Samsung Galaxy Buds Live review: sterk design, maar er is nog werk

Samsung Galaxy Buds Live review: sterk design, maar er is nog werk

Samsung Galaxy Buds Live

Dit voorjaar kwam Samsung alvast met een verbeterde versie van de Samsung Galaxy Buds, zijn paar van draadloze oortjes. De Buds live kregen een betere audiokwaliteit, en een accu die veel langer meeging.

Velen dachten misschien dat we met die nieuwe oortjes het laatste hadden gezien van nieuwe Samsung-wearables, maar niets is minder waar. Samen met de Note 20-reeks toonde Samsung ook de Buds Live, dat is een nieuw paar volledig draadloze oortjes die komen met een pasvorm die op kidneybonen lijkt. Eerder kon ik al de originele Galaxy Buds testen en de Plus-versie en ik was dan ook erg benieuwd om te ontdekken hope goed deze oortjes presteren.

Design en bouwkwaliteit

Het design van deze Buds Live is heel erg nieuw in vergelijking met de overgang van de de Galaxy Buds naar de Galaxy Buds Plus die grotendeels identiek waren. Op het eerste gezicht is het design een beetje vreemd. Het is namelijk een vrij nieuw ontwerp wat je bij de meeste andere draadloze oortjes niet ziet.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

We zien dat de meeste draadloze oortjes grofweg het design volgen van de populaire AirPods van Apple, en de Buds live voelt dus meteen verfrissend aan. Al was ik in het begin nog sceptisch toen ik voor het eerst de beelden van deze oortjes zag. Toch zien de Buds live er in real life erg goed uit en de kracht van dit design laat zich vooral voelen bij het draagcomfort. Daarover zo meteen meer.

Ik heb wel één nadeel opgemerkt en dat is dan één van de case van deze oortjes. Dit keer kiest Samsung niet voor een pilvormig doosjes maar een rechthoek met afgeronde hoeken. Het nieuwe doosjes ziet er nog steeds gelikt uit en het straalt premium-kwaliteit uit, maar het is veel minder eenvoudig om even met één hand te openen.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

Draagcomfort en bediening

Het draagcomfort van deze Buds Live-oortjes is echt heel goed, en dat is allemaal aan die 'boonvorm' te danken. De oortjes blijven hiermee erg goed in je oorschelp zitten en tijdens het hardlopen had ik dan ook nooit de angst om een oortje te verliezen. Daarnaast merk je door het lage gewicht nauwelijks dat je ze in je oor hebt. De Bus Live zijn dus geschikt om voor lange tijd aan één stuk te gebruiken.

Wat typisch is voor draadloze oortjes is de aanraakgevoelige bediening, en dat wij de Galaxy Buds en de Plus-versie niet anders. Je tikt kort om te af te spelen of te pauzeren, je kan door muzieknummers bladeren, het volume aanpassen en de active noise-cancelling (ANC) bedienen.

Minder goed is dat de touch-bediening soms te gevoelig is en in andere omstandigheden dan weer te weinig gevoelig is. Tijdens het hardlopen merkte ik al gauw dat de oortjes uit zichzelf pauzeerden. Als ik de muziek dan weer wilde aanzetten, registreerde hij soms twee aanrakingen waardoor hij naar de volgende track ging. Dat is toch wel vervelend. In andere gevallen stelde ik dan weer vast dat ik soms hard op de oortjes moest drukken om een knop te laten werken. Jammer.

De Galaxy Buds Live kunnen net als de Buds Plus verbinding maken met Spotify, je kunt instellen dat bij lang drukken op de oortjes Spotify automatisch worden gestart. Dit werkt gewoon erg prettig als je natuurlijk deze muziekstreamingdienst gebruikt.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

Geluid

Het geluid in deze oortjes heeft me echt heel erg verrast. Het was al goed bij de Galaxy Buds Plus, maar Samsung heeft duidelijk nog verbeteringen aangebracht in vergelijking met de oortjes van dit voorjaar. Dat merk je bij bastonen die ook extra goed klinken, en daar speelt ook het design van deze Buds Live een rol bij.

Toch gaat het op het basgeluid na eerder om een evenaring wat de geluidskwaliteit betreft. Dit keer krijgen we geen echte radicale verbetering zoals dat met de Buds Plus-oortjes het geval was. De oortjes doen het wel goed ongeacht de muziekgenres die je graag beluistert.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

Noise cancelling

De Samsung Galaxy Buds en de Plus-versie kwamen zonder een active noise cancelling-feature. Dat is een functie die je omgevingsgeluid onderdrukt doordat je oortjes met hun microfoons het geluid opvangen en dan 'tegengeluid' afspelen. Veel concurrenten van Samsung gebruiken al wel ANC bij hun draadloze oortjes, en het is dus een logische stap dat Samsung mee op de boot springt.

Dat heeft Samsung dan ook gedaan, maar in mijn ogen - of moet ik zeggen "oren" - heeft het bedrijf gefaald. De noise cancelling-functie kan je simpelweg activeren door je oortje lang in te drukken, maar zodra je de feature activeert, hoor je nauwelijks het verschil. Als we kijken naar concurrenten zoals de Freebuds Pro van Huawei, dan merken we dat die geluiden tot 50 dB kan wegfilteren, maar bij de Buds Live heeft de ANC nauwelijks effect. Er is ook geen manier om de gevoeligheid van de noise cancelling aan te passen.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

Vermoedelijk heeft het ontwerp van de oortjes hier een negatieve invloed, want het tegengeluid van de Buds Live wordt minder diep in je oren afgespeeld, dan bij een anders design voor draadloze oortjes. Ik durf zelfs zeggen dat de originele Galaxy Buds en de Plus-versie die zonder ANC komen er nog beter in slagen om het omgevingsgeluid op een puur fysieke wijze weg te werken.

Microfoon (voor bellen)

De Galaxy Buds Live hebben drie microfoons die een goede gesprekskwaliteit zouden moeten garanderen. Dat lukt Samsung in de meeste gevallen, maar niet altijd. Ben je binnenshuis aan het bellen, dan is de kwaliteit gewoon erg goed. bel je al fietsend, dan hoor je toch al snel veel ruis over de lijn door de wind. We merken dat wel meer draadloze oortjes daar problemen bij ondervinden, en de Bus Live zijn daarvoor geen uitzondering.

Equalizer

De equalizer-functie werkt in de Samsung Galaxy Wearable-app erg eenvoudig op dezelfde manier als de voorgaande generaties van de Galaxy Buds. Je kan vlot schakelen tussen verschillende presets, afhankelijk van je eigen voorkeuren. Mijn voorkeur ligt ligt bijvoorbeeld bij de stand 'Dynamisch', en die geeft en goed allround-geluid bij verschillende muziekstijlen.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

De app

Je kan de verschillende instellingen van de Buds live aanpassen in de Samsung Galaxy Wearable app. Dat is de app die Samsung gebruikt voor al zijn wearables en de indeling van de app is erg duidelijk. Je hebt veel instelmogelijkheden zoals: ‘Meldingen hardop voorlezen’, ‘Zoek mijn oortjes’, en in de 'Labs' , ofwel toegang tot de experimentele functies. Daar merkte ik de mogelijkheid om een drukkend gevoel in je oor weg te werken als je de oortjes in combinatie met noise cancelling gebruikt. Ik heb dat gevoel niet gehad dus heb deze feature ook niet nodig gehad. In de app kan je ook eenvoudig zelf handelingen koppelen aan de touch-bediening van de Buds Live.

Accuduur

De accuduur van de Galaxy Buds Live is prima, en dat speelt een grote rol voor draadloze oortjes. Je wil ze namelijk zo lang mogelijk gebruiken in combinatie met de oplaadcase dat de accuduur moet verlengen. Samsung geeft aan dat je zo’n 8 uur met de oortjes zelf kan (mits je ANC uit hebt staan), en dat de case de oortjes nog 1,5 keer kan opladen. In de praktijk gebruik je de oortjes niet 8 uur lang aan een stuk en stop je ze wel vaker even in de case als je ze even niet gebruikt, maar hoe dan ook blijkt die gebruiksduur wel accuraat te zijn. Daarnaast laden de oortjes heel snel op waardoor ze na ene kort oplaadmoment weer volop kan gebruiken.

Samsung Galaxy Buds Live review: boonvormige oortjes met ANC

Conclusie

Samsung maakt gewaagde keuzes met de Galaxy Buds Live, en ik was door aan aantal kenmerken van de oortjes echt verrast. Het nieuwe design is wat mij betreft een goede vondst, want het zorgt ervoor dat je oortjes nog beter zitten en het komt ook het geluid ten goede voor de lage tonen.

Minder positief is dan weer de nieuwe ANC-functie, en hoewel Samsung er wel groots mee uitpakt, is het resultaat teleurstellend. Sommige concurrenten van de Buds live doen het gewoonweg beter, en hopelijk weet Samsung dit aspect in een volgende versie te verbeteren. Daarnaast verwacht ik ook dat de touch-bediening bij een opvolger van de Buds Live beter zal werken.

Positieve punten

+ Geluidskwaliteit

+ Accuduur

+ Design

Negatieve punten

- Active noise cancelling stelt sterk teleur

- Touch-bediening soms onbetrouwbaar

Samsung Galaxy Buds Live kopen

De Samsung Galaxy Buds Live zijn verkrijgbaar in de kleuren Mystic Black, Mystic Bronze en Mystic White. De adviesprijs bedraagt 189 euro en je vindt de oortjes bij MediaMarkt, Coolblue, Belsimpel, Bol.com, Mobiel.nl, Amazon.nl en de website van Samsung.

Galaxy Wearable (Samsung Gear)
Met de applicatie Galaxy Wearable verbindt u uw draagbare apparaten met uw mobiele apparaat. Ook kunt u hiermee functies en applicaties van draagbare apparaten beher ..

Meer info

Lees meer over:
Samsung

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

AW Adventskalender dag 3: Win de Teufel Airy Sports

Gisteren hebben we een vraag gesteld aan jullie over sporten en blijkbaar hebben we een heel actief publiek want het grootste...

Samsung Galaxy S20: uitrol Android 11 in Nederland van start

Samsung bevestigt de komst van One UI 3 voor een aantal Galaxy-telefoons waaronder de Galaxy S20-serie. Deze serie krijgt de...

Samsung rolt beveiligingsupdate december uit voor verschillende Galaxy-telefoons

Samsung is er weer snel bij en brengt vandaag de beveiligingsupdate van december uit voor een aantal Galaxy-telefoons, waaron...

'Android Auto komt in de komende weken naar Nederland en België'

Android Auto zal in de komende weken beschikbaar komen in Nederland en België. Dat blijkt uit een gif'je dat Google gebruikt...

Snapdragon 888: dit zijn alle technische details die je wil weten

De nieuwe Snapdragon 888-chipset van Qualcomm werd op dinsdag al voorgesteld, maar de details zijn nu pas bekend gemaakt. We...

POCO M3 beschikbaar: hier kun je het budgettoestel met grote accu kopen

De Poco M3 is een erg voordelige telefoon met een grote 6000 mAh accu en snelladen. De telefoon is vanaf 13.00 uur voor een v...

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

De Asus ZenFone 7 Pro is door de fans van MKBHD bekroond tot winnaar in de jaarlijkse, blinde cameratest voor smartphones. Hi...

10 trends voor telefoons in 2020: zijn onze voorspellingen uitgekomen?

Vorig jaar trokken we onze stoute schoenen aan en deden we tien voorspellingen omtrent nieuwe trends voor smartphones in 2020...

Google Foto’s: zet nu je herinneringen als live achtergrond

Google Foto’s introduceert een live achtergrond voor je telefoon. Je kan nu een diavoorstelling van je herinneringen gebruike...

Huawei FreeBuds Pro review: dit zijn de plus-en minpunten

De FreeBuds Pro zijn de nieuwe draadloze oortjes van Huawei. Ze komen met verbeterde noise-cancelling, geluid en een nieuw de...

Lees meer

Net binnen

10 trends voor telefoons in 2020: zijn onze voorspellingen uitgekomen?

Vorig jaar trokken we onze stoute schoenen aan en deden we tien voorspellingen omtrent nieuwe trends voor smartphones in 2020...

Huawei FreeBuds Pro review: dit zijn de plus-en minpunten

De FreeBuds Pro zijn de nieuwe draadloze oortjes van Huawei. Ze komen met verbeterde noise-cancelling, geluid en een nieuw de...

'Android Auto komt in de komende weken naar Nederland en België'

Android Auto zal in de komende weken beschikbaar komen in Nederland en België. Dat blijkt uit een gif'je dat Google gebruikt...

Samsung Galaxy S20: uitrol Android 11 in Nederland van start

Samsung bevestigt de komst van One UI 3 voor een aantal Galaxy-telefoons waaronder de Galaxy S20-serie. Deze serie krijgt de...

Onverwachte winnaar in blinde cameratest smartphones van MKBHD

De Asus ZenFone 7 Pro is door de fans van MKBHD bekroond tot winnaar in de jaarlijkse, blinde cameratest voor smartphones. Hi...

Lees meer