Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Bluetooth oortjes voor wie precies?

Sennheiser Momentum Free review: premium oortjes met stijlvol uiterlijk komen tekort

· 26 december 2017

De Sennheiser Momentum Free zijn Bluetooth-oortjes die Sennheiser neerzet als premium oortjes die goed geluid moeten geven. Als eigenaar van de Momentum Wireless heb ik deze oortjes aan de tand gevoeld. De uitkomst lees je in deze review!

Sennheiser Momentum

Sennheiser heeft met de Momentum-serie een premium aantal producten neergezet die geluidskwaliteit voorop zetten, in combinatie met een mooi uiterlijk. Dit is de reden waarom ik anderhalf jaar terug de Sennheiser Momentum Wireless heb aangeschaft, en met veel plezier gebruik. Dit najaar is tijdens IFA in Berlijn een nieuwe telg aan de Momentum-familie toegevoegd: de Sennheiser Momentum Free. Deze draadloze oortjes kenmerken zich door een mooi zwart uiterlijk, met rode accenten. Daarnaast zijn de oortjes magnetisch, zodat je ze ook even om je nek kan hangen als je ze niet gebruikt. 

Sennheiser Momentum Free

Het is de bedoeling dat je het draadje verbonden tussen de oortjes achter je nek langs laat lopen. Aan de rechterkant zitten de controls, waarmee je de muziek kan bedienen. Aan de linkerkant zit de accu verwerkt, die goed is voor 6 uur luistertijd. De Momentum Free heeft ook ondersteuning voor apt-X. Dit is een Bluetooth-protecol die hogere kwaliteit muziek geeft als je telefoon / laptop dit ook heeft. 

Uiterlijk, bouwkwaliteit en werking: on point

Het oog voor detail bij Sennheiser is zeer zeker aanwezig. Het begint al bij het meegeleverde hoesje. Deze is in dezelfde kleuren als de oortjes. Het vormt een mooi geheel en nodigt uit om de oortjes vaker te gebruiken. De oortjes zelf zijn in-ear, en zijn erg licht en comfortabel om te dragen. De draad die de twee oortjes met elkaar verbind is ook dik genoeg zodat je hem niet zomaar kapot maakt. Wat wel weer grappig is, is dat ik heel lang moest zoeken waar stond aangegeven wat het linker- en rechteroortje was. Blijkt dat alleen op het rechteroortje een 'R' staat aangeven, en op het linkeroortje staat niks. Tsja, dan zoek je een tijdje he! 

Sennheiser Momentum Free

De Momentum Free zijn erg makkelijk mee te nemen in het bijhorende hoesje, en raken nooit in de knoop. Dit is handig voor als je veel onderweg bent. De grootte van het hoesje maken ook al snel dat je de oortjes in je tas gooit. Al met al maken de Momentum Free een degelijke indruk op het gebied van bouwkwaliteit, en dat is prettig. Het album met meer ongecomprimeerde foto's kan je hier bekijken. 

Sennheiser Momentum Free

De knoppen aan de rechterkant zijn om de oortjes in- en uit te schakelen. Bij het inschakelen vertelt een ietwat boze vrouwenstem dat de oortjes aan staan. Deze stem laat je ook weten als de accu leeg is. De vrouw op mijn eigen koptelefoon klinkt een stuk vriendelijker! Alle gekkigheid terzijde, de knoppen zijn subliem. Je voelt welke knop van de drie je te pakken hebt, en het indrukken gaat met een goede en stevige klik. De bovenste knop is om het volume hoger te zetten, de middelste om de muziek te pauzeren / voort te zetten, en de onderste om het volume lager te zetten.

Er zijn nog meer functies met de knoppen verbonden zoals volgend nummer door de + ingedrukt te houden, op te nemen als je wordt gebeld, etc. Waarom het skippen naar volgend nummer anders dan bij de Momentum Wireless koptelefoon (waar je de middelste knop twee keer achter elkaar ingedrukt) is mij een raadsel: het is niet logisch voor een 'familie' van producten. 

Accuduur en opladen

De Momentum Free worden opgeladen via een ingebouwde poort bij de control-knoppen. Deze poort is micro-USB, want ja, het is 2017, en USB Type-C bij een dergelijke high-end headset zal raar zijn. Maar serieus: waarom zou je nog micro-USB gebruiken als alles naar USB Type C overschakelt? Gemiste kans!

Sennheiser Momentum Free

De accuduur is ongeveer 6 uur, zo claimt Sennheiser. Uit het testen blijkt dit redelijk te kloppen, en dat is niet erg veel. Reis tweemaal 2 uur op en neer, en je moet ze alweer opladen voor de volgende reis. Gelukkig gaat het opladen wel snel, want hier deed ik van 0-100% precies een uur over. Via het led-lampje kan je de progressie in de gaten houden. De accuduur kan je ook via het Bluetooth-icoontje in de statusbar inzien als je telefoon hier ondersteuning voor heeft. 

Geluid en bijhorende equalizer overtuigen niet

Het belangrijkste aan dergelijke high-end oortjes is natuurlijk het geluid en draagcomfort. Het oog wil natuurlijk ook wat, en dat is het geval, maar als het geluid of draagkwaliteit niet in orde is, zijn de oortjes alsnog niet aan te raden. Laten we beginnen met de geluidskwaliteit.

Geluidskwaliteit

Deze is grotendeels dik in orde. Natuurlijk, het blijven oortjes, en daardoor klinken ze nooit zo mooi of goed als mijn Momentum Wireless koptelefoon. Desallnietemin moest ik wel heel erg wennen aan de klankkleur van deze oortjes. Als je denkt dat de oortjes identiek als de koptelefoon klinken, maar dan wat minder helder op elk gebied, dan heb je het mis. De Momentum Free heeft een eigen identiteit op het gebied van geluid meegekregen. Niet dat dat erg is, maar voor mijzelf was het even wennen. 

Sennheiser Momentum Free

Na deze gewenningsperiode vielen me een paar zaken op. De bass en het midden klinken erg goed voor een paar oortjes. Zeker als je bedenkt dat de muziek over Bluetooth gaat, en dus kwalitatief niet zo sterk is als bedraad. Waar het misging was in het hoog. Hoge tonen zoals de 's' klonken schel, en waren onprettig om naar te luisteren. Dit werd alleen maar erger naarmate je het volume omhoog zette. Dit is jammer, aangezien Sennheiser het juist moet hebben van een goede geluidskwaliteit. 

Bijhorende app Captune

Met de bijhorende app Captune kan je gelukkig nog wat zaken aanpassen aan het geluidsprofiel. De app werkt echter omslachtig, onlogisch en ziet er niet mooi uit. Ik heb geprobeerd het EQ aan te passen, maar hoorde weinig tot geen verschil. Daarnaast vroeg ik me elke keer af of de EQ nou wel of niet aanstond, en waarom er zo hinderlijk groot een muziekspeler in het hoofdmenu staat.

Ook kan je het accupercentage niet aflezen in de app. Hier heeft Sennheiser nog een boel te verbeteren. Aangezien de app al ongeveer een jaar niet drastisch in uiterlijk is veranderd, is er weinig optimisme dat Sennheiser de app gaat aanpakken. Hier valt dus wel een minpuntje te noteren. 

Draagcomfort

De voornaamste reden dat ik benieuwd was naar deze oortjes was om te kijken of ze op de lange termijn geschikt zijn om m'n KZ Ates te vervangen. Er komt ongetwijfeld een moment dat mijn volgende telefoon geen koptelefoonaansluiting meer heeft en deze bedrade oortjes de deur uit moeten. Dan zouden goede Bluetooth-oortjes ideaal zijn vanwege de bovengenoemde portabiliteit. 

Sennheiser Momentum Free

De oortjes zelf pasten perfect in mijn oor. Je krijgt ook nog meerdere vormpjes meegeleverd met diverse groottes, zodat er voor ieder wat wils bijzit. De oortjes voelen licht aan, en in het begin zitten ze dan ook uitstekend. Het probleem zit hem in de grote en zware accu die aan de linkerkant naast je nek bungelt. Door het gewicht van de accu wordt je linkeroortje langzaam maar zeker uit je oor getrokken naarmate je beweegt. Dat is niet fijn, omdat je dan elke keer het oortje terug moet stoppen om alles goed te horen. En vergeet sporten al helemaal, want bij de eerste stap vliegt het linkeroortje al weg. 

Conclusie

De Sennheiser Momentum Free zijn Bluetooth-oortjes die het vooral goed doen op bouwkwaliteit, uitstraling en naamsbekenheid. Toch zijn de oortjes niet voor iedereen geschikt: het geluid laat in het hoog te wensen over, en het draagcomfort is voor de lange termijn onvoldoende door de grote en zware accu. Daarom zijn de oortjes niet te gebruiken als je veel beweegt of sport.

De prijs van 199 euro is niet mals voor oortjes die alleen geschikt zijn om mee stil te zitten en te luisteren. Voor dat geld kan je ook een prima draadloze koptelefoon kopen. Daarom is het lastig om deze oortjes aan te raden, en gaat mijn zoektocht naar geschikte Bluetooth-oortjes nog even door. 

Pluspunten

+ Bouwkwaliteit

+ Uitstraling

+ Controls voor muziek

+ Laag en midden klinken bovengemiddeld goed

Minpunten

- Schel geluid in het hoog

- Equalizer app werkt niet prettig

- Grote en zware accu

- MicroUSB aansluiting

- Duur

Review Sennheiser Momentum Wireless Free
Score: 3,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (7)
Bezig met laden van reacties...