Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Een kleine tv of een tablet met een identiteitscrisis?

Preview Samsung Galaxy View: (g)een grote tablet?

· 29 oktober 2015

Gisteren kondigde Samsung de Galaxy View aan. Nu weten we dat 'Galaxy' bij Samsung staat voor Android, maar waar staat View voor? Het nieuwe product is niet echt een tablet, want daar is hij te groot voor, maar wat is het dan wel? Wij hebben de View uitgeprobeerd en hebben dat geprobeerd uit te zoeken.

Geen grote tablet

De Samsung Galaxy View heeft een 18,4-inch-scherm en dat is niet echt een tablet-formaat. Daarnaast is de resolutie, full HD op een 18,4-inch-scherm, relatief gezien ook wel erg laag. Daarnaast is een tablet normaal gesproken ook draagbaar. Nu heeft de Galaxy View wel een heus handvat aan de achterkant, maar met zijn gewicht van 2,56 kilo en flinke omvang is de tablet zeker geen pretje om mee te slepen wanneer je onderweg bent.

Samsung Galaxy View

Het probleem bij het meenemen van de View is ook nog eens dat apparaat niet plat gemaakt kan worden. De standaard, die vastzit aan de View, kun je wel gebruiken om de tablet neer te leggen, maar het apparaat ligt dan schuin. Deze standaard, die voorzien is van een scharnier en een aantal sterke magneten, is overigens bijzonder stevig. Wanneer je View neerzet, staat hij stabiel en hoef je je geen zorgen te maken over dat hij om zou vallen. Het materiaal van de standaard is plastic met een reliëf-afwerking.

Maar als de Galaxy View geen tablet is, wat is het dan wel? Het moet in ieder geval een toevoeging zijn aan het arsenaal aan apparaten dat je al in huis hebt. Volgens Samsung neemt het aantal uren dat we met z'n allen naar video's op het internet kijken alleen maar toe, waardoor er volgens het bedrijf behoefte is aan een apparaat dat speciaal bedoeld is voor het streamen van video's. De Galaxy View is klein genoeg om mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping, of om video's te kijken in de tuin. Een televisie sleep je toch minder makkelijk mee dan deze tablet-internettv-hybride.

Samsung Galaxy View

Wanneer we in het achterhoofd houden dat de Galaxy View vooral bedoeld is voor de weergave van internetvideo's, is de resolutie ook beter te verantwoorden. Volgens Samsung is voornamelijk gekozen voor een full HD-resolutie en geen hogere QHD-resolutie om de prijs laag te kunnen houden. Dat is belangrijk, omdat het apparaat náást de overige apparaten moet komen te staan en geen vervanging wordt voor een normale tablet. Wanneer je op een afstandje kijkt naar een video op de Galaxy View, bijvoorbeeld buiten in je loungeset, is deze resolutie prima. De schermkwaliteit is verder matig: de kijkhoek is te doen, maar de kleuren zijn weinig levendig.

Samsung Galaxy View

De Galaxy View is ook geen echte vervanger voor een kleine tv. Eén van de toepassingen is het gebruik op de camping, maar veel mensen gebruiken daar een set-top-box in combinatie met een schotel of kabelaansluiting. De Galaxy View heeft geen aansluitingsmogelijkheden voor video-in, waardoor de mogelijkheden daar wel erg beperkt worden. De versie die in Nederland en België op de markt zal komen heeft geen 3G- of 4G-verbindingsmogelijkheden, wat inhoudt dat je afhankelijk bent van een WiFi-signaal. Ondanks dat WiFi-verbindingen steeds beter, kan dit een flink beperkende factor zijn bij het gebruik op de camping of in de tuin.

Als versleepbare extra streaming-tv kan de Galaxy View binnenshuis prima dienst doen. Daarbij kun je denken aan een extra 'tv' waar de kinderen een film op kunnen kijken of een scherm dat je in de eetkamer gebruikt als je een voetbalwedstrijd niet wilt missen.  

Wel een grote tablet

Aan de andere kant heeft de Galaxy View wel een touchscreen en is het apparaat als grote tablet te gebruiken. Toegegeven, het gewicht is te groot om de tablet langer dan eventjes in je handen te gebruiken, maar wanneer je het apparaat voor je op tafel hebt staan of liggen werkt hij vertrouwd als echte tablet.

Samsung Galaxy View screenshot

De Samsung Galaxy View draait op Android 5.1.1 (Lollipop) en het streven van Samsung is dat het apparaat in ieder geval 1,5 jaar van nieuwe Android-versies voorzien zal worden. De Android-versie op het apparaat is duidelijk herkenbaar als aangepast door Samsung en heeft een enkel extraatje ten opzichte van de normale tablet-interface. Er is namelijk onderaan, bij de navigatieknoppen, een extra knop geplaatst. Dit is niet meer dan een snelkoppeling naar een media-pagina. Daarop is een overzicht te zien van streamingdiensten die in Nederland beschikbaar zijn en moet een handige snelkoppeling zijn naar bijvoorbeeld Netflix, Pathé Thuis en RTL XL, maar voegt weinig toe. Onder in het beeld is nog een extra snelkoppeling te vinden, namelijk naar een familie-app (Family Square), waardoor de Galaxy View min of meer een digitaal prikbord gemaakt kan worden.

Samsung Galaxy View

Het is natuurlijk ook mogelijk om te gamen met Galaxy View en daarbij is het niet per se de bedoeling dat je de View in je handen houdt. Samsung heeft daarom een app meegeleverd die games laat zien die goed werken met bluetooth-controllers. We hebben de (touch-screen)game Smash Hit geprobeerd en die draait prima op de Galaxy View. Net als bij de rest van de interface waren er geen haperingen op te merken. Wel moge duidelijk zijn dat de lage resolutie erg goed te merken is wanneer je zo dicht op het apparaat zit.

Samsung heeft er voor gekozen om de standaard vast te maken aan de Galaxy View, wat de stevigheid ten goede komt maar ook een nadeel biedt. Het is niet mogelijk om het apparaat plat op de tafel te leggen, wat inhoudt dat een digitaal bordspel met een grotere groep, iets waar het 18,4-inch-scherm zich prima voor zou lenen, onhandig is.

Conclusie en beschikbaarheid

En wat is het dan nu? Een tablet of niet? Nee, een echte tablet is het niet, maar ook geen echte vervanging voor een (draagbare) televisie. Dat is hij mogelijk wel voor mensen die graag buiten een filmpje of stream kijken of die hun kinderen een film op hun kamer willen laten kijken. Daarbij blijft een fatsoenlijke WiFi-verbinding wel een belangrijke vereiste die wel eens een spelbreker kan zijn bij het gebruik in de tuin of op de camping.

De Samsung Galaxy View zal vanaf half november in Nederland in de winkels liggen en krijgt een adviesprijs van 699 euro mee.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...