Sonos One review: slimme speaker met stembediening moet nog slim worden

Sonos One review: slimme speaker met stembediening moet nog slim worden

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Sonos

Sonos is het draadloze muzieksysteem waarmee je je muziek in één kamer of in je hele huis afspeelt. Deze audiofabrikant heeft al meerdere Sonos-speakers op de markt gebracht die te bedienen zijn via de Sonos-app. Dat zijn de Play One, de Play:1, de Play:3 en de Play:5 waar het allemaal mee begon in 2009. Naast het afspelen van muziek in vele ruimtes, heeft de fabrikant in de afgelopen jaren ook producten op de markt gebracht die specifiek op tv's gericht waren. Dat is de Playbar, de Playbase en sinds kort ook de Sonos Beam.

In deze review bespreek ik de Sonos One, een speaker met ondersteuning voor de slimme assistenten Amazon Alexa en Google Assistant, die in oktober van 2017 is gelanceerd. Let wel, deze assistenten werken officieel niet in Nederland en België en dus ook niet op de Sonos One. De Engelse taal instellen lost het probleem op maar dan zul je deze taal wel machtig moeten zijn en het niet herkennen van bijvoorbeeld Nederlandse artiesten voor lief moeten nemen.

Sonos One

Behuizing en design

Het kenmerkende design van de Sonos-speakers is ook bij de One overduidelijk aanwezig. Het is een langwerpige speaker met afgeronde randen en vertoont veel overeenkomsten met de Sonos Play:1, de compacte en goedkoopste Sonos-speaker. De Sonos One beschikt namelijk of touchbediening, een nieuwe bevestiging en de eerder genoemde spraakbediening. Daarnaast is de speaker-grille in plaats van grijs op de Play:1 nu wit of zwart, wat ervoor zorgt dat het meer een geheel is.

De touchbediening bovenop de speaker ziet er een stuk gelikter uit. In plaats van de drie knoppen op de Play:1 is er nu een cirkel en een drietal symbolen aan de bovenkant te zien. Deze werken erg intuïtief alhoewel we hier in huis voornamelijk spraakbediening gebruiken.

Review Sonos One: touchbediening

Aan de achterzijde is er nog een ingang voor de meegeleverde ethernetkabel en de onderkant herbergt de aansluiting voor de meegeleverde stroomkabel. Deze kan via een inkeping aan de achterkant ongemerkt naar het stopcontact geleid worden.

In tegenstelling tot de Play:1 is er op de achterkant geen schroefbevestiging aanwezig om de speaker aan de muur of op een standaard te bevestigen. In plaats daarvan is er een knop waarmee de speaker gekoppeld kan worden aan het Sonos-systeem. De accessoires van de PLAY:1 zijn dus niet geschikt voor de Sonos One, mocht je deze willen gebruiken.

Sonos One vs Sonos Play:1

Links: Sonos One Rechts: Sonos Play:1

De Sonos One is ook vochtbestendig. Zo kun je je muziek dus ook streamen naar je badkamer of je tuin. Streamen tijdens een plensbui raad ik overigens niet aan, dan zou ik de Sonos snel naar binnen verhuizen.

Inmiddels zijn er al beugels en vloerstandaarden beschikbaar speciaal voor de Sonos One. Deze worden nu aan de onderzijde van de One bevestigd. Zo heeft deze muurbeugelset een kantelmechanisme om de One op verschillende manieren te richten. De One kan er zelfs mee op de kop worden gemonteerd voor makkelijke toegang tot de bediening op de speaker. Er zijn ook vloerstandaardsets voor €99,99 en €144,99.

Flexson vloerstandaardset voor Sonos One

Installatie

Als de Sonos op de gewenste plek staat en van stroom is voorzien, kun je in de Sonos-app beginnen met het toevoegen van de speaker aan een nieuw of aan een bestaand systeem. Inloggen doe je met een Sonos-account en dan geef je de app toestemming tot je locatie om te zoeken naar Sonos-speakers. Als er een groen lampje op de speaker knippert, kan er gekoppeld worden. Daarna kies je een kamer waar de Sonos One zich bevindt, wordt de speaker toegevoegd aan het systeem en zal je als laatste de firmware moeten bijwerken.

Review Sonos One: screenshot installatie

Heb je meerdere dezelfde Sonos One-speakers? Dan kun je stereogeluid creëren door ze aan elkaar te koppelen. Ook dit werkt erg eenvoudig.

Sonos One - stereo

Ik gebruik al tijden producten van Sonos en de installatie is altijd erg eenvoudig geweest. Dat gaat in dit geval ook weer op.

Bediening van de Sonos One

Er zijn drie manier om muziek af te spelen via de Sonos One. Hieronder leg ik uit welke dat zijn en hoe het werkt.

1. Touchbediening

De aanraakgevoelige bediening bovenop de One is een van de drie manieren om de speaker te bedienen. De symbolen staan voor afspelen, pauzeren, via een swipe kun je een nummer overslaan en met een tik kun je het volume regelen. Een brandend ledlampje betekent dat de microfoon van de speaker actief is en Alexa dus luistert. Wil je meer privacy? Schakel dan de microfoon uit via het microfoonsymbooltje. Alexa kan dus niet meer reageren op spraakopdrachten. De touchbediening gebruik ik eigenlijk alleen als ik even mijn smartphone niet bij me heb of als Alexa hapert.

2. Sonos-app of Spotify-app

De tweede manier van bediening is via de Sonos-app. Over de app ben ik al een tijdje niet tevreden. Dit komt omdat sinds een tijdje de app van een geheel ander uiterlijk inclusief interface is voorzien. Juist aan de gebruikersinterface kan ik niet wennen. Met name het schakelen tussen kamers als je meerdere Sonos-speakers hebt, is erg vervelend. Vaak wordt de laatste keuze niet onthouden of speel je per abuis op de Sonos Play:1 in de slaapkamer keiharde house-muziek af terwijl je partner net vroeg naar bed is gegaan om wat slaap in te halen. Helaas...

Review Sonos One: screenshot app

Gelukkig is er nog een mogelijkheid, bediening via de Spotify-app. Het is voor Spotify-gebruikers namelijk mogelijk om met een premium abonnement tracks direct af te spelen via een Sonos-speaker. Hoe dit werkt, lees je in dit artikel.

Review Sonos One: screenshot app

3. Digitale assistent

Zoals aangegeven is stembediening van de Sonos One voor nu officieel alleen nog beschikbaar in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan, Spanje en Duitsland. Dat zijn de landen waarvan Alexa de taal kan spreken en waar Amazon zijn slimme speakers verkoopt. De Engelse of Duitse taal instellen lost het probleem op maar dan zul je deze taal wel machtig moeten zijn en het niet herkennen van bijvoorbeeld Nederlandse artiesten voor lief moeten nemen.

Om de Sonos One werkend te krijgen met Amazons Alexa zul je allereerst de Alexa- en de Sonos-app moeten installeren. Via een omweg (met een Amazon-account bij een Amazon-winkel in de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk of Duitsland) moet je ervoor zorgen dat Alexa geactiveerd wordt en kun je de assistent in de Sonos-app toevoegen bij Instellingen > Spraakservices. Daarna verbind je je Amazon-account en kun je muziekservices zoals Spotify, Deezer of TuneIn in de Alexa-app koppelen. Dan verifieer je de muziekservices die je aan Alexa hebt toegevoegd (die tevens aan je Sonos-account moeten worden toegevoegd) en kun je aan de slag met het afspelen van muziek.

Alexa werkt met de zogenaamde skills die kunnen beschouwd worden als third-party apps (apps van derden) en ervoor zorgen dat Alexa werkt met diverse software en hardware. In dit geval kun je dus muziek via TuneIn afspelen op de Sonos One maar ook je verlichting bedienen of een timer instellen met de benodigde Alexa-skills. Hieronder demonstreer ik Alexa op de Sonos One in combinatie met de skills voor Philips Hue-lampen en TuneIn Radio.

Hieronder heb ik een aantal helppagina's verzameld die stap voor stap uitleggen (met video) hoe je bovenstaande in werking kunt stellen.

> Link a Third-Party Music Service to Alexa

> Setting up the Sonos One with Amazon Alexa

> Muziekservice aan Sonos toevoegen

Google Assistant?

Er is helaas nog geen ondersteuning voor Google Assistant (*). Als deze er komt dan zal de slimme assistent van Google eerst de Nederlandse taal moeten kunnen spreken. Dit gebeurt naar verwachting in 2018 maar zal dan nog niet direct beschikbaar zijn op de Sonos One. De ingenieurs van Sonos willen er dan namelijk nog een Sonos-stempel op drukken.

Sonos brengt continu updates uit met nieuwe functies en services. Op deze manier krijg je na verloop van tijd steeds meer mogelijkheden om naar muziek te luisteren en apparatuur met je stem te bedienen. Hopelijk duurt het niet al te lang met het toevoegen van de ondersteuning voor Google Assistant zodra deze Nederlands kan.

*Update 20 juni 2019: Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam is in Nederland beschikbaar.

Geluid

De Sonos One beschikt over twee D-klasse versterkers, één tweeter, één midwoofer, instelbare bas en treble (per kamer of in meerdere kamers tegelijk) en zes far-field microfoons. Deze zes microfoons zijn er om je spraakcommando's voor Alexa op te kunnen pikken tijdens het rumoer van een verjaardagsfeestje. Dit werkt dan ook in bijna alle gevallen prima. Dan het geluid zelf. De klanken die de speaker weet te produceren zijn erg goed maar je hoeft zeker geen high res-audio te verwachten. Sonos-speakers categoriseer ik dan ook in de top van de draadloze speakers, erg goed geluid dat meer dan voldoende is voor de gemiddelde luisteraar. De liefhebber van hoge resolutie-audio verwijs ik in dit geval door naar andere apparatuur.

De Sonos One werkt afzonderlijk maar je kunt ook met twee dezelfde Sonos-speakers een stereopaar maken. Helaas is het niet mogelijk een setje maken tussen een Sonos One en een Play:1. Sonos legt uit: "Door twee Sonos-speakers als stereopaar aan elkaar te koppelen wordt het audiosignaal in een apart linker- en rechterkanaal gesplitst wat een breder stereogeluid creëert. Dit is iets anders dan het groeperen van twee speakers. Zo wordt het geluid dat uit twee Sonos One’s echt kamervullend en indrukwekkend." Uiteraard heb ik dit geprobeerd en het geluid van het duo is zeker indrukwekkend.

Eén Sonos One kost €229 en een setje One's kost €458. Wil je liever toch extra bass? Dan kun je beter voor de Play:3 of de grote Play:5 gaan. Deze zijn met een prijs van €299 en €579 een stuk duurder maar produceren wel stereogeluid. Een nadeel is dat deze speakers niet slim zijn en dus geen stembediening ondersteunen. Als alternatief hierop is er sinds kort ook de Sonos Beam. Dit is een slimme speaker en soundbar ineen die €449 moet opbrengen.

Sonos heeft ook de Trueplay-software ontwikkeld. Deze software gebruikt de Sonos-app en de microfoon op je iPhone of iPad om te meten hoe geluid weerkaatst tegen muren, meubels en andere voorwerpen in een kamer. Daarna kun je in elke kamer apart de speaker tunen om de beste geluidsweergave te krijgen. Ik moest een beetje huilen toen ik erachter kwam dat onze iOS-vrienden hier als sinds 2015 gebruik van kunnen maken en wij Android-fans helemaal niet.

Sonos eco-systeem

Sonos wil natuurlijk dat je zoveel mogelijk Sonos-speakers in huis wilt hebben. Hiervoor bieden ze een breed scala aan speakers en aanverwante producten die onderling met elkaar te koppelen zijn. Heb je bijvoorbeeld twee One's in huis? Dan kun je daar een Playbar of Playbase aan toevoegen voor surround-sound bij je films, games en favoriete tv-series. En je kunt er ook muziek mee streamen. Dat gaat dan wel in de papieren lopen. Naast de €458 voor een setje One's, kost een Playbar of Playbase €799 en voor nog meer bass kun je voor nog eens €799 een Sub aan het geheel toevoegen. Sonos biedt ook verschillende surround-sets en andere combinaties aan en voor vintage geluid kun je ook je platenspeler op Sonos aansluiten.

Conclusie

De Sonos One werkt zolang je wifi en een stopcontact hebt, de installatie is eenvoudig, er is geen vergaande technische kennis voor nodig. Plug-and-play dus. Het geluid is voor de gemiddelde luisteraar meer dan voldoende en het design mag er ook zijn maar dat is persoonlijk. De Play:3 en Play:5 bieden uiteraard meer geluid voor hun geld. De One biedt je in ieder geval een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Plug-and-play geldt overigens niet voor de slimme functie van de Sonos One. Deze werkt voor nu niet in het Nederlands en is alleen via een omweg werkend te krijgen. De schuld hiervan ligt in eerste instantie niet bij Sonos, maar ze adverteren er in het geval van de One wel mee, ook al geven ze aan dat stembediening nog niet mogelijk is. Is je Engels of Duits niet zo best, dan is de Sonos One niets voor jou en kun je beter voor de goedkopere Play:1 of een duurdere variant gaan of geduld opbrengen totdat Google Assistant of Alexa Nederlands kan en Sonos dit via een update aan de speaker toevoegt. We gaan ervan uit dat de eerste in 2018 Nederlands spreekt, bij Amazon zijn er nog geen tekenen dat daar aan gewerkt wordt. Nog een alternatief is het koppelen van je Echo of Echo Dot aan een Sonos Play:3 of Play:5. In ieder geval ben je future-proof met deze speaker, een update zou ondersteuning voor slimme assistenten snel mogelijk kunnen maken.

Deze eenvoud en de simpele installatie van Sonos-apparatuur zorgt er in ieder geval voor dat een groot publiek ermee bereikt kan worden. Het systeem is daarnaast makkelijk uit te breiden, er is voor iedereen wel een smaakje te vinden.

Sonos One

Positieve punten

+ Uiterlijk (mooie touchbediening)

+ Gemak en eenvoud

+ Prijs-kwaliteitverhouding

Negatieve punten

- Digitale assistent heeft nog geen ondersteuning voor Nederlandse taal (*)

- Gebruikersinterface Sonos-app

- Geen Trueplay-software voor Android

*Update 20 juni 2019: Google Assistent-ondersteuning voor de Sonos One en Sonos Beam is in Nederland beschikbaar.

Sonos One kopen

De Sonos One kost €229 en is beschikbaar in de kleuren zwart en wit bij Coolblue en Bol.com. Dankzij een limited edition-samenwerking met HAY komt er eind van 2018 ook een groene versie op de markt.

Sonos One Hay-edition

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk