdichtheid.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Supervloeiend scherm

Deze telefoon heeft een 6,1 inch scherm met een Full HD-resolutie van 2520 bij 1080 pixels. Dat beeldscherm is er eentje die je bijblijft, want ze is ontzettende scherp en goed afleesbaar in verschillende omstandigheden. De toevoeging van de 120 Hz-verversingssnelheid maakt het werken ermee nog veel fijner. Dat merk je met games die dit ondersteunen, maar vooral ook als je door de nieuwe mobiele website van Androidworld scrollt of je tijdlijn in de Twitter-app doorneemt.

Sony komt daarnaast ook nog eens met opties voor de witbalans en beeldkwaliteit en witbalans waarmee je het scherm naar jouw wens kan instellen. Dat doet de fabrikant goed, want deze uitgebreide instellingen voor het beeldscherm ben ik nog niet eerder tegengekomen.

Nog een voordeel, er zit geen inkeping in het scherm voor de selfiecamera. Daarentegen is er wel een smalle rand aan de boven- en onderkant te zien.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Drie 12 MP camera's

Sony pakt voor de Xperia 5 II uit met dezelfde drie ZEISS-lenzen als zijn voorganger, maar dan wel met verbeteringen. Als eerste is er de 12 MP hoofdcamera die nu een grotere 1/1.7 inch sensor heeft en optische beeldstabilisatie (OIS). Sony voegt ook betere focus met AF/AE-tracking toe die afkomstig is van Sony's Alpha systeemcamera's. Oog-tracking werkt 60 keer per seconde. Het bedrijf pakt ook uit met betere nachtfotografie dankzij de nieuwe Dual Photo Diode-beeldsensor.

Daarnaast is er nog de telecamera die ditmaal 3x optische zoom garandeert en hij komt eveneens met OIS voor de nodige stabiliteit bij fotografie en video. Als laatste hebben we nog de 12 MP groothoekcamera die beelden maakt in een grotere hoek van 124 graden. Vooraan zit een 8 MP selfiecamera. Er is dus geen speciale camera aanwezig voor het maken van portretfoto's of macro-foto's. De telefoon heeft wel een macro-modus in de camera-app maar die kan helaas niet zulke scherpe beelden afleveren. Er is ook een modus voor het maken van portretfoto's en die scoort redelijk tot goed. Je moet namelijk behoorlijk veel afstand van een object nemen om een portretfoto te maken, anders wordt de foto minder scherp

  • 12 megapixel hoofdcamera, Dual Pixel PDAF, OIS, 24mm (f/1.7)
  • 12 megapixel groothoekcamera, Dual Pixel PDAF, 16mm (124°) (f/2.2)
  • 12 megapixel telecamera met 3x optische zoom, PDAF, 70mm (f/2.4)
  • 8 megapixel selfiecamera (f/2.0)

Het aantal megapixel doet in het geval van de Xperia 5 II zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van de foto's. Deze zijn doorgaans natuurgetrouwe en scherp, ook als de avond valt. Alleen de witbalans is overdag te scherp afgesteld en dat zie je meteen aan de witte delen op een foto. Een opvallende afwezige is trouwens de nachtmodus. Sony vindt deze softwarematige modus niet nodig omdat de camera in dezelfde omstandigheden ook dezelfde kwaliteit plaatjes moet kunnen schieten. Je gebruikt voor goede belichting dus de automatische flitser of opvulflits en dat werkt ook goed.

Je kan met de fysieke camera-knop autofocus gebruiken en vervolgens een foto maken. Dat werkt erg goed en voelt aan alsof je een digitale camera in je hand hebt.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Portretfoto

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten
Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Hoofdcamera

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Groothoekcamera

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten
Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Selfiecamera

De Xperia 5 II bevat naast de reguliere camera- apps ook de Photo Pro- en Cinema Pro-app. Hiermee maak je meer professionele opnames en dat werkt erg goed, al moet je je er wel eerst in verdiepen. Uiteindelijk vond ik de Photo Pro-app fijner in gebruik dan de reguliere camera-app, simpelweg omdat je er de witbalans mee kon aanpassen. Daarnaast kun je in deze app terecht voor het aanpassen van de isowaarde, autofocus, lichtmeetfunctie of resolutie. Je kan ook het type bestandsformaat veranderen.

De Cinema Pro-app is ook een ontzettend leuke app om op het gebied van creativiteit even helemaal los te gaan. De app biedt namelijk uitgebreide bedieningsmogelijkheden en filters, voor verschillende videoproducties, zoals Cinematography Pro.

Al met al geven deze apps je ontzettend veel vrijheid en om een foto op zo'n manier te maken zoals jij dat wilt. Deze telefoon is dus uitermate geschikt voor de mensen die houden van de pro-modus in camera-apps en zelfs nog een stapje verder willen gaan.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Fijne software

De Sony Xperia 5 II beschikt over een schil die dichtbij standaard Android ligt. Sony heeft dus weinig extra's aan de schil toegevoegd waardoor het vrij veel op het Android van Pixeltelefoons lijkt. De telefoon draait daarentegen nog niet op het nieuwe Android 11, maar nog op Android 10. De update naar Android 11 is wel onderweg, maar Sony kan geen planning afgeven. Datzelfde geldt voor de duur van de beveiligingsupdates. Op deze website staat de Xperia 5 II wel vermeld onder het kopje 'regelmatige en tijdige beveiligingsupgrades'. Daar kun je als Sony-klant niet veel mee.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 5 II:  de minpunten

1. Geen draadloos laden

Ondanks dat de Sony Xperia 5 II beschikt over uitstekende specificaties waardoor het toestel goed kan concurreren met andere toptelefoons, ontbreekt er nog wel een functie: draadloos laden. Veel telefoons in deze prijsklasse kunnen draadloos geladen worden, maar de Xperia 5 II niet. Zoals ik eerder aangaf, is de accu met een 21 watt-lader binnen 30 minuten tot 50% opgeladen. Als dat voor jou volstaat, hoeft het ontbreken van draadloos laden geen probleem op te leveren.

2. Spekgladde achterzijde

De Sony Xperia 5 II leidt een eigen leven zodra je hem ergens oplegt. Zo gleed de telefoon zo maar van mijn nachtkastje af, maar gelukkig wel op de vloerbedekking. Je kan de telefoon dus niet zo maar ergens op tafel leggen, zonder dat je er zeker van bent dat hij niet valt. Bedenk je dus tweemaal als je de Xperia 5 II van 899 euro achteloos achterlaat. Hij glibbert zo naar beneden op de stenen vloer.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Veel extra apps meegeleverd

De Sony Xperia 5 II beschikt dus over uitstekende software die dichtbij standaard Android ligt, maar er worden wel veel extra apps meegeleverd. Gelukkig kun je tijdens het instellen van de telefoon, net als bij Samsungtelefoons, ervoor kiezen om 'aanvullende apps' niet te installeren. Dan nog komt de telefoon met extra apps die je niet kunt verwijderen, alleen uitzetten. Het gaat om Facebook, LinkedIn, Netflix, Call of Duty en Tidal. De laatste is een muziek-app waarmee je 3 maanden gratis naar muziek kunt luisteren. Als fabrikanten deals sluiten met deze bedrijven om apps standaard mee te leveren, dan verwacht je dat je dat als consument deels in de prijs terugziet. Voor de Xperia 5 II is dat zeker niet het geval.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Zijsensor reageert niet altijd

De zijsensor is een handige app die veel lijkt op de Edge-vensters op Samsung-telefoons. De zijsensor toont automatisch acht apps, voorspeld op basis van je gebruik. Dat lijkt op de de dynamische app-suggesties in Android 11. Je kan ook zelf je favoriete apps aan het menu toevoegen. Je kunt met deze functie de telefoon makkelijk met één hand bedienen door op de Zijsensor-balk op de buitenrand van het scherm te dubbeltikken. Via deze sensor kun je ook meerdere vensters tegelijkertijd weergeven op het scherm.

Ik vind dit soort toevoegingen aan de software uitermate handig omdat je zo sneller apps kunt openen, alleen is dat bij de zijsensor niet altijd het geval. Vaak verdwijnt de zijsensor na verloop van tijd en via de instellingen weer inschakelen is niet mogelijk alleen de telefoon opnieuw opstarten werkt. Ook het dubbeltikken op de sensor werkt niet altijd. Je kan hiervoor wel de gevoeligheid instellen, maar dat werkte bij mij ook niet altijd. Ik hoop dat Sony dit kan verhelpen met een software-update zodat de handige functie ook weer echt handig wordt.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

Sony loopt overduidelijk niet mee met andere smartphonefabrikanten als het gaat om grootte, scherminkepingen en het weglaten van de 3.5mm koptelefoonaansluiting voor high-end telefoons. De Sony Xperia 5 II is smal, klein, compact, hoe je het ook wilt noemen, maar komt niet met compacte specificaties. Integendeel, bijna alle ingrediënten om een premium telefoon te maken, heeft Sony in deze telefoon gestopt. Een krachtige processor, een prachtig 120 Hz-scherm, snelladen, een glazen behuizing mede mogelijk gemaakt door Gorilla Glass 6 en een prima accuduur.

Alleen de vele mogelijkheden die concurrenten met hun camera's bieden, laat Sony op de Xperia 5 II achterwege, net als draadloos laden. Daarnaast is de achterkant van de telefoon zo glad, dat een hoesje een vereiste is.

De software die Sony op de Xperia 5 II levert, is erg fijn in gebruik al mogen de extra apps wat mij betreft achterwege gelaten worden. Ik hoop ook dat deze high-end telefoon twee versie-updates krijgt in plaats van één en op zijn minst drie jaar lang beveiligingsupdates. Dat is dan maar afwachten want de fabrikant onthult, op de komst van Android 11 na, weinig hierover.

Dan nu de prijs, 899 euro voor de variant met 128 GB is aanzienlijk. Fabrikanten als OnePlus, Xiaomi en OPPO maken telefoons met vergelijkbare eigenschappen voor minder. Deze Sony Xperia 5 II is wat mij betreft dan ook echt voor de liefhebber van fotograferen, die op het gebied van schermkwaliteit en snelheid geen concessies willen doen.

Sony Xperia 5 II review: dit zijn de plus- en minpunten

Sony Xperia 5 II kopen

De Sony Xperia 5 II met 8 GB/128 GB koop je nu in de kleuren zwart en blauw voor 899 euro. De variant met 256 GB opslag kost 999 euro. Bij deze duurdere variant heb je de keuze uit de kleuren zwart en paars.

> Sony Xperia 5 II: MediaMarkt, Bol.com, Mobiel.nl, Coolblue en Belsimpel

Sony Xperia 5 II
4000
6.1 - 2520 bij 1080 pixels
128/256
Qualcomm Snapdragon 865

Meer info

Lees meer over:
Review Sony Xperia 5 II

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

AW Adventskalender dag 3: Win de Teufel Airy Sports

Gisteren hebben we een vraag gesteld aan jullie over sporten en blijkbaar hebben we een heel actief publiek want het grootste...

Samsung Galaxy S20: uitrol Android 11 in Nederland van start

Samsung bevestigt de komst van One UI 3 voor een aantal Galaxy-telefoons waaronder de Galaxy S20-serie. Deze serie krijgt de...

'Android Auto komt in de komende weken naar Nederland en België'

Android Auto zal in de komende weken beschikbaar komen in Nederland en België. Dat blijkt uit een gif'je dat Google gebruikt...

Samsung rolt beveiligingsupdate december uit voor verschillende Galaxy-telefoons

Samsung is er weer snel bij en brengt vandaag de beveiligingsupdate van december uit voor een aantal Galaxy-telefoons, waaron...

Snapdragon 888: dit zijn alle technische details die je wil weten

De nieuwe Snapdragon 888-chipset van Qualcomm werd op dinsdag al voorgesteld, maar de details zijn nu pas bekend gemaakt. We...

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

De Asus ZenFone 7 Pro is door de fans van MKBHD bekroond tot winnaar in de jaarlijkse, blinde cameratest voor smartphones. Hi...

10 trends voor telefoons in 2020: zijn onze voorspellingen uitgekomen?

Vorig jaar trokken we onze stoute schoenen aan en deden we tien voorspellingen omtrent nieuwe trends voor smartphones in 2020...

POCO M3 beschikbaar: hier kun je het budgettoestel met grote accu kopen

De Poco M3 is een erg voordelige telefoon met een grote 6000 mAh accu en snelladen. De telefoon is vanaf 13.00 uur voor een v...

Huawei FreeBuds Pro review: dit zijn de plus-en minpunten

De FreeBuds Pro zijn de nieuwe draadloze oortjes van Huawei. Ze komen met verbeterde noise-cancelling, geluid en een nieuw de...

Google Foto’s: zet nu je herinneringen als live achtergrond

Google Foto’s introduceert een live achtergrond voor je telefoon. Je kan nu een diavoorstelling van je herinneringen gebruike...

Lees meer

Net binnen

10 trends voor telefoons in 2020: zijn onze voorspellingen uitgekomen?

Vorig jaar trokken we onze stoute schoenen aan en deden we tien voorspellingen omtrent nieuwe trends voor smartphones in 2020...

Huawei FreeBuds Pro review: dit zijn de plus-en minpunten

De FreeBuds Pro zijn de nieuwe draadloze oortjes van Huawei. Ze komen met verbeterde noise-cancelling, geluid en een nieuw de...

'Android Auto komt in de komende weken naar Nederland en België'

Android Auto zal in de komende weken beschikbaar komen in Nederland en België. Dat blijkt uit een gif'je dat Google gebruikt...

Samsung Galaxy S20: uitrol Android 11 in Nederland van start

Samsung bevestigt de komst van One UI 3 voor een aantal Galaxy-telefoons waaronder de Galaxy S20-serie. Deze serie krijgt de...

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

De Asus ZenFone 7 Pro is door de fans van MKBHD bekroond tot winnaar in de jaarlijkse, blinde cameratest voor smartphones. Hi...

Lees meer