Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review Samsung Galaxy S4: toptoestel met (te) veel mogelijkheden

· 29 april 2013

De Samsung Galaxy S4 is het nieuwe toptoestel van Samsung voor 2013, wij hebben deze ruim een week uitgebreid kunnen testen en allerlei functies uitgebreid bekeken. In deze review van de Samsung Galaxy S4 onze ervaringen met deze smartphone.

Samsung Galaxy S4

Elk jaar, in het eerste deel van het jaar, komen er van verschillende fabrikanten toptoestellen uit, zo hebben we de HTC One en Sony Xperia Z reeds uitgebreid bekeken. Ook de Samsung Galaxy S4 hebben we op veel vlakken onderworpen aan een uitgebreide test, zo bespreken we onder andere het uiterlijk, prestaties, software en nog veel meer. De op 14 maart aangekondigde S4 is sinds afgelopen weekend verkrijgbaar in Nederland en België.

Uiterlijk

Na de introductie van de Samsung Galaxy S4 was er misschien wel de meeste kritiek op het uiterlijk van de Samsung Galaxy S4, deze zou erg veel op zijn voorganger, de Galaxy S III lijken. Ik was dan ook erg benieuwd naar het 'gevoel' bij de Samsung Galaxy S4, ook omdat er weer de keuze voor polycarbonaat (plastic) gemaakt was. De eerste aanraking met het toestel is me erg meegevallen, het toestel voelt relatief licht aan en verder niet al te groot, ondanks het scherm dat bijna 5 inch groot is. Vaak wordt er gesproken over een 'premium gevoel' bij een toestel, dat heeft de Samsung Galaxy S4 minder dan bijvoorbeeld de HTC One of Nexus 4, maar heeft toch mijn verwachtingen overtroffen. Als je de twee toestellen niet naast elkaar vast hebt, voelt de Samsung Galaxy S4 er degelijk, stevig en vooral licht aan. Wat dat betreft zijn dus mijn persoonlijke verwachtingen overtroffen. De Samsung Galaxy S4 heeft een 4,99 inch full HD-scherm aan de voorzijde, waarbij we verder aan de bovenzijde een speaker, het Samsung-logo, een frontcam en een aantal sensors vinden, maar hierover later meer. Onder het scherm zit de welbekende fysieke homeknop van Samsung met daarnaast twee oplichtende toetsen: een terug- en een menu-toets. Aan de zijkant van het toestel is een metallic rand te vinden, met hierop aan de linkerzijde de volumetoetsen en aan de rechterzijde de aan- en uitknop. Aan de bovenzijde van het toestel zit een 3,5 mm-jackaansluiting en een infraroodpoort om de TV mee te bedienen. Aan de onderzijde vinden we de microUSB-aansluiting en microfoon. Het model dat wij hebben ontvangen is zwart, alhoewel er niet erg veel zwart op het toestel te bekennen is. De achterzijde bestaat uit duizenden kleine stipjes, die erg spiegelen en dus ook gebruikt kunnen worden om jezelf te bekijken, misschien een handige extra toevoeging van een smartphone. Verder vinden we een 13 megapixelcamera aan de achterzijde met flits, speakertjes met een licht opstaand randje en wederom het logo van Samsung. Het toestel ziet er prima uit, voelt goed, maar heeft inderdaad veel weg van zijn voorganger, de Samsung Galaxy S III. Het toestel is wel een stukje dunner, maar dat valt niet echt op doordat de randen van de S4 niet afgerond zijn, wat bij de S III wel het geval is. Sterker nog, het toestel lijkt daardoor misschien nog wel wat dikker dan de S III.

Specificaties

De Samsung Galaxy S4 is op het moment van schrijven van de review één van de toestellen met de beste specificaties. Zo draait de Nederlandse en Belgische variant op een Snapdragon 600-chipset geklokt op 1,9 GHz. Deze quad-core-processor in combinatie met 2GB RAM-geheugen maakt het toestel erg snel. Daarnaast zit er onder andere een 13 megapixelcamera aan de achterzijde en beschikt de Galaxy S4 over een full HD 4,99 inch-scherm. De volledige specificaties vind je in de tabel hieronder. [table id=181 /]

Scherm

Het scherm van de Samsung Galaxy S4, en andere toptoestellen van dit moment, is weer een stapje hoger ten opzichte van de vorige generatie. Bij deze lijn toestellen zien we voor het eerst de full HD-schermen in smartphones, waarbij de resolutie een veel beter geworden is. De Samsung Galaxy S4 beschikt over een 4,99 inch full HD Super AMOLED-scherm. Dit merkt de gebruiker aan de duidelijkheid van het scherm: vooral tekst is nog beter te lezen. De Samsung Galaxy S4 heeft inderdaad een erg goed scherm, het valt direct op als het toestel aangezet wordt dat er zeer heldere kleuren zijn en het scherm één geheel lijkt. Met deze nieuwe trend wordt de standaard voor toekomstige schermen nog hoger gezet en hebben de fabrikanten nog wat uitdagingen om dit te overtreffen. Wanneer we het scherm met dat van de Galaxy S III vergelijken, dan zien we eerst al dat de resolutie een stuk hoger geworden is. De Galaxy S4 maakt, net als de S III gebruik van een zogenaamde PenTile-pixellayout. Dit houdt in dat er minder subpixels gebruikt worden dan bij reguliere schermen, zoals dat van de HTC One en Sony Xperia Z. Dit kan voor onscherpe beelden zorgen, vooral bij tekst. Doordat de pixeldichtheid bij een full HD-resolutie als bij het S4-scherm (1920x1080 pixels) zo hoog wordt, is hier niet heel veel meer van te merken. Wanneer je er echter op let, is het nog steeds te zien dat er minder subpixels zijn. Bij normaal gebruik is dit geen probleem, maar als je van hogeresolutieschermen houdt, zou het wel een doorslaggevend punt kunnen zijn. Daarnaast zitten er ook 'vlekken' in het beeld die vooral te zien zijn wanneer je een grijze achtergrond hebt. Ook bij de Galaxy S III waren op het scherm dit soort vlekken te zien. Een ander voordeel dat Super AMOLED-schermen als dat van de Galaxy S4 hebben, is de helderheid en de levendigheid van de kleuren op het scherm. Ondanks dat deze kleuren er ook bij de S4 behoorlijk goed uitzien, komt de concurrentie zeker in de buurt tegenwoordig. Normaal gesproken is zwart ook echt zwart bij Super AMOLED, wat er voor zorgt dat je bijvoorbeeld 's avonds in bed erg prettig kunt lezen wanneer je een witte-tekst-op-zwarte-achtergrond instelt. Het zwart van de Galaxy S4 is, wanneer je in het donker kijkt een beetje roodachtig. Misschien is dit ook wel de reden dat Samsung er voor heeft gekozen de notificatiebalk donkergrijs te maken in plaats van zwart. Kortom: het Super AMOLED-scherm is erg mooi, scherp en helder, maar de concurrentie zit er niet meer ver achter zoals bij vorige versies van de AMOLED-schermen nog het geval was.

Geluid

In de loop der jaren is het geluid van smartphones en laptops enorm verbeterd, waren we eerst lyrisch over polyfone ringtones, tegenwoordig is de kwaliteit alweer een stuk verder verbeterd. Het geluid van de Samsung Galaxy S4 voldoet prima, maar voor het luisteren naar muziek raad ik je nog steeds een headset aan. Samsung heeft het geluid van de Samsung Galaxy S4 dat door de speakers komt niet zover gepushd al HTC bij de de HTC One, hier komt vooral voor smartphonebegrippen een geweldig geluid uit, de Samsung Galaxy S4 doet het 'ok'. Wel mag gezegd worden dat het volume goed is, zeker vergeleken met Nexustoestellen als de Samsung Galaxy Nexus en LG Nexus 4.

Media en camera

Camera-Galaxy S4
De Samsung Galaxy S4 beschikt over een 13 megapixelcamera aan de achterzijde met flits en een nieuwe functie in de camerasoftware, Dual Shot. De Samsung Galaxy S4 maakt goede foto's en doet niet onder voor de concurrenten. Er zijn ook een aantal aanpassingen aan de software geweest en na het openen van de cameratoepassingen ziet deze er duidelijk en rustig uit. Er zijn verschillende 'standen' mogelijk waarmee de foto gemaakt kan worden, zoals bijvoorbeeld Auto, Nacht, Sport en Panorama die overigens niet hetzelfde is als de Photo Sphere uit standaard Android 4.2. Een andere, unieke instelling van de Samsung Galaxy S4 is het maken van een Dual Shot, hiermee wordt tegelijkertijd een foto gemaakt met de voorzijde en de achterzijde van het toestel. Dit beeld wordt vervolgens op elkaar 'geplakt' waardoor een grote foto met een klein vakje verschijnt. Naast het feit dat dit leuk was om eens te proberen, zie ik hier geen nuttige toepassingen in. Het is ook mogelijk om een foto te maken waarbij je geluid meestuurt, oftewel een stilstaand filmpje? Ook van deze functie zie ik het nut niet echt in, tenzij je echt heel graag datagebruik wilt besparen door geen filmpje te versturen, maar toch wat extra's aan een foto mee te geven. Het lijkt er op dat Samsung iets te ijverig op zoek is gegaan naar nieuwe sofwaremogelijkheden en wat is doorgeslagen. De foto's op zich, gemaakt met de 13 megapixelcamera, zijn van goede kwaliteit, alleen de foto's in slechtere lichtomstandigheden laten soms te wensen over. Dit is geen vreemd verschijnsel bij smartphones, we zien dit vaak terug, ook bij toptoestellen. Hieronder vind je een aantal voorbeeldfoto's gemaakt met de Samsung Galaxy S4 (formaat gewijzigd naar 1024).

Video

Video's op de Samsung Galaxy S4 kunnen opgenomen worden in 1920x1080 (16:9), zie hieronder een voorbeeldvideo (videostabilisatie aan, 1920x1080 opgenomen).

http://youtu.be/N6F1PGP1mVM

Software

De Samsung Galaxy S4 draait bij de introductie op een aangepaste versie van Android 4.2.2 met de grafische schil van Samsung hierover TouchWiz. Tegenwoordig leggen fabrikanten veel meer de nadruk op de ervaring van het toestel en niet meer zozeer op de specificaties en dat merken we ook met de ontwikkelingen van Samsung en TouchWiz. Er zijn veel nieuwe functies toegevoegd en bestaande functies verder uitgebreid.

TouchWiz

TouchWiz is de grafische schil van Samsung, die er onder andere voor zorgt dat het toestel een volledig eigen, bekende Samsunglook krijgt. Deze schil is inmiddels al op vele Samsungtoestellen terug te vinden en persoonlijk was ik hier niet altijd even enthousiast over. TouchWiz was redelijk schreeuwerig en erg kleurrijk, maar dit is natuurlijk erg persoonlijk. Ook hier heeft Samsung iets aan gedaan, TouchWiz is naar mijn idee iets ingetogener geworden. Er zijn natuurlijk nog steeds allerlei kleurrijke achtergronden en icoontjes, maar toch oogt het geheel iets minder schreeuwerig, wat mij betreft dus absoluut een verbetering. Helaas is er voor bijvoorbeeld de 'snelle instelling'-knoppen niets veranderd: deze zij nog steeds blauw met fel groen.  Samsung heeft wel de instellingen gewijzigd, niet zozeer de instellingen zelf, maar deze zijn in tabbladen ingedeeld. Vooral in het begin had ik erg veel moeite met de juiste instelling te vinden, dit went natuurlijk wel, maar na jaren door het hele instellingenmenu in één keer scrollen is dit wel een flinke aanpassing, die het er voor mij niet duidelijker op maakt. In de software is er wel een bug te vinden die ik zelf vrij irritant vind. Ook al heb ik een horloge om, ik kijk toch regelmatig naar de tijd op mijn smartphone. Nu doen waarschijnlijk velen dat met mij, maar op de Samsung Galaxy S4 lijkt de tijd pas te verspringen op het moment dat het scherm even aan is. Dit wil dus zeggen, je haalt de telefoon uit je zak of tas, zet hem aan en de oude tijd wordt nog weergegeven. Deze springt na ongeveer een seconde pas over naar de actuele tijd, erg vervelend. Dit is echter wel goed op te lossen met een software-update en dit probleem zal waarschijnlijk snel tot het verleden behoren.

Slim scherm (smart screen)

Eén van de functies waarmee Samsung zich wil onderscheiden van andere fabrikanten is het zogenaamde slimme scherm. Deze functie was al gedeeltelijk aanwezig in de Samsung Galaxy S III. Hier bleef het scherm zolang je er naar keek. Ook deze functie is weer terug te vinden in de Samsung Galaxy S4, maar is ook weer verder uitgebreid met een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo is er bijvoorbeeld smart scroll (slim scrollen), hiermee is het mogelijk in de standaardbrowser te scrollen met je ogen. Stel voor, je bent Androidworld aan het lezen en komt aan het eind van de het scherm en moet dus verder scrollen om het artikel te lezen. Normaal gebruik je dan een vinger om verder te scrollen en daar is ook absoluut niets mis mee, maar met de smart scroll-functies is het mogelijk met de ogen verder te scrollen. Ben je onderaan het scherm aangekomen, zal deze automatisch verder moeten scrollen. Uiteraard heb ik dit zelf geprobeerd, met bril, zonder bril, met zonnebril, veel licht, weinig licht, maar het werk nog niet optimaal. Het scrollen lukt op zich wel, maar niet altijd op het juiste moment, of hij scrollt net iets te ver door. Daarnaast heb ik er zelf weinig problemen mee om mijn vinger te gebruiken om te scrollen, maar dat even terzijde. Een vereiste om goed te scrollen is in ieder geval een goede verlichting, maar zoals aangegeven werkt het bij mij niet optimaal. Ook is het mogelijk om met het slimme scherm de hand (of vingers) een aantal centimeter boven het scherm te houden en bepaalde bewegingen te maken, zo kan er dan bijvoorbeeld ook gescrolld worden. Dit werkt wel naar behoren, maar het verschil met het daadwerkelijk aanraken van het scherm is niet zo groot. Een andere functie van het slimme scherm is smart pause (slim pauzeren) waarbij een video gepauzeerd wordt als je niet meer kijkt. Ook hier geldt hetzelfde als hierboven, het lukt wel om de video te laten pauzeren, echter is het niet altijd op het juiste moment. Soms begint hij weer te spelen als je blik afgewend is, maar soms stopt de video ook wel op het juiste moment. De 'slimme scherm-functies' zijn een interessante toevoeging en doet het vooral goed op feestjes, 'kijk eens wat ik (soms) kan', maar of het nu ook daadwerkelijk veel toegevoegde waarde heeft in het dagelijks gebruik, wat mij betreft niet.

S Health

S Health was één van de functies van de Samsung Galaxy S4 waar ik erg nieuwsgierig naar was, na het gebruik van een FitBit One en Jawbone Up lijkt me de vergelijking met een smartphone die hetzelfde kan erg interessant. S Health is een functie waarbij er verschillende zaken gemeten en geregistreerd kunnen worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk stappen te tellen, waarbij het natuurlijk wel voorwaarde is dat je het toestel altijd bij je draagt, het meten van de luchtkwaliteit en het registreren van voeding, waarbij er onder andere gekeken wordt naar de ingenomen en verbrande calorieën.

Stappenteller (pedometer)

S Health
Eén van de vragen die opkomt bij de stappenteller in S Health is natuurlijk de vraag, is een smartphone daadwerkelijk in staat stappen te registreren? Het antwoord is ja, en nog redelijk goed ook. Ik heb de S Health een aantal dagen vergeleken met de FitBit One en Jawbone Up, waarbij er te zien valt dat de Galaxy S4 redelijk goed telt. De twee losse trackers gaven wel iets meer stappen aan, maar 24/7 een smartphone in je zak of hand te hebben is niet echt haalbaar. Je legt hem altijd wel even neer en vergeet hem soms mee te nemen als je even iets te drinken gaat halen, naar het toilet gaat of het toestel ligt aan de lader. Over het algemeen werkt S Health dus prima, maar of een smartphone het ideale apparaat is om dit mee te meten, is natuurlijk de vraag.   S Health stelt je ook in staat door middel van een aantal sensoren de kwaliteit van de lucht te meten, zo is er te zien wat de luchtvochtigheid is, maar ook de temperatuur wordt gemeten. De combinatie van deze twee uitkomsten resulteert in een gezonden, of minder gezonde luchtkwaliteit. Een interessante functie, maar waarschijnlijk wordt deze niet heel veel gebruikt in het dagelijkse leven.

Calorieën tellen

Verder biedt S Health de mogelijkheid de alle ingenomen calorieën te registreren doormiddel van voedsellijsten. Ook is het mogelijk foto's te maken van het eten om deze op een later moment toe te voegen. Een handige functie, maar in de testperiode heb ik deze niet uitgeprobeerd, naast een aantal willekeurige producten toegevoegd te hebben. Voor mensen die graag bijhouden wat ze eten is dit erg handig, vooral omdat de smartphone over het algemeen wel in de buurt is. Er zijn voor deze functie overigens ook veel alternatieven in de Google Play Store te vinden. Kortom, S Health is een interessante functie, maar wellicht niet erg handig dat de stappenteller op een smartphone zit. Dat is wellicht ook de reden dat Samsung in de toekomst met een aantal accessoires komt hiervoor zoals bijvoorbeeld een trackingarmband (à la Jawbone Up) en een weegschaal die via WiFi synchroniseert (à la Fitbit Aria). Met de toevoeging van deze accessoires zou het hele trackingsysteem een stuk efficiënter worden, maar afhankelijk van de prijsstelling is het misschien beter voor een andere fabrikant te kiezen, zodat deze ook gebruikt kan worden met andere apparaten.

WatchON

Samsung introduceert met de Samsung Galaxy S4 ook het bedienen van de TV (en settopbox) door middel van infrarood. Ook de HTC heeft de One uitgerust met een infraroodblaster, dus wellicht wordt het weer een nieuwe trend. WatchON is wat mij betreft wel al een stukje verder dan de software op de HTC One, is iets overzichtelijker wat betreft programmering en biedt de mogelijkheid video's te huren (tegen betaling uiteraard) om deze vervolgens af te spelen op de TV. Het instellingen van WatchON met mijn TV (Philips) en settopbox (Humax) voor mijn provider (Ziggo) ging erg simpel, een aantal eenvoudige stappen doorlopen en de TV en settopbox konden bediend worden via de Samsung Galaxy S4. Natuurlijk is dit een mooie manier voor Samsung om extra inkomsten te genereren door de verkoop van films en series, die samen met een partner aangeboden worden. De WatchON-applicatie, en vooral de TV-sectie, kan nog wel de nodige verbetering gebruiken. Zo zijn de T-programma's gerangschikt op genre, rekening houdend met het huidige tijdstip, niet per zender. Dit komt de overzichtelijkheid niet ten goede, maar dit zou met een relatief kleine aanpassing opgelost kunnen worden. Verder ziet WatchON er prima uit, de navigatie verloopt soepel en het bedienen van de TV is kinderlijk eenvoudig. Voor het gebruiken van WatchON is wel een Samsung-account vereist, dit wordt ook gevraagd bij de eerste keer opstarten van de applicatie. WatchON is een mooie toevoeging en maakt stappen als we kijken naar het bedienen van alle apparaten via de smartphone, wat mij betreft een goede toevoeging, echter is er wel nog ruimte voor verbetering.

Samsung Go, S Planner, Story Album en meer

Naast bovengenoemde applicaties heeft Samsung het toestel nog verder 'volgestopt' met allerlei eigen software zoals bijvoorbeeld Samsung Go, waarmee er allerlei content geconsumeerd kan worden via bijvoorbeeld Twitter, nieuwsbronnen en muziek aangeschaft kan worden. Ook de S Planner, de agenda van Samsung, is weer aanwezig. Story Album heeft de mogelijkheid albums te maken van een bepaalde reeks foto's, deze te rangschikken of op basis van tags en locatie te genereren. Deze albums kunnen eventueel ook afgedrukt en verzonden worden, tegen betaling uiteraard. Dan is er ook nog ChatON (WhatsApp-concurrent), Group Play (met meerdere S4's zelfde media afspelen zodat je een soort boxenset creëert), Optische lezer (scannen en herkennen van tekst en beeld), S Memo (notities maken), S Translator (vertalen), S Voice (spraakinvoer), Samsung Apps (Appstore van Samsung), Samsung Hub (muziek, lezen, gamen en video), Samsung Link (DLNA sharing) en Videospeler. Met deze software en meer is de Samsung Galaxy S4 wellicht een beetje overcompleet, er is voor alles wel een applicatie te vinden, die niet per se beter is dan een third-party-applicatie die in de Play Store te downloaden is. Samsung is wat mij betreft een beetje doorgeslagen met het aantal voorgeïnstalleerde apps. Gelukkig kunnen deze applicaties uitgeschakeld worden, zodat je ze niet meer tegenkomt en het geheel een stuk overzichtelijker wordt.

Prestaties

Op papier is de Samsung Galaxy S4 een toptoestel, qua specificaties is deze samen met de HTC One op dit moment het snelst verkrijgbare toestel in Nederland en België. Ik heb een aantal tests uitgevoerd, de accuduur uitgebreid bekeken en  heb inmiddels een redelijk 'gevoel' bij de snelheid van de Samsung Galaxy S4.

Accu

De accu blijft vooralsnog altijd een zwak punt van een smartphone, de steeds beter en sneller wordende toestellen vragen steeds meer stroom. De accu's groeien ongeveer evenredig mee, dus er is weinig verschil merkbaar met eerdere generaties smartphones. Dit geldt ook voor de Samsung Galaxy S4, deze beschikt over een 2600 mAh-accu en is daarmee wel iets groter dan de gemiddelde smartphone. Dit is echter niet terug te vinden in de duur dat deze gebruikt wordt, aan het einde van de dag moet deze toch echt aan de lader om de volgende dag weer vrolijk te kunnen starten. Wat mij betreft is dit geen probleem, ik hang mijn toestel toch elke nacht aan de lader. Het nieuwe, full HD-scherm vraagt natuurlijk ook meer stroom dan een 'regulier' scherm, hetgeen ervoor zorgt dat er weinig verschil te merken is, ten opzichte van eerdere generaties wat betreft accuduur.

Benchmarks

Specificaties op papier zeggen niet veel of kunnen vertekenend zijn. Er zijn dan ook meerdere benchmarkapplicaties voor Android te vinden, zoals de zeer bekende AnTuTu. Deze applicatie test een aantal facetten van een toestel, zoals de processor, maar ook de lees- en schrijfsnelheid en de grafische prestaties. Uit  een dergelijke test komt een getal, dat weer vergeleken kan worden met andere toestellen. De Samsung Galaxy S4 haalde een score van 24. 085, waar we bij bijvoorbeeld de HTC One 23.500 behaalde. Uiteraard is dit van vele factoren afhankelijk en kan een toestel sneller worden na een software-update. Dus ook in de benchmarks ontlopen deze toestellen zich niet veel.

AnTuTu Galaxy S4

Wel moet de vermelding gemaakt worden dat er twee varianten van de Samsung Galaxy S4 zijn. De Snapdragon-versie, die we in Nederland en België in de winkels hebben liggen, en de Octacore-versie die onder andere in Italië, op sommige plaatsen in Duitsland en Zuid-Korea te koop is. Volgens de laatste berichten zou de Octacore-versie wel nog iets sneller zijn, maar voor 'gewone gebruikers' is dit nauwelijks merkbaar. Benchmarks zijn natuurlijk één manier om snelheid en prestaties te meten, maar als je een toestel een tijdje gebruikt, dan is er ook altijd een gevoel bij qua snelheid. Bij de Samsung Galaxy S4 gaat het vegen door schermen, openen van applicaties en games, en navigeren door de menu's erg soepel en snel. Ik heb hier zelf nog geen lag (vertraging) in kunnen ontdekken.

Conclusie

De Samsung Galaxy S4 is een overcompleet toestel, iets wat niet voor iedereen even positief is. Soms is het lastig om door de bomen het bos te zien, vooral in de instellingen, functies en de verschillende applicaties. Dit neemt niet weg dat het grootste deel van deze functies en apps prima werkt, maar de unieke functionaliteit zoals het 'slimme scherm' werkt niet altijd even optimaal en de vraag is natuurlijk of dit handig is voor dagelijks gebruik. Qua uiterlijk en 'gevoel' doet de Samsung Galaxy S4 het beter dan ik verwacht had, het toestel voelt stevig en goed aan, maar is toch relatief licht. De keuze voor plastic heb ik niet als vervelend ervaren. Qua prestaties doet de Samsung Galaxy S4 alles dat je ervan zou mogen verwachten, hij is snel, reageert goed en opent applicaties en games zoals dat zou moeten, snel en zonder vertraging. Het scherm voldoet aan de wensen, maar de concurrentie begint wel te naderen of overteft deze zelfs met niet-AMOLED-schermen als we naar de kwaliteit kijken. Ook de mediafuncties van de Samsung Galaxy S4 zijn ruim voldoende, foto's en video's zijn van acceptabele kwaliteit en de mogelijkheden tot het consumeren van extra media zijn ook ruim aanwezig (Samsung Hub en WatchON). Alles bij elkaar genomen is de Samsung Galaxy S4 een prima toestel dat terecht aan de top van het segment staat, maar ook de concurrentie heeft mooie toestellen neergezet. Het is een kwestie van tijd voordat we weten welk toptoestel het het beste zal gaan doen.

Prijzen en verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#14232] {tab=Los toestel} [cfr#po#14232] {/tabs}

Review
Score: 4,50 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (70)
Bezig met laden van reacties...