Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Daniël Den Hollander

door Daniël Den Hollander

Laatst geüpdatet

Samsung Galaxy Buds Plus

Samsungs Galaxy Buds (129 euro) zijn volledig draadloze oortjes die komen met een hoesje waarmee je ze draadloos kan opladen, en nu lanceerde het bedrijf afgelopen maand een opvolger, de Galaxy Buds Plus (169,99 euro), die voortborduurt op dat concept. De nieuwe wearables van Samsung gaan langer mee met een oplaadbeurt, ze komen met slimmere bediening en betere geluid- en gesprekskwaliteit.

Daniël is een van onze testers van het AW Beta Team die zelf al een jaar lang de originele Galaxy Buds gebruikt. Hij is een student software development en in zijn vrije tijd gaat hij vier keer per week hardlopen. Dit keer nam jij enkele weken lang de Samsung Galaxy Buds Plus mee, en hier lees je zijn bevindingen van de oortjes.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Design en draagcomfort

"Het design van de Buds is nagenoeg hetzelfde gebleven, maar ze hebben er wel een extra microfoon bijgekregen", legt Daniël uit. Er zit nu één aan de buitenkant van de oorschelpen, één achterop en één aan de binnenkant. Daniël is erg enthousiast over het comfort dat Samsungs oortjes bieden. "Er zijn drie verschillende maten van eartips die worden meegeleverd zodat ze voor iedereen precies goed moeten zitten. Het is erg belangrijk dat je oortjes precies goed zitten, want alleen dan krijg je de optimale geluidskwaliteit", maakt hij duidelijk. De oortjes zijn volgens hem erg licht, waardoor je ze nauwelijks voelt, maar ze zitten wel stevig vast.

Samsung heeft dit keer wel het design van zijn case gewijzigd, en dan vooral de afwerking. "Samsung gebruikt nu een meer glimmende, witte afwerking in plaats van de matte afwerking van de vorige Buds. Verder is dit keer ook de binnenkant van het doosje wit gemaakt", legt Daniël uit.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Bediening

Samsungs-oortjes gebruik je nog steeds met touch-bediening, maar dankzij een samenwerking tussen het Zuid-Koreaanse bedrijf en Spotify is de bediening speciaal voor de muziekdienst geoptimaliseerd. "Je kan met één lange druk op de oortjes meteen verder waar je gebleven bent in Spotify, en dat is zo'n comfortfunctie die ik echt ga missen als ik weer met de eerste generatie aan de slag ga", geeft hij toe. Verder zit Spotify ook geïntegreerd in Samsungs Klok-app waarmee je muziekalarmen kan instellen.

[readmore articles="204394"]

Samsung pakt ook uit met een experimentele Labs-functie in de bijhorende Galaxy Wearable-app. Je kan daarmee met het linker oortje het volume verhogen en met het rechter het volume verlagen. "Dat werkt in de praktijk vrijwel altijd goed", bevestigt onze tester.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Daarnaast detecteren de oortjes wanneer je ze in of je oren hebt en wanneer je ze verwijdert, pauzeert de muziek. Stop je ze weer in je oor, dan gaat het afspelen weer verder. "In de praktijk stelde ik vast dat de sensor soms foutief meet dat je ze in hebt, terwijl ze gewoon op je bureau liggen, en dan hoor je dat de muziek begint. Dat is erg vervelend wanneer je bijvoorbeeld naar een podcast luistert, want dan ga je bepaalde delen missen", verklaart Daniël.

Eén van de eigenschappen die Samsung met de Buds Plus voorstelde, was de mogelijkheid om met meerdere toestellen tegelijk te verbinden via bluetooth en vervolgens snel te wisselen. De fabrikant zou daarvoor het multi-point protocol gebruiken, maar dat blijkt in de praktijk niet zo te zijn. De functie werkt alleen met andere Samsung-apparaten die je verbindt.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Geluid

De belangrijkste verschillende met de vorige editie zitten duidelijk aan de binnenkant, in de oortjes zelf. Samsung komt met een verbeterde woofer en tweeter met de nieuwe Buds. "De Buds Plus hebben een betere bass en ook de hoge tonen klinken mooi en ze slagen er ook goed in om geluid te isoleren, ook al is er in principe geen noice-cancelling-functie"zegt Daniël.

[readmore articles="194523"]

Je kan in de Galaxy Wearable-app van Samsung aanpassingen maken aan het geluid met de equalizer-functie, maar volgens Daniël is Samsung er dit keer ook beter in geslaagd om de klanken beter te balanceren in vergelijking met de vorige generatie oortjes. "Bij de eerste generatie gebruikte ik de oortjes standaard in de Dynamic-stand, maar dit keer was ik het meest tevreden van de normale stand", verduidelijkt hij.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Ambient modus

De Galaxy Buds Plus hebben een verbeterde Ambient Mode, dat is een stand in de Galaxy Wearable-app waarmee je geluid uit je omgeving kan laten doordringen zodat je belangrijke signalen uit je omgeving niet dreigt te missen. "Met de toevoeging van de derde microfoon hoor je veel beter je omgeving en ik merkte in de praktijk dat ik mijn oortjes veel minder snel uitdeed als iemand me bijvoorbeeld plots een vraag stelde. Je verstaat mensen uit je omgeving echt helder, terwijl je muziek blijft spelen", vertelt Daniël.

[readmore articles="202644"]

Toch merkt hij op dat er nog ruimte is voor verbetering, en dan vooral voor wie de oortjes gebruikt tijdens het sporten. "De ambient mode werkt nog steeds ronduit slecht als je hem gebruikt tijdens het hardlopen. Door de gierende wind hoor je tijdens het beluisteren van muziek of een podcast erg veel ruis. Je merkt gelukkig wel geluiden in het verkeer probleemloos op", aldus onze tester.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Accuduur

Een van de andere verbeteringen waar Samsung mee uitpakt, is de langere accuduur. De oortjes gingen voordien 6 uur mee, maar met de nieuwe generatie is dat 11 uur geworden. Daarnaast kreeg ook het hoesje een grotere accu. Met de originele Buds kon je dankzij de case de accuduur met 7 uur verlengen en dat is nu een extra 11 uur geworden."Dit is in feite de grootste verbetering ten opzichte van de originele oortjes", maakt Daniël bekend. "Ik kon de Buds voorheen anderhalve dag gebruiken zonder ze met de case op te laden en die tijd is nu bijna verdubbeld."

[readmore articles="205505"]

Onze tester was ook in het bijzonder tevreden van de snellaadfunctionaliteit van het oplaadhoesje. De eerste generatie Galaxy Buds kon je 100 minuten gebruiken na een kwartier opladen, maar dit keer hoef je de oortjes maar 3 minuten op te laden om een uur naar muziek te kunnen luisteren.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

Conclusie

"De microfoons en de geluidskwaliteit van de Galaxy Buds Plus zijn goed en je krijgt waar voor je geld met deze oortjes", vat Daniël samen. "De ambient mode werkt ook een stuk beter dan voorheen en ook de verbeterde bediening van de oortjes zorgt ervoor dat ze aangenamer zijn in gebruik. De bediening met Spotify werkt vlot net als het aanpassen van het volume. Het is ook geweldig om te zien dat de accuduur enorm is verbeterd", aldus onze tester.

Toch slaat Samsung ook de plank mis op bepaalde vlakken. "Ambient mode werkt nog steeds niet naar behoren als je het buiten gebruikt en ook de sensors die de plaatsing in je oren detecteren, durven weleens te falen", geeft hij toe. "Anderzijds is de adviesprijs van 169,99 euro relatief hoog en als je al een gebruiker bent van de originele Buds heb je niet genoeg redenen om die de upgrade rechtvaardigen", dat vindt Daniël. Al kan Daniël de oortjes zeker aanbevelen aan nieuwe gebruikers die een een goed paar draadloze oortjes zoeken.

Alternatieven voor de Samsung Galaxy Buds Plus zijn de Jaybird Vista (179 euro), Plantronics BlackBeat Pro 5100 (179,99) en de Sony WF-1000XM3 (249 euro) en de Huawei Freebuds 3 (151 euro).

Samsung Galaxy Buds Plus kopen

Samsung gaf zijn Galaxy Buds Plus-oortjes een adviesprijs van 169,99 euro en je kan ze vinden in de kleuren zwart, wit of blauw. De oortjes zijn onder meer te koop bij: MediaMarkt, Coolblue, Bol.com, Amazon en in de officiële Samsung-winkel.

Samsung Galaxy Buds Plus review: beter geluid, goede accu en Spotify

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk