Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • Huawei Mate 20 Pro

 • Pocophone F1

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

 • OnePlus 6

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Hetzelfde, maar dan anders

Review Skagen Falster: smartwatch voor de minimalist

· 22 juli 2018

De Skagen Falster is een minimalistische smartwatch. Het recept kennen we al: een horloge met touchscreen draaiend op Wear OS van Google. Wat valt er nog meer op aan dit slimme horloge en is hij zijn prijs waard? Tijd voor de review.

Skagen Falster

Fossil zet flink in op smartwatches. Nadat we al eerder de Emporio Armani Connected en de Fossil Q Explorist hebben getest is de Skagen Falster nu aan de beurt. Alle drie de horloges komen onder dezelfde hoede vandaan en hebben dan ook de nodige zaken met elkaar overeen. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien Fossil afhankelijk is van hardwareleveranciers en niet zelf kan ontwikkelen. De overeenkomende zaken tussen deze drie horloges zoals een Snapdragon Wear 2100, 512MB aan werkgeheugen en 4GB aan opslag zijn daarom logisch. 

Skagen Falster Wear OS Google

Het belangrijkste aan de Skagen Falster zit hem in het uiterlijk. Dit slimme horloge is een erg minimalistisch exemplaar met weinig  toeters en bellen. Het doet in die zin wel een beetje denken aan de Moto 360, het eerste ronde horloge met Android Wear. Android Wear, nu Wear OS, kennen we al langer. Het is voornamelijk gericht op meldingen ontvangen, fitness, navigatie en nog veel meer. Voor een artikel wat je allemaal met Wear OS kan doen kan je hier terecht. 

Skagen Falster Wear OS Google

Minimalistisch uiterlijk

De Skagen Falster draait maar om één ding: niet opvallen. Hierom is het horloge zo dun en klein mogelijk gemaakt. Het horloge is vrij klein met afmetingen van 39 x 39 mm en een dikte van 12 mm. Zeker voor een smartwatch is dit formaat zeer klein. Heb je dus smalle polsen dan heb je grote kans dat dit horloge prima past. Er bevindt zich één knop aan de zijkant. Deze is niet te gebruiken om mee te scrollen zoals bij de Fossil en Emporio wel kan. Dit is jammer, aangezien je vinger nu algauw een groot deel van het scherm blokkeert, zo is mijn ervaring. 

Skagen Falster

Op bovenstaande foto kan je goed de bezel rond het scherm zien: een zwarte rand die vanaf het scherm tot de behuizing loopt. Erg mooi is dit niet maar technisch het enige wat haalbaar is om een volledig rond scherm in een dergelijk klein formaat te krijgen. 

Skagen Falster

Het reviewexemplaar wordt standaard met een zwart leren bandje geleverd. Deze is 20 mm breed en is gemakkelijk te wisselen. Het gewicht van de Skagen Falster is ook het laagste van alle horloges die ik tot nu toe heb getest: inclusief bandje blijft de weegschaal steken op 54 gram. Ter vergelijking: de Huawei Watch 2 weegt 58 gram, de LG G Watch R 64 gram, de Fossil Q Explorist met leren bandje 72 gram, de Emporio Armani met stalen bandje 150 gram en de Fossil Q Explorist met stalen bandje 160 gram. 

Het lage gewicht zorgt niet echt voor een premium gevoel, al ligt dit natuurlijk persoonlijk. Toch kreeg ik vaker de opmerking dat de afwerking en het uiterlijk van het horloge wat goedkoop overkomt. Deze 54 gram zorgen wel voor een hoog draagcomfort: je merkt nauwelijks dat je het horloge omhebt. Elk nadeel heeft dus zijn voordeel!

Hardware

Het scherm is een OLED exemplaar van 1.2 inch met een resolutie van 390 bij 390. Het scherm is prima af te lezen en kan automatisch van helderheid wisselen. In de zon zal het scherm dus helder worden en in het donker zal de helderheid afnemen. Het horloge heeft dan wel de bewezen Wear 2100, de gebruikerservaring is snel genoeg. Ook is er IP-67 certificering aanwezig waarmee het horloge onder water kan worden gedompeld. Zwemmen is daarentegen niet aan te raden. 

Dezelfde chipset samen met de 300 mAh zorgt er ook voor dat je niet meer dan één dag met de Skagen doorkomt. Dit is met het scherm altijd aan. Ik hield aan het einde van een werkdag tot 22.00 uur ongeveer 30 tot 40% over, en op een zware dag met meer gebruik ongeveer 20%. Dit is vergelijkbaar met de Fossil: weinig reden tot klagen als je dit gewend bent. 

Android Wear OS horloges

De achterkant is van glas gemaakt. Er is geen hartslagsensor, NFC, speaker of GPS aanwezig: ook qua features is dit horloge minimalistisch. De focus ligt dus geheel op het uiterlijk in een kleine behuizing, en niet op sporten of andere zaken. Hoe klein het horloge precies is in vergelijking met de Fossil Q Explorist, LG G Watch R en Huawei Watch 2 (van links naar rechts) kan je hierboven zien. Het gebrek aan een speaker is vooral een gemis, aangezien Google Assistant sinds kort kan praten via zo'n speaker. 

Skagen Falster

Het opladen gebeurt met dezelfde magnetische draadloze oplader als de Fossil en Emporio. Dat betekent ook de langzame oplaadtijden van ongeveer 3 uur om het horloge volledig op te laden. Even snel tussendoor opladen zit er dus niet bij. 

Software: Wear OS

Wear OS van Google is door fabrikanten niet aan te passen, op wat kleurtjes, meegeleverde apps en watchfaces na. Het donkere thema om stroom te besparen is hier wel aanwezig. Ook zijn er enkele watchfaces door Skagen meegeleverd, die er sierlijk uitzien in combinatie met het uiterlijk. Verder werkt Wear OS allemaal naar behoren zonder speciale zaken. Enkel een app om je zelf samengestelde watchfaces op te slaan is aanwezig. 

Conclusie

De Skagen Falster is voor diegene die een minimalistisch Wear OS horloge zoekt. Er zitten geen toeters en bellen op zoals een draaiende homeknop, NFC, GPS, speaker of een hartslagsensor. Het horloge zelf is klein en compact, waardoor het ook om smallere polsen prima past. Wel heeft de Skagen een relatief hoge prijs van 259 euro meegekregen. Of dit het waard is voor een dergelijk simpel horloge is alleen door jouzelf te beantwoorden. Zelf vind ik de Explorist - die ik zelf bezit - een meer premium gevoel geven voor slechts een paar tientjes meer. 

Positieve punten

+ Minimaltisch uiterlijk

+ Automatische helderheid

+ Klein formaat

+ Laag gewicht

Negatieve punten

- Gebrek aan speaker

- Langzaam opladen

- Hoge adviesprijs

Skagen Falster kopen

De Skagen Falster is met 4 verschillende bandjes te verkrijgen. De zwarte kastkleur is bij alle kleuren hetzelfde, op een andere kleur knop na. Het geteste exemplaar is de zwarte, die je hier kan verkrijgen. Ook een zilveren, bruine en roze optie zijn mogelijk. 

Review
Score: 3,50 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...