Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Samsung Cube

De Samsung Cube AX47 Air Purifier is een luchtreiniger die je als high-end apparaat kunt zien. De Cube filtert niet alleen stof, maar nog veel meer zogenaamde luchtonzuiverheden. Je kan dan denken aan reinigingsmiddelen, afwerkingsmaterialen en spuitbussen die binnenshuis worden gebruikt, maar ook vervuiling van buitenaf, zoals smog en uitlaatgassen.

Zo'n luchtreiniger komt dus zeker van pas als je allergieën hebt, want het apparaat filtert bacteriën, stof en pollen uit de lucht en zorgen zo voor frisse, gezonde lucht in huis. De Samsung Cube kan onder andere met het ingebouwde HEPA-filter tot 99,97% van de aanwezige ultrafijne stof en bacteriën filteren.

Ik heb deze luchtreiniger een tijdje mogen testen en in dit artikel lees je alles over dit apparaat.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Specificaties

- Afmetingen: 367 x 436 x 380 mm

- Gewicht: 12.2 kg

- Vermogen: 35 Watt

- Geluidsniveau: tot 50 dB

- Reinigingsbereik tot 47 m2

- Beschikt over een kinderslot

- Zuivering zonder tocht

- Wifi-verbinding met SmartThings-app

Installatie

Er gaan meerdere filters in de Samsung Cube en die dien je zelf erin te plaatsen. Via de online handleiding wordt dat stap-voor-stap uitgelegd. Je bent binnen een half uur klaar met het plaatsen van de filters in de Cube en het dichtmaken van de luchtreiniger.

Vervolgens maak je via de SmartThings-app van Samsung verbinding met het apparaat. Je tikt eerst op het plusteken, vervolgens op 'Apparaat toevoegen' en dan op 'Luchtzuiveraar'. Je kiest de locatie en de ruimte waar het apparaat staat en dan koppel je de Cube door de ventilatorsnelheid-knop lang ingedrukt te houden.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Je kan de Samsung Cube ook aan de Google Home-app koppelen. Je kan de luchtreiniger dan vanuit deze app bedienen, maar daarover later meer.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Als je de lucht in een grote kamer wilt reinigen, dan kun je twee luchtzuiveraars op elkaar aansluiten door de ene boven de andere te plaatsen. Dat is overigens wel een aanzienlijke aanslag op je portemonnee, aangezien één exemplaar 899 euro kost.

Design

De Cube is modern vormgegeven met zwarte en grijze accenten. Daardoor valt hij wel op in een licht interieur. Het apparaat is overigens ook behoorlijk groot. Je zet hem niet zo maar in een hoekje achter de bank. Daarnaast is het 150 cm snoer te kort om de Cube overal neer te kunnen zetten, zonder daarvoor naar een verlengsnoer te moeten grijpen.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Wat doet de Samsung Cube?

Deze Samsung Cube beschikt over drie verschillende filters. Het voorfilter zorgt ervoor dat grotere stofdeeltjes worden opgevangen zoals pollen en haren. Ben je overgevoelig voor dierenharen, fijnstof, huisstof of heb je hooikoorts? Dan zou dit apparaat uitkomst kunnen bieden. Er is ook een koolstoffilter. Dat filter zorgt ervoor dat schadelijke geurtjes en gassen als schoonmaakmiddelen en oliedampen van het koken worden gefilterd. Als laatste wordt ultrafijne stof en bacteriën (PM2.5) door het HEPA-filter tot wel 99,97% gefilterd. Op deze manier wordt de lucht gereinigd en houdt je de lucht schoon. Het apparaat moet hierbij nauwelijks geluid produceren.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Display met kleuren

Op de voorkant van de luchtreiniger is een display te zien die de algehele luchtkwaliteit weergeeft met een gekleurde indicator, die van blauw (goed), groen (matig) naar rood (slecht) oploopt. Bij rood moet er meer gereinigd worden omdat er meer stofdeeltjes in de lucht zijn geconstateerd. De Auto-modus zal er dan voor zorgen dat de snelheid van het reinigen direct wordt aangepast op de luchtkwaliteit voor het beste resultaat. Je hoeft dus bij deze modus verder niets te doen.

Verschillende standen

Het apparaat is volgens Samsung geschikt voor een middelgrote kamer of slaapkamer en het kan in minder dan 14 minuten zo'n 25m2 reinigen. Je kan de Cube beschikt verder over zes modi:

- Windvrij-modus: Deze modus zorgt ervoor dat schone lucht zonder wind de ruimte wordt ingeblazen. De lucht wordt niet direct op je huid geblazen.

- Slaapstand: Tijdens deze modus maakt de luchtreiniger maar 18dB geluid en het display geeft geen licht, zodat je rustig kunt slapen.

Naast deze twee kun je ook kiezen uit 'Hoog', 'Medium', 'Laag' en 'Auto'. Je kan eenvoudig van modus wisselen in de SmartThings-app.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Bediening

Via het apparaat

De bediening op het apparaat heb ik vrijwel niet gebruikt, aangezien de app van Samsung veel makkelijker in gebruik is en meer mogelijkheden biedt.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Via de SmartThings-app

Zelfs als je niet thuis bent, kun je de basisfuncties van Samsung Cube nog steeds beheren. Om dit te doen, moet de luchtreiniger wel op SmartThings aangesloten zijn. Als dat gedaan is, kun je via de SmartThings-app de binnenluchtkwaliteit monitoren aan de hand van het PM10 / PM2.5 / PM1.0 en gasniveau. Je kan ook het apparaat op afstand in- en uitschakelen, de gewenste ventilatorsnelheid voor de luchtreiniger instellen (zie ook 'Verschillende standen' hierboven) en apparaatinformatie bekijken. Bij de laatste vind je onder andere een zelftest en de gebruikstijd van het filter.

Je kan tevens instellen dat de Cube aangaat zodra je in een bepaalde straal van je huis komt en de luchtkwaliteit slecht is. Daarnaast is er een schema die je het apparaat op bepaalde dagen en tijden inschakelt. Ik heb dit schema gebruikt.

Via de Google Home-app

Je kan de Cube via de Google Home-app in- en uitschakelen. Dit kan natuurlijk ook met een stemcommando voor de Google Assistent of Samsungs Bixby. Verder kun je niets aan het apparaat vanuit deze Google Home-app bedienen.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Onderhoud

Als je de luchtreiniger dagelijks wilt gebruiken, moeten de filters om de zes maanden worden vervangen. Als het apparaat niet dagelijks draait kunnen de filters tot een jaar meegaan, maar je moet ze wel regelmatig controleren op stofophopingen. Aangezien de ontgeuringsfilters en stofopvangfilters niet kunnen worden gereinigd, moeten ze worden vervangen door nieuwe filters. Gelukkig is er een filteralarm die je erop wijst dat een filter vervangen moet worden.

Filteren in de praktijk

In de praktijk zie je direct dat het apparaat aan de slag gaat als je vet vlees aan het braden bent. De indicator springt dan op rood en de Cube gaat de geurtjes en gassen van het koken filteren. Ik woon aan een doorgaande weg. Zodra ik de balkondeur open, wordt de Cube ook meteen aan het werk gezet. Blijkbaar komt er dan fijnstof en wellicht ook pollen van buiten de woonkamer binnen.

Je kan helaas niet op het display zien wat er precies wordt gefilterd aan schadelijke stoffen. Je ziet alleen de kleuren en PM-waardes die voor mij nog altijd niet erg duidelijk zijn. Onderstaande afbeelding in de handleiding moet meer duidelijkheid verschaffen, maar voor mij hadden de waardes beter gekoppeld kunnen worden aan begrijpelijke termen. Op deze manier kun je dan zien wat de Cube precies aan het filteren is, en de oorzaak eventueel wegnemen.

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Ik zou ook graag een historisch verloop in de app willen zien, aangeduid met grafieken. Om het pakket compleet te maken, zouden tips of persoonlijke adviezen ook van pas komen. Op basis van je leefomstandigheden zou de Cube dan met nuttige tips kunnen komen.

Dat het apparaat vrijwel geen geluid maakt, klopt exact. Alleen als de indicator op rood springt, zal de Cube iets meer geluid produceren maar dit is tijdelijk en zeker niet storend.

Ik woon samen met iemand die een lichte vorm van hooikoorts heeft, en op hem heeft de Cube weinig effect gehad. De niesbuien werden niet minder in de periode dat we de Cube gebruikt hebben. Wellicht zal dat voor iemand die meer last heeft van allergieën of een combinatie van overgevoeligheid voor huisstof, dieren, bomen, pollen of hooikoorts een ander verhaal zijn. Maar daarvoor zal je het apparaat eigenlijk eerst moeten testen.

Conclusie

De Samsung Cube AX47 heeft drie filters die elk een ander 'probleem' aanpakken en dat maakt de luchtreiniger behoorlijk compleet. De installatie van het apparaat is erg eenvoudig en dat geldt ook voor de bediening van de Cube via de SmartThings-app. Het apparaat maakt erg weinig geluid

De Cube laat via kleuren en waardes zijn hoe de luchtkwaliteit is, en dat kan wat mij betreft nog iets duidelijker. De kleuren zijn erg intuïtief maar de waardes een stuk minder. Ook mis ik informatie over het filteren over een langere periode en daar aan gekoppelde adviezen.

Helaas zijn de allergische reacties op het gebied van hooikoorts niet afgenomen, maar het product zou wellicht voor anderen wel een afname van allergische reacties kunnen betekenen. Wat dat betreft zou ik Samsung aanraden om het apparaat door potentiële klanten een paar weken te laten gebruiken om te zien of het effect heeft. Met een adviesprijs van 899 euro wil je namelijk niet achter het net vissen.

De Cube AX47 is het topmodel van de line-up Air Purifiers van Samsung. Voor minder AX60 (449 euro), AX40 (349 euro) en AX34 (299 euro).

Samsung Cube AX47 review: slimme luchtreiniger klaart de lucht weer op

Samsung Cube kopen

De Samsung Cube AX47 Air Purifier is te koop voor een adviesprijs van 899 euro. Je koopt de luchtreiniger onder andere via Bol.com, Coolblue en Samsung zelf.

Lees meer over:
Samsung

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Tele2 verlaagt de prijzen voor deze abonnementen

Tele2 heeft de prijzen van enkele telefoonabonnementen verlaagt. Het gaat om tweejarige contacten met 1, 10 of 20 GB aan mobi...

Stiekem een WhatsApp groep verlaten? Het kan binnenkort!

WhatsApp werkt aan veel nieuwe functies voor zijn chatapp en de volgende waar nu een screenshot van opgedoken is, zal voor ve...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Fitbit en Google Fit werken straks met de Assistent en Nest Hub

Google laat je straks sport- en gezondheidsdata vragen aan de Google Assistent. Er komt een integratie met Fitbit en de Googl...

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

Lees meer

Net binnen

7 nieuwe bèta-apps van Google werken niet: dit is er aan de hand

Google heeft voor zes van zijn apps nieuwe bètaprogramma's gelanceerd. Het gaat om onder meer Google Klok, Nieuws, Wear OS en...

YouTube Music kan nu eindelijk muziek streamen op je Wear OS smartwatch

Het heeft jaren geduurd voordat Google YouTube Music naar Wear OS bracht, zodat smartwatch-bezitters muziek konden downloaden...

AW Poll: waarvoor gebruik jij je tablet in de eerste plaats?

Tablets zijn een ideale oplossing voor wie een Android-ervaring wil op een groter scherm. Alleen kan je die extra schermruimt...

Hier moet je op letten bij smartphone camera's

Telefoons met één camera zijn de afgelopen jaren stilaan van de markt verdwenen, terwijl telefoons met drie, vier of soms wel...

Fitbit en Google Fit werken straks met de Assistent en Nest Hub

Google laat je straks sport- en gezondheidsdata vragen aan de Google Assistent. Er komt een integratie met Fitbit en de Googl...

Lees meer