Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Samsung Galaxy Watch 6 is nu verkrijgbaar: een lichtgewicht smartwatch met grote accu. In deze review kom je alles te weten over de Galaxy Watch 6 van Samsung.

Dit is de Samsung Galaxy Watch 6 

De Samsung Galaxy Watch 6 is een smartwatch die je helpt om je gezondheid te verbeteren. Het horloge meet je hartslag, aantal stappen, stressniveau en slaapkwaliteit. Met de slaapcoaching in de Samsung Health app krijg je tips hoe je je slaappatroon kunt verbeteren. Ook maak je met de Watch 6 een gezondheidsscan waarmee je inzicht krijgt in hoeveel spiermassa of vetmassa je hebt. Je kunt je sportprestaties er mee bijhouden en met de smartwatch bellen als je je smartphone bij je hebt. Andere Samsung apparaten, zoals je Galaxy Buds of tablet, bedien je ook via je Galaxy Watch.

Klinkt goed, maar hoe werkt dit horloge in de praktijk? Dat lees je in deze review. Ik heb er de Samsung Galaxy Watch 6 heb ik het 40 mm-model in de kleur Gold voor gebruikt.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Specificaties

Samsung Galaxy Watch 6 Samsung Galaxy Watch 6 Classic
Scherm Sapphire Crystal 44mm: 1,5 inch (37,7 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On-scherm 40mm: 1,3 inch (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On-scherm Sapphire Crystal 47mm: 1,5 inch (37,7 mm) 480 x 480 Super AMOLED, Full Color Always On-scherm 43mm: 1,3 inch (33,3 mm) 432 x 432 Super AMOLED, Full Color Always On-scherm
Afmeting 44mm: 42,8 x 44,4 x 9,0 mm 40mm: 38,8 x 40,4 x 9,0 mm 47mm: 46,5 x 46,5 x 10,9 mm 43mm: 42,5 x 42,5 x 10,9 mm
Gewicht 44mm: 33,3 gram 40mm: 28,7 gram 47mm: 59,0 gram 43mm: 52,0 gram
Processor Exynos W930 Dual-Core 1,4GHz Exynos W930 Dual-Core 1,4GHz
Geheugen 2 GB geheugen + 16 GB opslag 2 GB geheugen + 16 GB opslag
Besturingssysteem One UI 5 Watch op Wear OS 4 One UI 5 Watch op Wear OS 4
Accu 44mm: 425mAh 40mm: 300mAh 47mm: 425mAh 43mm: 300mAh
Sensoren Samsung BioActive Sensor (optical heart rate + electric heart signal + bioelectrical impedence analysis), temperatuursensor, accelerometer, barometer, gyrosensor, geomagnetische sensor en lichtsensor Samsung BioActive Sensor (optical heart rate + electric heart signal + bioelectrical impedence analysis), temperatuursensor, accelerometer, barometer, gyrosensor, geomagnetische sensor, lichtsensor en 3D Hall-sensor
Connectiviteit LTE, Bluetooth 5.3, Wifi 2,4 +5Ghz, NFC, GPS LTE, Bluetooth 5.3, Wifi 2,4 +5Ghz, NFC, GPS
Werkt met Android 10 of hoger en met meer dan 1,5 GB geheugen Android 10 of hoger en met meer dan 1,5 GB geheugen
Kleur 44mm: Graphite en Silver. 40mm: Graphite en Gold 47mm: Black en Silver. 43mm: Black en Silver
Prijs Vanaf 319 euro Vanaf 419 euro

Samsung Galaxy Watch 6

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Wat zit er in de doos?

 • Samsung Galaxy Watch 6
 • Usb-c oplaadkabel
 • Gebruikershandleiding

Samsung Galaxy Watch 6: de pluspunten

1. Elegant design

Ik heb altijd het gevoel gehad dat de Galaxy Watch-serie enkele van de meest stijlvolle smartwatches op de markt bevat, en dat is gelukkig met de Galaxy Watch 6 ook weer het geval. Op het eerste gezicht is deze smartwatch bijna identiek aan de Galaxy Watch 5, maar dan wel in een handvol nieuwe kleuren, waaronder zilver en goud. De smartwatch zit ook een beetje strakker om de pols. Fijn ook dat Samsung bij de ronde horlogekasten blijft. Ik geef nog altijd de voorkeur aan ronde smartwatches, omdat ze meer op de traditionele klokjes lijken. Daarnaast zien rechthoekige horloges er echt niet mooi uit om een pols, maar dat is subjectief.

Voor deze review stuurde Samsung de kleinere Galaxy Watch 6 naar mij op. Deze heeft witte bandjes en een kast met een hele subtiele gouden afwerking. Het lijkt eerder een champagnetint die naar mijn mening bij nagenoeg elke outfit past.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

2. Prachtig scherm met kleine bezels

De grootste verandering is toch wel het scherm. De Galaxy Watch 5 had wat zware randen en Samsung heeft dit probleem dit keer verholpen, niet alleen door de randen met 30% te verkleinen, maar ook door de schermgrootte met 20% te vergroten. Dit is allemaal bereikt terwijl het gewicht hetzelfde is gebleven voor de 40 mm-optie, en zelfs iets is afgenomen voor de 44 mm-optie (nu 33,3 gram in plaats van 33,5 gram). Het geheel zorgt ervoor dat de Galaxy Watch-serie er qua vormfactor beter uitziet dan ooit tevoren. Dat geldt zeker voor de analoge wijzerplaten, aangezien de minutenwijzer bijna de rand aantikt, het is eigenlijk gewoon een genot om naar te kijken.

Gerelateerde artikelen

Het scherm heeft nog een grote upgrade, en dat is de sprong van 1.000 nits helderheid op de Watch 5 naar 2.000 nits op de Galaxy Watch 6. Het is erg zonnig geweest in Apeldoorn, en tijdens de testperiode heb ik geen enkel probleem gehad met de weergave - zelfs niet met de felle zon van begin augustus erop. Van het controleren van meldingen buiten tot snel een blik werpen op workouts, het scherm is ontzettend goed afleesbaar.

Wat betreft het kantelen van de pols, de Galaxy Watch 6 kan ook kleine bewegingen van het omhoogtillen van je pols onderscheiden. Zo licht de wijzerplaat lichtjes op als je je pols een klein beetje tilt en de always-on weergave hebt ingeschakeld. Het horloge wordt dan niet helemaal wakker gemaakt. Een geweldige functie want je kan zo snel even de tijd checken.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

3. Veel fitness- en gezondsheidsdata

Samsung heeft geen drastische gezondheidsverbeteringen doorgevoerd op de Galaxy Watch 6, waarschijnlijk omdat de bestaande tools al prima werken. Je kan dagelijks je stappen, actieve tijd en verbrande calorieën bekijken en de BIA-sensor is ook weer van de partij. Hiermee kun je binnen enkele seconden een volledige lichaamscompositiescan kunt maken. Je krijgt inzicht in je skeletspieren, vetmassa, lichaamsvocht, lichaamsvet, body mass index (BMI) en basaal metabolisme (BMR). Het is geweldig om op elk moment zoveel extra gegevens over je lichaam te krijgen, maar Samsung vergeet uit te leggen wat deze cijfers precies betekenen. De Samsung Health-app presenteert deze gegevens netjes en toont hoe ze in de loop der tijd veranderen, maar biedt verder geen context of uitleg. Laat ik nou net geen master in de gezondheidszorg hebben.

De temperatuursensor die op de Galaxy Watch 5 werd geïntroduceerd, keert ook terug. In tegenstelling tot vorig jaar hoef je echter niet maanden te wachten om er iets mee te doen want de Galaxy Watch 6 meet automatisch je huidtemperatuur terwijl je slaapt. Opnieuw kan de data beter worden uitgelegd, maar het is geweldig dat het meteen vanaf dag één werkt.

De rest van de gezondheidssuite is zoals verwacht, maar het heeft alles wat je maar kunt wensen:

 • 24/7 hartslagmonitoring
 • Meer dan 90 trainingsmodi
 • Automatische herkenning van workouts
 • Stressmonitoring
 • Tracken van de menstruatiecyclus
 • SpO2 (bloedzuurstof) meting
 • ECG-app
Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Naast al deze functies zijn er ook enkele nieuwe gezondheidsfuncties op de Galaxy Watch 6: Geavanceerde Slaapbegeleiding en Gepersonaliseerde Hartslagzones. De ervaring met slaaptracking is grotendeels hetzelfde als de afgelopen jaren, hoewel Samsung je slaapgegevens nu veel duidelijker weergeeft op de Galaxy Watch 6. Je kunt nu ook rechtstreeks toegang krijgen tot de Slaapbegeleidingsfuncties op het horloge, zonder de Samsung Health-app op je telefoon te hoeven openen.

De functie Gepersonaliseerde Hartslagzone creëert aangepaste hartslagzones die je tijdens je hardloopworkouts kunt volgen. Dit is iets dat andere smartwatches en fitnesstrackers al een tijdje hebben, maar het is nog steeds prettig om te zien dat Samsung ook meedoet, ook al is het een beetje laat.

Samsung biedt een scala aan gezondheidsfuncties met de Galaxy Watch 6, en hoewel sommige aspecten beter kunnen worden uitgelegd, is het indrukwekkend hoe goed alles samenwerkt. Ik merkte daarnaast ook dat de statistieken van de Galaxy Watch 6 ten opzichte van mijn Garmin Fenix 7S Sapphire Solar, niet extreem onnauwkeurig waren. De Samsung Health-app kan in het begin wel een beetje overweldigend zijn, maar de app is zeer aanpasbaar en heeft veel gegevens om doorheen te spitten. Ik hou daar wel van.

En het beste van alles? In vergelijking met Fitbits en het Fitbit-platform op de Pixel Watch zijn de gezondheidsfuncties van Samsung 100% gratis te gebruiken. Nu maar hopen dat dat zo blijft en dat de Zuid-Koreaanse fabrikant niets achter een betaalmuur gaat verstoppen.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

4. Voordelen van Wear OS 4

De Samsung Galaxy Watch 6 en de duurdere Galaxy Watch 6 Classic zijn de eerste smartwatches die op Google's nieuwe Wear OS 4-platformdraaien. Het is goed om te zien dat Google zich eindelijk toelegt op constante updates voor dit platform, in de trant van Apple's jaarlijkse watchOS-updates. Dit maakt wearables zoals de Galaxy Watch 6 nu een betere investering dan de smartwatches van vroeger.

Eén van de voordelen van Wear OS 4 is de verbeterde slaaptracking. Deze maakt niet alleen gebruik van de temperatuursensor van de Watch 6 om fluctuaties tijdens de nacht in de gaten te houden, maar kan ook gegevens over je verschillende slaapstadia verstrekken. In vergelijking met mijn Garmin Fenix 7S Sapphire Solar was de Galaxy Watch 6 stukken accurater als het ging om de duur van mijn slaap en het aantal keren dat ik wakker werd tijdens de nacht. De Watch 6 kwam wel vaker met te lichte slaap op de proppen, wat de cijfers voor diepe en REM-slaap weer in de war maakte.

Al deze nieuwe functies worden mogelijk gemaakt door de verbeterde Exynos W930-chipset, die een snellere processorsnelheid van 1,4 GHz heeft. Ik moet toegeven dat de Galaxy Watch 6 tijdens mijn test nooit traag aanvoelde, geen merkbare verschillen in prestaties te zien met de voorganger. Alles loopt nog steeds erg soepel.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

5. Digitale draairing

De digitale draairing is er ook weer, en die werkt goed in dagelijks gebruik. Je kan eventueel een trilling instellen als je deze ring gebruikt. Verlang je naar een fysieke draairing, dan moet je bij de Galaxy Watch 6 Classic zijn.

Samsung Galaxy Watch 6: de minpunten

1. Accuduur kan nog altijd beter

Tot nu toe was mijn ervaring met de Samsung Galaxy Watch 6 bijzonder positief, maar ik moet helaas zeggen dat de accuduur niet zoveel is verbeterd. In de praktijk hield de Watch 6 het bij mij tussen de 1 à 2 dagen uit op een acculading afhankelijk van de hoeveelheid vastgelegde workouts. Met een uur sporten kon de smartwatch 1,5 dag mee, en zonder sporten bijna 2 dagen. Dat is met het always-on display aan.

Het uitschakelen van de always-on weergave helpt wel een beetje, maar die weergave heb ik altijd ingeschakeld. In ieder geval duurt het niet te lang om de Galaxy Watch 6 op te laden. Een lege batterij zit in slechts 30 minuten voor 53% vol en dat is meer dan wat Samsung belooft. Het duurde ongeveer 1 uur en 13 minuten om de smartwatch volledig op te laden.

Gerelateerde artikelen

Ik hoop dat Samsung in de toekomst de batterijduur van de Galaxy Watch 6 kan verbeteren. Veel Garmin-horloges met AMOLED-scherm gaan langer dan een week mee op één acculading. Hou er dus rekening mee dat je de Galaxy Watch 6 elke dag of om de dag moet opladen.

Samsung Galaxy Watch 6 review: dit zijn de plus- en minpunten

Conclusie

Samenvattend kan ik zeggen dat de Samsung Galaxy Watch 6 een hele goede smartwatch is met veel goede kanten, maar ook een paar minder goede. Het horloge ziet er mooi uit, vooral het scherm is verbeterd qua grootte en helderheid. Hierdoor is het fijn om naar te kijken. Je kunt ook veel informatie over je gezondheid en fitness zien, zoals je hartslag en hoeveel je beweegt. Het horloge werkt ook goed samen met je telefoon.

Maar er zijn ook wat nadelen. De batterij van het horloge gaat niet zo lang mee, meestal maar 1 of 2 dagen. Dat betekent dat je het vaak moet opladen. Ook al laadt het horloge wel snel op, de accuduur zelf kan veel beter, dat hebben andere fabrikanten al bewezen.

Al met al is de Samsung Galaxy Watch 6 een goede keuze als je een smartwatch zoekt met veel functies en een mooi design wilt. Vaker opladen moet je dan voor lief nemen.

 • Mooi design
 • Prachtig scherm met kleine bezels
 • Accuduur kan nog altijd beter
Bekijk meer specificaties

Samsung Galaxy Watch 6 kopen

De Galaxy Watch 6 is verkrijgbaar in twee formaten: 40 mm en 44mm. Er zijn verschillende kleuren om uit te kiezen. Prijzen starten vanaf 319 euro voor de Bluetooth-versie en 369 euro voor de LTE-variant.

Kleuren Bluetooth LTE
Samsung Galaxy Watch 6 (40 mm) Graphite en Gold 319 euro 369 euro
Samsung Galaxy Watch 6 (44 mm)  Graphite en Silver 419 euro 469 euro
Samsung Galaxy Watch 6 kopen
Samsung Galaxy Watch 6 kopen
Samsung Galaxy Watch 6 kopen

Samsung Galaxy Watch 6 kopen

De Galaxy Watch 6-reeks biedt complete gezondheidsopties en krachtige prestaties in een verfijnd en gestroomlijnd ontwerp - met een dunnere omlijsting, een groter en levendiger scherm en een interactievere gebruikersinterface 3 .

Vanaf 319 euro

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk