Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Sony Xperia Z, groot scherm in een klein jasje

· 11 maart 2013

Sony heeft met de Sony Xperia Z het voortouw genomen in de 5 inch-beweging die de komende maanden de markt zal overspoelen. We hebben dit toestel al eerder bekeken aan de vooravond van de CES waar het aangekondigd werd en toen waren we blij verrast met de progressie die Sony heeft gemaakt met de Xperia Z.

Design

Sony staat voor toestellen waar het design een belangrijke rol inneemt. Waar andere smartphones nog wel eens een veel op elkaar lijken, haal je een Sonytoestel er zo uit. Misschien is dat ook wel een beetje de achilleshiel van het merk, niet iedereen is het eens met de designkeuzes die Sony maakt De Xperia Z is op het eerste gezicht iets minder uitbundig ontworpen dan zijn voorgangers in de NXT-serie zoals de Xperia P. Bij de Z vinden we geen verschillende materialen en hebben we ook niet de doorzichtige rand aan de onderzijde. Wat we wel hebben is een mooi rechthoekig toestel dat aan de voorzijde bijna helemaal uit het scherm bestaat met een vrij smalle bezel en on-screen knoppen. Het scherm ligt in de metalen behuizing waardoor er wel een spleet zit tussen het scherm en de kast en daar kan troep in komen.  De achterzijde is helemaal egaal en van een hoogwaardig plastic en zeker mooier dan het plastic wat we op de Samsungtelefoons aantreffen, in het midden staat smaakvol de Xperia-naam en aan de bovenzijde de camera en de flitser. Rondom vinden we de diverse knoppen en zijn alle aansluitingen verborgen achter klepjes die je met je nagel moet open pulken. Zo'n klepje is helemaal niet handig maar in dit geval onvermijdelijk want de Xperia Z is namelijk helemaal waterdicht, tenminste als je de klepjes dicht houdt. De rechteronderhoek heeft nog steeds een ring waar je een keycord aan kunt hangen, ik ben al jaren niemand meer tegen gekomen die dat doet, maar het kan! En dan is er nog de hele grote knop aan de linkerkant. Voor de één is het een flinke puist en voor de andere een fonkelende diamant en ik hoor bij de laatste groep. Ik vind het gedurfd maar ontzettend gaaf en het zorgt ervoor dat de Xperia Z zich onderscheidt van anderen. Bijkomend voordeel is dat je sneller de aan/uit knop vindt dan met een gewoon vlakke bediening aan de zijkant.

Waterdicht

Sony heeft al een toestel wat waterdicht is en dat truukje hebben ze ook op de Xperia Z toegepast. Men heeft ervoor gekozen om het toestel van klepjes te voorzien op elke plaats waar een aansluiting zit. Misschien de beste manier om iets waterdicht te maken, maar aan de andere kant ook erg vervelend. Elke keer moet je een klepje openpeuteren om hem op te laden of je headset aan te sluiten. Maar de tegenprestatie voor deze moeite die je moet doen is een toestel wat je niet hoeft weg te gooien als je hem een keer in het toilet hebt laten vallen of wanneer je met je dronken hoofd in het zwembad terecht komt.

Specificaties

Dit vlaggenschip heeft een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chipset in het vooronder liggen met 2 GB RAM. Het interne geheugen is 16 GB maar dat kun je uitbreiden met de MicroSD-kaart. De Xperia Z draait op Android 4.1 en is heerlijk snel. [table id=179 /]

Beeldscherm

De Xperia Z is voorzien van een 'ultra-clear high-definition Reality Display' met een full-HD resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze beeldspecificaties zorgen voor meer tekst op je beeldscherm als je een website bezoekt en voor een hardere wit-weergave. Persoonlijk ben ik fan van de kleurenweergave op dit beeldscherm, waar anderen de kleuren nog wel eens 'aan' willen zetten blijft de Xperia Z dicht bij de natuur. Dat laatste is ook toe te schrijven aan de Bravia Engine 2 die automatisch de genomen foto optimaliseert wat betreft scherpte en kleuren. Het scherm van de Xperia Z heeft een 443 pixels-per-inch en dat zie je terug wanneer je de scherpe foto's die je kunt nemen met dit toestel bekijkt op je scherm. Niet iedereen is te spreken wanneer het om het scherm van de Xperia Z gaat, zo is er kritiek op de kijkhoek en op de weergave. Natuurlijk zijn sommige zaken erg persoonlijk, zoals de ervaring van de kleuren op het scherm.

Foto en video

De Sony Xperia Z is voorzien van een camera aan de achterzijde van 13 megapixels, dat zie je trouwens niet terug in de instellingen want daar gaat hij maar tot 12 megapixels. Voordat je de camera kunt gebruiken moet je wel even geduld hebben want meer dan de helft van de keren dat je de camera opstart moet je best lang wachten. Het lijkt of er behoorlijk wat 'lag' in zit en dat kan vervelend zijn als je snel een plaatje wil schieten. De camera-applicatie zit afgeladen vol met mogelijkheden zoals filters en een burstmodus. Het is aan jezelf om te bekijken wat je daar van gaat gebruiken. Voor de videocamera hoef je niets apart op te starten, de opnameknop zit naast de knop voor de camera. Tijdens het filmen merkte ik wel dat de camera schokkerig was als ik bewoog van  links naar rechts. Tijdens het filmen kun je ook een foto maken door simpelweg op de cameraknop te drukken. De resultaten van de camera zie je hieronder.

Foto's

 http://youtu.be/RegUkoeYUHM

Software

Ook Sony maakt gebruik van zijn eigen schil op de Androidtoestellen. Ik ben blij dat de aanpassingen van Sony niet erg diepgravend zijn, wel wat betreft uiterlijk maar je activeert bijvoorbeeld Google Now op dezelfde manier als op de Nexus-toestellen. Nog belangrijker zijn de applicaties die Sony zelf heeft gemaakt en meegeleverd op het toestel. Zo heb je bijvoorbeeld de Album-applicatie waar je met een knijpbeweging (pinch to zoom) heel eenvoudig bijvoorbeeld de volgorde van de foto's veranderen. Verder heeft Sony nog apps geïnstalleerd zoals Walkman en Films en ook Sony Select voor applicaties. Smart Connect is een bijzondere applicatie die verschillende gebeurtenissen aan elkaar kan verbinden. Wanneer je je toestel aan de lader legt kun je deze app zo instellen dat hij bijvoorbeeld het geluid op trillen gaat. Ik heb een  instelling gemaakt voor het autorijden, wanneer ik verbinding maak met de Bluetooth-carkit zet hij het geluid uit. Het gaat zo ver dat je zelf automatisch een Facebook- of sms'je kan laten versturen naar iemand als je in de auto stapt.

Energiezuinig met de Stamina-applicatie

Een groot beeldscherm verbruikt meer energie dan een kleiner scherm, logisch. De Sony Xperia Z heeft een 5 inch Full HD scherm wat enorm veel energie consumeert. Om de gebruiker toch een hele dag met zijn telefoon te kunnen laten werken heeft Sony een extra optie in de instellingen gezet. Wanneer je in de instellingen 'energiebeheer' selecteert kun je een aantal maatregelen treffen om energie te besparen en de belangrijkste daarvan is de Stamina-mode. Deze instelling gaat ervan uit dat wanneer je je toestel niet gebruikt je ook niet alle notificaties hoeft te ontvangen, dus wanneer het scherm uit is dan zorgt de Stamina-mode ervoor dat er geen gegevens worden opgehaald. Je hebt ook de mogelijkheid om een aantal apps uit te sluiten van deze modus zodat je deze wel altijd kan ontvangen. Jammer genoeg gaat de accu niet opeens twee dagen mee wanneer je de Stamina-mode hebt geactiveerd. De eerste 48 uur liep de accu heel erg snel leeg, daarna stabiliseerde zich dat en kon ik (met Stamina-mode) een hele dag met mijn toestel doen. Tijdens die dag heb ik normaal gebruik gemaakt van het toestel, bellen, berichten versturen, maar ik heb niet genavigeerd.

Video review

http://youtu.be/scWZvhfwgwk

Conclusie

Sony heeft met de Sony Xperia Z afgerekend met zijn verleden, ze hebben eindelijk een toestel in de schappen wat minimaal gelijk is aan de concurrentie. Bij de voorgaande toestellen was vooral de processor bij het uitkomen van het model al verouderd en dat is in het geval van de Xperia Z niet zo. Het 5 inch scherm is groot, maar het toestel is niet zo heel veel groter dan wat we doorgaans gebruiken. Je merkt het wel, want je duim bereikt niet meer zo makkelijk de andere kant van het scherm. Het opstarten van de camera duurt vaak te lang en dat is iets wat ze wel moeten aanpassen in een update in de komende tijd. De Xperia Z zit vol met extra software van Sony, het is aan de gebruiker om deze wel of niet te gebruiken. Maar de Walkman-applicatie is bijvoorbeeld heel goed te gebruiken. Zoek je een groot toestel en is bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note net te groot dan moet je absoluut eens naar de Sony Xperia Z kijken.

Prijzen en beschikbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#14172] {tab=Los toestel} [cfr#po#14172] {/tabs}

Review
Score: 4,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (60)
Bezig met laden van reacties...