[video] Samsung Galaxy Note 10+ vs S10+: dit zijn de verschillen

[video] Samsung Galaxy Note 10+ vs S10+: dit zijn de verschillen

Jiri Truijen

door Jiri Truijen

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Note 10+ vs Samsung Galaxy S10+

Androidworld heeft de Samsung Galaxy Note 10+ in handen gekregen. De vraag die op ieders hun lippen hangt is: moet ik nu de Samsung Galaxy Note 10+ of de Samsung Galaxy S10+ kopen? Wij hebben in deze video beide toptoestellen van Samsung naast elkaar gelegd. In deze vergelijking hebben we het onder andere over het scherm, het opslag- en werkgeheugen, de camera’s en uiteraard de prijs.

Volg Androidworld

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor een zorgvuldig afgewogen portie aan video's met Android-nieuws, interviews, hands-on-video's en nog veel meer. Volg ons zeker ook op Twitter en Facebook voor de laatste nieuwsupdates en de beste artikelen van Androidworld.be.

> YouTube: Androidworld

> Facebook: Androidworld

> Twitter: Androidworld

> Instagram: Androidworld

Scherm

> Samsung Galaxy Note 10+: 6,8 inch, 3040 x 1440 pixels, AMOLED-scherm

> Samsung Galaxy S10+: 6,4 inch, 3040 x 1440 pixels, AMOLED-scherm

Als we kijken naar het scherm van beide toestellen dan vallen vooral de selfiecamera’s op. Bij de Note 10+ is er een enkele selfiecamera bovenaan in het midden van het scherm te vinden. De S10+ heeft er twee en die zijn rechts bovenaan het scherm te vinden. Ook de grootte van het scherm verschilt: waar de S10+ een 6,4 inch scherm heeft, topt de Note 10+ dat met een 6,8 inch scherm. De resolutie van beide toestellen is gelijk.

Wat wel opvalt is hoe klein de bezels (schermranden) zijn bij de Note 10+. Die zijn heel dun en komen zelfs in de hoeken tot bijna in de punt. Hoewel die van de S10+ ook erg dun zijn, zijn ze toch duidelijk breder dan die van de Note10+.

Uiterlijk en grootte

> Samsung Galaxy Note 10+: 162,3 x 77,2 x 7,9 mm

> Samsung Galaxy S10+: 157,6 x 74,1 x 7,8 mm

Hoewel de schermranden veel dunner zijn geworden op de Note 10+, kan dat veel grotere scherm toch niet in dezelfde behuizing gestopt worden als de S10+. De Note 10+ is duidelijk groter en wat mij betreft echt wel te groot. Het toestel mag dan wel een één-hand-modus hebben, toch is het niet handig werken. Ook kan het toestel amper in mijn broekzak en als ik ga zitten schuift het er bijna uit, of heb ik schrik dat mijn broekzak gaat scheuren.

Nog een grote aanpassing aan het uiterlijk van de Note 10+ is dat de powerknop aan de rechterzijkant verdwenen is. We vinden daar geen enkele knop meer. De knop onder de volumeknoppen aan de linkerkant is de Bixby-knop, maar deze kan geherprogrammeerd worden tot powerknop. Als je toestel uit staat, dient deze knop sowieso om je toestel op te starten.

Een laatste verschil is dat de 3,5 mm audioaansluiting van de S10+ niet te vinden is op de Note 10+. Voor mij geen probleem, want ik gebruik ondertussen al een paar jaar enkel nog bluetooth-oortjes en -koptelefoon.

[video] Samsung Galaxy Note 10+ vs S10+: dit zijn de verschillen

Prestaties en opslag

> Samsung Galaxy Note 10+:
Samsung Exynos 9825, 7 nm 64-bit Octa-core processor (2.8 GHz + 2.4 GHz + 1.7 GHz)
12 GB werkgeheugen, 256 GB opslaggeheugen

> Samsung Galaxy S10+:
Samsung Exynos 9820, 8 nm 64-bit Octa-core processor (2.7 GHz + 2.3 GHz + 1.9 GHz)
8 GB werkgeheugen, 128 GB opslaggeheugen

Beide toestellen behoren tot het premium segment en hebben zoals verwacht topspecificaties. Waar de S10+ nog verkocht wordt met één van de krachtigste processors, de Exynos 9820, krijgt de Note 10+ de vernieuwde versie daarvan: de Exynos 9825-processor. Die moet iets sneller en iets zuiniger zijn voor de batterij, maar in de praktijk merk je daar weinig van.

Als we kijken naar werkgeheugen, dan merken we dat de Note 10+ wel heel wat meer krijgt dan de S10+. Standaard krijg je 8 GB RAM bij de S10+ en de Note 10+ krijgt een waanzinnige 12 GB werkgeheugen. Dat is erg veel! Zelfs vele laptops hebben niet eens zoveel RAM. Het heeft dan ook weinig nut dat je smartphone zoveel RAM heeft, maar het kan misschien wel handig zijn voor in de toekomst.

Ook op gebied van opslaggeheugen krijgt de Note 10+ meer dan voldoende, namelijk 256 GB. Dat is heel wat meer dan de 128 GB opslagruimte van de S10+. Ik heb al die ruimte niet nodig, maar het kan voor sommigen natuurlijk wel handig zijn. Beide toestellen hun opslaggeheugen kun je uitbreiden met een microSD-kaart (opgelet: enkel de Note 10+ kan dat, de reguliere Note 10 niet). Heb je echt veel opslagruimte nodig dan kan je van beide toestellen ook een versie kopen met 512 GB en er is ook een versie van de S10+ met 1 TB aan opslaggeheugen.

S Pen

Het grootste verschil tussen de S10+ en de Note 10+ is natuurlijk dat de Note 10+ beschikt over de S Pen. Dit pennetje zit in het toestel verwerkt en kun je gebruiken om notities te nemen op je toestel, te tekenen, of om preciezer te werken op je smartphone.

Nieuw is dat je bij de Note 10+ ook gebruik kunt maken van ‘Air gestures’. Dat zijn gebaren die je uitvoert met de S Pen, die een handeling uitvoeren op je toestel. Het wordt gebruikt om je camera te bedienen. Je drukt de knop in aan de zijkant van de S Pen en maakt dan een gebaar naar boven of beneden om te wisselen tussen de voor- en achtercamera, of van links naar rechts om te wisselen tussen de verschillende modi (foto, live-focus, video, enzovoort).

Je kan ook met je pols een cirkelbeweging maken om in of uit te zoomen met de camera. Dat gaat wel maar met 0.1 vooruit en gaat dus erg traag.

EDIT: de dag na de opname ben ik erachter gekomen dat als je de knop blijft indrukken na de beweging, de camera blijft inzoomen.

Uiteraard kan je met de S Pen ook een foto nemen, door simpelweg op de knop te drukken.

Camera's

> Samsung Galaxy Note 10+:
Hoofdcamera: 12 MP met een f/1.5 - /f2.4
Groothoeklens: 16 MP met een f/2.2
Telelens: 12 MP met een f/2.1, 2x optische zoom
TOF sensor
Selfiecamera: 10 MP met een f/2.2

> Samsung Galaxy S10+:
Hoofdcamera: 12 MP met een f/1.5 - /f2.4
Groothoeklens: 16 MP met een f/2.2
Telelens: 12 MP met een f/2.4, 2x optische zoom
TOF sensor
Selfiecamera: 10 MP met een f/1.9, en een 8 MP diepte sensor met f/2.2

De camera is tegenwoordig één van de belangrijkste aspecten van een smartphone en op dat vlak doet Samsung het steeds uitstekend. Terwijl de camera set-up van de S10+ horizontaal geplaatst is, krijgt de Note 10+ een verticale set-up. De camera’s zelf verschillen echter niet erg veel. Zo is de hoofdcamera en de groothoeklens (zeg maar de Ultrawide) identiek op beide toestellen. Het verschil zit hem in de telelens, die je gebruikt om te zoomen, en de selfiecamera’s.

De telelens heeft op beide toestellen een 12 MP sensor, maar het diafragma verschilt wel. Op de de S10+ heeft het een f/2.4 en bij de Note 10+ gaat het om een f/2.1. Dat wil zeggen die van de Note 10+ een grotere opening heeft en dus meer licht kan opvangen, wat in mindere lichtomstandigheden voor betere foto’s moet zorgen.

Bij de selfiecamera’s zien we op beide smartphones een 10 MP, maar de S10+ heeft groter diafragma, namelijk een f/1.9 tegenover de f/2.2 van de Note 10+. Daarbovenop heeft de S10+ ook nog een extra dieptecamera aan de voorkant, die voor betere randdetectie moet zorgen in portret selfies. Ik heb het toestel te kort om te oordelen of de selfies op de S10+ beter zijn of niet. In de review die er binnenkort aankomt zul je zeker lezen wat we van de selfiecamera van de Note 10+ vinden. Nieuw op de Note 10+ is dat de selfiecamera een nachtmodus heeft gekregen, waardoor hij ook goede selfies kan schieten als het donker wordt.

Batterij

> Samsung Galaxy Note 10+: 4.300 mAh batterij

> Samsung Galaxy S10+: 4.100 mAh batterij

Zowel de S10+ als Note 10+ zijn geen kleine toestellen. Beiden komen dan ook op de markt met een erg grote batterij. De S10+ beschikt over een 4.100 mAh-accu en de Note 10+ een 4.300 mAh-accu.

Samsung smartphones staan niet bekend om hun uitstekende accuduur, toch zijn ze ook nooit slecht. Toen ik de S10+ testte haalde ik het einde van de dag op één laadbeurt en hield ik nog voldoende over, voor moest ik toch wat later gaan slapen dan gewoonlijk. Ik kan nog moeilijk oordelen over de Note 10+, maar na de eerste dag in gebruik haalde ik maar nipt het einde van de dag. Ik heb ook niet te veel meer gedaan met telefoon, toen ik merkte dat ik niet veel meer over had.

Ondertussen heb ik (na het opnemen van de video) de Note 10+ nog twee dagen extra kunnen gebruiken. De tweede dag was het opnieuw maar net het einde van de dag. Gisteren heb ik dan om 9.00 uur de schermresolutie van Quad HD naar Full HD veranderd en dat zorgde ervoor dat ik gisterenavond met 34% ging slapen (om 1.00 uur). In onze uitgebreide review gaan we dieper in op het accuverbruik.

Beide toestellen bieden trouwens ondersteuning voor draadloos opladen en de Note 10+ kan ook opgeladen worden met een 45 watt-charger. Die moet je wel apart kopen, maar daarmee kan je wel heel snel je batterij opladen.

Prijs

> Samsung Galaxy Note 10+:
12 GB/256 GB - 1099 euro
12 GB/512 GB - 1199 euro

> Samsung Galaxy S10+:
8 GB/128 GB - 800 euro

Beide toptoestellen behoren tot het premium segment en daar hoort dan ook een premium prijs bij. De Note 10+ kan je binnenkort aanschaffen voor 1099 euro. Als je de Galaxy Note 10 of Galaxy Note 10 Plus voor 23 augustus bestelt, ontvang je 100 euro extra inruilwaarde bovenop de dagwaarde van de smartphone die ingeruild wordt.

De S10+ kostte bij de lancering ook 1000 euro, maar kun je tegenwoordig al vinden rond de 750 euro. Via een inruilactie van Samsung kun je nog eens minimaal 100 euro besparen op de aanschaf van de S10+, waardoor de prijs nog verder naar beneden gaat.

Hoeveel geld je wil spenderen en aan welk toestel je dat gaat geven, is natuurlijk heel persoonlijk.

Conclusie

We hebben de Note 10+ helaas nog niet lang genoeg om een volledige review te schrijven en specificaties zeggen lang niet alles over een smartphone. Het zal dus nog even wachten zijn, voor we echt kunnen zeggen welke van de twee de beste koop is.

Toch ben ik alvast heel tevreden van de Note 10+. Het is erg snel, de software voelt soepel aan, heeft enorm veel opslag- en werkgeheugen, en zoals verwacht zien de foto’s genomen met de Note 10+ er op het eerste zicht fantastisch uit. Helaas is het toestel wel heel groot en is het daarmee echt over de lijn gegaan. Ik vind het niet comfortabel werken, omdat ik het toestel nog heel veel met één hand gebruik. Ook de batterijduur sloeg de eerste dagen wat tegen. Op Full HD-resolutie lijkt dat probleem opgelost.

[readmore articles="201440"]

De Samsung Galaxy Note 10+ kopen

De Samsung Galaxy Note 10 Plus is beschikbaar in de kleuren Aura Glow en Aura Black en ligt vanaf 23 augustus in de winkels.

> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/256 GB) - 1099 euro

> Samsung Galaxy Note 10 Plus (12 GB/512 GB) - 1199 euro

De Galaxy Note 10 Plus bestel je via Samsung, Mobiel, Coolblue, Bol.com, Belsimpel en MediaMarkt. Met abonnement is het toestel ook verkrijgbaar bij Vodafone, T-Mobile, KPN en Tele2.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk