Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Samsung Galaxy A9 (2018)

Doe eens de volgende test: selecteer op Coolblue alle Samsung-smartphones en sorteer ze op prijs. Je zult zien dat het telefoonaanbod van Samsung enorm is. Gaande van 149 euro voor Galaxy J3, tot een stuk boven de duizend euro voor de Galaxy Note 9. Binnen die prijsvork dingen tientallen toestellen van het Koreaanse merk naar de gunst van de koper. Het is natuurlijk slim bekeken van Samsung om zowat op elk prijspunt een of meerdere telefoons te kunnen aanbieden. Ongeacht je budget, heeft Samsung dus altijd wel een toestel om te verkopen. En dat is zonder meer een grote troef, want de consument wil/verwacht nu eenmaal veel keuze te hebben, en zeker als het gaat om iets heel persoonlijks zoals een smartphone.

De telefoon die ik in deze review onder de loep neem is de Galaxy A9. Deze telefoon werd in oktober 2018 aangekondigd en is sinds eind november te koop in ons land. Het is een smartphone uit de hogere middenklasse. Met een adviesprijs van 599 euro positioneert de A9 zich net onder de Galaxy S9, die nog maar enkele maanden Samsungs vlaggenschip zal blijven, tot de komst van de S10. Bijna 600 euro is natuurlijk geen kleingeld. De A9 heeft dan ook de taak om het te moeten opnemen tegen toestellen zoals de OnePlus 6T, de LG G7 en zelfs de in prijs gedaalde Mate 10 Pro van Huawei.

Tijdens de lanceerperiode eind vorig jaar, was er een mooie cashback op de Galaxy A9. Daardoor kostte hij tijdelijk minder dan 500 euro. Dat is voor heel wat kopers die een beter toestel willen zonder er de hoofdprijs voor te moeten betalen een aantrekkelijk prijspunt. Voor dat geld biedt de A9 ook heel wat moois, zoals zal blijken uit mijn review. Al moeten potentiële kopers ook beseffen dat de A9 géén vlaggenschip is, en dat dit op een aantal vlakken ook zo naar buiten komt. Lees: Samsung bespaarde op nogal wat kleine en grote zaken.

Specificaties

Afmetingen: 162,5 x 77 x 7,8 mm
Scherm: 6,3 inch Super AMOLED-scherm met 2.220 X 1.080 pixels (FHD+)
Processor: Qualcomm Snapdragon 660
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB intern + uitbreidingsmogelijkheid via microSD
Selfiecamera: 24 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 24 MP met f/1.7, 10 MP tele-lens met f/2.4 (2x zoom), 8 MP Ultrawide (120°) met f/2.4, 5 MP dieptecamera met f/2.2
Batterij: 3.800 mAh
Softwareversie: Samsung Experience 9.0 (gebaseerd op Android 8.0. Oreo)
Extra: vingerafdrukscanner, dual-sim, 3,5 mm audioaansluiting, snellader

De belangrijkste specificaties van de Galaxy A9 heb ik hierboven voor je opgesomd. Wie een beetje thuis is in al dat technisch jargon, zal merken dat er enkele mooie waarden tussen staan. Zoals een AMOLED-scherm, een ruime 128 gigabyte aan opslag en in totaal maar liefst vijf camera’s. Over die camera’s zal ik later meer vertellen, maar laat alvast duidelijk zijn dat de A9 zich hiermee uniek maakt in de markt. Het enige waar de A9 misschien wat minder op scoort is de processor. Het gaat wel degelijk om de Qualcomm Snapdragon 660, en niet de nieuwere Snapdragon 710.

De 660 is een dubbele quadcoreprocessor met kloksnelheden tot 2.2 GHz. Klinkt goed, maar zoals je in de benchmarks verderop zal zien, blijft het een processor uit de middenklasse. Hetzelfde geldt voor de bijhorende grafische chip, de Adreno 512. De keuze voor een Snapdragon als SoC (system-on-chip) is behoorlijk opmerkelijk. Immers, voor Europese kopers voorziet Samsung doorgaans de eigen Exynos-processor en laat het de Qualcomm-chips voor andere werelddelen. Verder is de Galaxy A9 gelukkig wel goed mee met zijn tijd. Zo ondersteunt hij de nieuwste bluetooth 5.0-versie, is er een usb-c-aansluiting, NFC, alsook ac-wifi op 2.4 én 5 GHz met ondersteuning voor MIMO.

Behuizing en design

Het afgelopen jaar heb ik onder andere de S9(+) en de Note 9 in mijn handen gehad. Samsungs vlaggenschepen, want zo heet dat dan, verantwoorden hun hoge prijskaartje altijd als het aankomt op de kwaliteit van de behuizing. Het zijn echte juweeltjes, al zijn ze tegelijkertijd broos door al dat glas. De Galaxy A9 onderging quasi dezelfde behandeling aan de buitenkant als de S9 en Note 9. Het is zonder meer een luxueus aanvoelende telefoon met een behuizing die voor geen millimeter doorbuigt. Gevoelsmatig is dit zonder twijfel een telefoon uit de hogere prijsklasse.

De glazen achterkant van de A9 is zelfs extra fraai afgewerkt ten opzichte van zijn oudere broers. Er zit namelijk een soort van puntjespatroon in, dat op zichzelf quasi onzichtbaar is maar dat er wel voor zorgt dat het spiegeleffect van de glazen achterkant veel softer toont. Bovendien is er tegelijkertijd een fraai kleurverloop zichtbaar: onderaan de A9 komt de kleur sterker door dan aan de bovenkant. Ik ontving van Samsung de roze variant - Bubblegum Pink genaamd - en dat kleurtje is een absolute aandachtstrekker. Het roze loopt overigens mooi door in de zijkanten van de A9, wat vrij bijzonder is. Eveneens meldenswaard is dat Samsung er in slaagt om de vier camera’s aan de achterkant nauwelijks uit de behuizing te laten steken. Ze komen er hooguit een millimeter of zo bovenuit wat alleen maar bijdraagt aan het strakke uiterlijk van de A9.

Alle bedieningselementen op de Galaxy A9 zitten keurig op de plek waar je dat verwacht. Links de Bixby-knop, en rechts bovenaan een volumeknop met vlak daaronder de aan/uitknop. Alle knoppen zijn goed bereikbaar, en ze bieden voldoende diepgang met een licht maar duidelijk klikmoment. En zo hoort het.

Laat er echter geen twijfel over bestaan: de Galaxy A9 is door z’n 6,3 inch-scherm een behoorlijk grote telefoon. En dat is meteen ook een van z’n beste verkoopargumenten ten opzichte van de Galaxy S9, die toch wel een goeie schermmaat kleiner heeft. Eigenlijk situeert de A9 zich qua afmetingen in dezelfde klasse als de veel duurdere Note 9, die echter wel een hogere schermresolutie heeft.

In het geval van de A9 wil groot echter niet zeggen ‘lomp’. De A9 is nog verrassend goed hanteerbaar dankzij zijn beperkte dikte maar vooral ook door het vrij lage gewicht van 182 gram. In vergelijking met bijvoorbeeld de (kleinere) P20 Pro van Huawei, die ik verderop in deze review gebruik als vergelijking voor foto’s en video’s, is de A9 zelfs een relatief pluimgewicht te noemen.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Scherm, prestaties en batterijduur

Scherm en weergave

Een van de zaken waarmee de A9 me, naast het fraaie uiterlijk, meteen kon bekoren is de beeldkwaliteit van het scherm. Nu staat Samsung wat dat betreft al lang aan de top, en al helemaal als het gaat om schermpanelen op basis van de AMOLED-technologie. De Galaxy A9 moet het wel doen met een iets lagere resolutie dan zijn duurdere broertjes. Hij heeft een schermresolutie van 2.220 bij 1.080 pixels, daar waar de S9 en S9+ 2.960 bij 1.440 pixels bieden. Dat resulteert in een pixeldichtheid voor de A9 van ‘slechts’ 392 pixels per inch, wat niet al te hoog is, al moet ik tegelijkertijd zeggen dat in de praktijk de scherpte nog altijd prima is en er zeker geen pixels waarneembaar zijn op normale kijkafstanden.

Het scherm van de A9 gaat ook lekker helder, de kleursaturatie ligt op een aangenaam niveau, en de kijkhoeken zijn uitstekend met opvallend weinig kleurverloop in iedere kijkrichting. Uiteraard kun je de hele kleurweergave instellen naar eigen wens. Kortom, veel meer kan een mens niet verlangen van een smartphonescherm, zelfs niet in deze prijsklasse.

Wat de Galaxy A9 wel mist als het op het scherm aankomt, is de Gorilla-beschermlaag. Gorilla Glass van fabrikant Corning wordt toegepast op heel wat duurdere smartphones en maakt deze beter bestand tegen krassen. In tegenstelling tot de S9 heeft de A9 die bescherming dus niet. Of de afwezigheid van Gorilla Glass een groot gemis is, durf ik echter ook weer niet te beweren. Tijdens mijn testperiode was de A9 volledig onbeschermd, en heb ik op de achterkant geen enkele kras kunnen ontdekken. Op het scherm zelf waren er wel meerdere krassen te zien, waaronder één behoorlijk diepe. Een kwestie van geluk of pech, ‘t is maar hoe je het bekijkt. Gorilla Glass of niet: voor de beste bescherming is een aparte screenprotector nog altijd de beste oplossing.

Verder ontbeert het scherm van de Galaxy A9 ook ondersteuning voor de weergave van beelden met hoog dynamisch bereik, ofwel High Dynamic Range (HDR). Dat is geen groot minpunt wat mij betreft, maar dergelijke details in de technische capaciteiten tonen wel aan dat de Galaxy A9 een rangorde lager staat in de hiërarchie bij Samsung. Wil je technisch het beste van het beste, dan bieden de S9, S9+ en Note 9 toch nog altijd wat meer.

Prestaties

Om de boel draaiende te houden koos Samsung er voor om de Galaxy A9 uit te rusten met een Qualcomm Snapdragon 660. Deze SoC (system-on-chip) dateert al uit 2017 en hij is uitgerust met in totaal acht processorkernen, waarvan er vier tot 2,2 gigahertz geklokt kunnen worden. Je vindt dezelfde Snapdragon 660 trouwens ook terug in de Nokia 7 Plus en enkele Xiaomi- en OPPO-telefoons. Dat zijn echter veel goedkopere telefoons dan de hier besproken Galaxy A9, wat al aangeeft dat Samsung, alvast wat de SoC betreft, niet het onderste uit de kan wilde halen.

Inzake pure rekenkracht is de Snapdragon 660 een goede middenklasser, maar zeker ook niet meer dan dat. Om de vergelijking te maken, heb ik hierboven de benchmarkresultaten van de Galaxy A9 geplaatst naast die van de OnePlus 6T (met Snapdragon 845) en de LG G7 Fit (met Snapdragon 821). De keuze voor die telefoons heb ik in het geval van de 6T gedaan op basis van de prijs die vergelijkbaar is met de A9, en in het geval van de (goedkopere) G7 op basis van zijn eveneens middenklasse SoC.

De OnePlus 6T is duidelijk buiten categorie voor de twee andere telefoons. Zijn Snapdragon 845 overtreft ruimschoots, zoals verwacht, op alle benchmarkonderdelen de LG en de Samsung. De Galaxy A9 biedt min of meer vergelijkbare rekenkracht als de LG G7 Fit, en dat is toch een pijnlijke vaststelling. Voor een telefoon van 599 euro zou je een veel straffere motor mogen verwachten. In het bijzonder het grafische gedeelte van de A9, op basis van de Adreno 512 chip, stelt teleur in 3DMark. Speel je intensief zwaardere 3D-games, dan vrees ik dat de Galaxy A9 niet de beste keuze zal zijn.

Nu moet ik bij dit alles wel aangeven dat benchmarks lang niet alles vertellen. Zo ging ik aan de slag met het racegame Asphalt 9: Legend om te zien of de praktijk hetzelfde zegt als de benchmarkcijfers doen vermoeden. En dan moet ik toegeven dat dit spel gewoon vlot op de A9 draaide. Ik merkte wel dat de grafische pracht niet optimaal was ingesteld. Dit game past zich dus aan aan de grafische capaciteiten van de telefoon, en dat is een realiteit die er voor zorgt dat de vlotheid van spelen voor veel doorsnee gebruikers geen probleem zal zijn. Wil je echter games in maximale beeldkwaliteit kunnen spelen, dan zal de A9 al snel tekort schieten.

Positief dan weer voor de A9 is de aanwezigheid van 6 GB aan RAM - dat is wél op niveau - evenals de grote, standaard opslagcapaciteit van maar liefst 128 GB. In het dagelijks gebruik voelde de telefoon zeker voldoende snel aan, en alles reageerde bij mij vlot genoeg om frustraties te vermijden. Of dat ook op langere termijn het geval zal zijn, blijft echter de vraag.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Accuduur

De Samsung Galaxy A9 is een grote telefoon. Dat betekent dus dat er fysiek voldoende plaats is voor een extra grote accu. De accucapaciteit van maar liefst 3.800 mAh belooft veel goeds voor de accuduur. En dat komt ook tot uiting in de praktijk, want de A9 komt met een uithoudingsvermogen dat zelfs dat van de Huawei P20 Pro, mijn persoonlijke favoriet, met gemak evenaart. In mijn ervaring houdt de Galaxy A9 het dan ook zonder problemen twee volle dagen uit, en dan nog hou je vaak een comfortabel percentage over. Dit is een van de weinige telefoons die ik het afgelopen jaar testte die ik ‘s avonds niet per se hoefde op te laden om de volgende dag nog door te komen.

Je moet daarbij weten dat ik de automatische schermhelderheid aan heb staan, evenals bluetooth, wifi en 4G, en dat ik draadloos verbind met onder andere een Fitbit One, een Galaxy Watch-smartwatch, en mijn auto (die ik elke dag gebruik). Mijn schermtijd is wel vrij beperkt, en ik speel geen games of zo, maar daar tegenover staat dat heel wat apps op de achtergrond actief zijn, waaronder WhatsApp, Facebook (Messenger), Slack, enzovoort.

Mijn buikgevoel over de accuduur wordt bevestigd door de resultaten van AccuBattery Pro. Deze applicatie geeft heel wat diepgaande inzichten over hoe de batterij in de A9 zich laat opladen en ontladen, en dit bij mijn specifieke gebruikspatroon. Over een periode van één week levert dat volgende resultaten op:

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Vooral het cijfer van het gecombineerde gebruik is indrukwekkend te noemen. Hou er wel rekening mee dat de accuduur erg kan verschillen naargelang jouw specifieke gebruik en instellingen. Wie bijvoorbeeld dagelijks veel foto’s en video’s maakt, zal rekening moeten houden met een minder lange accuduur dan wat ikzelf heb ondervonden. Gelukkig blijft de grote accucapaciteit van 3.800 mAh een gegeven waar je moeilijk omheen kunt. Ik ben er dan ook zeker van dat de meeste kopers erg tevreden gaan zijn over de accuduur die de Galaxy A9 biedt.

Naast het ontladen van de accu, geeft AccuBattery ook informatie over hoe snel de accu opgeladen kan worden. Supersnel opladen is echter iets wat deze Samsung niet ondersteunt, ook al lijkt de overigens zeer compacte lader dat wel te suggereren. Volgens AccuBattery heeft de Galaxy A9 om van 18 procent accu naar volledig opgeladen te gaan, zo’n anderhalf uur nodig. Dat is niet slecht, maar veel toestellen doen het nog sneller. Gezien de goede accuduur van de A9, is het wat trager opladen geen grote tegenvaller, vind ik. Anderzijds kan je ook stellen dat een telefoon van 600 euro standaard over een supersnellader zou moeten beschikken.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Schermontgrendeling

De mogelijkheden om telefoons te ontgrendelen zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Naast de traditionele methodes van pincodes en veegpatronen, zijn er snellere manieren via vingerafdrukscanners en gezichtsherkenning bijgekomen. De Samsung Galaxy A9 ondersteunt het allemaal. De vingerafdrukscanner zit bij de A9 op de achterkant. Het scanoppervlak is wel vrij klein en heeft een minimaal randje, maar blijkt in de praktijk toch vlot te vinden en reageert vrijwel meteen. Ik kon hem op geen foutje betrappen; elke aanraking werd correct gedetecteerd en herkend. Dit is veruit de snelste methode om toegang tot krijgen tot de A9.

Persoonlijk vind ik gezichtsherkenning de fijnste manier om een telefoon te ontgrendelen… maar dan moet het wel snel en consequent werken. En dat laatste is jammer genoeg niet het geval bij de Galaxy A9. Het is natuurlijk maar een 2D-scan die de A9 maakt, en dat is altijd minder accuraat dan een 3D-scan, maar dan nog blijft het behelpen. In zowat de helft van de gevallen herkende de A9 mijn gezicht niet van de eerste keer en was er een tweede poging nodig. Het helpt dan om de telefoon dichter bij je gezicht te brengen, al bleven er situaties waarbij het gewoon niet wilde lukken. Vooral bij minder licht, heeft de A9 het zeer moeilijk met een gezicht te herkennen. Dat is op zich geen schande, maar het aantal mislukte pogingen ligt naar mijn gevoel toch wat te hoog waardoor het in de praktijk frustrerend kan werken. De matige gezichtsherkenning van de A9 noteer ik dus als minpunt.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Geluid

De Galaxy A9 komt met één luidspreker. Deze bevindt zich aan de onderkant van de telefoon. Niet de meest ideale plaats, want je dekt hem dus al snel af wanneer je de telefoon liggend vasthoudt. De luidspreker zelf heeft een aanvaardbaar maximaal volume en biedt een doorsnee geluidskwaliteit. Niets bijzonders te melden hier, al bieden andere telefoons, waaronder de P20 Pro, wel beduidend betere geluidskwaliteit. En als we dan opnieuw naar het prijskaartje van de A9 kijken, is dat toch wel jammer.

In de doos zit nog een paar witgekleurde oortjes (zie foto) die ik echter niet heb getest maar die je wel zonder dongle kunt inpluggen op de mini-jackaansluiting van de A9. Jawel, Samsung blijft mooi vasthouden aan het voorzien van een analoge geluidsuitgang en deze ‘oude technologie’ is, opvallend genoeg, een van de weinige zaken waar de Galaxy A9 zich mee kan onderscheiden in deze prijsklasse. Voor de fans, dus!

Camera

Foto’s

Het was dé reden waarom ik de Galaxy A9 zo graag wilde testen: zijn vier camera’s. Want hoe je het ook draait of keert, met een dergelijke hoeveelheid camera’s aan boord zou je toch verwachten dat de A9 wat foto’s en video’s betreft een uitblinker moet zijn, niet? Om de vergelijking te kunnen maken, haalde ik er de P20 Pro van Huawei bij. Deze telefoon was de eerste met drie camera’s aan boord, en staat nog altijd te boek als een van de beste toestellen om foto’s en video’s mee te maken. De A9 voegt daar dus nog één extra camera aan toe, en zit zo aan in totaal vijf camera’s als we de selfiecamera aan de voorkant meetellen. Echter, zoals hieronder nog zal blijken, is meer niet altijd beter.

Laten we eerst eens kijken naar de technische eigenschappen van de verschillende camera’s. Deze verschillen niet alleen qua resolutie en diafragma, maar vooral ook qua brandpuntsafstand. Achter de hoofdcamera en de selfiecamera gaat een 24 MP Sony Exmor IMX576-sensor schuil. De lens heeft een vast diafragma van f/1.7 (f/2 voor de selfie). Hoe lager het diafragma, hoe groter de lensopening en dus ook hoe meer licht er op de sensor kan vallen. Dat laatste is dan weer belangrijk voor omstandigheden waarin er weinig licht aanwezig is. Het variabele diafragma dat Samsung op de Galaxy S9 introduceerde, mist jammer genoeg op de A9.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

De hoofdcamera in de A9 wordt dus bijgestaan door nog drie camera’s. Een f/2.4 telefoto-lens die een tweevoudige optische zoom biedt en waarachter een 10 MP-sensor schuilgaat. Deze camera gebruik je om je onderwerp dichterbij te halen. Dankzij de optische zoom zou dit zonder veel kwaliteitsverlies moeten gebeuren, al blijft het diafragma dan wel beperkt tot een vrij hoge f/2.4. Verder is er nog een 8 MP ultrawide lens (groothoeklens) die je een extra breed gezichtsveld van 120 graden geeft. Perfect om zoveel mogelijk van de omgeving in beeld te krijgen. Tot slot is er nog een 5 MP f/2.2-camera die dienst doet als dieptesensor voor het creëren van het bokeh-effect. Deze camera kun je niet rechtstreeks aanspreken, maar wordt automatisch ingeschakeld als je de portretmodus kiest.

Ik heb de Galaxy A9 over een periode van enkele weken telkens in dezelfde omstandigheden foto’s laten vastleggen samen met de Huawei P20 Pro. Dit gebeurde steeds op volledig automatische instellingen en zonder dat daarbij enige AI-hulp was ingeschakeld. Dit is voor mij de meest ‘natuurlijke’ stand. Het liet me vooral toe om de foto’s die de A9 maakt, één op één te vergelijken met die van de P20 Pro, en dit op een kleurgekalibreerd computerscherm. De P20 Pro heeft geen ultrawide-camera, maar wel een 3x zoom-lens. De hoofdcamera van de P20 Pro is een 40 MP f/1.8 die echter in de gewone stand gebruikt werd en zo effectief 10 MP krijgt.

Laten we beginnen met enkele shots gemaakt met de hoofdcamera’s. Onderstaande foto’s werden gemaakt in de latere namiddag bij een ondergaande zon.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

(de bovenste foto is die van de A9, daaronder die van de P20 Pro)

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

De Galaxy A9 maakt een foto die qua contrast en kleuren zeer aantrekkelijk oogt. Hij is duidelijk warmer van tint dan de foto van de P20 Pro. De palmbomen ogen groener en de lucht is donkerblauw. De grotere kleursaturatie is typisch voor Samsung, want in realiteit was het beeld dat ik voor ogen had meer in lijn met de foto die uit de P20 Pro komt. Nu ja, het is maar waar je persoonlijk de voorkeur aan geeft.

Wat scherpte betreft, is het een wat ongelijke strijd: de A9 doet het met 24 MP, de P20 Pro puurt uit zijn 40 MP-sensor een beeld met een kwart van die resolutie. Op het blote oog zijn beide foto’s scherp… en ook wanneer je sterk zou inzoomen op details, is er geen opmerkbaar verschil in scherpte, ondanks het toch wel grote verschil in het aantal megapixels.

Het is niet meteen zichtbaar, maar als je zou inzoomen op deze foto, is er wel duidelijk meer ruis waarneembaar in de blauwe lucht op de foto van de Galaxy A9. De P20 Pro toont een mooi blauw egale lucht zonder enige ruis.

Een tweede test met de hoofdcamera bestaat uit een iets uitdagender scène. In deze ruimte staat een bloempotje, met erboven een lichtspot en erachter een donkere muur. Kijk even niet naar de scherpstelling, want die verschilt jammer genoeg tussen de foto’s, maar bekijk vooral de muur op de achtergrond. Net zoals in de vorige foto kan de Galaxy A9 niet voorkomen dat er hier nogal wat ruis te zien is. De Huawei P20 Pro weet de ruis veel beter binnen de perken te houden.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

(de bovenste foto is die van de A9, daaronder die van de P20 Pro)

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Begrijp me niet verkeerd: de A9 levert hier hoe dan ook een aantrekkelijke foto af. Toch wint de P20 Pro het pleit wat mij betreft. Hij maakt quasi even scherpe foto’s als de Samsung, maar zonder ook maar enige vorm van ruis en bovendien met een realistischer weergave van de kleuren. In dit foto-album vind je nog meer foto’s van de Galaxy A9 en de P20 Pro. Tip: klik op Info om te weten welke foto van welke telefoon afkomstig is.

Het unieke aan de A9 is dat de andere camera’s toelaten om een ander brandpuntsafstand te kiezen en zo onderwerpen dichterbij te halen, of net méér in beeld te zien te krijgen.

Hieronder zie je drie foto’s die met drie verschillende brandpuntsafstanden (en dus lenzen/sensors) werden vastgelegd op quasi hetzelfde moment. De lichtomstandigheden waren ideaal.

Merk op dat vooral de (middelste) foto gemaakt met de telefotocamera van de A9 en met maximale optische zoom, tegenvalt. Die foto oogt bijna onscherp, iets dat ik bij wel meer foto’s in deze stand tegenkwam op de A9.

Doen we dezelfde oefening maar dan met wat meer uitdagende lichtomstandigheden, dan worden de technische verschillen tussen de camera’s pijnlijk duidelijk. Je ziet bij onderstaande nachtopnames heel goed dat de ultrawidecamera (rechtse foto) bijna geen licht binnenkrijgt in vergelijking met de hoofdcamera (centraal). Het levert een zeer donker beeld op in vergelijking met de hoofdcamera. De zoomcamera (linkse foto) doet het beter, is beduidend lichter, maar er is nauwelijks nog detail te zien in het beeld.

Om maar te zeggen: het voordeel van de verschillende brandpuntsafstanden is er wel degelijk, afhankelijk van wat je wilt vastleggen, maar het eindresultaat kan wel eens heel sterk afwijken gezien de sterk verschillende technische capaciteiten van de camera's. Zeker bij moeilijke lichtomstandigheden vielen de ultrawide- en zoomfoto’s me heel vaak tegen van deze Galaxy A9.

Tot slot nog een woordje over de selfie-camera: die beschikt eveneens over een ferme 24 MP en is prima van kwaliteit, beter zelfs dan die van de P20 Pro. Ik ben niet iemand die veel selfies maakt, maar van de selfies die de A9 tevoorschijn toverde, waren er enkele exemplaren bij die me aangenaam wisten te verrassen, vooral inzake scherpte. Hieronder zie je er zo eentje.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Camera-app

Ik ben iemand die het liefst op volautomatische modus plaatjes schiet en dan hoopt dat er af en toe een fantastische foto uitkomt. Bij de Huawei P20 Pro heb ik al veel van dergelijke momenten gehad. Ik experimenteer dus niet eindeloos voor het perfecte shot, maar hoop dat de camera en zijn software me zoveel mogelijk bijstaan. Het grote voordeel van de drie verschillende brandpuntsafstanden die de A9 biedt, is dat je veel meer vrijheid krijgt om zonder dat je je hoeft te verplaatsen toch je onderwerp goed vast te leggen. Wil je je onderwerp dichterbij halen, dan kan dat met één druk op de knop in de camera-app, en idem dito als je méér in beeld wilt krijgen. Het valt me wel op dat scherpstellen meestal een halve tot één tel in beslag neemt. Dat is me toch net iets te lang, en het zorgde bij mij in een aantal gevallen voor onscherpe foto's. Automatisch scherpstellen in ultrawidemodus is zelfs helemaal niet mogelijk. Een ander puntje van kritiek, specifiek over de camera-app van Samsung, is dat omschakelen van foto- naar video-modus niet zo intuïtief verloopt.

De camera-app biedt verder een volledig manuele modus voor foto’s. Handig voor diegenen die wat meer controle willen over de diverse aspecten van het spelen met licht. Foto’s gemaakt met de ultrawidecamera van de A9, vertonen zoals verwacht een flinke kromming aan de randen. Dit kun je echter meteen laten corrigeren vanuit de app, moest je dat willen.

Video’s

De Galaxy A9 kan uiteraard ook video opnemen, desgewenst tot 4K-resolutie met een maximum van 30 frames per seconde. In die modus is de ultrawide-camera echter niet beschikbaar. Je kan tijdens het filmen wel zoomen en dat is toch een leuke toevoeging die meer dynamiek kan geven aan je video’s. Hieronder zie je een video waarbij ik halverwege begin te zoomen wanneer ik het voetbalstadion van FC Barcelona in beeld breng. Merk op dat de A9 geen beeldstabilisatie biedt in 4K-modus.

Ter vergelijking vind je hier dezelfde video, maar dan gemaakt in de 4K-modus van de Huawei P20 Pro.

Ook heel cool op de A9 is de live-focus-modus waarmee je in een video een soort van continu bokeh-effect kunt creëren. De omstandigheden voor dit effect moeten wel optimaal zijn, met vooral een heel specifieke afstand van 1,5 meter tot het object of persoon die je in deze modus filmt.

Software

Voorgeïnstalleerde apps

Op mijn toestel bleken nogal wat programma’s standaard op het toestel voorzien te zijn. In de eerste plaats de verschillende Samsung-applicaties uiteraard, maar ook de bekende Office-apps uit de stal van Microsoft waren allemaal aanwezig op de Galaxy A9. Ergerlijk waren de regelmatige notificaties die reclame maakten om beveiligingssoftware voor ‘beller-id en antispambeveiliging’ te installeren. Dat vond ik ronduit vervelend en bovendien nergens voor nodig. De slimme assistent van Samsung, Bixby, is ook van de partij, maar die heb ik verder niet getest en daar kan ik dus ook geen oordeel over geven.

Samsung Galaxy A9 (2018) review: het oog wil ook wat

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

De Galaxy A9 komt uit de doos met Android 8 Oreo. Die kreeg na de update van eind november de beveiligingspatch van oktober 2018 mee. Dat is de situatie waarin ik deze review heb gedaan. Samsung ondersteunt zijn toestellen altijd minimaal tot twee jaar na het op de markt brengen ervan. Binnen die periode kun je je dus verwachten aan minstens de upgrade naar Android 9 Pie, maar wanneer dat precies zal gebeuren is koffiedik kijken. Samsung lijkt nu eerst de Pie-updates voor de S9 en Note-toestellen te gaan uitrollen. De Galaxy A9 (2018) staat vreemd genoeg nog niet op de officiële lijst van Samsung om maandelijkse updates te krijgen maar ik verwacht wel dat dit alsnog zal gebeuren.

Conclusie

Neem de grootte van Galaxy Note 9, combineer dat met de looks maar niet de specificaties van de Galaxy S9, voeg er nog een aantal camera’s aan toe, en je hebt de Galaxy A9. Dat is in een notendop de formule die Samsung uitdokterde om een telefoon in de markt te zetten die duidelijk bedoeld is voor een jong publiek dat vooral gek is op uiterlijk vertoon en daar ook best wel wat voor wil betalen (maar niet de hoofdprijs). Er zijn technisch veel betere toestellen op dit prijspunt te vinden maar die beschikken niet over de schermgrootte van de A9. En dat scherm is bovendien van topkwaliteit. Je krijgt met de Galaxy A9 ook heel veel opslagcapaciteit, een uitmuntende autonomie, en natuurlijk zijn er de vier camera’s die heel wat mogelijkheden bieden. Al blijft het in mijn ogen toch vooral een hoog gadgetgehalte hebben en missen de camera's consistentie in kwaliteit.

Misschien de belangrijkste knieval die Samsung met de Galaxy A9 moest doen, is die van de processor: de Snapdragon 660 is een middenklasser met een niet al te sterke 3D-chip die de tand des tijds wellicht niet al te goed zal doorstaan. En dat is meteen het belangrijkste verschil met de meest nabije concurrent van de Galaxy A9, de 549 euro kostende OnePlus 6T die over een vergelijkbare schermgrootte beschikt maar dus een veel snellere SoC heeft. Een ander alternatief voor de A9 is de Huawei P20 Pro, die recent in prijs zakte naar 599 euro en die qua fotokwaliteit toch nog altijd een streepje voor heeft.

Positieve punten

- Afwerking en bouwkwaliteit
- Beeldkwaliteit
- Lange autonomie
- Standaard 128 GB opslag
- Dual-sim plus microSD
- Selfies bij daglicht

Negatieve punten

- Processor- en 3D-prestaties kunnen beter
- Twijfelende gezichtsherkenning
- Matige scherpte in telefotostand

Samsung Galaxy A9 (2018) kopen

De Samsung Galaxy A9 is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: zwart (Black), blauw (Vitality Blue) en roze (Bubblegum Pink). De advies verkoopprijs bedraagt 599 euro is onder andere te koop via Samsung, Coolblue, Belsimpel en Mobiel.nl. Je krijgt er nu tijdelijk een gratis AKG hoofdtelefoon bij ter waarde van 149 euro.

Hieronder vind je nog meer prijzen, ook in combinatie met een abonnement.

[tds=6656]

Lees meer over:
Samsung Galaxy A9

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Zo vind je apps terug die je hebt gekocht in de Google Play Store

De Play Store van Google is veel meer dan gewoon een appwinkel waar je gratis apps vandaan haalt: je kunt er bijvoorbeeld abo...

App van de week: Life Hacks / Crumblyy is jouw Zwitsers zakmes

Soms heb je gewoon even advies nodig. Of dat nu van jezelf komt of zomaar komt aanwaaien: een goede lifehack is nooit weg. De...

Je kunt nu verloren smarthome-apparaten terugvinden met je Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Iedereen kent dat wel: het gevoel dat je je smartphone kwijt bent. Even paniek, maar vaak vind je hem daarna alsnog. Het word...

AW Poll: ruim derde van de lezers gebruik tablet vooral voor films

36 procent van onze lezers gebruikt zijn of haar tablet vooral voor films en series kijken. Het scherm is natuurlijk een stuk...

Lees meer

Net binnen

Je kunt nu verloren smarthome-apparaten terugvinden met je Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Iedereen kent dat wel: het gevoel dat je je smartphone kwijt bent. Even paniek, maar vaak vind je hem daarna alsnog. Het word...

AW Poll: ruim derde van de lezers gebruik tablet vooral voor films

36 procent van onze lezers gebruikt zijn of haar tablet vooral voor films en series kijken. Het scherm is natuurlijk een stuk...

Zo vind je apps terug die je hebt gekocht in de Google Play Store

De Play Store van Google is veel meer dan gewoon een appwinkel waar je gratis apps vandaan haalt: je kunt er bijvoorbeeld abo...

App van de week: Life Hacks / Crumblyy is jouw Zwitsers zakmes

Soms heb je gewoon even advies nodig. Of dat nu van jezelf komt of zomaar komt aanwaaien: een goede lifehack is nooit weg. De...

Gerucht: ‘Pixel Watch bevat Exynos 9110-processor mét co-processor'

Pixel Watch heeft een Exynos 9110-processor met co-processor. Dat zeggen bronnen tegen 9to5Google. De smartwatch zou de meest...

Lees meer