Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OPPO Reno 10x Zoom

 • OnePlus 7 Pro

 • Xiaomi Mi 9

 • Samsung Galaxy S10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

dikke sound met lichtjes

Review: Sony SRS-XB41 een complete discotheek in een speaker

· 03 mei 2018

Van Sony mochten we al een voorproefje nemen op de zomer met een hele dikke Bluetooth speaker. De SRS-XB41 is een forse draagbare speaker met een flinke lichtshow.

Sony SRS-XB41 Extra Bass

De zomer komt er weer aan en dat is een goed seizoen voor Bluetooth-speakers. Dat begon ooit met een paar kleine speakertjes met het geluid van een oude transistor-radio. Ook dit segment heeft een enorme stap gemaakt en de kwaliteit van sommige Bluetooth-speakers zijn echt heel erg goed. Een voorbeeld daarvan is de Sony SRS-XB41 Extra Bass.

Uiterlijk 

Deze speaker heeft een keurig rechthoekig design waarbij de hoeken afgerond zijn. Het materiaal is kunststof met een stevig netwerk aan de voorzijde die de speakers beschermt. Op de website zien we dat de speaker bedoelt is om mee in het rond te dansen maar daar ben je door het gewicht snel klaar mee. Deze speaker moet je ergens neerzetten want het geluid is hard genoeg en hij staat prima in elk interieur. Aan de bovenzijde zit een iets verzonken bedieningspaneel met daarop de knoppenwinkel. We zien de power-knop die je lang ingedrukt moet houden om de speaker te kunnen pairen (koppelen). Dat laatste kan trouwens ook via NFC. Er is ook een knop om de muziek te pauzeren en weer verder te spelen en knoppen voor het volume.

Sony SRS-XB41 Extra Bass.

Aan de achterzijde zit een luik met daarachter nog meer knoppen. Onderaan zien we de aansluiting voor de netspanning via 220V of via een micro-USB. Naast de reset-knop zit ook nog een line-in- en een USB-aansluiting voor wanneer je muziek van een extern apparaat wil afspelen. Bovenaan zien we drie drukknopen, de eerste vertelt je na het indrukken hoeveel accu je nog hebt. De twee knoppen zijn bestemd om een keten van Sony-speakers aan elkaar te koppelen tot een enorm muzieksysteem. Alle knoppen zijn overigens onder rubber gestopt omdat het apparaat een IP67-certificaat heeft en dus tegen water kan.

Sony SRS-XB41 Extra Bass.

Je kunt de Sony SRS-XB41 Extra Bass niet saai noemen want er zit een complete lichtshow in de speaker. De transparante rand bovenlangs en onderlangs lichten op in verschillende kleuren. Ook naast de speakers zitten lampjes en zelfs een soort stroboscoop. Natuurlijk worden de lichten op de maat van de muziek gedirigeerd. Ik moet zeggen dat het best een leuk effect geeft en het verveelt niet snel. Wanneer je rustig aan het chillen bent dan heb je echt geen behoefte aan dat neurotische geflikker. Om dat uit te zetten moet de Sony Music Centre-app downloaden en de speaker daarmee verbinden. In de app kun je de lampen bedienen maar ook helemaal uitzetten. Geloof me na een half uurtje wil je dat best.

Sony SRS-XB41 Extra Bass.

Geluid

Sony zou Sony niet zijn wanneer het geluid niet goed was. Ook deze Sony SRS-XB41 heeft een heerlijk geluid. Het geluid is blijft kwalitatief goed wanneer je het volume even voluit zet en geloof me het ding kan echt heel erg hard. Het spectrum van het geluid is breed daarmee bedoel ik dat er geen delen van de muziek samen geperst worden tot een dikke brei aan geluid. Extra Bass, die toevoeging aan de naam klopt ook want je hebt bastonen genoeg in deze speaker. Mijn hardstyle-playlist heeft mij wel doen inzien dat deze speaker bastonen meer dan goed aankan en ze ook zonder vervorming de lucht in gooit. Ik ben meer dan tevreden met het geluid uit deze Sony SRS-XB41 Extra Bass.

Sony heeft een extra mogelijkheid wat betreft geluid toegevoegd aan de speaker. Naast de volumeknoppen aan de bovenzijde zit een knop met het opschrift 'Live'. Wanneer je deze selecteert geeft de Sony SRS-XB41 het effect of je live aanwezig bent bij een concert of rave. Het geluid wordt veel ruimtelijker maar niet per definitie beter, het hangt een beetje van je stemming af. Ik heb deze mogelijkheid niet veel gebruikt. De accu in deze speaker moet ongeveer 24 uur meegaan en dat zou genoeg moeten zijn voor een paar dagen genieten van het geluid. Maar dat ligt natuurlijk aan de aantal uren per dag je het apparaat gebruikt.

Sony Speaker

Beschikbaarheid

Deze Bluetooth-speaker kan veel en dat zie je ook wel terug in de prijs. De Sony SRS-XB41 Extra Bass heeft een adviesprijs van €229. Of dat hij dat waard is moet je zelf bepalen, maar naar mijn mening krijg je waar voor je geld. Het is in ieder geval wel een apparaat dat je ook indoor kunt gebruiken vanwege zijn uiterlijk en de aansluiting op netstroom. Dat maakt dat je het hele jaar plezier hebt van dit apparaat.

Positieve punten

> Geweldig geluid

> Kan tegen water

> Live Sound is een leuke functie

> Robuust

Negatieve punten

> Erg zwaar

> Lampjes gaan vervelen maar zijn makkelijk uit te zetten

De Sony SRS-XB41 Extra Bass is te koop bij Coolblue, Mediamarkt enBol.com.

Review
Score: 4,50 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (4)
Bezig met laden van reacties...