Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Galaxy Alpha: stijlvolste toestel van Samsung, maar met beperkingen

· 20 november 2014

De Samsung Galaxy Alpha is onderdeel van een nieuwe weg die Samsung is ingeslagen en meer gericht is op stijl en design. Wij hebben de Alpha stevig aan de tand gevoeld in deze review, maar of de prestaties hand in hand gaan met het design...

Samsung Galaxy Alpha

De Samsung Galaxy Alpha wordt anders gepositioneerd dan de overige Galaxy-toestellen van het merk en dat is goed. Samsung wil er voor elke consument zijn en met de Alpha-lijn is men een nieuwe weg in geslagen, waarbij design veel belangrijker is geworden. Het toestel heeft een volledig metalen rand die het toestel een ander uiterlijk geeft. Wij waren benieuwd of we even enthousiast van het toestel konden worden als Doutzen Kroes, het boegbeeld van de Alpha-marketingcampagne.

Design: wauw!

Samsung is terug naar de tekentafel gegaan en afgestapt van het standaard-design zoals we dat kennen van deze fabrikant. De Samsung Galaxy Alpha ziet er niet alleen anders uit, maar voelt ook nog eens compleet anders. Iedereen die het toestel in handen heeft gehad, geeft direct aan: 'dat voelt goed aan' en dat is ook simpelweg het geval. Pak je het toestel vast, dan voelt het direct zoals elke smartphone zou moeten voelen.

Samsung Galaxy Alpha front

De achterkant voelt zacht en premium aan, terwijl het toch weer het welbekende plastic klepje is zoals we dat van andere Samsung-toestellen kennen. Met een iets uitstekende camera, flitser en het Samsung-logo in het midden is de achterkant vrij clean en strak en daarmee in lijn met de rest van het toestel. Na twee weken gebruik zitten er wel al redelijk wat krasjes op de uitstekende camera en de randen van het toestel.

De rand rondom is gemaakt van metaal met op bepaalde plaatsen witte streepjes, die bedoeld zijn om er voor te zorgen dat het toestel draadloze signalen doorlaat. Zouden deze er niet zijn, dan had een dergelijk toestel praktisch geen bereik en zou dan onbruikbaar zijn. Bij zowel de microUSB-aansluiting (onderzijde) en 3,5 mm jack (bovenkant) is een kleine verdikking, hetgeen absoluut niet storend is. Verder is de enkele speaker aan de onderzijde gepositioneerd. Al met al heeft Samsung knap werk afgeleverd als het om design gaat, de nieuwe weg spreekt wellicht een andere doelgroep aan waardoor Samsung de markt nog beter kan bedienen.

Samsung Galaxy Alpha back

Net als bij de overige nieuwere Galaxy-toestellen is er ook op de Galaxy Alpha een vingerafdruk-scanner aanwezig, die redelijk werkt, maar niet altijd de vingerafdruk direct herkent. Vaak zijn er meerdere pogingen nodig om het toestel te ontgrendelen door middel van deze methode, waardoor deze net te frustrerend is om standaard te gebruiken.

Prestaties: kan beter

De Alpha wordt aangedreven door de eigen Exynos 5430-chipset, geklokt op 1,8 Ghz in combinatie met 2 GB geheugen. 

De Samsung Galaxy Alpha ziet er fantastisch uit, maar over de prestaties van het toestel ben ik minder te spreken. Er zijn met grote regelmaat vertragingen te merken, bijvoorbeeld in games, waarbij het beeld kort hapert en vervolgens weer verder gaat. Op papier heeft de Alpha goede specificaties, maar lijkt deze niet waar te maken in de praktijk. 

Ook het wisselen tussen apps en vooral het typen in bijvoorbeeld Hangouts zorgt voor vertraging. Mijn tiksnelheid op een smartphone is niet extreem snel, maar de Alpha kon deze niet bijhouden. Na er een aantal seconden over nagedacht te hebben, komt er dan ineens een hele raffel tekst tevoorschijn, die dus al een aantal seconden geleden ingevoerd was. Mede door dit soort tekortkomingen, lijkt dit toestel zijn prijs simpelweg niet waard te zijn, jammer.

Het vreemde is dat de benchmarks weer niet helemaal stroken met mijn ervaringen, als we AnTuTu bekijken dan behaalt de Alpha een score van 46424, beter dan bijvoorbeeld de Galaxy S5. In Geekbench 3 is de single-core-score 930 (Galaxy S5: 938, Galaxy Note 4: 1085) en de multi-core-score is 3048 (Galaxy S5: 2836, Galaxy Note 4: 3148). Nu zijn benchmarks goed te manipuleren door fabrikanten, dus we hechten er steeds minder waarde aan. Vreemd in deze is wel dat dit totaal niet overeenkomt met mijn ervaringen.

Alhoewel de Alpha goede papieren in handen heeft, zou het theoretisch mogelijk zijn deze op te lossen met een software-update waarin optimalisaties zijn doorgevoerd. Of en wanneer dit gaat gebeuren, is vooralsnog niet bekend.

Scherm: Oké

Het meegeleverde scherm in de Galaxy Alpha is een 4,7 inch, 720P-exemplaar. Dit wil zeggen dat je kijkt naar een resolutie van 720 x 1280 pixels, hetgeen weer resulteert in een pixeldichtheid 312 pixels per inch. Dit is zeker niet het meest briljante scherm ooit, maar voldoet voor dit toestel. Alhoewel er geen full HD-resolutie meegeleverd wordt, is het scherm helder en duidelijk genoeg om mee te werken. Na een aantal dagen werken met dit toestel ben je er volledig aan gewend en heb je niet het idee dat er een 'lagere' kwaliteit scherm in zit.

Scherm Galaxy Alpha

De kleuren van het scherm zijn levendig en door het gebruikte AMOLED-scherm is zwart ook echt zwart, één van de grote voordelen van dergelijke schermen.

Software: TouchWiz

De software die op het toestel draait is gebaseerd op Android 4.4.4 (KitKat) met de welbekende eigen TouchWiz-laag van Samsung er overheen. Nu ben ik nooit echt fan geweest van TouchWiz, maar de afgelopen jaren heeft Samsung hier vele stappen in gemaakt. Naar mijn mening worden er nog steeds teveel apps meegeleverd die ook standaard door Google gefaciliteerd worden zoals bijvoorbeeld S Voice en de notitie-app. Dit gezegd hebbende weet Samsung in ieder geval een compleet pakket aan software-functies neer te zetten waar elke gebruiker mee uit de voeten kan.

De software is vrij kleurrijk, maar ik moet Samsung wel nageven dat het kleurgebruik op het AMOLED-scherm goed tot zijn recht komt. Nu is het naar mijn smaak iets té veel kleur, maar ook dit is natuurlijk een persoonlijke mening. 

Accu: onder de maat

De capaciteit van de accu in de Galaxy Alpha bedraagt 1860 mAh en dit is niet erg groot. Ook hier zijn mijn verwachtingen uitgekomen, het einde van de dag halen met de accu van de Alpha is bij intensiever gebruik een utopie. Tijdens de testperiode van ongeveer twee weken moest ik het toestel aan het einde van de middag, zo rond een uur of 16.00/17.00 weer aan de lader leggen om de dag verder door te komen. Ook al vraagt het scherm minder stroom dan bijvoorbeeld een full HD-scherm, toch is de accu nog ondermaats, jammer.

Camera

Net als de rest van het systeem ontbreekt het bij de camera ook niet aan opties, deze zijn volop aanwezig. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het kiezen van scènes, het maken van foto's met zowel de front- als de back-camera en allerlei instellingen om de foto's aan te passen.

Het maken van foto's kan, afhankelijk van de instellingen, even duren. Doordat er allerlei effecten of correcties toegepast worden heeft de camera even de tijd nodig om deze te realiseren, waarbij aangeraden wordt de camera stil te houden. Dit brengt wel met zich mee dat 'even snel' een foto maken er niet altijd bij zit, uiteraard afhankelijk van de instellingen.

De foto's die de 16 megapixel-camera maakt zijn redelijk te noemen, waarbij ik wil opmerken dat slechte lichtomstandigheden geen goed doen aan de kwaliteit. De frontcam heeft een resolutie van 2,1 megapixel waarmee de 'standaard-selfie-kwaliteit' wel gehaald wordt, maar daar blijft het ook wel bij.

Galaxy Alpha voorbeeldfoto

Galaxy Alpha voorbeeldfoto

Conclusie

De Samsung Galaxy Alpha is wat mij betreft by far het mooiste toestel ooit gemaakt door Samsung, maar de rest komt niet helemaal mee. De foto's zijn van redelijke kwaliteit, het scherm is 'oké' maar de prestatie en accu zijn onder de maat. Met een adviesprijs van € 599 is dit simpelweg te duur. Ben je op zoek naar een superstijlvol toestel, dan is de Alpha zeker een optie, maar met de bijhorende mankementen in prestaties en accu zou ik hem niet aanraden.

Pluspunten

→ Mooiste toestel van Samsung ooit

→ Relatief compact

→ Voelt simpelweg goed aan

Minpunten

→ Accuduur

→ Prestaties onder de maat

Galaxy Alpha kopen

De Galaxy Alpha heeft een adviesprijs van € 599, maar is inmiddels te koop voor ongeveer € 549 waarbij je tot 15 december ook nog eens een gratis tablet krijgt. De Galaxy Alpha is eveneens gratis te verkrijgen bij een abonnement en leverbaar in het wit en zwart.

Review Samsung Galaxy Alpha
Score: 3,00 / 5
De nieuwste artikelen over Samsung Galaxy Alpha

Samsung begint uitrol Lollipop Galaxy Alpha in Zuid-Korea

'Samsung stopt met Galaxy Alpha en gaat verder met de Galaxy A5'

Samsung Galaxy Alpha krijgt lederen achterkant in Frankrijk

Galaxy Alpha is de eerste van Samsung's A-serie

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (38)
Bezig met laden van reacties...