Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review: Samsung Galaxy Ace SuperTrash-editie

· 08 februari 2011

 

Eerste indrukken

Samsung heeft een nieuw toestel op de markt gebracht. Dit keer is het de GT-S5830, die het dagelijks leven doorgaat als de Galaxy Ace. Dat Samsung nogal veel succes heeft, hoeven we jullie niet te vertellen. De Galaxy S loopt als een trein, net als de Galaxy Tab. Deze keer heeft Samsung vier nieuwe toestellen aangekondigd, waarvan de Galaxy Ace de eerste is die ook in Nederland te verkrijgen is. Samsung gaat met dit toestel verder met het ontwikkelen van de Galaxy-reeks. De indeling en lay-out zijn vergelijkbaar met die van de andere telefoons uit de Galaxy-reeks, en ook de TouchWiz interface is aanwezig. Dat niet alleen, de telefoon wordt ook geleverd met een hoesje dat door SuperTrash, speciaal voor deze telefoon, is ontworpen.

Smart & Sexy

Samsung boort met deze telefoon een nieuwe markt aan. De Smart & Sexy vrouw. Het toestel heeft een mooi design, met een witte acterkant, zwarte voorkant en een zilverkleurige rand. Het hele toestel glimt zo ongeveer je hand uit. Het lijkt te zeggen: "Met mij mag je gezien worden." Samsung maakt wel de keuze om het toestel uit te voeren in kunststof. Waardoor het weliswaar licht aanvoelt, maar maar sneller vingerafdrukken of vetvegen laat zien. Het toestel is uitgerust met één hardware-knop, namelijk de home-knop. Aan weerskanten zitten soft-touch knoppen voor de menu- en terugfunctie. Aan de bovenkant van het toestel vinden we de 3,5mm hoofdtelefoonaansluiting en een micro-USB ingang voor de lader/USB-kabel dit stijlvol zit verwerkt achter een schuifklepje. Aan de linkerkant van het toestel vinden we de volumeknoppen en rechts de aan-/uitknop. Onderop het toestel zit de microfoon en aan de achterkant vinden we de 5 megapixel camera met LED-flitser. Wat verder erg bijdraagt aan het Smart & Sexy-gevoel is het bijgeleverde tasje van SuperTrash. Dit is een hoesje waar je telefoon mooi in past met zachte voering aan de binnenkant. Dit kan je, door middel van drukknoopjes, vastmaken aan een klein handtasje waar je je geld en pasjes in kan bewaren. Zo heb je alles bij je om uit te kunnen. Het tasje is mooi afgewerkt en ziet er goed uit, maar is voor mij als man iets minder sexy.

De eerste keer aanzetten

Om de SIM-kaart in het toestel te stoppen moet de achterkant worden opengemaakt en de accu worden verwijderd. Voor de microSD-kaart zit aan de zijkant van de telefoon een klepje. Als het toestel wordt aangezet, verschijnt in beeld een animatie dat het Samsung-logo laat zien, inclusief een bijbehorend melodietje. Na een tijdje wachten (de eerste keer starten duurt altijd wat langer) krijgen we vergrendelingsscherm te zien. Dit scherm is, in tegenstelling tot andere Samsungtoestellen, het standaard vergrendelscherm van Android.  Waarbij je, door middel van twee sleepbalken, het toestel kan ontgrendelen, of in de stille modus zetten. Dit is het eerste teken dat deze telefoon niet alle opties kent van de TouchWiz-interface die we bijvoorbeeld terugzien op de Galaxy S. Maar hierover meer op de volgende pagina. Zoals dat hoort bij Android wordt hierna gevraagd om je Google-account te koppelen aan het toestel. Dit is natuurlijk voor het gebruik van Gmail en de Google Agenda. Maar ook als je deze niet gebruikt zal je een Google-account moeten koppelen om gebruik te kunnen maken van de Android Market, waaruit je applicaties kan downloaden. Na het koppelen begint de eerste synchronisatie (van Gmail en Agenda als je die gebruikt) maar kom je ook direct op het homescreen van de telefoon terecht.

Eerste indrukken

Op het homescreen van de telefoon zien we bovenaan de Google Search-widget. Daaronder vinden we iconen voor een aantal veelgebruikte applicaties. Onderin het scherm vinden we de taakbalk. Deze bevat vier iconen, waarvan er drie zelf te kiezen zijn. Maar als je het toestel voor het eerst start zullen deze van links naar rechts zijn: Telefoon, Contacten, Berichten en applicatielade. Het rechtericoon kun je gebruiken om de applicatielade te openen waar je alle geïnstalleerde apps kan vinden. Meer over de homescreensen de applicatielade, en het aanpassen hiervan vind je op de volgende pagina van deze review.

Foto's

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Galaxy Ace.

Interface en Samsung TouchWiz

Samsung heeft, net als bijna elke andere telefoonfabrikant, een eigen schil over Android heengelegd. In het geval van Samsung heet deze TouchWiz. De alternatieve interface zorgt voor een ander uiterlijk in de homescreens en applicatielade, maar brengt meestal ook een set eigen applicaties en widgets met zich mee. Wat wel gelijk opvalt op de Galaxy Ace is dat de TouchWiz interface die hier op staat, niet zo uitgebreid is als bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy S. Wel is het homescreen in Samsung's eigen stijl, en ook de applicatielade, maar verschillende toepassingen, widgets,  applicaties en aanpassingsmogelijkheden missen. Eerst maar is een korte rondleiding door wat er dan wel is. De launcher die Samsung heeft gemaakt bestaat uit maximaal zeven homescreens waarop je widgets of snelkoppelingen kunt plaatsen. Onderin is altijd een taakbalk zichtbaar, met daarop vier iconen. De eerste drie kun je zelf toewijzen aan verschillende apps, maar de vierde opent altijd de applicatielade. Deze applicatielade bevat alle applicaties die op het toestel zijn geïnstalleerd. Deze staan op volgorde van installatie (de laatste achteraan) en als dit meerdere pagina's zijn kun je ze allemaal bekijken door van links naar rechts over het scherm te vegen. Door in de applicatielade op de menuknop tedrukken wordt de optiebewerken mogelijk. Je kan nu applicaties op een andere plek in de lade stoppen, naar de taakbalk slepen of zelfs direct van het toestel verwijderen. Verder komt de Galaxy Ace met een aangepaste telefoonapplicatie. Net als veel andere mods is dit één applicatie voor contacten en telefoon tegelijk. Via het numerieke toetsenbord dat in beeld verschijnt kun je (via T9-toetsverdeling) snel contacten vinden, en deze gelijk bellen of een bericht versturen. Ook kun je hier favorieten instellen voor mensen die je vaker belt of sms't. Dan het laatste foefje van Samsungs TouchWiz, de notificatiebalk. Als je deze naar beneden sleept zie je dat hier een aantal knoppen bovenin geplaatst zijn. Deze zijn om systeemfuncties aan of uit te zetten. Van links naar rechts vinden we hier: wifi, bluetooth, gps, geluid aan/uit en het scherm automatisch draaien.

Applicaties en widgets

Hieronder volgt een lijstje met de standaard applicaties die op de Galax Ace staan als je hem ontvangt. Hierin heb ik niet de standaard Androidapps opgenomen maar alleen apps die specifiek horen bij de Samsung TouchWiz-interface.Voor applicaties waarbij het niet vanzelf spreekt heb ik er een korte beschrijving bij gezet.
 • Notities: Dit is een app om snel even wat notities te maken doe je wilt onthouden. Je kan snel notities maken, bewerken of verwijderen.
 • Muziek: Dit is de muziekspeler van Samsung TouchWiz en heeft een aantal mooie mogelijkheden. Zo kun je sorteren op artiest, album of alle nummers. Ook kun je afspeellijsten gebruiken en heeft hij ondersteuning voor albumart en een equalizer. De mooiste functie van de muziekspeler is de notificatie. Als je aan het afspelen bent verschijnt in je notifictatie een besturing voor de muziekspeler en de albumart.
 • FM-radio: Precies wat het lijkt. Er is ook een mogelijkheid om voorkeurszenders in te stellen en verder heeft het een mooi uiterlijk met een draaiknop.
 • Camera: Dit is zoals de naam al doet vermoeden een camera-applicatie. Deze kent niet meer of minder instellingen dan andere toestellen.
 • AllShare: Dit is de DLNA-app van Samsung. Hiermee kun je bestanden op het toestel afspelen op andere DLNA-apparaten in huis (zoals bijvoorbeeld een media-speler of DLNA-televisie).
 • Social hub: Als je dit opstart lijkt het een soort verzamelplaats te zijn voor sociale media. Dit is alleen niet echt het geval. Bij het opstarten kun je kiezen tussen berichten, Twitter en Facebook. De eerste brengt je inderdaad bij je SMS-berichten maar de overige twee alleen naar de mobiele website van de respectievelijke dienst.
 • Mijn bestanden: Dit is een bestandsbeheerder. Als je hem opent zie je de bestanden op je SD-kaart. Je kunt hier bladeren naar alle mappen en bestanden op je SD-kaart en deze kopiëren, verplaatsen, hernoemen of delen via e-mail of bluetooth.
 • ThinkFree Office: Zoals de naam al doet vermoeden, dit is een office pakket voor Android.
 • Samsung Apps: Hier kun je updates installeren van Samsung-apps die je via Kies hebt geïnstalleerd.
 • Calculator
 • Spraakrecorder
 • Taakbeheer: Hiermee kun je zien welke apps op dit moment actief zijn en welke zijn geïnstalleerd. Ook kun je hiermee apps direct verwijderen. Hier heb je ook opties om het ram-geheugen te wissen en heb je een overzicht van de ruimte die nog beschikbaar is op je telefoon.
Dan nu zo'n zelfde lijst maar dan met alle standaard widgets. Wederom noem ik alleen de widgets die niet standaard bij Android horen en geef ik een korte beschrijving als deze niet vanzelf spreekt. De getallen achter de naam geven aan hoe groot deze widget is.
 • Energieregeling (4x1): Een widget met sneltoetsen om systeemfuncties in te schakelen. Te vergelijken met de schakelaars in de notificatie. In de widget gaat het om: Wifi, bluetooth, gps, synchronisatie en helderheid van het scherm.
 • Fotokader (2x2): Hiermee kun je één foto uit de gallerij vast op één van je homscreens zetten.
 • Programmacontrole (2x1): Deze toont het aantal actieve applicaties. Door erop te drukken kom je in de app Taakbeheer terecht.
 • Tijd (4x1): Buiten de analoge klok die standaard bij Android zit kent de Galaxy Ace nog twee widgets met klokken. Deze variant geeft in het klein een analoge klok weer met daarnaast in tekst de dag, datum en tijd.
 • Twee Klokken (4x2): Hiermee krijg je twee analoge klokken, één met de tijd op jouw eigen locatie en één met de tijd op een locatie die je zelf kan kiezen.
 • Yahoo Finance (4x1). Deze laat aandelenstatistieken zien van Yahoo Finance.
Zie ook onderaan deze pagina voor screenshots van deze apps en widgets.

Samsung Kies

Samsung Kies is het programma dat Samsung heeft ontwikkeld om je Samsung te kunnen synchroniseren met je desktopcomputer. Dit is beschikbaar voor Windows en Mac (Kies mini) en heb je ook nodig om de systeemsoftware van je Samsung te kunnen updaten. Helaas wordt de Galaxy Ace op het moment van schrijven nog niet ondersteund door Samsung Kies (hij herkent het apparaat niet) maar hierbij toch een kort overzicht van de mogelijkheden van Kies. Ten eerste is het met Kies mogelijk om je contactpersonen te synchroniseren met het Windows- of Mac-adressenboek. Natuurlijk kan Android dit zelf al met je Google Contacten, maar een back-up is nooit weg. Verder kun je met Kies de foto's en filmpjes die je met je toestel hebt gemaakt naar je computer overzetten, en tegelijkertijd muziek en podcasts vanaf je computer overbrengen naar je toestel om deze onderweg te kunnen beluisteren. Ook is het met Kies mogelijk de AllShare-software op je computer te installeren waardoor deze met je toestel bestanden kan uitwisselen en streamen. Verder kun je Samsung Kies gebruiken om Samsung Apps te kopen/downloaden en te installeren op je toestel. Dit zijn apps speciaal door of voor Samsung ontwikkelt en dit is de enige manier om aan deze apps te komen. Als laatste wordt Samsung Kies gebruikt om firmware-updates voor het apparaat te verspreiden. Als er dus een nieuwe Androidversie voor je apparaat beschikbaar is, kun je deze via Kies downloaden en op je apparaat installeren. Ook kun je via Kies een noodherstel doen om de laatste versie van je firmware te herstellen.

Screenshots

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Galaxy Ace.

Mediacapaciteiten

Zoals dat gebruikelijk is bij smartphones van tegenwoordig, worden ze niet meer geproduceerd zonder (video)camera. Ook worden ze gebruikt om foto's en filmpjes te bekijken. Het is dus belangrijk dat deze functies niet alleen aanwezig zijn in het toestel maar ook goed werk leveren. De Galaxy Ace is wat betreft de camera middelmatig uitgerust met een 5 megapixel camera die ook video kan opnemen met een maximale resolutie van 320 x 240 pixels.

Foto's en filmpjes maken

De camera van de Galaxy Ace is een vrij degelijke zoals je van een gemiddelde smartphone mag verwachten. Het is een 5 megapixel camera met een maximale resolutie van 2560 x 1920 pixels. Ook kan deze camera filmen met een resolutie van 320 x 240 pixels. Het toestel is eveneens uitgerust met een LED-flitser die zowel bij het foto's maken als bij het filmen is te gebruiken. In de Camera-applicatie kan ook gebruik gemaakt worden van verscheidene filters (zwart-wit, sepia en negatief) en scènes. Deze scènes kun je gebruiken om de foto te optimaliseren voor de situatie waar je je in bevindt. Zo heb je bijvoorbeeld kaarslicht en zonsondergang. Door de bank genomen kun je zeggen dat de camera goede foto's maakt in daglicht en slechte foto's bij kunstlicht of  avondlicht. De flitser is eigenlijk te fel en de camera heeft daardoor altijd een witte vlek op de foto als je flitst. Zie de gallerij onderaan deze pagina voor een paar foto's en een filmpje gemaakt met de Galaxy Ace.

Muziek en geluid

De Galaxy Ace heeft een ingebouwde speaker die, naar mijn mening, behoorlijk goed is. Mijn alternatief is een HTC Desire die in vergelijking veel minder krachtig en "platter" geluid geeft. De speaker zit aan de achterkant van het toestel maar is, als je naar het scherm kijkt, prima te horen. Ook klinkt het geluid prettig al mist het de lage frequenties. Verder is het toestel uitgerust met een behoorlijk uitgebreide muziek-applicatie (zie ook de vorige pagina) die, als je oordopjes inplugged, de mogelijkheid geeft om virtual 5.1 geluid te creëren en tevens een equalizer biedt. Al met al is dat op dit toestel dus prima in orde en kun je hem goed gebruiken om geluid te beluisteren met of zonder koptelefoon. Al is dat laatste niet alleen voor de kwaliteit van het geluid, maar ook ten behoeve van de mensen om je heen toch aan te raden. Het geluid tijdens een telefoongesprek is prima. Mensen aan de andere kant van de lijn zijn prima te verstaan en zelfs tot aan de pijngrens te versterken met de volume-knoppen. Ook kan de andere kant mij prima verstaan tijdens een telefoongesprek.

Video's afspelen

Het afspelen van video zal zich op het (toch wat mindere scherm) van de Samsung Galaxy Ace beperken tot een zelfgeschoten of misschien een YouTube-filmpje hier en daar. Het kleinere scherm (3,5") en de resolutie van 320 x 480 pixels op een HVGA-scherm nodigen niet echt uit om uitgebreid films kijken. Toch gaat het bekijken van filmpjes (YouTube) prima en is het niet vervelend om naar te kijken.

Media delen

Zoals op de vorige pagina al even werd aangekaart, beschikt de Galaxy Ace over de mogelijkheid om bestanden te delen via DLNA. Dit houdt in dat foto's, video's en muziekbestanden via een wifi-netwerk kunnen worden afgespeeld op een afspeelapparaat met DLNA-ondersteuning. De AllShare-applicatie die hiervoor op het toestel is geïnstalleerd werkt prima en zal niet snel problemen opleveren.

Foto's gemaakt met Galaxy Ace

Video gemaakt met de Galaxy Ace

http://www.youtube.com/watch?v=Vh15X_EZtOk

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Galaxy Ace.

Prestaties

Specificaties

We zullen eerst beginnen met een overzicht van de specificaties van de Samsung Galaxy Ace: [table id=56 /]

Processor en geheugen

Zoals we kunnen zien heeft Samsung deze telefoon vooral behoorlijk gekort op het interne- en het RAM-geheugen. De snelheid van de processor is met 800MHz niet slecht en ook het scherm is (ondanks dat het een TFT-scherm is) niet slecht. Zeker omdat het wel een capacitief touchscreen is. Verder is het toestel uitgerust met alle gangbare sensoren. Wat betreft het ROM-geheugen, Samsung is er waarschijnlijk van uitgegaan dat steeds meer ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om apps naar de SD-kaart te verplaatsen. Aangezien deze tot 32 Gb is te gebruiken zal dat niet zulke grote problemen opleveren. Het RAM-geheugen van 278 MB is misschien wat weinig te noemen. Maar in het gebruik is hier niet veel van te merken. Zoals bekend kan Android zijn geheugen vrij goed zelf beheren en kom je hiermee niet snel in de problemen.

Accugebruik

Het is een bekend probleem van alle smartphones van dit moment, de tijd die je door kunt gaan totdat je accu leeg is. In mijn persoonlijke ervaring (en ik ben toch een behoorlijk poweruser) kan de Samsung Galaxy Ace gemakkelijk een dag mee op één keer opladen. Als ik hem 's ochtends om acht uur van de lader haal, gaat hij prima mee tot een uur of elf in de avond. In mijn geval wil dat zeggen dat ik onderweg naar mijn werk en terug muziek luister. De hele dag door Androidworld check en af en toe even een spelletje speel maar ook een beetje rondsurf op internet en mijn timelines van Twitter en Facebook doorneem.

Benchmarkresultaten

Zoals ook bij eerdere toestelreviews hebben we de Samsung Galaxy Ace onderworpen aan een paar benchmarkapplicaties. In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de originele Desire, Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). Alle toestellen in deze test draaien op Android 2.2. De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkSamsung Galaxy AceHTC DesireGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
ProcessorQCT MSM7227-1QSD8650QSD8650Cortex-A8
GPUAdreno 200Adreno 200Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)9,4732.8833.5614.05
CaffeineMark (CPU)2564532855335146
BenchmarkPi (CPU)1908115611241365
Neocore (GPU)49,128.131.054.9
Nenamark1 (GPU)35.014.916.048.5
Zoals blijkt uit bovenstaande tabel, is de Galaxy Ace qua processor duidelijk de mindere in dit rijtje. Wel valt op dat in de tests aangaande de GPU de Galaxy Ace stukken beter scoort dan de Desire en de Nexus one, die wel dezelfde grafische chip bevatten. Dit kan natuurlijk komen door het moment van testen (de Galaxy Ace had geen programma's in de achtergrond draaien) maar toch is het opvallend. Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Galaxy Ace.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface

Zoals al eerder aangekaart is de Galaxy Ace voorzien van de TouchWiz-interface. Wat hierbij wel opvalt is dat deze interface enigszins ontdaan is van verschillende eigenschappen die op toestellen als de Galaxy S wel aanwezig zijn. Zo zijn er een aantal widgets (zoals de social widget) niet aanwezig, en ook aangepaste systeemapplicaties (zoals de klok en de agenda) zijn onaangepast aanwezig op dit toestel. Waarom Samsung hiervoor gekozen heeft is niet helemaal duidelijk. Maar ik vermoed dat dit te maken heeft met de specificaties van dit toestel. Eigen interfaces, widgets en applicaties vragen nu eenmaal vaak een behoorlijke hoeveelheid geheugen en processorkracht en door deze niet te implementeren, wordt het toestel minder zwaar belast. In mijn ogen geeft dit het beste van twee werelden. Wel een gemakkelijk te gebruiken launcher die duidelijk de karakteristieken van Samsung draagt, maar niet de grote hoeveelheid aan applicaties en widgets die je als gebruiker misschien toch niet wil gebruiken.

Mediacapaciteiten

In media blinkt de Galaxy Ace niet meer uit dan andere apparaten. De camera is vrij standaard en het scherm is wat minder mooi dan high-end toestellen die op dit moment op de markt zijn. Wel mooi is de ingebouwde muziekspeler en de AllShare-app waarmee je gebruik kunt maken van DLNA-streaming.

Prestaties

Ook op dit gebied is de Galaxy Ace een middelmatig toestel. De processor en de hoeveelheid geheugen maken dat dit toestel niet geschikt is voor de veeleisende gebruiker. Toch komt de telefoon vrij aardig mee. Angry Birds draait zonder stotteren of andere moeilijkheden en ik heb op geen enkel moment last gehad van vastlopers of haperingen. Het enige wat mij wel opvalt, is dat het soms tot één seconde duurt voor het scherm aangaat als ik op de power-knop heb gedrukt.

Algemene conclusie

Dit is een prima toestel. Dit wil zeggen dat het niet uitblinkt in welk opzicht dan ook, maar zeker niet onderdoet voor een heleboel andere Androidtoestellen. De Galaxy Ace zal zeker niet kunnen meekomen in vergelijking tot de high-end toestellen die vandaag de dag worden gelanceerd. En het zal zeker de strijd niet kunnen aangaan met al het dualcore geweld dat zich in de afgelopen maanden heeft gepresenteerd. De grote pluspunten van dit toestel zitten hem, volgens Samsung, in het design en de combinatie van betaalbaarheid en prestatie. Wat betreft dat design zit het wel goed. Het toestel ziet er mooi uit en is een fashionable telefoon. Of jij dit ook vindt, zul je zelf moeten bepalen. Het gevoel van een Androidtoestel, dat overwegend van kunststof is gemaakt, in je handen te hebben moet je prettig vinden. En natuurlijk mogen we niet vergeten dat deze smart & sexy telefoon wordt geleverd met een hoesje van SuperTrash, hetgeen menig vrouwelijke gebruiker over de streep zou kunnen trekken.

Sterke punten

 • Capacitief touchscreen
 • Goed geluid uit de ingebouwde speaker
 • Mooi design
 • Mooi en degelijk hoesje/tasje van SuperTrash
 • Accuduur

Zwakke punten

 • Plastic gevoel
 • Gaat soms langzaam aan
 • Lage resolutie video

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnementen} [cfr#co#13782] {tab=Los toestel} [cfr#po#13782] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...