Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Samsung Gear Live, smartwatch met inhoud

· 08 juli 2014

In deze review van de Samsung Gear Live bekijken we deze nieuwe smartwatch die draait op Android Wear. Dennis heeft de Gear Live aan een test onderworpen en deelt zijn ervaringen in deze review over de hard- en software.

Google I/O 2014

Voor Google I/O 2014 was al wel duidelijk dat Android Wear uitgebreid aan bod zou komen. Naast onder andere het nieuwe geïntroduceerde Material Design en Polymer kwam Android Wear inderdaad goed uit de verf. Als bezoeker van de I/O hadden we de keuze tussen de Samsung Gear Live en de LG G Watch. Ik heb gekozen voor de Samsung omdat die een net iets groter scherm heeft en in staat is je hartslag te meten. Verder vond ik het wat meer organische design van de Samsung Gear net wat mooier dan het meer hoekige design van de LG. Verder zijn de specs nagenoeg hetzelfde. Daarnaast gaan alle I/O bezoekers ook een Moto 360 krijgen, de watch met een vernieuwend rond scherm.

Samsung Gear Live

Design

De Samsung Gear Live lijkt in eerste instantie vrij groot, maar als deze daadwerkelijk om de pols zit valt dit erg mee. Het design heeft veel weg van eerdere Gear-modellen en de verwisselbare polsbandjes zijn een groot pluspunt. Op de Gear Live is geen knop aanwezig, de bediening verloopt via spraak en touch. De Samsung Gear Live is, net als de LG G Watch, stof- en waterdicht.

Wat betreft Android Wear, het design van de schermen past prima bij het karakter van de micro events: minimalistisch, to the point, niet te druk en met een duidelijke focus op het overbrengen van het bericht of het uitvoeren van een actie. Op de meeste plaatsen wordt al gebruik gemaakt van Material Design. Ook het achtergrond plaatje helpt mee in de bepaling van de context. De keuze in watchfaces zelf (het begin scherm waar de tijd wordt getoond) is op dit moment nogal beperkt en de meeste zijn nog erg eenvoudig [(lees: lelijk)] maar daar zal snel verandering in komen. Zoals eerder gemeld komen de eerste watchfaces voor Android Wear al in de Play Store beschikbaar.

Batterijduur

Nu de I/O achter ons ligt wordt het tijd eens te beschrijven wat de eerste ervaringen met de Samsung Gear Live zijn. Als eerste de batterij, die zorgt ervoor dat de watch na ongeveer anderhalve dag weer opgeladen moet worden. Ik had dat graag langer gezien maar goed, zeker lang genoeg dus om de dag door te komen. Een grote plus is dat het constant verbonden zijn met je telefoon geen merkbare invloed op de batterij van je telefoon heeft. Dat is wel een verschil met eerdere ervaringen met bijvoorbeeld de Sony SmartWatch 2. Opladen gebeurt via een cradle die je op de onderkant vast klikt. Zoals eerder gemeld zijn er ondertussen echter al meerdere gevallen bekend waarin het ontkoppelen van de cradle leidt tot het afbreken van ofwel een stukje watch ofwel een stukje van de cradle, waardoor opladen niet meer mogelijk is… Slecht design aan de kant van Samsung. De cradle van de LG G Watch (en waarschijnlijk ook de Moto 360) klikt magnetisch vast, een veel betere design keuze wat mij betreft.

Samsung Gear Live
Foto via Google+

Gebruik

Nu het gebruik zelf: in de keynote werd beschreven hoe wij als telefoongebruikers telkens afgeleid worden door notificaties op de telefoon en vervolgens meerdere seconden bezig zijn bij de benodigde informatie te komen (telefoon pakken, scherm unlocken, app opstarten, etc.). Door de informatie te tonen op je watch hoef je slechts een oogwenk naar je horloge te kijken, waardoor je meer tijd over hebt om met je familie en vrienden door te brengen.

Misschien erg zweverig allemaal, maar in de praktijk blijkt het ook echt zo te werken. Zodra je een berichtje krijgt en je naar de Gear Live kijkt, gaat het scherm aan en krijg je de informatie te zien. Het is dan aan jou of je het bericht wegveegt of niet. Ook kun je in de app aangeven dat je de notificaties alleen op je watch kunt ontvangen, een erg handige optie wat mij betreft. Sinds ik de watch heb merk ik echt dat ik de telefoon significant minder vaak uit mijn zak trek.

Met een 1,2 GHz processor en 512 MB intern geheugen om je pols mag je over de prestaties eerlijk gezegd niet klagen. Het touchscreen reageert snel en de overgangen van scherm naar scherm zijn vloeiend. Ook de 4 GB aan opslag lijkt mij, voor nu, voldoende

Samsung Gear Live

Voice control

Zodra je watchface zichtbaar is kun je met ‘Ok Google’ door middel van de ingebouwde voice control-functionaliteit bepaalde acties activeren, zoals het meten van je hartslag, opvragen hoeveel stappen je vandaag al gezet hebt en het opnemen van een reminder. Het blijft toch raar om tegen je watch te praten en verwacht vooral niet dat je complete e-mails kunt dicteren. Wel is het goed te gebruiken om even snel een korte reply te geven op bijvoorbeeld een Hangoutbericht. Via de instellingen van Google Now kun je de gewenste taal instellen. Het trigger commando (‘Remind me to...’, ‘Send an email to...’) zul je echter voorlopig nog wel in het Engels moeten uitspreken. Als je dus even een snelle reply in een andere taal wilt doen is dat toch wel erg bewerkelijk.

Samsung Gear Live

Apps

De Android Wear-app op je telefoon verzorgt de verbinding tussen je watch en je telefoon. In die app kun je allerlei instellingen voor je watch aanpassen, zoals of je watchface constant de tijd laat zien of niet. Ook kun je daarin instellen voor welke apps de notificaties naar het horloge gestuurd worden. Android Wear is natuurlijk nog maar net beschikbaar, desondanks zijn er toch al meer dan een handvol apps die specifiek een integratie met Android Wear ondersteunen. Google zelf heeft natuurlijk ook al enkele apps met Android Wear ondersteuning, waaronder Google Maps. Hiermee kun je via het horloge navigatie naar een bestemming naar keuze opstarten en volgen.

Samsung Gear Live

Conclusie

Android Wear en dus ook de Samsung Galaxy Gear heeft wat mij betreft wel een plek in deze wereld. Het vult je telefoon aan en levert echt gebruiksgemak op. Of mijn keuze voor de Samsung een goede is geweest hangt af van hoe voorzichtig ik elke ochtend de cradle eraf haal…

Beschikbaarheid

De Samsung Gear Live is nog niet te verkrijgen in Nederland, maar de verwachting is dat dat binnenkort wel het geval zal zijn. De LG G Watch is inmiddels wel te verkrijgen en de Moto 360 hoort ergens deze zomer nog in de Play Store terecht te komen, maar of hij ook (direct) in Nederland beschikbaar komt moeten we echter afwachten.

Deze review is geschreven door Dennis Geurts, co-organizer bij The Dutch Android User Group en werkzaam bij Luminis.

Review
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (15)
Bezig met laden van reacties...