Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review: Mobii TEGRA Tablet 10.2''

· 07 maart 2011

 

De Mobii TEGRA Tablet 10.2" is één van de allereerste tablets die werd uitgerust met een NVidia Tegra 2 processor. Point of View is hiermee een voorloper op alle aangekondigde tabs op het Mobile World Congress 2011 geweest, want in tegenstelling tot de daar aangekondigde tablets is de Mobii TEGRA Tablet al in de markt te krijgen. Point of View heeft ons een review-model ter beschikking gesteld, zodat we een goede indruk kunnen krijgen wat de kracht van deze processor inhoudt.

Eerste indrukken

Het uiterlijk

De tablet voelt stevig aan en is een mooi apparaat om te zien. Met 730 gram is hij niet de lichtste in zijn soort, maar zeker niet zo zwaar dat hij vervelend in de hand ligt. De tablet heeft een aantal interessante eigenschappen ten opzichte van verscheidene concurrenten. Allereerst de beeldverhouding van de tablet. Het tien inch scherm heeft een resolutie van 1024x600 pixels (WSVGA) en is hiermee een breedbeeld scherm. Aan de onderkant vinden we een docking connector, aan de rechterkant een klepje met daarachter HDMI-aansluiting, een USB-poort en een MicroSD-sleuf en daarboven een koptelefoonaansluiting en de volumeknoppen. Aan de bovenkant zitten twee knoppen en een schuifje. Dit schuifje kan je gebruiken om het automatisch roteren van het scherm uit te zetten. De twee knoppen zijn multi-functioneel, de linker is zowel de terug-knop als de menu-knop (twee seconden ingedrukt houden). De rechter is zowel de aan-/uitknop (als de tablet uit staat of in stand-by) als de home-knop als de tablet actief is. Verder vinden we in de rand boven het scherm een 1,3 MP camera. Aan de achterkant vinden we links en rechts twee ingebouwde speakertjes. Aan de achterzijde vinden we ook nog een klepje met daaronder een symbool voor een SIM-kaart. Deze kan hier geplaatst worden als je de variant met 3G-functionaliteit in je bezit hebt.

De eerste keer aanzetten

De tablet heeft niet zoveel om handen als je hem voor het eerst aanzet. Omdat de versie die wij hebben gereviewd geen Google-applicaties bevat, hoeven we ook geen Google-account te koppelen. Na het aanzetten verschijnt gewoon het thuisscherm van hun aangepaste launcher.Deze zullen we op de volgende pagina verder bespreken. Het is even wennen aan het feit dat je maar twee knoppen tot je beschikking hebt, dat is soms nog even lastig. Het beeld van het breedbeeldscherm is prima en de tablet loopt als een zonnetje.

Foto's

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Mobii TEGRA tablet.

Interface

De tablet is uitgerust met een eigen launcher die ze 3D Launcher noemen. Deze launcher werkt alleen in landschapsmodus en heeft de beschikking over drie widgets. Onderin het scherm vinden we een balk met daarin koppelingen naar internet, mail, muziek- en videospeler, de galerij, applicatielade, instellingen en, erg handig, de handleiding. Hierboven hebben we een drietal widgets, die in een carrousel rond te draaien zijn over het  scherm. Dit alles gebeurt in mooie 3d-bewegingen die heel soepel verlopen. Ook als je vanuit een applicatie op de home-knop drukt, komt alles in een vloeiende beweging terug je scherm opgeschoven. De applicatielade is ook van een 3d-jasje voorzien. De iconen staan op blokjes in rijen van 4, waar je als het ware van boven op kijkt. Door te vegen komen de rijen langsgegleden. Om het gebrek van twee in plaats van vier knoppen te compenseren zijn in de statusbalk softwareknoppen te vinden. In de linkerhoek vinden we een home-knop en rechts een menu- en terug-knop. Dit werkt vrij goed, het enige nadeel is dat bij veel applicaties de statusbalk wordt verborgen.

Meegeleverde apps en widgets

De widgets die in de launcherte vinden zijn, zijn de volgende:
 • News-widget: Deze widget is eigenlijk een RSS-reader. Je kan je abonneren op RSS-feeds via de instellingen ervan en deze zie je dan vervolgens als een stapel papiertjes. Je kan door de berichten bladeren door op de onderliggende blaadjes te drukken, of via de pijltjes boven de berichten.
 • Weer-widget: Deze widget laat de huidige weersomstandigheden zien. Omdat de tablet geen ingebouwde GPS-ontvanger heeft, zul je zelf moeten instellen van welke plaats je het weer wil weten. Je kan meerdere steden toevoegen en hier doorheen bladeren. Je ziet een animatie van het huidige weer (bijvoorbeeld vallende regen of stralende zon) met de temperatuur. Eveneens zie je hier de verwachting voor de komende drie dagen.
 • Google-widget: Deze widget is niets meer den een Google-zoekvak. Je kan hier een zoektekst invoeren, waarna de browser wordt geopend met daarin je zoekterm.
Qua apps wordt er met deze tablet niet zoveel bijzonders meegeleverd. We vinden een aantal standaard Androidapplicaties zoals de browser, klok, rekenmachine, de muziekapp en e-mail. Zelf hebben ze nog een aantal toevoegingen meegebracht:
 • App Center: Dit is een vervanging voor de Android Market. Omdat deze tablet geen Android Market aan boord heeft, hebben ze er een vervanger opgezet. Dit is de manier om applicaties geïnstalleerd te krijgen op de tablet. Net als in de Market kun je hier filteren op categorieën. Je zult hier een behoorlijk aantal apps vinden die ook in de Market te vinden zijn, maar ook een heleboel apps niet.
 • App Download: Het aanklikken hiervan brengt je naar een website waar je vervolgens niets kan doen. Ben nog steeds benieuwd wat het idee hiervan is.
 • iFileManager: Dit is een bestandsbeheer-applicatie. Hiermee kun je bestanden op de SD-kaart en de aangesloten USB-stick bekijken, verplaatsen of kopiëren.
 • TP Utility: Een applicatie waarmee je het touchscreen van de tablet kan kalibreren.
 • UserGuide: Deze opent in de browser de op de SD-kaart staande handleiding voor het apparaat.
 • Music: Als je vanaf het thuisscherm op Music drukt, kom je in de aangepaste muziekapplicatie van de tablet. Dit is een mooi gemaakte speler. Je ziet een rij met album-art die op CD's zijn geplakt. Je kan nu door deze rij heenbladeren op zoek naar de muziek die je wil luisteren. Als je op een CD drukt, wordt deze vergroot en komen er besturingselementen op te staan (pauze, volgende, shuffle, etc.). Rechts verschijnt een balk om de voortgang in het afspelen te laten zien. Alle overgangen zoals het bladeren, of de overgang van CD-keuze naar speler zijn uitgevoerd met mooie 3D-animaties. Deze verlopen vloeiend en zien er goed uit.
 • Video: Als je op het thuisscherm op Video drukt kom je in een eigen video-speler terecht. Hierin staan alle video's op het apparaat gegroepeerd op eerste letter van de bestandsnaam. Dit allemaal op ongeveer dezelfde manier als de applicatielade. Het spelen van een video geeft een cirkelvormige besturing in het midden van het scherm, die vervaagt als je afspeelt. Ook in deze applicatie zijn alle overgangen met vloeiende 3D-animaties uitgevoerd.

Gebruikservaring

De 3D Launcher is mooi om te zien en prima in de besturing. Wat ik jammer vind is dat deze maar drie widgets bevat en niet verder is uit te breiden. Hetzelfde geldt voor de knoppen in de taakbalk onderin. Deze zijn vast en kunnen niet worden aangepast. De widgets en applicatie die zijn meegeleverd zijn allemaal functioneel en werken naar behoren. Ook zijn de 3D-effecten door het hele apparaat, van launchertot applicaties, mooi om te zien en lopen zeer vloeiend. Er zijn wel een paar kleine puntjes. Als ik muziek afspeel, verschijnt er in de statusbalk een icoon voor het afspelen. In het meldingsscherm kan ik hier ook op drukken, maar kom dan in de standaard muziekapplicatie van Android terecht. Wat betreft de video vind ik het jammer dat er maar weinig video-formaten worden ondersteund door de meegeleverde speler. Hierdoor zullen mensen snel uitwijken naar een alternatief.

Screenshots

Helaas kende deze tablet geen mogelijkheid om screenshots te maken, daarom vind je hier foto's van de applicaties en widgets.Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Mobii TEGRA tablet.

Mediacapaciteiten

Aan een tablet worden andere eisen gesteld dan een telefoon. Zo wil ik met mijn telefoon af en toe een redelijke foto kunnen maken, terwijl ik met mijn tablet eerder foto's wil bekijken of wil video-chatten. De camera aan boord van de tablet is dan ook geen goede. Het is een 1,3 MP camera met een resolutie van 320x240 pixels, zonder autofocus en zonder flits. Ook zijn er geen instellingen die kunnen worden gewijzigd. Je zou de camera wel eventueel als webcam kunnen gebruiken, maar helaas wordt dit nog niet ondersteund door, bijvoorbeeld, Skype voor Android. Hiernaast vind je een foto die is gemaakt met de tablet, een video zal ik jullie besparen.

Muziek en geluid

De ingebouwde speakers van de tablet zijn vrij goed. Het geluid klinkt aangenaam in de oren en stijgt boven de gemiddelde laptopspeaker uit. Het mist wel wat bas-geluid, maar is zeker voldoende. Als je de tablet op tafel legt of voor je houdt, is spraak (van bijvoorbeeld films) goed te verstaan. Voor het afspelen van muziek ondersteunt de tablet alle gangbare formaten die door Android 2.2 worden ondersteund. De ingebouwde microfoon is van iets mindere kwaliteit. Deze is aan de bovenkant van de tablet geplaatst en vangt nogal snel achtergrondruis op.

Video's afspelen

Zoals al eerder gezegd is de tablet voorzien van een eigen video-speler met een mooi uiterlijk, alleen kan deze maar weinig video-formaten afspelen. Al snel ging ik daarom op zoek naar een alternatief. Ik kwam terecht bij de app Rockplayer Lite. Deze app stelde mij in staat om een heleboel verschillende formaten af te spelen. De video-ervaring op deze tablet is zeker prettig. Op het 10" breedbeeld scherm komt video een stuk beter tot zijn recht dan op een telefoon. Ook de twee-kernige processor laat hier merken wat hij waard is. AVI-bestanden speelt hij zonder moeite af en zelfs een HD-bestand in het MKV-formaat werd zonder problemen afgespeeld. Wat wel snel opvalt, is dat de kijk-hoek van het scherm nogal beperkt is. Als je niet recht naar het scherm kijkt worden de kleuren flets of negatief. Uiteraard kan ook gebruik worden gemaakt van de ingebouwde HDMI-poort om de tablet op je televisie aan te sluiten. Al met al is de tablet (met een beetje extra software) erg prettig om even een filmpje op te kijken als je onderweg bent.

USB-host

Deze tablet is voorzien van een USB 2.0 plug aan de zijkant van de tablet. Deze USB-poort is een zogenoemde host-poort. Dit wil zeggen dat je een USB-stick, externe harde schijf of camera op de tablet kan aansluiten om hiervan vervolgens de foto's, filmpjes of muziek te kopiëren naar je SD-kaart of af te spelen/bekijken. Dit is natuurlijk erg handig als je graag je net gemaakte foto's wil laten zien op een groter scherm dan dat van je camera. Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Mobii TEGRA tablet.

Prestaties

Allereerst maar eens even een tabelletje met de specificaties van deze tablet. We zullen deze verder op deze pagina bespreken. [table id=74 /] Zoals we kunnen zien is deze tablet uitgerust met de NVIDIA Tegra 2 processor. Dit is een twee-kernige processor van 1 GHz. Wat ook opvalt, is dat deze tablet geen GPS of kompas in huis heeft. Het is dus niet mogelijk om locatie-afhankelijke applicaties te gebruiken zoals bijvoorbeeld navigatie.

Scherm

Het laatste dat opvalt aan deze specificaties is het scherm. Dit is een LCD-scherm, dat duidelijk onderdoet aan de huidige AMOLED- en Super LCD-schermen. Wel is het een capacitief multitouch touchscreen, dat met een resolutie van 1024 x 600 pixels goede prestaties levert. Het scherm is in helderheid in te stellen (niet automatisch) en levert een goede kwaliteit beeld op. Het touchscreen lijkt soms niet helemaal goed te reageren op aanraking, maar dit is waarschijnlijk een softwareprobleem aangezien het niet altijd optreedt. Zoals al eerder gezegd is de inkijkhoek van dit scherm wel beperkt en zal je er dus recht van voren naar moeten kijken.

Batterijgebruik

De accu van deze tablet is er één van 3300 mAh . Dit lijkt ruim voldoende te zijn. Ik kan met af en toe een beetje surfen op internet, soms een filmpje kijken, spelletjes spelen en mail controleren gemakkelijk 4 dagen zonder op te laden. De meeste accu wordt gebruikt door het scherm. Als je de tablet in stand-by zet, wordt ook de wifi uitgeschakeld en de tablet in een soort slaapstand gebracht. Deze maakt dat het even duurt (2 seconden) totdat het scherm weer actief wordt en de tablet reageert op aanrakingen, maar spaart wel de accu.

Benchmarkresultaten

De prestaties van de processor van de Tegra 2 tablet zijn zeer goed! In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de Desire HD, Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). Alle toestellen in deze test draaien op Android 2.2. De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkMobii Tegra tabletHTC Desire HDGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
Processor1GHz SMP Dual Cortex-A9MSM8255QSD8650Cortex-A8
GPUNvidia Tegra 250Adreno 205Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)37.0141.3333.5614.05
CaffeineMark (CPU)7326586655335146
BenchmarkPi (CPU)542109011241365
Neocore (GPU)50.357.931.054.9
Nenamark1 (GPU)44.233.216.048.5
Quadrant (CPU+GPU)222316441320850
We zien hier dat de twee-kernige processor van NVIDIA zijn werk goed doet. In de benchmarks voor de CPU voert deze processor duidelijk de boventoon. Op grafisch gebied blijft hij toch een beetje achter, al kan dit ook liggen aan de beperkte hoeveelheid werkgeheugen van de tablet en het grotere scherm.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface

De meegeleverde 3d Launcher ziet er goed uit en is functioneel. Het is jammer dat je geen keuze hebt in de widgets en snelkoppelingen op je thuisscherm, maar de mooie 3D-animaties en overgangen maken een hoop goed. Het gemis van de Android Market wordt deels goedgemaakt door het eigen App Center, al kan deze de Market zeker niet volledig vervangen. Dat de tablet is uitgevoerd met maar twee knoppen voor vier functies vergt enige gewenning. Ook dit wordt deels opgevangen door softwareknoppen in de statusbalk.

Mediacapaciteiten

Voor het opnemen van geluid, foto of video is deze tablet duidelijk minder geschikt. De 1,3 MP camera en de plaatsing van de microfoon maken dat het beeld klein en onscherp is en het geluid veel ruis bevat. Voor het afspelen ervan is deze tablet wel zeer geschikt. Het grote breedbeeld scherm is goed om video op te bekijken en de processor maakt dit ook vloeiend mogelijk. De stereo-speakers op de achterzijde geven een mooi rond geluid en kan prima worden beluisterd zonder naar oordopjes te hoeven zoeken.

Prestaties

De prestaties van deze tablet zijn zeer goed. Zoals de benchmarkresultaten laten zien bevat deze tablet een zeer snelle processor en een goede grafische chipset. Dit merk je ook in alles wat je doet. Het loopt allemaal soepel en reageert snel. Apps zijn snel opgestart en geladen en niet één moment heb ik last gehad van haperingen. Ook de accuduur van het apparaat is goed. Met middelmatig gebruik waarbij ik ook spellen heb gespeeld en video heb gekeken, hoef ik pas na een dag of vier de oplader weer eens te zoeken.

Algemene conclusie

Deze tablet was één van de eerste op de markt met een NVIDIA twee-kernige processor en dat merk je. Het apparaat reageert snel en soepel en geeft nooit de indruk te haperen. Het heeft een goed scherm en goede speakers waardoor het  apparaat goed te gebruiken is als reis-bioscoop. Ook de HDMI-uitgang en de USB-poort maken dat deze tablet veelzijdig is te gebruiken als media-apparaat. Een gemis in deze tablet is toch wel de Google Services. Je merkt pas als je ze mist, hoeveel je hier op vertrouwt. Geen gesynchroniseerde agenda, Gmail, Google Talk en vooral geen Market zorgen toch voor een beperking in het gebruik. Ik verwacht dat het moeilijk zal worden voor deze tablet om te kunnen concurreren met alle aangekondigde tablets met Honeycomb, zeker omdat het nog onduidelijk is of deze tablet een update naar Honeycomb kan verwachten. Wel is deze tablet met een prijs van ongeveer 300 euro een stuk goedkoper en dus voor de minder eisende consument een goed alternatief.

Sterke punten

 • Groot, breedbeeld scherm
 • Goede ingebouwde speakers
 • Capacitief touchscreen
 • Goede accu-duur
 • Tegra 2 twee-kernige processor

Zwakke punten

 • Geen Google Services (Market)
 • Geen GPS
 • Slechte camera
 • Twee knoppen in plaats van vier waar je aan moet wennen
 • Thuisscherm niet aan te passen
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...