Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Eerste indrukken

De Xperia X8 is een compacte telefoon, maar is nog handzaam genoeg om niet als klein beschouwd te worden. Eigenlijk valt de telefoon tussen de Xperia X10 en Xperia X10 mini in qua grootte. Het ontwerp is vrijwel gelijk aan dat van de Xperia X10. De Xperia X8 is gemaakt van kunststof en heeft aan de achterkant een lichte curve. Verder moet de Xperia X8 zeker niet gezien worden als een high-end toestel, want zo is het ook niet bedoeld.

Look and feel

Aan de voorkant vinden we een nabijheidssensor, de speaker voor telefoongesprekken, een lichtsensor, het scherm en drie Androidgerelateerde knoppen (menu, home, terug). Aan de achterkant vinden we bovenaan de camera en onderaan de speaker om bijvoorbeeld muziek af te spelen. Aan de rechter zijkant bevinden zich de volumeknoppen en de cameraknop. Bovenop bevinden zich de 3,5mm koptelefoonaansluiting, de aan-/uitknop en de micro-USBpoort. Aan de onderkant bevindt zich de microfoon. De telefoon is behoorlijk licht. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de materiaalkeuze, voornamelijk kunststof. De telefoon voelt niet duur aan en dat is hij ook zeker niet. Sony Ericsson probeert met de X8 dan ook geen high-end telefoon neer te zetten, maar juist een betaalbaar en fatsoenlijk toestel met een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Het 3 inch scherm en het formaat van de telefoon dragen bij aan het feit dat hij prima met één hand te bedienen is, iets wat bij grotere telefoons nog wel eens voor moeilijkheden zorgt.

In de doos

De doos bevat de volgende dingen:
 • De Xperia X8
 • 3,5mm hoofdtelefoon
 • Vier covers
 • microUSB-kabel
 • Korte handleiding
 • Stekker waarop de USB-kabel kan worden aangesloten

Vooral de covers zijn opvallend. Sony Ericsson levert twee covers die op de X8 te plaatsen zijn. Bij de eerste versie, de witte X8, zitten naast de witte ook de wit/zilver en de wit/roze cover in de doos. Bij de tweede versie zit er een wit/donkerblauwe op het toestel en krijg je de wit/zilver en wit/aquablauw covers erbij geleverd. In totaal zijn er dus twee covers die je bij de X8 krijgt. De covers zijn niet volledig in die kleuren gespoten, ze lopen van wit over naar de kleur.

De eerste keer aanzetten

Als je de X8 aanzet wordt je uiteraard begroet met het SIM-kaart ontgrendelingsscherm. Nadat je je PIN-code hebt ingetoetst vraag de X8 je om een taal te selecteren. Er zijn veel talen aanwezig en op het reviewtoestel stond deze standaard ingesteld op Engels. Gelukkig was de keuze voor Nederlands ook aanwezig. Na de taalkeuze zal de X8 je vragen om een provider te selecteren. De X8 herkende prima welke provider er nodig was en zorgde voor de juiste instellingen voor bijvoorbeeld mobiel internet. Als er eenmaal een internetverbinding is kan je o.a. een Google-account, de tijd en datum, een sociaal netwerk instellen. De sociale netwerken die je kan instellen zijn Twitter en Facebook, ze zullen gebruikt worden voor TimeScape. Na het voltooien van de instellingen word je begroet door het hoofdscherm van de X8. Het automatisch synchroniseren met je Google-account (contacten, e-mail, kalender) is standaard uitgeschakeld. Let hier dus op als je de telefoon voor het eerst aanzet. Op TimeScape zal later ingegaan worden.

Eerste indrukken

De eerste indruk van de X8 is dat het een handzaam, soepel werkend toestel betreft. Het toestel ligt lekker in de hand door zijn formaat en is ook makkelijk met één hand te bedienen. Dat is zeker een voordeel als je bijvoorbeeld op de fiets zit. Het instellen van het toestel gaat probleemloos en het toestel functioneert soepel. In eerste instantie zijn er geen vertragingen te merken. Wat opvalt is de interface die Sony Ericsson heeft gekozen voor de X8. In de vier hoeken van het scherm staan altijd snelkoppelingen. Deze kan je zelf invullen met een app die je daar wil hebben. Op elk homescreen past slechts één widget en dat is jammer, want er is wel degelijk ruimte voor meer. Het is wel zo dat het overzicht op deze manier beter behouden blijft, maar het is toch een gemis. Dat de telefoon op Android 1.6 draait is in eerste instantie niet te merken, aangezien Sony Ericsson flink wat aanpassing heeft gedaan aan de interface. Hier zal later op ingegaan worden.

Specificaties

[table id=43 /]

Foto's

Een paar foto's om een impressie te krijgen van hoe de X8 eruit ziet.

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Xperia X8.

Interface en apps

Sony Ericsson heeft besloten dat de X8 een interface moest krijgen die anders is dan die van de X10. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het formaat van het scherm. Sony Ericsson heeft er dan ook voor gekozen om dezelfde interface te gebruiken als op de X10 Mini. Op elk homescreen past één widget naar keuze en in de vier hoeken van het scherm staan altijd snelkoppelingen. Deze vier snelkoppelingen zijn overigens aan te passen naar eigen keuze, bijvoorbeeld je vier meest gebruikte applicaties. Onderin het scherm staat een pijl en als je die omhoog sleept komt je lijst met apps tevoorschijn. Je kan door de lijst met apps bladeren door deze naar links en rechts te schuiven. De apps die als snelkoppeling op je homescreen staan komen niet voor in je lijst met apps. De lijst met apps is gesorteerd op volgorde van installatie. Je meest recent geïnstalleerde apps staan dus helemaal rechts. Blauw is een overheersende kleur op de X8, het komt vrijwel overal terug. Zo is de standaard achtergrond blauw, de notificatiebalk blauw, zijn de knoppen blauw en heeft eigenlijk heel Android een blauwe facelift gekregen. Naast het blauwe heeft Sony Ericsson enkele overgangseffecten toegevoegd. Zo wordt er de ene keer gebruik gemaakt van een vervagingseffect en de andere keer van bijvoorbeeld een invliegeffect. Dit alles geeft de X8 een stijlvolle interface, die Android 1.6 goed doet verbloemen. De X8 wordt uiteraard geleverd met TimeScape, Sony Ericssons social media hub. TimeScape staat als een widget op je homescreen en toont het meest recente bericht. Door erop te klikken wordt de app zelf geopend. In TimeScape zelf kan je door de laatste Facebook- en Twitter-berichten bladeren op een visueel aantrekkelijke manier. Je kan filteren welke berichten je wil zien. Als je dus even geen behoefte hebt aan je Facebook-vrienden, dan kan je die eruit halen. Daarentegen kan je bijvoorbeeld SMS-berichten en gemiste oproepen toevoegen aan TimeScape. Vanuit TimeScape kan je ook bijvoorbeeld een Facebook-vriend koppelen aan een contact in je telefoonboek. Uiteraard kan je via TimeScape ook je status updaten. Je kan dan kiezen welke netwerken geüpdatet moeten worden.

Apps

Enkele apps hebben van Sony Ericsson een facelift gekregen, zoals bijvoorbeeld de SMS-app, de Kalender-app en de Contacten-app. Over het algemeen zijn er naast de facelift ook handige functies toegevoegd die de verouderde 1.6 apps toch net wat handiger maken. Naast dit heeft Sony Ericsson ook extra apps meegeleverd, zoals een notitie-app, een radio-app, wat synchronisatie-apps en enkele games die eruit zien alsof ze van een toestel van tien jaar terug komen (en die er wat ons betreft niet op hadden gehoeven). Sommige van de apps, zoals de notitie-app zijn natuurlijk leuk meegenomen, maar de Android Market biedt uiteraard genoeg mogelijkheden om hier zelf invulling aan te geven. Sony Ericsson had deze apps dus niet per se mee hoeven leveren, maar het heeft ook wel weer zijn voordelen. Sony Ericsson heeft ook een navigatie-app meegeleverd, namelijk WisePilot. Dit is wat ons betreft de grootste toevoeging wat betreft extra apps. Aangezien de X8 op Android 1.6 draait brengt dat wat beperkingen met zich mee. Zo mist er handige functionaliteit in bepaalde apps, laat staan dat bepaalde apps te downloaden zijn. Een gemis is bijvoorbeeld de officiële Twitter app. Gelukkig bestaan er nog veel alternatieven voor Android 1.6 (bijvoorbeeld TweetDeck), maar veel apps zijn alleen geschikt voor Android 2.1 en hoger en dat is erg jammer. Sony Ericsson heeft wel aangegeven dat de X8 een update krijgt naar Android 2.1, dus dat probleem zou dan opgelost moeten zijn. Tot die tijd voelt het toch als een gebrek voor degene die bekend is met bepaalde Android apps.

Screenshots

Mediacapaciteiten

Foto's en video's maken

Doordat er een cameraknop op de X8 zit is het makkelijk om de camera-app te openen. De knop moet wel flink ingedrukt worden, maar dat is handig om te voorkomen dat je te pas en te onpas de camera-app opstart. De camera-app heeft een make-over gehad ten opzichte van de standaard app in Android 1.6. Er zijn enkel instellingen voor de belichting te vinden (strand/sneeuw, twilight, sport en automatisch). Daarnaast kan er makkelijk gewisseld worden tussen foto-/video-opname en kunnen de meest recent genomen foto's makkelijk bekeken worden. Sony Ericsson onderscheidt zich vaak met een camera die van hogere kwaliteit is dan die in toestellen van andere merken. Bij de X8 is dat niet echt het geval. Het toestel bezit een camera die foto's schiet van maximaal 3,2MP. De foto's die de X8 maakt zijn niet van bijzondere kwaliteit en hiermee onderscheidt Sony Ericsson zich dus niet. Het feit dat er geen flits aanwezig is op het toestel draagt zeker niet bij aan de kwaliteit van de foto's. Video's maken doet de X8 met een resolutie van 640x480 pixels in het bekend 3GP formaat. De video's zijn van aardige kwaliteit maar verwacht niks speciaals. Bij de X8 dient in het achterhoofd gehouden te worden dat het niet om een high-end toestel gaat.

Muziek afspelen

Een groot gemis in Android 1.6 is fatsoenlijke muziek-app. Gelukkig heeft Sony Ericsson op de X8 een muziek-app meegeleverd die wat meer aan de verwachtingen voldoet. De app begroet je met een album cover, een afspeelknop, terug-/verderknoppen en een voortgangsbalk. Naast dat vind je in de bovenhoeken knoppen om door al je muziek te bladeren of om alleen door hetgeen te bladeren dat nu wordt afgespeeld (bijvoorbeeld een album of afspeellijst). Er is ook nog een knop te vinden die je in staat stelt om op YouTube en PlayNow meer over de artiest/het album te vinden. Bij het bladeren door alle muziek heb je de keuze om te bladeren door je artiesten, afspeellijsten en alle nummers. Wat ontbreekt is de mogelijkheid om door albums te bladeren. Deze mogelijkheid is wel beschikbaar als je bladert door je artiesten, maar dan moet dus eerst een artiest geselecteerd worden. De albums van die artiest worden dan in een lijst weergegeven, alsook de topnummers (op basis van hoe vaak je ze luistert). De X8 stelt je ook in staat om al je nummers in shuffle-modus af te spelen. Tevens is er de mogelijkheid om nummers van je telefoon te verwijderen. Deze mogelijkheid is beperkt tot het verwijderen van losse nummers (wel meerdere tegelijk), albums kunnen dus niet in een keer verwijderd worden. Het geluid die de speaker aan de achterkant van de X8 produceert is teleurstellend. Het geluid klinkt hol en dof en het is daarom geen pretje om via de speaker muziek te luisteren. Qua volume kan de X8 behoorlijk wat produceren. De X8 speelt de volgende formaten af: MP3, eAAC+, WMA en WAV.

Video's afspelen

Voor het afspelen van video's heeft Sony Ericsson geen bijzonderheden meegeleverd bij de X8. Er is een video-app aanwezig en die doet wat het moet doen: video's afspelen. Ook kunnen er vanuit de app video's verwijderd worden. Veel meer valt hier niet over te vertellen. De X8 speelt de volgende formaten af: MP4, H.263, H.264 en WMV.

Foto's gemaakt met de Xperia X8

Video gemaakt met Xperia X8

http://www.youtube.com/watch?v=O4JGdKpG91Q

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Xperia X8.

Prestaties

De X8 maakt een goed indruk wat betreft de prestaties. Het toestel voelt snel aan en heeft vrijwel geen vertragingen. Uiteraard is dit gevoel erg belangrijk, maar voor de mensen die graag harde cijfers zien hebben we nog wat benchmarks uitgevoerd. De X8 heeft een Qualcomm MSM7227 600 MHz processor en het totaalpakket produceert de volgende resultaten:
BenchmarkCaffeineMarkLinpackBenchmarkPi
Score6462,7110381

Bellen

Het bellen met de X8 gaat prima. Het toestel heeft een redelijk grote hoorn waar je je telefoongesprek door hoort. Het geluid klinkt helder en er zijn aan de andere kant van de lijn ook geen klachten geweest over de kwaliteit van het geluid. De microfoon van de X8 functioneert dus ook prima. Tijdens het bellen maakt de X8 gebruik van de nabijheidssensor die naast de hoorn zit. Dit houdt in dat het scherm uitgaat zodra je de telefoon bij je gezicht gaat. Erg handig, want dit voorkomt dat je allerlei rare fratsen uithaalt met het toestel door met je gezicht per ongeluk knoppen in te drukken. Gelukkig heeft Sony Ericsson deze sensor inbegrepen, ondanks dat het geen duur toestel is.

Berichten sturen

Berichten sturen met de X8 gaat ook prima. Sony Ericsson heeft de SMS-app wat aangepast. Waar bij de normale SMS-app alle ontvangers in één tekstvak komen, heeft Sony Ericsson ervoor gekozen de ontvangers in een nette lijst weer te geven. Dit zorgt voor overzichtelijkheid die bij de normale app soms verloren gaat.

Internetten

Uiteraard beschikt de X8 ook over een browser. Dit is de standaard browser van Android met hier en daar wat aanpassingen van Sony Ericsson, maar niks opvallends. Aangezien de X8 op Android 1.6 draait is de browser niet zo snel als hij zou kunnen zijn. De minder krachtige processor van de X8 draagt ook zeker niet bij aan de snelheid van de browser. Naast dat de laadtijden niet erg snel zijn werkt de browser prima en soepel, het scrollen over pagina's verloopt vlekkeloos. Helaas ondersteunt de X8 geen multi-touch, omdat hij nog op Android 1.6 draait. Of dit met een update opgelost wordt is niet helemaal duidelijk. Voorlopig ben je dus nog aangewezen op het plusje en minnetje.

Scherm

Het scherm van de X8 heeft een prima helderheid en mooie kleuren. Wat wel opvalt is dat het scherm weinig kleuren heeft, waardoor sommige overgangen van kleuren er lelijk uitzien. Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat de X8 op Android 1.6 draait. Met een update zou dit probleem dus opgelost moeten zijn. Verder kan de X8 handig gebruik maken van zijn lichtsensor om de helderheid van het scherm aan te passen, zodat je 's avonds niet verblind wordt door het licht.

Batterijgebruik

De X8 heeft een een 1200mAh batterij. Deze batterij voldoet prima voor het toestel, want het gaat net zo lang mee als de gemiddelde smartphone. Dit komt bij gemiddeld gebruik dus neer op ongeveer anderhalve dag. Gebruik je de X8 intensief, dan zal je hem tegen de avond alweer aan de oplader moeten hangen. Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Xperia X8.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface

Sony Ericsson heeft voor de X8 de interface behoorlijk aangepast. Dat is prettig, omdat het toestel op die manier goed met één hand te bedienen is. Dit wordt mogelijk gemaakt door bijvoorbeeld de vier snelkoppelingen in elke hoek van het scherm. Ook heet Sony Ericsson bij veel apps net even dat beetje veranderd en toegevoegd waardoor de app handiger in gebruik wordt. Naast de functionele veranderingen, oogt het geheel een stuk prettiger dan standaard Android 1.6, die wat saai en grijs aandoet.

Mediacapaciteiten

Het is jammer dat de X8 teleurstellend is op het gebied van foto's maken. Dit is een punt waar Sony Ericsson zich meestal weet te onderscheiden, maar dat is bij de X8 helaas niet gelukt. Gelukkig wordt dit wel gecompenseerd door de lage prijs van het toestel. De muziek-app die door Sony Ericsson wordt meegeleverd is wel een leuke toevoeging ten opzichte van de standaard app. Voor het afspelen van video's wordt niet echt iets bijzonders meegeleverd door Sony Ericsson, behalve een simpele video-app. Deze app doet helaas alleen dat wat je denkt dat het doet: video's afspelen. Van verdere functionaliteit is geen sprake. Het is jammer dat X8 niet veel verrassends weet te brengen op mediagebied.

Prestaties

Ondanks dat de X8 geen high-end toestel is, werkt de telefoon prima. De processor die erin zit is voldoende om goed mee te kunnen werken, zonder erge vertragingen. Verwacht echter geen vette 3D-spellen te spelen op de X8, want dat zal de processor niet leuk vinden. De batterij van het toestel doet niet onder voor die in andere telefoons. Bij gemiddeld gebruik gaat hij anderhalve dag mee en in deze tijd is dat een prima prestatie. Bellen en berichten versturen werkt eveneens prima met de X8.

Algemene conclusie

De Xperia X8 is een prima telefoon, zolang je in je achterhoofd houdt dat je high-end toestel moet verwachten. De telefoon functioneert prima en is voor zijn prijs dus ook zeker wel een aanrader. Zoek je dus een simpele telefoon, die toch leuke functionaliteit biedt voor een aardige prijs? Dan is de X8 wellicht wat voor jou! De X8 is al vanaf zo'n €190,- verkrijgbaar.

Sterke punten

 • Mooie, functionele interface
 • Snel en soepel
 • Handzaam
 • Goedkoop

Zwakke punten

 • Android 1.6 (voor eind december 2010 wordt de X8 geüpdatet naar Android 2.1)
 • Mindere bouwkwaliteit
 • Matige camera

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13694] {tab=Los toestel} [cfr#po#13694] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...