Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Note 10-serie

Samsung heeft in augustus de Galaxy Note 10 en de Galaxy Note 10 Plus gelanceerd. Dit zijn twee vlaggenschepen bestemd voor de mensen die graag een elegant design willen combineren met krachtige prestaties en handige productiviteitstools. Jiri heeft de Samsung Galaxy Note 10 Plus al van een uitgebreide review voorzien. Ik heb zowel de 'gewone' Note 10 als de Note 10+ een aantal weken mogen gebruiken en hieronder vertel ik je welke mijn voorkeur heeft.

Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Samsung Galaxy Note 10 en 10 Plus

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus verschillen

Afmetingen en gewicht

Scherm

Geheugen

Accu

Camera's achter

Prijs

Scherm en design

Zoals aangegeven heb ik voor een langere periode zowel de Samsung Galaxy Note 10 en de grotere Note 10 Plus gebruikt. Beide hebben een zogenaamd Infinity-O display. Dat wil zeggen dat er bovenaan een kleine uitsnede in het scherm zit, die plaats maakt voor de selfiecamera. Niet iedereen vindt dat mooi, ik wen er snel aan, vooral met een donkere wallpaper of eentje die deze uitsnede 'laat verdwijnen'.

De Plus-variant heeft op papier een beter en groter scherm dankzij de QHD-resolutie van het formaat van 6,8 inch. De Note 10 Plus staat standaard op de Full HD+-resolutie, vermoedelijk om de accuduur te verlengen. Ik heb deze instelling nooit naar Quad HD+ gezet, juist om de accuduur te verlengen. Maar dan de grootte van het scherm. De grote Note is niet groot, maar immens. Een behuizing met een lengte van 162.3 mm en een breedt van 77.2 mm met daarin een 6,8 inch is wat mij betreft dan ook te groot. Met het 6,3 inch-scherm in een iets kleinere behuizing van de Note 10 kan ik veel beter opschieten.

Winnaar: Samsung Galaxy Note 10

Prestaties en accuduur

Beide Note 10-telefoons beschikken over de vernieuwde Exynos 9825-processor die gemaakt is volgens een energie-efficiënter 7 nanometer bakproces. De telefoons verschillen wel in werkgeheugen. De Note 10 mag het doen met 8 GB RAM en de Note 10 Plus is uitgerust met maar liefst 12 GB RAM.

Heb ik in het dagelijks leven iets van gemerkt van het verschil in werkgeheugen? Nee. Beide telefoons schakelen razendsnel tussen apps en tussen tabbladen in Chrome. De Note 10 en Note 10 Plus zijn dan ook ultieme multitaskers waar je moeiteloos mee kunt gamen, werken of bingewatchen.

De Note 10 Plus heeft nog twee pluspunten ten opzichte van de Note 10, een geheugenvariant met 256 GB en de mogelijkheid om dit via microSD uit te breiden. Aangezien ik veel in de cloud werk, heb ik aan 256 GB opslag meer dan voldoende.

Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Volgens Samsung combineren de Note 10-telefoons krachtige prestaties en productiviteitstools om het meeste uit elk gebruiksmoment te halen. Dat doen de telefoons ook, zoals ik hierboven heb beschreven, alleen niet 24 uur lang. Ik heb vaak meegemaakt dat de telefoon om 20.00 uur nog maar voor 15% voldoende energie had. Dat geldt voor zowel de Note 10 als de Note 10 Plus. De Note 10 Plus heeft op accugebied één voordeel, ondersteuning voor 45 Watt snelladen, al moet je daarvoor wel de 45 Watt oplader apart aanschaffen.

Beide Note 10-telefoons hebben dezelfde Exynos-processor. Het werkgeheugen en de accucapaciteit van de twee verschillen maar dat verschil heb ik in de praktijk nauwelijks opgemerkt. Beide zijn razendsnel en beide hebben helaas wel een redelijke accuduur.

Winnaar: Ex aequo

Camera's

De Samsung Galaxy Note 10 heeft drie camera's, een hoofdcamera met variabel diafragma, een groothoeklens en een telelens. De Galaxy Note 10 Plus heeft dezelfde opstelling plus een dieptecamera. Deze dieptecamera is een zogenaamde Time-of-Flight-sensor die zorgt voor een betere diepteberekening. Zo kun je beter foto's maken met onscherpte op de achtergrond (Live Focus). Deze camera heeft ook een 3D-scanner-functie. Je kan objecten fotograferen om in één klap een bewerkbare 3D-render te maken.

In de praktijk zijn de verschillen zichtbaar. De Note 10 Plus schiet betere portretfoto's dan de kleinere variant.

Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Samsung Galaxy Note 10+

Samsung Galaxy Note 10 of Note 10 Plus: welke telefoon zit in mijn broekzak?

Samsung Galaxy Note 10

Winnaar: Samsung Galaxy Note 10 Plus

Extra's

De S Pen is de meest kenmerkende feature van de Note-serie van Samsung. Deze keer heeft de stylus gebarenbediening en bluetooth tot zijn beschikking en beide Note 10-telefoons hebben zo'n S Pen. Met de S Pen kun je onder andere notities noteren, je handschrift direct omzetten in digitale tekst in Samsung Notes, notities aanpassen door handgeschreven notities te verkleinen of vergroten en exporteren naar verschillende formaten, waaronder Microsoft Word. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden van deze stylus aanzienlijk en als je er gebruik van maakt, dan zal het je productiviteit zeker verhogen en dat komt ten goede van de algehele prestaties.

Winnaar: Ex aequo

Conclusie

De stand tussen de Samsung Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus is gelijk maar toch heb ik een voorkeur en dat is de Galaxy Note 10. Deze kleinere variant is net zo krachtig als de Plus, ondanks dat er minder werkgeheugen is, maar is wel een stuk handzamer in het dagelijks gebruik. Ik mis de mogelijkheid om via microSD het opslaggeheugen uit te breiden niet en en dat geldt ook voor de dieptecamera.

Daarnaast is het prijsverschil tussenbeide momenteel aanzienlijk. De Samsung Galaxy Note 10 (8 GB/256 GB) heeft een adviesprijs van 949 euro maar schaf je nu al aan voor 789 euro. De Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/256 GB) heeft een adviesprijs van 1099 euro en kost momenteel voor 961 euro.

Nu weet je dus waarom de Galaxy Note 10 in mijn broekzak mag blijven. Heb jij geen bezwaar tegen immense telefoons, en wil je graag die dieptecamera, 12 GB werkgeheugen, het uitbreidbare opslaggeheugen en een grotere accu met ondersteuning voor 45 Watt snelladen? Dan is de Note 10 Plus de telefoon voor jou.

Meer weten:

- Samsung Galaxy Note 10: 7 dingen die ik meteen heb aangepast

- Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus: dit zijn de verschillen

- Samsung Galaxy Note 10 Plus review: veel waar voor heel veel geld

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk