Sonos Move 2 review: prijzig maar het geld waard?

Sonos Move 2 review: prijzig maar het geld waard?

Redactie

door Redactie

Laatst geüpdatet

Het gerenommeerde audiobedrijf Sonos dropte recent de Move 2: de opvolger van de draagbare Sonos Move. Is de speaker voldoende verbeterd na de voorganger om een nog pittiger prijskaartje te verantwoorden? Lees het in onze review.

Sonos Move 2 is in ieder geval niet goedkoop

Een van dé speerpunten van Sonos, dat in 2002 werd opgericht, is audio van hoge kwaliteit. En in alle eerlijkheid heeft het bedrijf uit Santa Barbara dat voor het leeuwendeel ook zeker geleverd. We waren erg benieuwd naar de draagbare Sonos Move 2 en gingen ermee aan de slag.

We nemen de specificaties van de Move en de Move 2 even ter hand. Het moge namelijk duidelijk zijn dat de tweede versie flink wat upgrades heeft gehad. Hieronder vallen bijvoorbeeld automatisch Trueplay tuning, verbeterde besturing en een batterijduur die twee keer zo lang is als de eerste Move.

Wat de prijs betreft is het wel even slikken. De officiële verkoopprijs is namelijk 499 euro. De eerste versie kost je overigens zo rond de 399 euro of minder. Dus is het die extra 100 euro waard? Spoiler alert: wel degelijk.

Specificaties Sonos Move en Move 2

Move 2 Move
241 x 160 x 127 mm / 3 kg 240 x 160 x 126 mm / 3 kg
Stereo Mono
Tot 24 uur afspeeltijd Tot 11 uur afspeeltijd
Waterbestendig (IP56) Waterbestendig (IP56)
Wifi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4 GHz en 5 GHz / Bluetooth 5.0 Wifi 802.11 b/g/n, 2,4 GHz en 5 GHz / Bluetooth 4.2
Trueplay Trueplay
Bediening via spraak, niet via Google Assistent Bediening via spraak inclusief Google Assistent
Wordt geleverd met draadloze oplaaddock Wordt geleverd met draadloze oplaaddock
Vervangbare batterij Vervangbare batterij
USB-C line in -
Nieuwe aanraakbediening -
Omgekeerd laden via USB-C -
€499 €449 (oude adviesprijs €399)

Strak design en super draagbaar

De speaker blinkt uit door een simpel ontwerp. De voorkant is ‘schoon’. De bovenkant is waar de touchcontrols zich bevinden, waaronder een volumeschuif, bediening voor muziek en stembesturing. Daar bevinden zich dus ook de far field-microfoons voor spraakbesturing.

Aan de achterkant vind je de powerknop, een schakelaar voor de microfoon voor spraakbediening, de Bluetooth-knop en één enkele USB-C-aansluiting. Die laatstgenoemde is overigens bedoeld voor een aantal handige zaken. Zo kan je namelijk makkelijk je apparatuur aansluiten die een USB-C out heeft zoals een computer, draaitafel of moderne dj-set-up.

Ook is het mogelijk om apparaten op te laden via de poort, zoals bijvoorbeeld je smartphone. Helaas ontbreekt er een mini-jack (3,5mm)-aansluiting, dus een oudere platenspeler is er dus niet zomaar aan te hangen. Daar is overigens wel een adapter voor te krijgen via Sonos.

De poort is overigens ook niet écht bedoeld om de speaker mee op te laden. Daar heb je de meegeleverde oplaadring voor, die natuurlijk (met oplader) in de doos te vinden is (evenals een korte, heldere handleiding). Als je de speaker thuis gebruikt dan is het aan te raden om hem altijd op de ring te zetten, want opladen kan een flinke tijd duren.

Om de speaker mee op pad te nemen heb je een grip die helpt. Om te zeggen dat we dat we hem snel mee zouden ‘sleuren’ naar het strand of het park met z’n 3 kilo (zelfde als de eerste Move): dat is onwaarschijnlijk, maar het kán wel. De Move 2 is namelijk IP56, dus water- en stofbestendig. Daarnaast kan hij volgens Sonos tegen een stootje (hebben we niet getest). Dus mocht je hem wel meenemen, dan ben je hét feestje op het strand of in het park.

foto van de sonos move 2

Simpel, doeltreffend en indrukwekkend

De Sonos Move 2 doet in ieder geval precies wat het belooft. Het verbinden van je apparaten via Bluetooth (5.0) is een fluitje van een cent. En dankzij wifi (802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4 GHz en 5 GHz) ook eenvoudig aan je netwerk toe te voegen. Daardoor speel je met gemak audio af van grote streamingdiensten als Spotify en Apple Music. We hebben vrijwel nooit problemen gehad met de connecties via Bluetooth of wifi.

Zoals verwacht is de speaker dan ook makkelijk toe te voegen aan je audio-setup als die ook van Sonos is. Dat is eenvoudig te doen dankzij de (basic) Sonos-app. Mocht je de speaker meenemen terwijl deze nog verbonden is met wifi, dan schakelt hij automatisch over naar Bluetooth. Verdraaid handig als je even wilt chillen in een waterig herfstzonnetje in de tuin of op je dakterras waar waarschijnlijk geen wifi is.

Als je eenmaal aan de slag gaat, blaast de speaker je omver. Sonos kennende is de standaard voor geluid nog beter dan de eerste Move, en hoewel we niet kunnen vergelijken, is het an sich een fantastische, helder klinkende stereospeaker dankzij twee speakers in tegenstelling tot één in de eerste Move. Het soundstage is vol en ruimtelijk en heeft geen last van clipping op hogere volumes, mede dankzij TruePlay die je omgeving scant voor het meest optimale geluid.

Ook levert de Move 2 behoorlijk wat bass. Op geen enkel moment of volume hadden we het idee dat de speaker zichzelf te rijk rekende. Er is nauwelijks distorsie te horen. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat dit geenszins te vergelijken is met een externe woofer of duurdere soundbar.

Het is dus niet aan te raden om de Sonos Move 2 te gebruiken in een thuisbioscoop set-up. Ten eerste moet je pielen met een USB-C naar 3,5mm jack adapter. Daarnaast biedt het naast stereo geen enkele vorm van surround, zoals de Sonos 300 dat wel doet met Atmos. Als draagbaar je ding is, is de Move 2 prima, maar voor volledige onderdompeling is juist de Era 300 aan te raden.

Het jammerlijke is ook dat de Move 2 niet Google Assistent ondersteunt. Dit komt waarschijnlijk voort uit een klein opstootje tussen Sonos en Google. Wel kan je Sonos-stemherkenning en Amazons Alexa gebruiken, in het zeldzame geval dat je dat in huis hebt.

foto van de sonos move 2

Gerelateerde artikelen

Conclusie

Mocht je het type persoon zijn dat bijvoorbeeld een Ultimate Ears Boom 3, een JBL Go 3 of een andersoortige kleine Bluetooth-speaker te min vindt voor in de tuin, op het strand of aan het zwembad, dan zit je met de Move 2 goed. Dit is een beest van een speaker.

Het is daarnaast fijn dat de speaker makkelijk te integreren is in een bestaande set-up. Theoretisch kan je dus binnen een diedeltje luisteren en gewoon de Move 2 in je tuin zetten. En ook daar krijg je uitstekend geluid te horen. Feit dat je ook je telefoon ermee kunt opladen maakt het een uitstekende compagnon voor als je gaat kamperen.

Maar zoals gezegd vermoeden we dat die doelgroep vrij klein is. Want voor 499 euro is en blijft het toch voornamelijk ‘maar’ een Bluetooth-speaker. Een héle goede, maar toch echt niet veel meer dan dat.

Plussen:

  • Uitstekend helder geluid met relatief veel bass
  • Handzaam ondanks het gewicht en formaat
  • Batterijduur van 24 uur (en vervangbaar)
  • Makkelijk te verbinden, ook aan andere Sonos-speakers
  • Sexy, strak design

Minnen:

  • Stevige prijs
  • Geen line-in zonder adapter
  • Geen Google Assistent meer
  • Té eenvoudige app
  • Laadt langzaam op

Sonos Move 2 kopen

De Sonos Move 2 is in onderstaande winkels verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro en is te koop in drie kleuren (Olive, Black en White).

Met dank aan Dennis Mons voor deze recensie.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk