Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Asus The New Padfone: verbeterde smartphone- tabletcombinatie

· 19 november 2013

Toen ASUS voor het eerst de Padfone aan het publiek liet zien waren veel mensen verheugd. Het eerste model van de Padfone viel toch enigzins tegen, het was te zwaar en te lomp. Maar dat weerhield ASUS er niet van om het producten te verbeteren en wij hebben even met de nieuwe Padfone mogen spelen

ASUS The new Padfone

Voor dat we beginnen eerst even over de naam. Een tijd geleden werd dit product aangekondigd als 'Padfone Infinity' maar ASUS heeft in al zijn wijsheid besloten om hier ' The new Padfone' van te maken. De Padfone is een huwelijk tussen een tablet een smartphone, of kunnen we het beter een latrelatie noemen? De Smartphone doet het namelijk prima zonder de tablet, alleen de tablet kan niet zonder de smartphone.

foto

Bij de Padfone van ASUS is de smartphone het hart van de tablet, zodra deze aan de achterkant in de houder geschoven wordt komt hij tot leven. Beide toestellen profiteren van elkaars accu en de tablet kan de smartphone zelfs bijladen.

Dit apparaat lijkt op de ultieme metgezel voor de reizende zakenman, ondanks dat het vrijwel onmogelijk is om een sample te pakken te krijgen konden we er een van Cooblue lenen.

Design smartphone

foto

De telefoon heeft een strak design met aan de voorzijde een 5 inch groot beeldscherm. Aan de bovenzijde zien we de speaker en aan de onderzijde het ASUS-logo. De smartphone is gemaakt van een heel mooi geborsteld aluminium dat van de zijkant naar de achterzijde loopt. Aan de zijkant zitten de gebruikelijke knoppen mooi verwerkt in het metaal. De hoofdtelefoon-aansluiting zit aan de bovenkant en de microUSB-aansluiting aan de onderzijde ziet er iets anders uit omdat deze ook in de bevestiging moet vallen van de tablet.

foto

Aan de achterzijde vinden een mooie inleg van het woord Padfone en aan de bovenkant in het midden de flits een aan de linkerkant daarvan de camera. 

Design tablet

Foto

In tegenstelling tot de smartphone is de tablet wel van kunststof wat overigens wel prima aanvoelt. De voorzijde is helemaal gereserveerd voor het 10 inch-scherm met alleen de vermelding van de merknaam en de camera in het midden. De zijkant is rond en wijkt snel af naar achteren, links vinden we daar de volumeknoppen, rechts een microUSB-ingang en aan de bovenkant de aan/uit-knop.

De achterzijde heeft links een speaker en in het midden de ruimte waar de smartphone in de tablet geschoven moet worden. Het blijkt natuurlijk een gapend gat maar ASUS heeft toch zijn best gedaan om dit netjes af te werken. Ik heb de telefoon vaak samen en apart gebruikt en geen enkele keer heb ik problemen gehad deze twee met elkaar te verbinden. Werkt prima.

Specificaties

De smarthone van de Padfone is het technische hart van deze combinatie waar al het harde werken plaats vindt. Deze telefoon is voorzien van een Snapdragon 800-chipset, de chipset die we ook tegenkomen in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note III en de Nexus 5. Ook hier hebben we een benchmark (snelheidstest) gedraaid en de uitkomst is dat deze goed kan meedraaien in de top van de markt.

AnTuTu

We weten uit ervaring dat we de benchmarks niet altijd serieus kunnen nemen en dat de ervaring van de gebruiker zelf ook belangrijk is. In de korte tijd dat ik met deze telefoon heb doorgebracht heb ik ervaren dat deze telefoon razendsnel is en apps snel kan inladen. 

Aan intern geheugen is er de keuze tussen 32 en 64GB en dat kun je niet uitbreiden met een microSD-kaart, het werkgeheugen bedraagt wel 2GB, iets dat momenteel bijna standaard is.

Het Super IPS+LCD-beeldscherm van de smartphone meet 5 inch en heeft een pixelverhouding van 1920x1080 met 441 pixels per inch en dat zorgt voor een kristalhelder scherm met een goede kijkhoek en eerlijke kleuren. Wat mij betreft zouden de kleuren iets harder mogen zijn ze komen iets dof over.

De tablet heeft een 10.1 inch Super IPS-beeldscherm met een pixelverhouding van 1920 x 1200 pixels en daar geldt hetzelfde voor als bij de smartphone, kristalhelder en eerlijke kleuren.

Accu 

Een van de specialiteiten van de ASUS Padfone is de accu-duur want het apparaat beschikt over twee accu's. De accu in de smartphone beschikt over een capaciteit van 2400 mAh en de accu van de tablet over 5000 mAh. Dan kom je samen aan een accucapaciteit van 7400 mAh en daar moet je genoeg aan hebben om meer dan een dag voluit mee te werken. De beide toestellen zijn onafhankelijk van elkaar op te laden en wanneer de telefoon leeg is maakt hij automatisch gebruik van de accu die in de tablet zit.

besparing

De Padfone is ook voorzien van een spaarstand die drie mogelijkheden heeft, wat er precies aan besparing gedaan wordt is niet helemaal duidelijk want alleen bij de laatste mogelijkheid kun je de verschillende zaken die je op een gegeven moment gaat uitschakelen inzien. Maar wat de applicatie precies doet is mij niet duidelijk en dat vind ik niet handig, dit heb je natuurlijk liever zelf in de hand.

Software

ASUS heeft een beetje lopen pielen met de standaard Androidinterface. Dat kun je al zien aan de apptray waar een paar extra mogelijkheden zijn toegevoegd om bijvoorbeeld je apps wat sneller te vinden. Deze tablet beschikt over de kleine apps die we ook van LG en Samsung kennen. Vanaf de onderzijde van de tablet kun je namelijk een calculator en dergelijke opstarten die als klein scherm op je scherm zweeft, dit heb je overigens alleen op de tablet.

Wanneer je lang de 'home'-knop indrukt komt er een soort mini-launcher naar boven. Geen idee waarom merken als ASUS dit soort dingen bedenken en op zo een toestel stoppen, ik vind het erg overbodig.

Launcher

Verder staan er nog wat eigen apps op die niet heel veel toevoegen aan de ervaring met deze combinatie en die we dan maar onder de noemer 'bloatware' stallen.

Camera

Foto's maken doet de Padfone met een 13 megapixel die ik helaas alleen laat op de avond binnenshuis heb kunnen testen waarvan je hieronder het resultaat ziet.

ASUS fotosample

Bovenstaande foto is genomen zonder HDR in een vrij donkere kamer. Hetzelfde geldt voor de onderstaande video.

De camera-interface is best compleet en makkelijk te bedienen. Onder de menuknop vinden we een aantal instellingen zoals panorama en het maken van een GIF. Op het scherm worden grote iconen gebruikt die makkelijk te bereiken zijn met je vingers.

screenshot

 

De tablet maakt gebruik van de camera aan de achterzijde van de telefoon en zowel de tablet als de smartphone hebben een camera aan de voorzijde. Die bij de tablet is 1 megapixel en op de smartphone 2 megapixels, ik snap niet waarom dat is, het lijkt mij dat je via je tablet ook veel zult videobellen.

Samenwerking telefoon en tablet

Dit apparaat is gemaakt om samen te werken en dat doen ze ook. Ze delen en helpen elkaar wanneer het om de accu gaat en wanneer je iets op de telefoon doet en je stopt hem in de tablet dan gaat die taak verder op de tablet. ASUS heeft ervoor gezorgd dat dat voor de top 100 apps uit de Google Play Store werkt, helaas ben ik er 1 tegen gekomen waar het niet bij werkt en dat is YouTube.

Deze combinatie is gemaakt voor mensen die veel mobiel werken en die veel onderweg zijn. Wat we missen bij deze derde generatie Padfone is het afneembare toestenbord wat we wel op de eerste generatie zagen. Je koopt deze tablet met een bepaalde reden en dat is productiviteit en dat verkrijg je wel door dat toetsenbord.

Overigens heeft ASUS door de goede reacties op de telefoon deze apart te gaan verkopen. In de winkel heb je nu dus de keuze uit of een telefoon of de telefoon met de tablet. Het is helaas niet zo dat je de tablet apart kan kopen. 

Conclusie

In de korte tijd dat ik met de The new Padfone mocht spelen maakt het apparaat een goede indruk. Het is snel, heeft een mooi beeldscherm op beide apparaten en vooral de telefoon is mooi vormgegeven. Ik merk wel dat bij deze derde versie de tablet eigenlijk meer een accessoire is voor de telefoon, ik heb het gevoel dat de tablet iets minder liefde heeft gekregen. Dan is er nog de prijs, bij onze vrienden van Coolblue koop je de telefoon los voor 599 Euro en de combinatie kost 799 Euro. Dat is veel geld om in 1 keer uit te geven, want de telefoon ga je niet apart kopen want er zijn gelijkwaardige toestellen voor minder geld.

Positieve punten

 • Scherm,
 • Vormgeving telefoon

Negatieve punten

 • Prijs 
 • Tablet niet stabiel op tafel

Deze tablet is een niche-product, dus maar een beperkte groep mensen zal hier maar gebruik van maken. Het is goed om te zien dat een vrij lompe combinatie, want dat was de eerste generatie, nu is uitgegroeid tot een goed product wat ook qua gewicht enorm verbeterd is.

 

 

Review ASUS The new Padfone
Score: 3,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (10)
Bezig met laden van reacties...