Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Sony Xperia 1

Sony heeft op het Mobile World Congress zijn Xperia 1-telefoon aangekondigd . Zoals je kan zien heeft Sony opnieuw een naamsverandering aangekondigd voor zijn vlaggenschip dat eerder in de geruchten nog Xperia XZ4 werd genoemd. Eerder had het merk nog de Xperia Z-reeks die ook van naam geschrapt werd. Androidworld was op MWC bij de onthulling van het nieuwe vlaggenschip en hier lees je onze eerste bevindingen.

Design

De Xperia X1 is een erg lange en smalle telefoon van uiterlijk en dat komt door het grote 21:9-scherm waar we het later over hebben in dit artikel. Het toestel heeft verder een glazen behuizing met een aluminium frame. Je merkt boven- en onderaan kleine schermranden, zonder 'notch' of kleine camera-inkeping. De behuizing is IP 68-waterbestendig waardoor het 1,5 meter diep een halfuur lang onder water kan blijven

De telefoon heeft geen 3,5 mm audio-aansluiting, maar alleen een usb-c poort. Het toestel heeft een stel stereo speakers die Dolby Atmos-geluid ondersteunen en een vingerafdrukscanner zit niet onder het scherm zoals bij veel andere vlaggenschepen het geval is. Sony koos weer voor een scanner aan de zijkant, wat in de praktijk vaak efficiënter werkt dan de huidige optische in-screen scanners.

[readmore articles="197832"]

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

De X1 ziet er erg mooi uit en voelt enorm solide aan. Het toestel komt in verschillende kleurenvariaties waaronder een bijzondere paarse variant die zeker erg opvallend is. De schermranden werken ook helemaal niet storend omdat je in ruil wel een ontzettend groot scherm krijgt.

Scherm

Het toestel pakt vooral uit met het beeldscherm, want het Japanse bedrijf heeft er een 4K OLED-paneel in gestopt. Er werd al lang over gesproken en het is ook weer werkelijkheid geworden, want het gaat wel degelijk om een 21:9-beeldscherm zoals in de geruchten beschreven werd. Sony wil zijn telefoon naar voren schuiven als de meest geschikte telefoon voor het bekijken van media-content. Het 6,5 inch 21:9-scherm zou hier zeer geschikt voor zijn omdat het dezelfde beeldverhouding heeft als wat je in bioscoopzalen ziet.

Om de ervaring nog meer te verbeteren, ondersteunt het scherm HDR en komt het dus met een 4K-resolutie zoals Sony eerder al eens deed jaren geleden met de Xperia Z5 Premium. Toen werd al de vraag gesteld of een 4K-resolutie voor smartphone-schermen een grote meerwaarde is en die vraag stellen we ons jaren later nog steeds. Ondertussen zagen we andere merken ook nooit op de boot van 4K-schermen springen en dat komt voor een groot stuk omdat de hogere resolutie op het kleine scherm niet tot zijn nut komt zoals dat bij bijvoorbeeld televisies het geval is.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Natuurlijk hebben we het toestel nog niet uitgebreid kunnen testen en houden we ons nog even afzijdig, maar als je het toestel in zijn volledige resolutie gebruikt, is de accuduur wel een grote bezorgdheid. In de praktijk zal het daarom mogelijk interessanter zijn om het toestel in QHD of Full HD te gebruiken. Al loop je dan natuurlijk de belangrijkste functionaliteit van het scherm mis.

[readmore articles="197812"]

Sony ging namelijk dit keer een aantal samenwerkingen aan om zijn 4K- en 21:9-scherm meer in de verf te zetten. Zo werkt het bedrijf met Netflix om content aan te bieden in de 21:9. Als je weet dat display ook nog eens HD en 4K ondersteunt - wat ook in Netflix werkt - dan zou je een erg fijne ervaring moeten krijgen op de populaire stremingdienst. Ook wat betreft gaming ging het bedrijf de samenwerking aan met ontwikkelaars als Epic Games om onder andere Fortnite in 21:9 te doen werken. Dat lijkt zeker een goede zet van Sony, al zullen in de praktijk maar een handvol games optimaal van het brede scherm gebruikmaken.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Een totaal ander voordeel dat Sony koppelt aan zijn 21:9-beeldverhouding is de mogelijkheid tot multi-tasking, waar het scherm zich prima toe verleent als je met meerdere vensters aan de slag wil.

Het beeldscherm geniet ook van de laatste generatie Corning Gorilla Glass 6 zodat het bijzondere paneel de beste bescherming heeft tegen krassen en barsten. Het is goed om te zien dat Sony voor dit dure schermpaneel niet bezuinigd heeft op het gebied van bescherming.

Prestaties

Sony heeft voor zijn nieuwe vlaggenschip zoals elk jaar gebruik gemaakt van de laatste high-end Snapdragon chipset van Qualcomm en dit jaar is dat natuurlijk de Snapdragon 855. Het toestel gaat verder gepaard met 6 GB RAM-geheugen en 128 GB aan opslag en dat is eerder weinig voor een vlaggenschip met een adviesprijs van 949 euro, wat best teleurstellend is, volledig los van het feit dat lang niet alle consumenten die extra kracht nodig hebben.

Eén van de mogelijkheden die de Snapdragon 855 brengt is compatibiliteit met de Snapdragon X50-modem die 5G-internet toelaat. Sony zegt erg geïnteresseerd te zijn in de technologie, maar voorlopig komt het bedrijf niet met een aparte variant van de Xperia 1 die de technologie ondersteunt.

[readmore articles="197835"]

Het toestel komt met snellaadtechnologie via een 18 watt oplader en daarnaast hebben gebruikers ook de vrijheid om een draadloze lader met de qi-standaard te gebruiken. Het bedrijf maakte niet bekend hoe snel de prestaties zijn voor draadloos opladen. Wel is het opvallend dat Sony met een minder krachtige oplader komt dan zijn concurrenten in die prijsklasse.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Een bezorgdheid is de accu van de telefoon, want het gaat om een exemplaar van 3330 mAh. Het is absoluut te vroeg om hier definitieve uitspraken over te doen, maar die capaciteit lijkt erg weinig om een toestel met een 6,5 inch scherm met een 4K-resolutie van stroom te voorzien. Sony lijkt dat ook te beseffen en daarom komt het met een aantal bijzondere functies die batterijduur moet verbeteren en dat is iets waar we naar uitkijken om mee aan de slag te gaan.

Camera

Sony heeft indrukwekkende smartphonecamera's in huis, want erg veel merken gaan met Sony-sensors aan de slag. Het bedrijf wil die troeven op tafel leggen en komt met een set-up van drie 12 megapixelcamera's waaronder een gewone hoofdcamera, een telelens en een groothoeklens. We zagen die opstelling eerst in de Huawei Mate 20 Pro en ook Samsung zagen we al met zo'n opstelling aan de slag gaan. Sony stopt ook optische beeldstabilisatie in elke cameralens waardoor die uiterst geschikt zou moeten zijn voor video.

[readmore articles="197807"]

Een cameratest zou moeten uitwijzen hoe Sony het doet ten opzichte van de concurrentie, maar Sony heeft ook een nieuwe functie ontwikkelt die we nog niet eerder zagen bij een smartphonecamera. Wat fotografen doorgaans doen als ze een persoon in beeld brengen, is scherpstellen op de ogen en Sony is er nu in geslaagd om die technologie ook volautomatisch mogelijk te maken. Het toestel stelt altijd een gezicht scherp door je ogen te tracken en daarop scherp te stellen, ook bij bewegende onderwerpen in video's.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Hoewel de camera van de Xperia 1 er prima uitziet door zijn veelzijdige lenzen met optische beeldstabilisatie, maar toch blijf ik met het gevoel zitten dat ik nog iets extra mis, zeker voor de vraagprijs van de telefoon. Sony is de concurrentie gevolgd wat de opstelling van de lenzen betreft, maar met alle technologie die het in huis heeft en het nieuwe hoofd van Sony Mobile die rechtstreeks is overgewaaid van de cameradivisie, zou het merk eigenlijk een pionier moeten zijn en die rol heeft het merk nog steeds niet opgeëist.

Software

De Xperia 1 draait op Android 9.0 Pie samen met Sony's eigen schil. Eén van de nieuwe dingen waar Sony mee komt in zijn software heeft ook te maken met het 21:9-scherm van het toestel. Een voordeel van die beeldverhouding is de mogelijkheid tot multi-tasking, waar het scherm zich prima toe verleent als je met meerdere vensters aan de slag wil. Ik heb in de praktijk even kunnen zien en door het meer langwerpige scherm, ziet het er inderdaad iets handiger uit om twee apps op een efficiënte manier tegelijk te gebruiken.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Sony heeft een nieuwe interface om snel je veelgebruikte apps terug te vinden

Interessant is dat Sony onlangs meer duidelijkheid heeft geschept rondom zijn updatebeleid. De Japanse techgigant heeft voor zijn vlaggenschepen beloofd dat het twee jaar lang versie-updates zal brengen vanaf de datum dat het toestel is gelanceerd. Dat geldt ook voor deze Xperia 1, maar een belofte rond beveiligingsupdates komt er niet.

Conclusie

Sony heeft voor MWC aangekondigd dat we een nieuwe Sony Mobile te zien zullen krijgen nu er nieuwe mensen de smartphonedivisie leiden. Na de onthulling van de Xperia 1 kunnen we niet meteen zeggen dat we het ook te zien hebben gekregen. Sony probeert het opnieuw met een 4K-scherm, maar maakt er dit keer een 21:9 beeldverhouding van.

De mogelijkheden die door de langere schermen gecreëerd worden ziet er best leuk uit, maar ook niet schokkend. Toch zou het het moeten dienen als één van de belangrijkste verkoopargumenten voor deze telefoon, want verder doet Sony weinig radicaal nieuwe dingen, ook niet op het vlak van camera's. De telefoon komt ook met de krachtige Snapdragon 855, maar komt voor zijn hoge prijskaartje van 945 euro met 'maar' 6 GB RAM en 128 GB opslag.

Sony Xperia 1 eerste indruk: weinig innovatief naast het 4K 21:9-scherm

Over het algemeen heeft Sony me op het eerste gezicht niet omver geblazen met zijn Xperia 1 gezien zijn prijs, maar we kijken er wel naar uit om met het toestel aan de slag te gaan zodat de telefoon ons misschien zelf het tegendeel kan bewijzen.

Wat denk jij over de Xperia 1 en hoe staat hij volgens jou ten opzichte van de andere telefoons die al op MWC zijn aangekondigd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk