Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Sharp Aquos D10

Sharp maakt met zijn nieuwe reeks Aquos-telefoons opnieuw aanstalten op het Europees continent. Het bedrijf is bij ons vooral bekend van onder andere huishoud-domotica, televisies en rekenmachientjes. In thuisland Japen is Sharp daarentegen de grootste fabrikant van smartphones en doet het zelfs beter dan concurrent Sony.

Hoewel Sharp elektronische apparaten verkoopt, begon het zo'n honderd jaar geleden als een verkoper van hun eigen uitvinding, de Ever-Sharp Pencil. Vandaar ook de naam Sharp. Vertaald wil het zeggen: 'Het potlood dat altijd scherp is'. Samen met de Aquos D10 kreeg ik daarom dat mysterieuze potlood toegestuurd, en het bleek natuurlijk om een vulpotlood te gaan. Ondertussen is hij wel niet meer scherp, want de vulling is op, helaas.

Sharp heeft onlangs op IFA drie nieuwe toestellen aangekondigd: de Aquos B10 (199 euro), C10 (291 euro) en D10 (399 euro). De B10 is een budgettoestel, terwijl de C10 en D10 midrange-telefoons zijn die erg gelijkaardig zijn van specificaties, maar de D10 die ik kon testen heeft een groter scherm dan de C10 en andere camera's.

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Behuizing en design

De Sharp Aquos D10 is een erg mooie telefoon met een paar minpuntjes op het gebied van design. De bouwkwaliteit is in de eerste plaats erg degelijk. Het toestel heeft een metalen frame en daarnaast een mooie, glimmende glazen achterkant. Werkelijk een spiegel. Leuk is dat de afwerking van het toestel erg hoogwaardig is. Er is geen goedkoop aanvoelende plastic rand die als scheiding dient tussen het glas en het frame en ook de knoppen zijn van metaal. Dat was bij de midrange-telefoons van Huawei in dezelfde prijsklasse - de Mate 20 Lite heeft een adviesprijs van 399 - wel anders. Dat lees je ook in de review.

Verder zijn er wel drie andere nadelen gekoppeld aan het toestel. Afhankelijk van hoe zwaar ze voor jou doorwegen zullen het al dan niet belangrijke punten zijn. Ten eerste is er het ontbreken van een 3,5mm-aansluiting. Sharp levert een usb-c naar 3,5mm-adapter met het toestel. Verder is er de achterkant die extreem reflecterend is, meer nog dan sommige andere telefoons met een glazen achterkant. Het resultaat ervan is dat je vingerafdrukken erg duidelijk ziet en dat ze ook onvermijdelijk zijn. Ten slotte is er de grote 'camerabult' die een stukje meer uitsteekt dan bij de gemiddelde telefoon.

[readmore articles="195545,195700,195592"]

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm

De Sharp Aquos D10 heeft een 5,99 inch scherm met een Full HD-resolutie. Het gaat om een LCD-paneel, wat een jammere zaak is, zeker gezien deze info die Google onlangs heeft gedeeld. Vandaag is AMOLED steeds vaker de norm, zeker in deze prijsklasse, en AMOLED-technologie heeft dan ook zijn troeven ten opzichte van LCD.

Anderzijds is het wel zo dat ook de technologie van LCD-schermen niet is blijven stilstaan. Enkele jaren geleden had een AMOLED bijna per definitie veel rijkere kleuren, maar dat verschil is ondertussen een stuk kleiner geworden. Ik kan dan ook zeggen dat het scherm van de Aquos D10 knap is, en correct aanvoelt wat de weergave van kleuren betreft. Al is hij op het gebied van leesbaarheid in zonlicht is hij zeker niet de beste in zijn prijsklasse.

Verder heeft de Aquos D10 ook een notch, in tegenstelling tot de C10 die een waterduppelnotch heeft. De software werkt goed rond de notch, en het is zeker niet de meest storende, maar door het feit dat het om een LCD-scherm gaat, is hij natuurlijk minder handig te verbergen dan bij een AMOLED. Bij een LCD blijven de pixels rond het notch gedeelte oplichten, terwijl bij een AMOLED pixels niet mee oplichten en zo een natuurlijker zwart creëren.

[readmore articles="195120,195407,195482"]

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Prestaties

Sharp gebruikte voor deze telefoon geen buitengewone chipset, maar de midrange Qualcomm Snapdragon 630 die iets hoger geklokt is dan de Snapdragon 630 die je in de kleinere Aquos C10 vindt. De 4 krachtigste kernen van deze octa-core-processor zijn geklokt op 2,6GHz en de 4 energie zuinige zijn goed voor 1,8GHz. Het gaat om acht Cortex-A53-cores. Verder heeft de telefoon 4GB aan RAM.

Als we de AnTuTu-benchmark-resultaten erbij nemen dan zien we dat de chipset in zijn prijscategorie een erg middelmatig resultaat neerzet. Gezien het prijskaartje had de Japanse fabrikant gerust een net iets stevigere SoC kunnen leveren, maar het is zeker geen geheim dat het middensegment er de laatste tijd hard aan toegaat, en dat sommige fabrikanten erin slagen om heel krachtige telefoons neer te zetten in de prijsklasse rond 400 euro.

Als we nagaan zie je dat de telefoon moeiteloos geklopt wordt door telefoons als de Honor 10 of de Nokia 7 Plus. Daarnaast is ook de kloof met Huawei- en Samsung-telefoons uit die prijsklasse nog erg duidelijk. We zien wel dat Sharp zijn Japanse concurrenten achter zich laat, al zal de concurrentie buiten Japan dus vrij stevig zijn.

> Honor 10 (399 euro): 213.381

> Nokia 7 Plus (396 euro): 141.701

> Huawei P Smart+ (349 euro): 138.538

> Huawei Mate 20 Lite (399 euro): 138.000

> Samsung Galaxy A8 (2018) (379 euro): 116.643

>Sharp Aquos D10 (399 euro): 88667

> Huawei P20 Lite (329 euro): 87.976

> Sony Xperia XA2 Ultra (364 euro): 75.525

> LG Q7 (349 euro): 58.000

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Dat waren de benchmarks, maar wat zegt het oog? De Aquos D10 voelt zeker niet sloom aan als je hem gebruikt voor alledaagse taken. De gebruikersinterface en apps van Sharp draaien vlot en eenvoudige games vormen ook geen ernstig probleem. Pas als je spellen of apps draait die meer grafische kracht vergen, dan merk je dat de Adreno 508-gpu tekort schiet.

Accuduur

Sharp heeft ervoor gekozen om de telefoon licht en dun te houden en geen 4000 mAh batterij in het toestel te stoppen, zoals we andere fabrikanten bij midrange-telefoons weleens zien doen. De Aquos D10 heeft een 2900 mAh-accu. Als ik de telefoon 's ochtends met 100 procent gebruikte dan was ik 's avonds rond 19:00 uur aan pakweg 30 procent. Dat zijn geen buitengewone prestaties, maar het is net voldoende om je dag mee te overbruggen. Als de batterij na verloop van tijd verslijt, zal het mogelijk een stuk minder vlot gaan om je dag door te komen. Het is dus wel een bezorgdheid bij dit toestel.

Vingerafdrukscanner

De vingerafdrukscanner aan de achterkant presteert prima. Hij is niet de allersnelste die ik ooit getest heb, maar je krijgt geen horrorverhalen als bijvoorbeeld bij de Galaxy A6. In mijn review lees je hoe die vingerafdrukscanner je bij momenten kan negeren en totaal niet reageert.

De Sharp Aquos D10 is sneller en klopt ook de oude vingerafdrukscanner van mijn Google Pixel en ook de optische, in-screen vingerafdrukscanner van de Huawei Mate 20 Pro. Toch stel ik vast dat hij minder vlot is dan pakweg de razendsnelle vingerafdrukscanners (aan de achterkant) die je in Huawei-telefoons uit die prijsklasse vindt.

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Geluid

Aan de onderkant zit een luidspreker die behoorlijk luid is en ook op het gebied van helderheid ook dicht in de buurt komt van luidspreker van mijn Google Pixel. Hij presteert beter dan de speaker die ik vond in midrange-telefoons van Huawei en ook beter dan die van de Galaxy A6. Toch is de plaatsing minder interessant dan de verrassende positionering aan de zijkant bij de Samsung-telefoon. Als ik echter via de dongle naar usb-c bedraad wil luisteren naar muziek met dezelfde hoofdtelefoon, dan merk ik dat muziek minder indrukwekkend klinkt dan wanneer je hem rechtstreeks in de 3,5mm aansluiting stopt bij andere toestellen.

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Camera

Foto's

Een van de interessante punten van deze telefoon is de camera, want dat is een gebied waar veel andere midrange-toestellen doorgaans nog veel kunnen leren van hun duurdere varianten. Vaak zien we in deze prijsklasse dat een hoofdcamera gecombineerd wordt met een 2MP dieptecamera aan de achterkant. Dankzij de dieptecamera kan je dan bokehfoto's nemen, dat zijn foto's met een onscherpe achtergrond.

Bij duurdere toestellen zien we geregeld in de plaats van zo'n dieptecamera een telefotolens als tweede lens. Op die manier kan je optisch inzoomen op objecten. Bovendien kan je ook in combinatie met een telefotolens het bokeheffect toepassen. De Sharp Aquos D10 kreeg naast de 12MP hoofdcamera (f/1.8, 1.4µm) ook zo'n telefotolens van 13MP waarmee je tweemaal optische zoom krijgt.

De Aquos D10 levert meestal mooie foto's op, maar gaat af en toe de mist in bij fel tegenlicht. In dat geval slaagt de camerasensor er niet in om een mooi dynamisch bereik neer te zetten. Dat is het verschil tussen de donkerste en lichtste elementen van een beeld.

Je vindt links telkens foto's met mijn Google Pixel en rechts zie je foto's genomen met de Sharp Aquos D10.

De Aquos D10 pakt uit met zijn lens met zijn dubbele camera met optische zoom. Hier zie je een foto genomen met de 12MP lens en vervolgens een met de 13MP telefotolens.

De Aquos D10 heeft een enkele selfiecamera van 16MP. Je vindt hier dus geen fancy dubbele camera terug. Toch presteert de lens prima, en er treedt geen overbelichting op bij foto's

Bekijk hieronder links telkens foto's genomen met mijn Google Pixel en rechts zie je foto's van de Sharp Aquos D10.

Video's

De Sharp Aquos D10 kan filmen bij 2160p aan 30 frames per seconde (fps). Helaas hadden we graag gezien dat je vervolgens wel in Full HD kon filmen aan een hogere framerate zodat beelden er vloeiender zouden uitzien. Dat is erg jammer, want de telefoon heeft wel een andere feature die in de smaak valt voor wie filmen belangrijk vindt. Zoals je misschien al zag aankomen door de dikke camerabult aan de achterkant, heeft deze telefoon optische beeldstabilisatie, wat zeker geen standaardfunctie is voor telefoons in deze prijsklasse.

Camera-app

De camera-app die Sharp gebruikt werkt vlot op de telefoon en de interface-elementen zijn duidelijk en overzichtelijk gegroepeerd. De app is heel duidelijk en gooit geen onzinnige nichefuncties naar je hoofd. Bij bijzondere functies zoals de bokehfoto's word je telkens duidelijk geïnformeerd over wat je precies moet doen voor het nemen van de foto.

Software

De telefoon draait helaas op een oudere versie van het Android-besturingssysteem, namelijk 8.0 Oreo, maar we verwachten dat de telefoon een update naar 8.1 Oreo zal krijgen. We hebben ook aan Sharp gevraagd of het toestel de update naar Android Pie krijgt, en Sharp heeft ons bevestigd dat hij die update niet zal vervangen. Da's jammer voor een toestel uit deze prijsklasse.

Bovenop Android draait een eigen softwareschil die simpelweg 'Sharp UI' heet. De schil is erg overzichtelijk en vertoont op het eerste gezicht veel gelijkenissen met stock Android Oreo. Als je hem wat meer gebruikt, merk je al gauw dat er een aantal zaken opvallen. In de instellingen interface merk je dat bepaalde begrippen anders naar het Nederlands vertaald zijn dan we gewend zijn van andere telefoons. We zien geen vervelende fouten, maar het is even wennen.

Verder maakt Sharp standaard ook gebruik van heel opvallende trage animaties, en dat valt vast niet bij iedereen in de smaak. Het geeft de telefoon namelijk een onterecht traag gevoel, terwijl de gebruikersinterface verder vlot werkt.

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Voorgeïnstalleerde apps

Sharp kiest op het gebied van voorgeïnstalleerde apps voor een gelijkaardige aanpak als pakweg Huawei. Een deel van de apps - in het geval van Sharp een groter deel - is van eigen makelij, en verder worden ook Google-apps en diensten gebruikt.

Er is bijvoorbeeld een eigen app voor sms-berichten, een eigen telefoon-app, een bestandsbeheerder en een contacten-app. Vreemd genoeg kregen de icoontjes van die apps ook allemaal dezelfde kleur geel waardoor ze minder handig de onderscheiden zijn. Een nogal vreemde keuze, maar een detail weliswaar.

De apps van Sharp werken goed, maar voor bepaalde dingen worden dan weer Google-alternatieven gebruikt zoals het Gboard-toetsenbord. Dat is een goede keuze lijkt me. Verder is er ook geen bloatware op de telefoon te zien, en dat is een goede zaak.

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Sharp is nieuw in Europa en daarom valt het nog af te wachten wat voor beleid we mogen verwachten op het gebied van versie- en beveiligingsupdates. Voor deze prijsklasse zien we bij grote concurrenten vaak dat telefoons maandelijks recht hebben op een nieuwe beveiligingspatch. We hebben bij Sharp geïnformeerd naar hun beleid rond updates, en passen dit artikel aan van zodra er meer informatie bekend is.

Conclusie

Sharp heeft met de Aquos D10 een verdienstelijke, maar weinig spectaculaire terugkeer naar Europa ingezet. We zien een aantal goede dingen die veelbelovend zijn zoals de bouwkwaliteit en camera's, maar er zijn nog een aantal zaken die aan verbetering toe zijn. De batterij van het toestel is matig en voor deze prijsklasse verwachten we ook net iets snellere prestaties als het Japanse bedrijf echt wil concurreren met de grotere jongens.

Toch zien we zeker en vast een doelgroep voor de Sharp Aquos D10. Wie geen zware apps draait die veel grafische kracht vergen, en eerder op zoek is naar een midrange uit deze prijsklasse waarmee hij goede foto's wil nemen met optische zoom, zit niet verkeerd met de Aquos D10. Bovendien is het een mooi en solide toestel, alleen de softwareschil is een werkpunt dat we graag verbeterd zien in nieuwere versies van Sharp UI. Het zou misschien voor een bedrijf als Sharp een interessante keuze kunnen zijn om met een schil te komen à la Nokia die echt gelijkt op stock Android.

Vergelijkbare toestellen zijn de Honor 10 (399 euro), Nokia 7 Plus (396 euro), Huawei Mate 20 Lite (399 euro), Samsung Galaxy A8 (2018) (379 euro), LG Q7 (349 euro) en Huawei P Smart+ (349 euro)

Sharp Aquos D10 review: Europese comeback met interessante midrange

Positieve punten

+ Premium bouwkwaliteit

+ Camera set-up

+ Geen bloatware

Negatieve punten

- Software, en geen Android Pie

- Prestaties zijn matig

- Accuduur

Sharp Aquos D10 kopen

De Sharp Aquos D10 is leverbaar in het zwart voor een adviesprijs van 399 euro. Je vindt hem bijvoorbeeld bij Belsimpel en Bol.com.

Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.

[tds=6623]

Lees meer over:
Sharp

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Tele2 verlaagt de prijzen voor deze abonnementen

Tele2 heeft de prijzen van enkele telefoonabonnementen verlaagt. Het gaat om tweejarige contacten met 1, 10 of 20 GB aan mobi...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Fitbit en Google Fit werken straks met de Assistent en Nest Hub

Google laat je straks sport- en gezondheidsdata vragen aan de Google Assistent. Er komt een integratie met Fitbit en de Googl...

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

Lees meer

Net binnen

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Fitbit en Google Fit werken straks met de Assistent en Nest Hub

Google laat je straks sport- en gezondheidsdata vragen aan de Google Assistent. Er komt een integratie met Fitbit en de Googl...

Lees meer