Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Note 10 Lite

Samsung wil met de Galaxy Note 10 Lite al het goede van de Note 10 waaronder de S Pen naar het grote publiek brengen. Dat is mogelijk vanwege de adviesprijs van 599 euro van deze telefoon. De Galaxy Note 10 kreeg een adviesprijs van 949 euro (nu 744 euro) en de Galaxy Note 10 Plus kostte bij de lancering 1099 of 1199 euro (nu 882 euro). De lichtere versie gaat qua prijs daar flink onderdoor en dat maakt deze telefoon een interessant alternatief voor het grote publiek, terwijl de Note 10 en Note 10 Plus voorbehouden blijven aan een kleine kapitaalkrachtigere groep.

Om deze adviesprijs te kunnen hanteren, heeft Samsung natuurlijk wel moeten snijden in een aantal onderdelen. Of deze afslankmethode ervoor zorgt dat je de Galaxy Note 10 Lite voor de adviesprijs links moet laten liggen, lees je aan het einde van deze review.

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

In dit artikel som ik een aantal goede en minder goede punten van de Samsung Galaxy Note 10 Lite op. Op basis daarvan baseer ik mijn conclusie over deze middenklasser en kun je zelf beslissen of de Samsung Galaxy Note 10 Lite misschien wel iets voor jou is.

Samsung Galaxy Note 10 Lite - de pluspunten

1. S Pen

De Note 10-serie staat bekend om zijn S Pen. Dit is een stylus of een pennetje verborgen in de behuizing waarmee je op het scherm kunt schrijven, tekenen en notities kunt maken. De S Pen kan trouwens veel meer dan dat. Zo kun je met een klik van de S Pen door een presentatie navigeren, je video's beheren of heel makkelijk foto’s maken. Via de functie Text Export zet je handgemaakte aantekeningen één-op-één over naar tekst en via Vertalen selecteer je een stuk tekst om deze meteen in een andere taal te vertalen. Met Samsung Notes maak je onderweg snel even een notitie en als je de stylus uit de telefoon haalt als deze uitgeschakeld is, kun je meteen op het scherm aantekeningen maken. Dit zijn overigens nog maar een paar mogelijkheden van de S Pen.

De S Pen is een kenmerkende eigenschap van de Note-serie waar de concurrentie qua mogelijkheden nog niet aan heeft kunnen tippen. Nu deze stylus ook beschikbaar is op een goedkopere Note-telefoon, kunnen meer mensen van deze fijne eigenschap gebruik maken.

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Samsung Galaxy Note 10 Lite met S Pen

2. Heerlijk groot AMOLED-scherm

De Samsung Galaxy Note 10 Lite heeft een erg groot Super AMOLED-scherm van 6,7 inch. Met deze grootte ligt de Note 10 Lite tussen de Note 10 (6,3 inch) en de Note 10 Plus (6,8 inch) in. Het scherm heeft een Full HD+ resolutie van 2400 x 1080 pixels. Bovenaan in het midden zit een ronder inkeping voor het scherm.

Dit scherm is erg fijn in het dagelijks gebruik. Het is goed afleesbaar, de automatische helderheid werkt prima en de kijkhoeken zijn voldoende. Wel is het paneel aan de grote kant maar in combinatie met de S Pen is dat alleen maar prettig. Daarnaast kun je met 'Bediening met één hand' de weergave op het scherm verkleinen zodat je deze met één hand kunt bedienen.

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Het 6,7 inch scherm van de Samsung Galaxy Note 10 Lite

3. Hij is er nog, de 3.5 mm koptelefoonaansluiting

Omdat de Samsung Galaxy Note 10 Lite qua uiterlijk behoorlijk verschilt van de duurdere Note 10-telefoons is er nog ruimte voor een 3.5 mm koptelefoonaansluiting. Hierdoor hoef je geen usb c-koptelefoon of bluetooth-koptelefoon aan te schaffen om muziek op de Note 10 Lite te beluisteren. Je kan via de 3.5 mm aansluiting aan de onderzijde makkelijk een koptelefoon koppelen om bedraad muziek af te spelen.

4. Grootste accu in de Note 10-serie

De Galaxy Note 10 Lite is uitgerust met de grootste accu in de Note 10-serie en doet hiermee niet onder voor zijn duurdere broers. Deze accu presteert ook nog eens erg goed. Gemiddeld hou ik aan het einde van de dag, dat is rond 22.30 uur nog 30 procent over. Het opladen van deze telefoon gaat lekker snel dankzij 25 watt snelladen. Draadloos laden is overigens niet mogelijk.

> Samsung Galaxy Note 10 Lite: 4.500 mAh

> Samsung Galaxy Note 10: 3.500 mAh

>Samsung Galaxy Note 10 Plus: 4.300 mAh

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

5. Veelzijdige camera's

Aan de achterzijde zijn er drie camera's te vinden. Alle drie hebben ze een resolutie van 12 megapixel. Er is een hoofdcamera, een groothoekcamera en een telecamera. De laatste kan via 2x optische zoom beelden zonder kwaliteitsverlies dichterbij halen. Aan de voorzijde zit een 32 MP selfiecamera. De camera's van de Galaxy Note 10 Lite presteren niet zo goed als die van de duurdere Note 10 (Plus) maar de kwaliteit van de foto's is zeker net zo goed, zo niet beter als die van vergelijkbare telefoons.

Groothoeklens

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Portretfoto

Samsung Galaxy Note 10 Lite - de minpunten

1. Geen IP68-certificering

De Samsung Galaxy Note 10 Lite heeft geen IP68-certificering zoals de Note 10 en Note 10 Plus. IP68 betekent dat een smartphone met dit certificaat volledig waterdicht is tot de door de fabrikant aangegeven omstandigheden. Bij Samsung-telefoons geldt een bescherming tot 1,5 meter diepte voor maximaal 30 minuten. De Note 10 Lite heeft deze bescherming niet dus is het oppassen geblazen als je het toestel mee naar het zwembad neemt.

2. Minder fancy uiterlijk

Hierboven gaf ik aan dat het uiterlijk van de Note 10 Lite behoorlijk verschilt van dat van de andere Note 10-toestellen. De Note 10 Lite heeft ronde vormen in plaats van het hoekige design van de Note 10, en is gemaakt van plastic in plaats van glas. Dat maakt hem misschien wat minder fancy. De Lite heeft daarnaast geen afgeronde schermranden en is een stukje dikker. Door deze uiterlijke kenmerken valt de telefoon iets minder op dan de Note 10, vooral ook als het om de zwarte variant gaat.

Voor de één zou dat wel eens een dealbreaker kunnen zijn, voor de ander zal dat niets uitmaken. Toch wilde ik het hier even benoemen, omdat het design van een telefoon voor velen een grote rol speelt.

> Samsung Galaxy Note 10 Lite: 163.7 x 76.1 x 8.7 mm (199 gram)

> Samsung Galaxy Note 10: 151 x 71.8 x 7.9 mm (168 gram)

> Samsung Galaxy Note 10 Plus: 162.3 x 77.2 x 7.9 mm (196 gram)

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

3. Minder goede specificaties

De Galaxy Note 10 Lite is volgens Samsung een toptelefoon maar dat zie je niet direct terug in de specificaties. De telefoon wordt aangedreven door de twee jaar oude Exynos 9810-processor die we kennen van de Samsung Galaxy S9 en de Note 9. Samsung gebruikt de oudere high-end chipset samen met 6 GB RAM en 128 GB opslag en dat is prima voor deze telefoon. Overigens merk je in het dagelijks gebruik weinig van de verouderde processor. Multitasken gaat razendsnel zonder haperingen. Alleen grafisch zware games lopen niet zo vlot als op de Note 10.

Conclusie

Samsung wil met de Galaxy Note 10 Lite al het goede van de Note 10 waaronder de S Pen naar het grote publiek brengen. Ik denk dat ze dat gelukt is, vooral als de adviesprijs van 599 euro in de toekomst verder zal gaan zakken. Samsung heeft wel concessies moeten doen op het gebied van specificaties en design maar daar komen een 3.5 mm koptelefooningang en een grotere accu voor in de plaats.

De Samsung Galaxy Note 10 Lite is bestemd voor de mensen die graag gebruik maken van de gemakken van de S Pen in combinatie met een groot AMOLED-scherm maar er toch minder aan willen uitgeven en de eerder genoemde minpunten daarvoor voor lief nemen.

Echte alternatieven zijn er niet voor de Note 10 Lite met S Pen, behalve de duurdere Note 10 (Plus). Je kan wel gaan voor een telefoon zonder S Pen, de Samsung Galaxy S10 (vanaf 619 euro), de Samsung Galaxy S10 Lite (vanaf 576 euro), Sony Xperia 5 (vanaf 598 euro), OnePlus 7T (vanaf 548 euro), en de Xiaomi Mi Note 10 Pro (vanaf 506 euro).

Samsung Galaxy Note 10 Lite: dit zijn de plus- en minpunten

Samsung Galaxy Note 10 Lite kopen

De Samsung Galaxy Note 10 Lite is voor een adviesprijs van 599 euro verkrijgbaar in de kleuren Aura Glow en Aura Black bij onder andere: Belsimpel, MediaMarkt, Coolblue en Bol.com of bij deze winkels.

Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.

[tds=7432]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk