Review Tado Slimme Thermostaat: bescheiden en betrouwbaar

Review Tado Slimme Thermostaat: bescheiden en betrouwbaar

Tado's Slimme Thermostaat

Toen ik begreep dat ik een apparaat van Tado zou gaan reviewen, hoorde ik ook voor het eerst van het merk. Toch is het Duitse bedrijf al wat langer op de markt. Zijn slimme thermostaat werd voor het eerst geïntroduceerd in 2011 en is al weer aan zijn derde versie toe. De derde versie brengt de mogelijkheid om ook met de Apple Home Kit samen te werken.

foto met smartphone en de thermostaat

Als ik de fabrikant mag geloven dan moet deze thermostaat op een eenvoudige wijze mijn leven comfortabeler maken. De thermostaat is, waar je ook bent, te bedienen vanaf je smartphone. Ook zonder internet kan je het apparaat bedienen met touch-knoppen.

Tado weet dankzij geofencing of je wel of niet thuis bent en past daar de verwarming op aan. Het is een lerende thermostaat die de thermische eigenschappen van je huis herkent en inzet om efficiënter te verwarmen. Hij houdt zelfs rekening met de actuele weersvoorspelling om dit te bereiken.

De app houdt bij wat de temperatuur in huis is en controleert het energieverbruik van je CV. Via een rapport in de app kun je deze gegevens maandelijks bekijken. Tado kan ook de temperatuur van je water in de gaten houden en beheren om zo legionella te voorkomen. Hij kan opmerken dat je raam open staat en schakelt de verwarming dan uit.

De Tado zegt ook veilig te zijn op het internet dankzij communicatie die werkt volgens standaarden uit het bankwezen. Hij wordt regelmatig van updates voorzien om het geheel nog veiliger te houden en zuiniger te maken. Navraag leert dat zelfs de eerste generatie nog van updates wordt voorzien en ook nog in staat is met Google Home samen te werken.

Compatibiliteit

Compatibiliteit is een sterk punt van deze thermostaat. Hij biedt integratie met verschillende platformen. Het werkt met Google Home en zijn Assistant, met Alexa en met de HomeKit van Apple. Daarnaast claimt het bedrijf met 95 procent van de CV's in Nederland compatibel te zijn. Dit is mogelijk omdat de CV uit de voeten kan met verschillende protocollen van de verschillende CV-fabrikanten. Zo werkt het met OpenTherm, dit is een veelgebruikte standaard om communicatie tussen thermostaat en CV te laten verlopen. Verder is Nefit's EMS-bus ook aanwezig en kan er ook gewerkt worden met Vaillant's eBUS.

Voordat ik de apparatuur in huis krijg heb ik contact gehad met Tado over de compatibiliteit van mijn CV, thermostaatknop en radiatorknoppen. Na het sturen van een aantal foto's wordt duidelijk dat ik alleen de Slimme Thermostaat kan testen omdat mijn radiatoren niet geschikt zijn voor het systeem. Mijn oude aan-uit-systeem kan niet uit de voeten met slimme thermostaat knoppen. Met Tado's radiatorknoppen kan je de temperatuur in meerdere ruimtes bedienen. Het is een kleine tegenvaller want ik had ze graag getest. De thermostaat zal in ieder geval een goede indruk geven en dat is voldoende om een review aan te wijden.

De slimme radiatorknop van Tado

Ik krijg een doos geleverd met de starterskit voor de Slimme Thermostaat. Hierin vind ik de Slimme Thermostaat, de Internet Bridge en benodigdheden om het apparaat aan te sluiten en te bevestigen. Als ik naar de doos kijk zijn er een aantal dingen die me opvallen. De Tado biedt samenwerking met apps uit Google Play, de App Store van Apple en werkt ook in combinatie met Microsoft. Verder is er ook samenwerking mogelijk met de Apple HomeKit, Amazon Alexa en kun je kun je IFTTT ook inzetten voor de aansturing van je thermostaat. Grote afwezige is Google Home of Google Assistant, maar de website stelt me hierin gerust. Google Assistant werkt ook met Tado.

Design

Het design is sinds 2014 niet veranderd, maar in dit geval gaat letterlijk op: 'Why change a winning formula'. De Slimme Thermostaat is in 2014 bekroond met de Design Award van IF World Design Guide. Toen ik de doos opende was ik een beetje huiverig dat het apparaat wat aan de grote kant zou zijn, maar het heeft een prima formaat. Het is fijn dat hij wel iets groter is dan mijn vorige thermostaat, zodat ik mijn muren niet hoef bij te werken. Ik vind de afgeronde vormen van het apparaat mooi. Ik geloof niet dat je jezelf snel kunt storen aan het design.

Er zit geen zichtbare display op. Signalen worden middels leds, die onder de witte behuizing zitten, aan je doorgegeven. Zelf denk ik dat dit een slimme keuze is, omdat een apparaat als dit neutraal moet zijn om in iedere woonkamer tot zijn recht te komen. Een scherm zoals je op een slimme thermostaat als Toon vindt, draagt niet bij aan de schoonheid van zo'n apparaat. Daarnaast is er ook niet heel veel noodzaak al te veel info door te geven op een scherm, ik zal sneller geneigd zijn even op mijn telefoon te kijken.

Installatie

Dit is mijn eerste review die ik voor Androidworld schrijf en op zichzelf is dat al een beetje spannend. Het feit dat mijn eerste review over een slimme thermostaat gaat maakt het nog iets spannender. Nooit eerder heb ik iets anders gedaan met een thermostaat, dan aan het aanwezige knopje te draaien. Het gegeven dat ik op deze gure en vooral koude dag mijn thermostaat ga vervangen, geeft mij wel enige zorg. Anders dan anders, heb ik mijzelf voorgenomen iedere instructie nauwkeurig op te volgen. Alles om te voorkomen dat ik straks in een koud huis zit. Allereerst heb ik dus een doos voor me liggen.

In de doos vind je ook een envelop met een kaart en nog een envelop. Met de kaart kun je al je Tado-apparaten aanmelden en voor jezelf de apparaten overzichtelijk bijhouden. Op de envelop staat dat deze alleen voor installateurs is. Ik ben geen installateur, dus ik volg de instructie van Tado en ik ga braaf naar www.tado.com/start.

Ik meld mezelf hier aan en meld ook meteen mijn eigen huis als locatie aan. Vervolgens meld ik de Internet Bridge aan en als laatste de slimme thermostaat. Alles gaat simpel, behalve dat mijn thermostaat voor een radiatorknop aangezien wordt. Ik ga toch verder met de installatie en het blijkt achteraf ook geen problemen op te leveren.

Op de website is eenvoudig mijn oude thermostaat te vinden en de CV die er bij hoort. Ik herken mijn apparatuur aan de hand van een paar foto's. Mijn oude thermostaat was niet al te snugger en doet enkel de bediening van de warmteregeling. Ik hoef in mijn opstelling enkel het oude kastje te vervangen voor die van Tado. Vervolgens krijg ik een aantal instructietekeningen die ik nauwkeurig uitvoer.

Bij de aanduiding van mijn plus- en min-kabel lijkt er iets niet te kloppen. Ik sluit het aan zoals ik denk dat het hoort. De aanwijzingen zijn verder duidelijk, maar één van de tekeningen geeft aan dat ik mij niet druk hoef te maken over de plus- en de min-pool. Dit vind ik wat vreemd omdat ik ervoor mijn kabeltjes moest voorzien van een meegeleverd plus- en min-stickertje. Uiteindelijk heb ik helder wat hierachter zit. Omdat mijn thermostaat wat eenvoudig is heb ik niet meer dan twee stickers nodig en mocht ik in de toekomst mijn oude thermostaat willen terughangen dan weet ik wat plus en min is.

Bij het plaatsen van de behuizing van de nieuwe thermostaat kom ik er achter dat hij zijn kabel aan de achterkant weggewerkt moet hebben. Bij mijn vorige thermostaat werd de kabel met een gootje op de muur, via de onderkant ingevoerd. Ik heb het uiteindelijk op weten te lossen door een geultje in mijn muur te fresen, waardoor de Tado toch strak op de muur zit.

Het blijkt achteraf ook mogelijk om in dit soort gevallen voor een Extention Kit te kiezen. Je sluit deze kit direct aan op de CV en vervolgens kun je de draadloze Tado ophangen waar je wil. Durf je de installatie zelf niet aan, dan biedt Tado ook een service die de installatie voor je uitvoert.

De thermostaat

In eerste instantie springt de CV herhaaldelijk aan en uit. waarschijnlijk hoort dit bij de kennismaking tussen Tado en de CV. Op de internetpagina neem ik in ieder geval waar dat mijn slimme thermostaat in bedrijf is. Na een tijdje blijft de CV stabiel aan.

Het valt me wel op dat de Tado de temperatuur uit zichzelf niet aangeeft. Hiervoor moet je zelf een knopje indrukken. Dit heeft ermee te maken dat de Tado alleen signalen krijgt via de kabels waarmee je hem aansluit en dat hij stroom moet krijgen uit de bijgeleverde batterijen. Het continu oplichten van de leds zou teveel energie kosten. Het sparen van de ledjes zorgt ervoor dat hij 2 jaar uit vooruit moet kunnen op de drie AAA-batterijen. Wanneer ze leeg zijn, blijft de temperatuur op de laatst ingestelde temperatuur staan.

Er bevinden zich twee sleufjes onder op de hoek van de thermostaat en hiermee kan de thermostaat de luchtvochtigheid meten. Met deze info kan de Tado bepalen of je raam niet per ongeluk is open blijven staan.

Op de Tado vind je verder twee knoppen om de temperatuur te regelen en om in te stellen dat hij automatisch werkt, of om hem op manueel in te stellen. In eerste instantie krijg ik de de bediening van de twee knoppen niet meteen onder de knie. Uiteindelijk blijkt dat ze wel beter werken als ik ze net iets anders aan raak. Ik vind het zelf niet handig dat de knoppen naast temperatuur ook manueel of automatisch inschakelen. Een extra tik op de de weergaveknop had mij handiger geleken. Het is duidelijk dat de slimmigheidjes van de thermostaat, niet uit de knoppen op de voorkant te halen vallen. Tijd om de app te installeren.

De app

De app ziet er op het eerste gezicht eenvoudig uit en dat is hij ook. Op het beginscherm vind je bovenaan drie knoppen, zie je in het midden de huidige temperatuur en daaronder een knop met de richttemperatuur. Weer daaronder is een omcirkeld huis te zien met daarin een icoontje waar "ik" bij staat. Het ziet er naar uit dat ik thuis ben.

screenshot beginscherm

Ik merk dat ik zonder voorkennis prima uit de voeten kan in deze app. Hij zit logisch in elkaar. In eerste instantie heb ik alleen mijn Slimme Schema ingesteld. Tado weet nu wanneer ik ongeveer naar bed ga en zorgt er voor dat ik een warm huis wakker wordt. Een uurtje voor ik naar bed ga laat ik de verwarming uitgaan. Deze functie is waarschijnlijk niet heel speciaal voor een slimme thermostaat, maar ik ben er wel blij mee. Ik hoef nooit meer uit bed om alsnog mijn ronkende CV uit te schakelen.

screenshot van slimme schema

Het moet wel gezegd worden dat dit een lerende thermostaat is en dat merk ik de eerste ochtend dat ik hem in gebruik heb. De richttemperatuur is bereikt, maar Tado vindt het nog niet warm genoeg. Ik zet de verwarming vervolgens handmatig wat lager. Ik heb contact gezocht met de helpdesk maar die is die ochtend niet direct te bereiken. Via een verzoek wordt ik op een later moment teruggebeld. Een Tado-medewerker legt me uit dat de Tado in eerste instantie nog moet 'leren' en dat hij zich binnen een week normaal zal gaan gedragen. Hij past op afstand een waarde aan en ik moet zeggen dat ik naderhand geen gekke schommelingen in temperatuur heb ervaren. Het lerende in de thermostaat moet gezocht worden in het feit dat hij de thermische eigenschappen van je huis in zich opneemt. De thermostaat trekt geen lering uit je dagelijkse routines, zoals bijvoorbeeld de Nest dat doet. Tado maakt geen gebruik van persoonlijke gegevens, anders dan je locatie.

In de app zit ook een functie die controleert of je raam open staat. Hij doet dit op basis van een groot verschil in luchtvochtigheid. Deze functie doet het naar verwachting. Wanneer er er plotseling een daling plaats vindt in de luchtvochtigheid, dan dan schakelt de CV uit. Standaard blijft hij een kwartier uit, maar je kunt de duur zelf ook instellen. Je kunt deze optie ook uitschakelen.

foto raam open

Tado houdt zich aan het schema dat je instelt als je thuis bent. Zodra je van huis gaat past Tado daar de temperatuur op aan. Hij houdt rekening met de afstand die je van huis bent en stelt daar de richttemperatuur op in. Dit heeft als voordeel dat je niet onnodig stookt, omdat je nooit meer vergeet de verwarming uit te draaien. Het zorgt er ook voor dat je thuiskomt in een opgewarmd huis. De instellingen die in de app waren voorgesteld werken voor mij prima. De geofencing zelf is ook zeer accuraat, er wordt gebruik gemaakt van mijn locatie, maar als ik koppel met mijn wifi stelt hij ook vast dat ik thuis ben. Eigenlijk doet hij dit altijd goed. Het is ook mogelijk om meerdere personen toe te voegen aan de Tado. Zo hoeft je partner niet te verkleumen zodra je van huis gaat. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn om Slimme Schema's apart in te stellen voor de verschillende personen in je huishouden. Zo kun je de radiatorknop in de kinderkamer laten reageren op de thuiskomst van één van je kinderen.

locatie

De app vraagt wel van je om je WiFi aan te laten staan en om je locatie te delen. Ook je GPS moet om die reden aan staan. Om batterij te besparen volgt de app niet continu waar je bent, maar reageert alleen wanneer hij denkt dat je gaat reizen. Ondanks dat hij continu op de achtergrond draait, vraagt de app weinig van mijn batterij. Deze komt niet in mijn lijstje van batterij-slurpers voor.

Er zit veel functionaliteit in de app en je kunt veel zaken zelf instellen, maar vaak zijn de standaardinstellingen prima. Je kunt Tado ook via de website bedienen en deze lay-out is nagenoeg gelijk aan die van de app.

Google Assistant

Ik heb zelf een aantal lampen en stekkerdozen die ik het eenvoudigst uitzet met de Google Assistant. Ik moet de Tado aan dezelfde ruimte toevoegen als mijn andere apparaten, dus ik ben wel benieuwd of de verwarming aan blijft als ik alles vraag uit te zetten. Gelukkig is de Tado wel zo slim om alleen uit te gaan wanneer ik er echt niet ben.

Er is een viertal commando's die je kunt geven. Je kunt de temperatuur opvragen, je kunt een specifieke temperatuur instellen, of je kunt het warmer of kouder maken. Ik moet zeggen dat ik geen gebruik maak van de commando's. Het kost meer tijd om via de slimme assistent de Tado aan te sturen, dan ik in de app nodig heb. In een paar stappen ben ik ook bij de thermostaat. Dus ik maak er niet veel gebruik van. Wat ik daarnaast wat onhandig vind is dat op het commando 'make it warmer', de temperatuur meteen met drie graden wordt opgeschroefd. Ik zou deze functie handiger vinden als hij per hele of halve graad is ingesteld.

IFTTT

De Tado weet bijzonder goed wanneer ik thuis ben. Het is nog niet voorgekomen dat Tado denkt dat ik er niet ben, wanneer dit wel het geval is. In IFTTT kun je de Home/Away-stand als trigger inzetten en deze heb ik gekoppeld aan het uitschakelen van de stekkerdozen. In de app is een straal rond mijn huis vastgesteld, dus als ik bij de buren op visite ga dan kan Tado nog denken dat ik thuis ben. ik heb daarbij een handige functie kunnen vinden in IFTTT. Mijn stekkerdozen worden nu uitgezet wanneer ik van huis ga. Als ik thuis kom gaan de aangesloten apparaten weer aan.

Veiligheid/updatebeleid

Zoals ik eerder aangaf is het update-beleid van Tado bewonderenswaardig. Tado kenmerkt zichzelf als een kleine speler en ziet het update-beleid als een kans om zich te onderscheiden van de rest van de slimme thermostaten. Tot nu toe zijn de apparaten van Tado gemiddeld genomen iedere 2 maanden voorzien van een update. Als gebruiker merk je hier niets van. De updates worden op eigen initiatief geïnstalleerd om zo de eigen servers te sparen. Tijdens de update kan de apparatuur doorwerken.

Besparing

Zoals gezegd heb ik de Tado in de drie weken dat ik hem gebruikt heb niet genoeg kunnen testen om een uitgebreid rapport te kunnen krijgen in de Tado-app. Tado is wel zeker van zijn zaak en biedt naast een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, ook de mogelijkheid je geld terug te krijgen als je in een jaar tijd niet tevreden bent met je energie besparing. Op jaarbasis zou het mogelijk moeten zijn om maximaal 31 procent te besparen.

Conclusie

Voor ik aan deze review begon had ik nog geen ervaring met een slimme thermostaat. Mijn conclusie kan zich dus alleen beperken tot wat ik zelf heb ervaren met de Tado. Alle functies werken tot nu toe zoals beloofd. Wanneer het gaat om de installatie, moet ik zeggen dat de instructies erg compleet waren. Ook al leek er in eerste instantie iets niet te kloppen, was in mijn geval verder alles eenvoudig aan te sluiten.

Wat ik zelf heb gemerkt in het gebruik met de thermostaat is dat ik het prettig vond om er niet mee bezig te hoeven zijn. Wanneer je hem goed hebt ingesteld dan heb je er echt geen omkijken naar. De app heb ik regelmatig open gehad, maar eigenlijk alleen om te constateren dat Tado doet wat hij doen moet. Het instellen van de app is eenvoudig door de overzichtelijkheid en de intuïtieve lay-out.

Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die meer functionaliteit willen in de thermostaat zelf, voor hen is de Tado minder geschikt. Je kunt hem beperkt bedienen met het kastje. In mijn optiek ontkom je bij een slimme thermostaat niet aan een app op je telefoon, dus ik zie dit niet als een minpunt. Voor de mensen die letterlijk geen omkijken willen hebben naar een thermostaat is Tado perfect. Het witte kastje is bescheiden en valt niet op.

Als het om de veiligheid gaat, lijkt Tado die serieus te nemen. Ik heb er zelf geen virussen op losgelaten, dus een echte veiligheidscheck heb ik niet gedaan. Tado geeft aan ook de veiligheid mee te nemen in het update-proces. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een internet omgeving waar ook bedrijven in de banken sector gebruik van maken. Het is daarbij een goed teken dat de apparatuur van Tado zo lang van updates voorzien wordt. Een apparaat dat in 2011 door hen op de markt werd gebracht, krijgt nog steeds updates. Op dit punt maak ik een diepe buiging voor Tado.

Een ander sterk punt is compatibiliteit. Het apparaat kan overweg met vrijwel ieder protocol en met ieder platvorm heeft het integratie.

Al met ben ik geen minpunten tegengekomen die mijn eindoordeel beïnvloeden en dat is heel positief. Ik ben wel een fan geworden van dit product. Als je op zoek bent naar een nieuwe thermostaat, dan is dit er zeker één om in overweging te nemen.

Positieve punten

+ Gebruiksgemak

+ Design

+ Updatebeleid

+ App

+ Compatibiliteit

Negatieve punten

- Aanschafprijs (kosten kunnen oplopen met de aanschaf van de Extension-kit en de radiatorknoppen)

- Bediening van de thermostaat zelf kan iets handiger

- Google Assistant biedt (nog) niet veel meerwaarde

Tado Slimme Thermostaat kopen

De tweede generatie van de Slimme Thermostaat van Tado kan voor €179 worden aangeschaft bij Coolblue. Wil je ook samenwerking met de Apple Home Kit dan is de derde generatie via Tado te verkrijgen voor €249.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties