Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Watch Active review

De Samsung Galaxy Watch Active werd eerder dit jaar samen met de Samsung Galaxy S10-reeks en de Galaxy Buds op de markt gebracht. Samsung wil met deze smartwatch de focus verleggen naar sport en gezondheid, maar deze kan ook veel meer dan enkel sportactiviteiten bijhouden. Tegenover de vorige smartwatches, zoals Samsung Galaxy Watch, zijn er wel enkele opmerkelijke verschillen merkbaar. Hieronder zet ik alle eigenschappen van dit slimme horloge even op een rij en vertel ik waarom ik deze smartwatch, mits enkele verbeteringen, echt wel goed vind.

[readmore articles="201252"]

Samsung Galaxy Watch Active specificaties

Afmetingen: 40 x 40 x 10,5mm
Scherm: 1,1 inch AMOLED-scherm
Processor: Exynos 9110-processor
RAM: 768 MB werkgeheugen
Opslag: 4 GB opslaggeheugen
Batterij: 230 mAh
Softwareversie: Tizen
Extra: Hartslagmeter, gps, bluetooth, wifi, 5ATM-certificaat

Behuizing en design

We beginnen met hetgeen het eerste opvalt en dat is het ontwerp van dit horloge. De Samsung Galaxy Watch Active is heel wat kleiner dan zijn voorganger, de Galaxy Watch. Waar de kleinste Galaxy Watch 42 mm groot is, is deze Galaxy Watch Active 'slechts' 40 mm groot.

De Watch Active heeft een metalen omhulsel en is te verkrijgen in de kleuren zilver, zwart, rose goud en groen. Het ronde ontwerp is gebleven, maar het horloge is dankzij de kleinere en smallere vorm niet meer zo prominent aanwezig aan je pols. Hierdoor zal je weinig hinder ondervinden bij het aandoen van kledij met lange mouwen, waarbij de grotere Galaxy Watch wel eens achter kledij blijft steken.

Mannen met bredere polsen zullen volgens mij wel beter af zijn met de grotere smartwatch modellen. Zoals mijn collega Jiri zei dat de Galaxy Watch niet meteen in smaak viel bij de vrouwen, vermoed ik dat dit bij deze Watch Active wel het geval zal zijn, zeker in de rose goud en zilveren uitvoering.

Links de Galaxy Watch 46 mm, rechts de Galaxy Watch Active

Het bijhorende rubberen 20 mm-horlogebandje is heel soepel, maar toch stoorde ik me regelmatig aan de wijze om dit bandje te sluiten. Hiermee moet je de ene kant van het bandje, na het sluiten, onder de andere kant van het bandje schuiven, zoals bij de Apple Watch. Dit loopt niet altijd van een leien dakje, vooral niet als je zweet of als je het horloge goed aanspant tijdens het sporten, waarbij het bandje moeilijk over je huid glijdt.

Rechts van het horloge zijn er twee goed drukbare knoppen, maar deze steken niet ver uit waardoor deze niet meteen opvallen. Hierdoor zal je de knoppen eveneens niet per ongeluk indrukken bij het buigen van je pols. Aan de onderkant vind je de hartslagmeter.

Verder heeft de Watch Active een 5ATM-certificaat, wat betekent dat je met dit horloge kunt duiken tot 50 meter diepte. Dagelijks heb ik met deze smartwatch aan de pols gedoucht en ben ik met de kinderen in het zwembad gesprongen, zonder dat dit enig probleem gaf.

Scherm en bediening

De Samsung Galaxy Watch Active is uitgerust met een 1,1 inch AMOLED-scherm dat heel kleurrijk en helder is. Zowel binnen- als buitenhuis is het scherm, dankzij de automatische helderheid, steeds goed leesbaar. In donkere ruimtes wordt het scherm gedimd zodat je ogen niet worden verblind, en in direct zonlicht wordt de helderheid prima opgedreven en lijkt het niet alsof je steeds met een zonnebril rondloopt. Dankzij de resolutie van 360 bij 360 pixels, wordt alles haarscherp getoond.

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Wat bediening betreft is de draairing, die we kennen van bij de vorige Samsung-smartwatches, een belangrijk ontbrekend element. Persoonlijk vind ik deze draairing een genot om een smartwatch mee te bedienen. Op de Galaxy Watch Active moeten we het horloge bedienen aan de hand van het drukgevoelig scherm en de twee knoppen aan de zijkant. De bovenste knop dient als terug-knop en met de onderste knop ga je naar het overzicht van je apps, of meteen terug naar je wijzerplaat.

De bediening via het drukgevoelig scherm gaat vlot, waarbij het horloge snel reageert op mijn veegbewegingen. Enkel als het scherm nat is, door regen of tijdens het zwemmen, levert dit wel problemen op. Dan moet ik regelmatig opnieuw proberen of eerst het scherm droog maken. Een ander nadeel aan de bediening via het drukgevoelig scherm is dat er snel vuile vingerafdrukken zichtbaar zijn. Het kleine scherm kan eveneens wel een nadeel zijn op het vlak van bediening. Zelf heb ik hier geen last van ondervonden, maar ik kan geloven dat personen met ‘dikkere’ vingers dan de mijne, het wel eens lastig te verduren kunnen krijgen bij het aantikken van symbolen of letters op het virtuele toetsenbord.

Prestaties en accuduur

De Samsung Galaxy Watch Active heeft een accucapaciteit van 230 mAh. Persoonlijk vind ik dit erg tegenvallen, want hiermee kan het horloge het maximum anderhalve dag volhouden. Dit wil zeggen dat ik deze voor het slapen gaan van de lader haalde, een nacht mijn slaap bijhield, de volgende dag regelmatig meldingen binnen kreeg, mijn stappen controleerde, keek hoe laat het was, nog een nacht mijn slaap kon monitoren en de volgende ochtend nog 15 procent batterij over had. Daarbij staat gps en wifi uitgeschakeld en is er continue hartslagmeting. Verder maakte ik geen gebruik van de mogelijkheid om het scherm altijd aan te laten staan, want dit had een heel negatief effect op de accuduur, waarbij ik soms niet eens het einde van de dag haalde.

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Door deze minder goede accuduur is dit horloge eveneens niet geschikt voor een sporter die droomt om ooit een marathon te lopen. Tijdens het sporten met gps nam de batterij af met ongeveer 25 procent per uur. Als ik hierbij nog eens gebruik maakte van het offline muziek beluisteren via Spotify, was ik op één uur sporten al vlug 35 procent of meer kwijt van de batterij.

Loop je tegen een lege horlogeaccu aan, kan je er voor kiezen om de spaarstand in te schakelen waarmee je weer enkele gebruiksuren kunt winnen. Hiermee worden de kleuren uitgeschakeld en worden er grijstinten in de plaats weergegeven. Daarnaast schakelen alle functies uit behalve oproepen, berichten en meldingen, en worden de prestaties van het horloge beperkt. Wil je helemaal gek doen, kan je de ‘Watch-only’ functie activeren, waarbij je enkel het uur kunt aflezen en zo enkele weken met het horloge verder kunt. Alhoewel ik me dan de vraag stel, waarom je dan een smartwatch nodig hebt?

Om er dus voor te zorgen dat je dagelijks gebruik kunt maken van het horloge en elke nacht je slaap kunt monitoren, zal je het horloge elke dag moeten laden. Samsung claimde dat het oplaadproces erg snel gaat, maar wederom vind ik dit tegenvallen. Om het horloge van 25 procent naar 100 procent op te laden, moet je toch rekenen op 2 uur laadtijd.

De gekende Exynos 9110 dual core-processor en het 768 MB werkgeheugen, die beiden ook aanwezig zijn bij de vorige smartwatches, zorgen er nu ook weer voor dat de Galaxy Watch Active vlot werkt. Het navigeren door de software en het openen van apps gaat zonder enige hapering, zoals ik het ook gewend ben van mijn Samsung Galaxy Watch.

Software

De Samsung Galaxy Watch Active draait, net zoals alle vorige Samsung smartwatches, op Samsung’s eigen smartwatch-software: Tizen.

Tizen 4.0

Aangezien de software op de Watch Active, dezelfde is gebleven zoals bij de vorige smartwatches (waaronder de Galaxy Watch) wil dit zeggen dat de functies van de smartwatch ongeveer hetzelfde zijn gebleven. Toch zijn er enkele verschillen op te merken.

Zo was de Galaxy Watch Active de eerste Samsung smartwatch die de One UI-skin kreeg. Deze skin zorgt voor meer en fellere kleuren, wat de software levendiger maakt. Zo zie je bijvoorbeeld dat de symbolen in het instellingsmenu en voorgeinstalleerde apps opvallende kleuren hebben. Ondertussen hebben ook de Samsung Gear S3 en Galaxy Watch deze update met de One UI-skin ontvangen.

Jammer genoeg is er nog niet gesleuteld aan een aantal minpunten die ook aanwezig waren bij de Galaxy Watch. Zo krijg je nog steeds bij het binnenkomen van een melding eerst het logo van de app te zien. Je moet dus enkele seconden naar het scherm staren voordat je te zien krijgt waar de melding over gaat, wat in sommige situaties niet handig is, zoals op de fiets waar je steeds alert moet blijven op het verkeer.

Een groot voordeel aan Tizen is dat je, net zoals bij Wear OS, via een virtueel toetsenbord of smiley’s prima kunt reageren op berichten. Dankzij de ingebouwde microfoon is er ook een mogelijkheid om via spraak te reageren, maar dit is enkel mogelijk in het Engels. Ook kan je door middel van letters te schrijven op het scherm met je vinger reageren, maat net zoals spraak is dit enkel te gebruiken in het Engels.

Naast de trage meldingen is ook Bixby, de virtuele assistent van Samsung, weer van de partij. Ik benoem het bewust bij de minpunten, want momenteel heb je er nog niet veel aan. Deze is nog steeds niet slim genoeg om op alle vragen een correct antwoord te geven en Nederlands kan Bixby nog steeds niet. Samsung voorziet geen ‘officiële’ manier om andere virtuele assistenten zoals Google Assistent of Amazon Alexa te installeren.

Ondertussen is er een ontwikkelaar erin geslaagd om de Google Assistent te gebruiken op de Galaxy Watch en Watch Active, maar je kunt nog niet alle functies van de Google Assistent gebruiken, zoals een bericht versturen of iemand opbellen, dus zoveel heb je daar nu nog niet aan. Toch wegen deze nadelen zeker niet door tegenover hoe soepel de Tizen-software voelt.

Wijzerplaten en apps

Standaard zijn er al heel wat wijzerplaten voorgeïnstalleerd op de Galaxy Watch Active, die voor mij trouwens al ruim voldoende zijn. Al moet ik wel zeggen dat het eerder sportieve wijzerplaten zijn, die vooral de focus leggen op gezondheidsparameters. Zo is er een wijzerplaat bij die, naargelang je beweegt, verandert van een gele naar een groene kleur. Het fijne aan de wijzerplaten is dat je sommige van deze ook nog kunt aanpassen naar eigen smaak, zoals het veranderen van de kleur of de zichtbare gezondsheidsparameters aanpassen.

Enkele voorbeelden van voorgeïnstalleerde wijzerplaten

Indien je toch graag andere wijzerplaten wenst, zal je zeker je smaak terugvinden in de Samsung Galaxy Store op de smartwatch of via de Galaxy Wear-app op je smartphone. Deze laatste app moet je installeren op je smartphone om met de smartwatch te kunnen verbinden.

Naast voorgeïnstalleerde wijzerplaten zijn er ook apps aanwezig op de smartwatch. Veel van deze apps zijn van Samsung zelf, zoals de Galerij, Agenda, Weer, Contacten en Telefoon. Zoals bij de Galaxy Watch is het op de Watch Active ook mogelijk om te telefoneren via de smartwatch, maar omdat er geen ingebouwde speaker meer is, kan dit enkel via draadloze bluetooth oortjes die je verbindt met het horloge.

Wederom een nadeel van Tizen is dat je in de Galaxy Store, geen Google-apps kunt terugvinden zoals dat wel het geval is bij WearOS. Zo zal je bijvoorbeeld een alternatieve app moeten gebruiken om te navigeren via Google Maps, of gebruik moeten maken van Here WeGo.

Toch is er al enige verbetering merkbaar. Zo zijn er ondertussen al apps van bekende ontwikkelaars zoals Strava, Endomundo, Uber, Under Armour en MyFitnessPall. Eveneens is er de Spotify-app, waarmee je muziek kunt downloaden op het horloge. Zo kan je tijdens het sporten zonder smartphone op weg gaan en toch luisteren naar je favoriete artiest.

Ik mis nog een aantal apps, zoals de WhatsApp. Dat zou het praktischer maken, maar zoals ik al aangaf: je kan dankzij de Tizen-software prima reageren op WhatsApp-berichten die binnenkomen op het horloge.

Gezondheidsparameters

Dan zijn we nu eindelijk aan de categorie beland waarop Samsung alle focus legt met de Galaxy Watch Active. Naast alle smartwatch-functies is de Watch Active een werktuig dat je kan gebruiken om gezondheidsparameters bij te houden en waarmee je eveneens je favoriete sportactiviteit kunt beoefenen. Dit alles gebeurd via de Samsung Health-app op het horloge, die automatisch synchroniseert met de Samsung Health-app op je smartphone. Heb je geen Samsung-smartphone? Geen probleem, je kan deze Health-app gewoon downloaden uit de Google Play Store.

Laten we starten bij de gezondheidsparameters. De Galaxy Watch Active kan heel wat parameters opvolgen terwijl je het horloge draagt. Zo kan je zien hoeveel stappen je zet gedurende de dag, hoe je hartslag zich gedraagt, wat je rusthartslag is, en hoe je slaapcyclus is. Je kan ook bijhouden hoeveel je drinkt, hoeveel je eet en hoeveel trappen je beklimt. Over het algemeen lijken deze resultaten redelijk accuraat. Enige uitzondering is het aantal beklommen trappen, waarbij ik tijdens mijn testperiode er nooit in slaagde om het juiste aantal weer te geven.

Daarnaast houdt het horloge je ook in het oog en waakt het over je gezondheid. Zo zal je, als je te lang stil zit, een melding krijgen dat je moet bewegen en stelt het horloge voor om eventueel wat squats te doen of je romp zijdelings te bewegen.

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Verder wordt ook je stressniveau bijgehouden en zal het horloge je aanraden om even ademhalingsoefeningen te doen, als je stressniveau de pan uit swingt. Dit stressniveau moet je wel met een korrel zout nemen, want soms gaf het horloge aan dat ik heel gestrest was, terwijl ik dat helemaal zo niet aanvoelde.

Dankzij een software-update is het nu ook mogelijk dat de Galaxy Watch Active je op de hoogte stelt van een te hoge of te lage rusthartslag. Jammer genoeg heb ik dit niet zelf kunnen uitproberen, omdat ik tijdens mijn testperiode de update nog niet had ontvangen.

Om je dagelijkse doelen te bereiken, probeert het horloge je op een speelse manier te motiveren. Zo moet je proberen per dag een hart te vullen dat ingedeeld is in drie parameters: activiteit (aantal verbruikte kilocalorieën), training en elk uur bewegen. Zodra je dit hart volledig hebt gevuld, zal het horloge je feliciteren.

Naast deze felicitaties, wordt je via de Samsung Health-app op je smartphone verder beloont met een badge bij elk behaald doel, zoals 10.000 stappen per dag of een goede nachtrust.

Sporten

Zoals ik daarnet al aangaf, zal de Samsung Galaxy Watch Active je niet alleen stimuleren om je dagelijkse beweging te behalen, maar kan deze ook je metgezel zijn tijdens het sporten. Op het horloge heb je de keuze uit ruim 40 sporten gaande van de typische sporten zoals hardlopen (buiten en op loopband), fietsen, zwemmen (indoor/outdoor), crosstrainer, tot fitnessoefeningen zoals sit-ups, squats, arm curls en ga zo maar door.

Het fijne aan sommige van deze fitness-oefeningen is dat het horloge automatisch bijhoudt hoeveel keer je de oefening uitvoert. Zo heb ik zelf de fitnessoefening arm curls uitgeprobeerd en wist het horloge me perfect te vertellen hoeveel keer ik de oefening deed. Natuurlijk lukt dit enkel bij oefeningen waarbij je de armen gebruikt en dus niet bij beenoefeningen.

Dankzij de aanwezige hartslagmeter kan je tijdens de training zien in welke hartslagzone je aan het trainen bent. Je kan dit zien aan de kleur van het hartje naast de hartslag, wat op zich niet zo heel duidelijk is zoals bij sporthorloges van Polar.

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

De hartslagmeter heb ik vergeleken met een borstband, waaruit ik kan concluderen dat deze erg accuraat werkt. Tijdens mijn lange afstand-lopen was er klein verschil van ongeveer 3 gemiddelde hartslagen tussen beide metingen. Enkel bij intervaltraining merkte ik op dat de hartslagmeter van de Galaxy Watch het moeilijker te verduren kreeg en de metingen tussen de borstband en de optische hartslagmeter verder uit elkaar lagen. Maar dit is zeker geen opvallend feit, want dat is ook het geval bij andere hartslagmeters aan de pols.

Dankzij de ingebouwde gps hoef je jouw smartphone niet meenemen tijdens het buitensporten. Binnen de 10 seconden is er een verbinding met de gps-satelliet en kan je van start gaan met je training. Tijdens de training houdt de gps-verbinding goed stand en volgt deze mooi het traject dat je aflegt.

Samsung Galaxy Watch Active review: veel smartwatch in klein pakket

Gebruik je een sportplatform zoals Strava of Endomondo, dan kan je tijdens het sporten gebruik maken van de bijhorende smartwatch-apps, die je kan downloaden uit de Galaxy Store.

Samsung Health-app

Als laatste wil ik het nog even hebben over de Samsung Health-app. Deze smartphone-app synchroniseert automatisch met de Samsung Galaxy Watch. Binnen deze app krijg je een uitgebreid overzicht van alle gemeten gezondheidsparameters, zoals aantal stappen, beklommen trappen, hartslagmetingen, hoeveelheid je hebt gedronken, actieve minuten, aantal uren slaap en de trainingen die je deed.

Zo kan je mooie grafiekjes te voorschijn toveren om meer te weten te komen over je beweging.

Toch moet ik toegeven dat andere fabrikanten van fitnesstrackers, zoals Fitbit, een betere app afleveren. Je krijgt wel een algemeen overzicht van je parameters, maar je kan hier niet dieper op ingaan, zoals specifiek nagaan op welk uur van de dag je welke hartslag had of op welke uren je bent wakker geweest.

Links Samsung Health, rechts Fitbit.

Naast het raadplegen van al je gezondheidsparameters, kan je binnen de app deelnemen aan een wereldwijde wedstrijd, waarbij je het opneemt tegen andere Samsung Health-gebruikers. De bedoeling is om zo hoog mogelijk in de ranking te komen door zoveel mogelijk stappen in één maand tijd te zetten. Als je het toernooi tot een goed einde brengt, ontvang je wederom een badge. Hoe meer badges je verdient, des te hoger gebruikersniveau je kan bereiken. Op deze manier ben je spelenderwijs bezig met je gezondheid.

Conclusie

De Samsung Galaxy Watch Active is volgens mij echt wel een goede smartwatch. Dankzij het lichtere en smallere design is het geen storend element aan de pols. Het AMOLED-scherm is heel scherp en prima afleesbaar, zowel binnen- als buitenshuis. Hoewel de gekende draairing niet meer aanwezig is, is de smartwatch goed te bedienen via het aanraakgevoelig scherm. nadeel zijn wel de vete vingerafdrukkken op het scherm. Dankzij Samsungs eigen Tizen-software, loopt alles heel gesmeerd en zal je amper haperingen opmerken tijdens het scrollen door menu’s of het openen van apps.

Deze smartwatch heeft veel slimme functies en kan prima gebruikt worden als fitnesstracker, die je dankzij ingebouwde gps kunt inschakelen tijdens het sporten.

Toch zijn er ook enkele nadelen. Het horloge is, met zijn 40 mm diameter, erg klein en minder geschikt voor personen met bredere polsen. Heb je dikkere vingers, dan kan er wel frustratie opduiken om op de correcte plaats te tikken op het kleine 1,1 inch scherm. Eveneens is de accuduur van deze Galaxy Watch Active aan de lage kant en moet je er rekening mee houden dat je deze bijna dagelijks moet opladen.

Overweeg je om een smartwatch te kopen die je kan gebruiken tijdens het sporten en kan je er mee leven dat je deze dagelijks aan de lader moet koppelen, dan is de Samsung Galaxy Watch Active zeker een aanrader. Heb je brede polsen, maar wil je dezelfde smartwatch en sportfuncties hebben als de Galaxy Watch Active, koop je beter de Samsung Galaxy Watch.

Wil je toch liever een smartwatch met een groter aanbod van apps, kijk dan eens naar een Wear OS-smartwatch zoals de Fossil Sport.

Positieve punten

+ Licht gewicht

+ Scherpte van het scherm

+ Prestaties

+ Fitnesstracking

+ Sportactiviteiten

+ Ingebouwde gps

Negatieve punten

- Trage meldingen

- Bixby

- Klein scherm

- Accuduur

Samsung Galaxy Watch Active kopen

De Samsung Galaxy Watch Active is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver, rose goud en groen. Deze heeft een adviesprijs van 249,99 euro. Ondertussen kan je de Watch Active kopen bij Bol.com voor 196 euro, bij Coolblue voor 199 euro en bij MediaMarkt voor 193 euro.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk