Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review: Samsung Galaxy Tab S 10.5, de Galaxy S onder de tablets met schitterend scherm

· 25 juli 2014

Samsung's Galaxy S-serie van smartphones is al sinds 2010 een enorm succes. De tablets van het Zuid-Koreaanse bedrijf hebben het de afgelopen jaren erg goed gedaan en de Galaxy Tab S verenigt de Galaxy Tab-serie met de Galaxy S-serie.

Samsung Galaxy Tab S

Samsung heeft de laatste jaren een groot aantal tablets op de markt gebracht. Het begon allemaal met de Samsung Galaxy Tab, een 7 inch-tablet die toentertijd draaide op Android 2.3 (Gingerbread). Later volgden de Galaxy Tab 10.1 en werd er een Tab-serie gestart. De Galaxy Tab 2- en Tab 3-serie hebben erg goed verkocht en hebben er toe bijgedragen dat Samsung inmiddels ongeveer 23% van de tabletmarkt in handen heeft.

Naast de Tab-serie kwam Samsung ook met de Note-serie. Deze is begonnen met de Galaxy Note-smartphone, waarop verschillende tablets (waaronder de Galaxy Note 10.1) volgden. Begin dit jaar lanceerde Samsung de Pro-lijn voor tablets. Deze tablet, voornamelijk bedoeld voor zakelijk gebruik, gaven Samsung een nieuwe premium-lijn van tablets. De nieuwe Galaxy Note 10.1 (2014) valt hier min of meer ook onder, ondanks dat deze de naam officieel niet draagt: de andere tablets kregen de toevoeging PRO. Zo heeft Samsung de Galaxy Tab-serie, de Galaxy Note-serie, de Galaxy TabPRO-serie en de Galaxy NotePro-serie.  

Samsung moet gedacht hebben: er is altijd plek voor nóg een nieuwe serie. Deze nieuwe Tab S-serie, voorlopig bestaande uit de in deze review geteste Tab S 10.5 en de Tab S 8.4, wordt gepositioneerd boven alle tablets die de Zuid-Koreaanse fabrikant heeft uitgebracht. De Galaxy Tab S moet worden wat de Galaxy S voor smartphones is: een topapparaat mét geweldig (Super-AMOLED)scherm.

Hieronder zie je onze hand-on die we opgenomen hebben tijdens de aankondiging van de Samsung Galaxy Tab S. 

Design

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 valt meteen op door zijn kleur. Samsung heeft er eens niet voor gekozen om de rand zilver/aluminiumkleurig te maken, maar heeft de tablet een goudkleurig randje meegegeven. De meningen zullen hier over verschillen en over smaak valt niet te twisten, maar ik had persoonlijk liever gezien dat Samsung één van de twee kleurvarianten niet had voorzien van een gouden rand.

Wat verder opvalt is dat de tablet erg dun is. Met een dikte van 6,6 millimeter is de tablet een stuk dunner dan een groot deel van de concurrentie, zoals de iPad Air die 7,5 millimeter dik is. De Sony Xperia Tablet Z2 is nog wel iets dunner (6,4 millimeter). 

Samsung Galaxy Tab S 10.5

De achterzijde van de Galaxy Tab S is voorzien van het putjespatroon dat we kennen van de Samsung Galaxy S5. Het materiaal aan de achterkant is plastic, maar voelt zacht aan. Dit zorgt er voor dat het niet de goedkope uitstraling heeft die we verwachten wanneer we het woord 'plastic' horen. Toen we de eerste gelekte afbeeldingen van de Galaxy Tab S zagen, vroegen we ons nog af wat de twee vreemde ronde 'knoppen' aan de achterzijde van het apparaat deden. Dit blijken bevestigingspunten voor hoezen te zijn. Een goed idee om deze punten zo in het zicht te maken? Wat mij betreft wel: ten eerste zitten deze knoppen aan de achterzijde van de tablet, die je bij het gebruik van het apparaat bijna nooit ziet. Ten tweede passen de knoppen eigenlijk prima in het ontwerp. 

In het geheel valt bij de Tab S op dat deze tablet erg klein lijkt voor een 10,5 inch-tablet, ondanks dat het scherm groter is dan het van onder andere Samsung bekende 10,1 inch-schermformaat. De rand aan de onderzijde van het scherm wordt gebruikt voor de hardware-knoppen die sinds een tijd weer helemaal terugzijn bij Samsung-tablets en aan de bovenzijde is het Samsung-logo te vinden samen met de lichtsensor en frontcam. Wat betreft het feit dat Samsung nog steeds hardware-knoppen gebruikt, terwijl dit al sinds Android 3.0 niet meer nodig is, is het lastig om een keuze te maken. Persoonlijk ben ik echt een fan van de softwareknoppen die er voor zorgen dat je je toestel eenvoudig kunt bedienen op welke manier dan ook je het apparaat houdt, maar de fysieke homeknop is toch ook zeker een pluspunt. Deze is onder andere handig om het scherm aan te zetten. 

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab S-modellen hebben twee verschillende uitvoeringen, één met 4G-ondersteuning en één WiFi-only. Deze laatste variant is de versie die wij getest hebben. Deze beschikt over een eigen Exynos-chipset van Samsung. De Exynos 5420 is een octa-core-chipset, wat inhoudt dat deze maar liefst acht processorkernen heeft. In feite bevat de chipset een tweetal quad-core-processoren, waarvan er één heel snel (maar energieslurpend) en één minder snel (maar energiezuinig) is. 

Wanneer we een nieuw Samsung-apparaat testen, krijgen we vaak de vraag hoe soepel de interface draait. Samsung-apparaten hebben er geregeld last van dat, ondanks dat deze goede specificaties hebben, er toch zichtbare stotteringen in de interface zitten. Ook bij de Galaxy Tab S blijkt dat het geval te zijn. Regelmatig wanneer je door de verschillende homeschermen of pagina's met applicaties bladert, blijft het beeld even steken. Nu vermoeden we dat deze problemen zullen worden opgelost wanneer het apparaat geüpdatet wordt naar Android L, vermoedelijk begin volgend jaar, maar dit zou eigenlijk niet moeten kunnen op een apparaat met deze specificaties.

Ondanks dat we niet zoveel waarde meer hechten aan benchmarkresultaten, bieden deze vaak toch een redelijk objectieve manier om prestaties met elkaar te vergelijken. In de populairste benchmark-suite, AnTuTu, haalt de tablet een score van 26074, wat gezien de hoge schermresolutie van het apparaat een redelijke score is. 

Scherm

Het scherm van de Samsung Galaxy Tab S komt uitgebreid naar voren in de marketingcampagne van het bedrijf en niet zonder reden. Toen Samsung in 2011 de Galaxy Tab 7.7 uitbracht, werd deze tablet alom geprezen vanwege zijn heldere Super AMOLED-scherm. De AMOLED-schermen zijn de afgelopen jaren ook consequent gebruikt in de Galaxy S-smartphones en het is nu eindelijk (weer) tijd voor een nieuwe generatie Super AMOLED-tablets. 

Dat het scherm van de Galaxy Tab S schitterend is, is een understatement. De kleuren zijn erg mooi en het beeld is haarscherp. Dat laatste geldt voor beide varianten van de tablet en zeker niet alleen voor de 8,4 inch-variant die een stuk kleiner is, maar dezelfde resolutie (2560x1600) heeft. De kleuren zijn de bekende Super AMOLED-kleuren die verzadigd overkomen. Het is overigens mogelijk om een ander kleurprofiel te kiezen, waardoor dit iets wordt afgezwakt. Daarnaast is zoals we gewend zijn van AMOLED-schermen het zwart ook echt zwart, omdat op een dergelijk scherm pixels volledig uitgezet kunnen worden. 

Is er dan helemaal niks aan te merken op het scherm van de Tab S? Ja, toch wel. Wanneer je vanaf de zijkant naar het scherm kijkt, vervormen de kleuren namelijk iets. Tijdens onze hands-on met de twee tablet-varianten zagen we dit kleine gebrek ook al, maar alleen op de 10,5-inch-variant. Het lijkt er op dat dit euvel zich alleen voordoet bij de grotere variant. Daarnaast is het eigenlijk gewoon zoeken naar gebreken, bij normaal gebruik zal het je waarschijnlijk niet eens opvallen. 

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Accu

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 heeft een 7900 mAh-accu. In stand-by-modus gaat de accu érg lang mee, maar wanneer je de tablet gebruikt voor grafisch veeleisendere toepassingen, zal de accu toch wel redelijk snel leeglopen. Volgens Samsung zou je er 12 uur video mee moeten kunnen kijken en 9 uur mee moeten kunnen browsen via WiFi en naar mijn inschatting kloppen deze getallen redelijk. 

De tablet houdt het bij gematigd gebruik bij mij zo'n twee dagen uit op één acculading. Wat dat betreft heb ik zeker geen klachten, maar verwacht ook geen uitzonderlijke prestaties op het gebied van accugebruik, zeker wanneer je veel gamet. 

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Software

Net als bij de andere Androidfabrikanten heeft Samsung bij de laatst uitgebrachte Androidapparaten een stapje teruggedaan wat betreft de interface. Het is allemaal net wat rustiger geworden, maar Samsung voert nog steeds wel de markt aan als het gaat om drukke grafische schillen voor Android. 

Samsung biedt een compleet pakket van applicaties aan en levert 'Galaxy Gifts' mee met de Galaxy Tab S. Galaxy Gifts bestaat uit verschillende applicaties, diensten en magazines waar normaal gesproken voor betaald moet worden, maar waar Samsung je gratis gebruik van laat maken. Zo worden verschillende betaalde games, waaronder Asphalt 8: Airborne, meegeleverd, maar ook zakelijke apps als Hancom Office en (tijdelijk) gratis abonnementen op bijvoorbeeld Marvel Unlimited. 

Ondanks dat de software dus iets rustiger geworden is, worden er nog steeds veel felle kleuren gebruikt in de interface. Ook dit is een kwestie van smaak en of je het mooi vindt zal voornamelijk persoonlijk zijn, maar de interface zit zeker niet in de weg. Door veel van de door Samsung zelf aangeboden apps, die vaak bloatware genoemd worden omdat ze amper gebruikt worden, maar wel voortdurend aanwezig zijn, te verplaatsen naar de applicatiewinkel van Samsung, heeft heeft bedrijf een veelgehoorde klacht van gebruikers verholpen, zonder op functionaliteit in te boeten. 

Handig is ook de kids-modus, waarmee een afgesloten omgeving wordt opgezet voor kinderen. Zij kunnen dan vrijuit spelen met de tablet en zullen daarbij alleen vooraf gekozen apps en games zien. Deze omgeving is alleen af te sluiten door een pincode in te geven, waardoor er niet per ongeluk allerlei instellingen kunnen worden veranderd, belangrijke mailtjes kunnen worden verwijderd en aankopen in de Google Play Store gedaan kunnen worden. 

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Camera

Een tablet zou je niet moeten kopen om te gebruiken als camera en dat is bij de Samsung Galaxy Tab S ook zeker het geval. De 8 megapixel-camera maakt geen slechte foto's, dat niet, maar het is wat mij betreft geen handige vormfactor om goed foto's mee te kunnen nemen. Dat gezegd hebbende: de foto-kwaliteit bij goed licht is prima en zelfs bij weinig licht valt de foto-kwaliteit in ieder geval niet tegen.

De Galaxy Tab S doet niet echt mee aan de selfie-hype door een betere camera aan de voorzijde te plaatsen. Voor mij is dat wel een gemiste kans. Niet dat het echt nodig is om per se selfies te maken op een tablet, maar zo'n apparaat leent zich er uitstekend voor om mee te videobellen. De 2,1 megapixelresolutie van de camera is dan, tenminste bij een goede verbinding, wel een beperkende factor. Gelukkig werkt de camera wel goed wanneer je deze binnen gebruikt en, softwarematig is er wel een selfie-modus aanwezig die een kleine schoonheidscorrectie toepast op met de camera aan de voorzijde genomen foto's. 

Hieronder zie je een foto die is gemaakt met de camera aan de achterzijde en ook een gesneden versie op volledige resolutie.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Conclusie

Het scherm van de Samsung Galaxy Tab S is echt schitterend. De kleuren spatten van het scherm en tekst is haarscherp, ook op het 10,5-inch-scherm. Er zijn wel kleine minpuntjes te noemen, maar over het algemeen zijn de prestaties van de Galaxy Tab S prima te noemen. Voor ongeveer dezelfde prijs kun je tussen twee Samsung-tablets kiezen, de Galaxy Note 10.1 (2014) en de Galaxy Tab S. Het wordt vooral een 'gevecht' tussen de twee schermen: het (iets grotere) schitterende Super-AMOLED-scherm van de Tab S en het scherm met actieve pen-ondersteuning van de Galaxy Note 10.1 (2014).

Met de Galaxy Tab S-serie zet Samsung een prima tabletversie van zijn 'S'-vlaggenschip neer met een mooie, dunne tablet, een geweldig scherm en goede, maar helaas nog geen uitstekende, prestaties. 

Pluspunten

→ Fantastisch scherm

→ Erg dun en licht

→ Stevig

Minpunten

→ Merkbare vertragingen ondanks goede specificaties

→ 'Gouden' rand zal zeker niet iedereen aanspreken

Beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Tab S is vanaf nu beschikbaar, de 8.4-versie is te koop voor € 399, de 10.5-versie voor € 499.

Review Samsung Galaxy Tab S 10.5
Score: 4,50 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (38)
Bezig met laden van reacties...