Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Google-telefoon

Eind 2009 verspreidde zich het eerste gerucht van de Google Phone Nexus One. Dit bleek later het toestel te zijn dat door Google op 5 januari 2010 werd gelanceerd als de Nexus One, powered by Google en met HTC als fabrikant. De naam Google Phone is gekozen om het Androidplatform onder (potentiële) gebruikers meer onder de aandacht te brengen, maar helaas heeft de term Android nog steeds niet de grote massa bereikt. De Nexus One is door Google in de markt gezet als innovatief, maar ook als de nieuwe standaard voor high-end Androidtoestellen die het Androidplatform volledig benutten. Het moest met die alternatieve benaming de lat hoger leggen voor andere fabrikanten om zo de ontwikkeling van Android een duw in de rug te geven. Of de opvolger van de Nexus One, de Nexus S, ook een nieuwe trend in de Androidwereld heeft gezet, lees je in deze review.

Eerste indrukken

De fabrikant van dit toestel, Samsung, heeft de Nexus S net als bij de Samsung Galaxy S, voorzien van een 4 inch groot Super AMOLED touchscreen en bij de eerste indrukken valt dit meteen op. De kleurverzadiging is zeer goed en het zwart is ook echt diepzwart zodat je de overgang tussen scherm en behuizing niet meer ziet. Erg mooi. Wat nog meer opvalt, is de lichte curve als je het toestel van de zijkant bekijkt, zoiets als dat van de HTC Hero maar dan veel minder prominent. Samsung noemt dit Contour Display, oftewel een gebogen scherm. De kromming van het scherm moet ervoor zorgen dat de Nexus S beter in de hand ligt en langs het hoofd valt. Het schijnt dat het scherm zelf niet gebogen is maar alleen de toplaag ervan. Persoonlijk heb ik hier geen merkbaar voordeel van ondervonden. Wat verder nog opvalt is de gyroscoopsensor die zorgt voor een soepele, vloeiende spelervaring wanneer je het toestel naar boven of onderen kantelt of naar links of rechts helt. Dit is meteen te merken in de allerlaatste versie van  Google Maps en bij het spelen van games.

Look and feel

De meest genoemde vraag is toch wel de behuizing. Deze verschilt erg van de Nexus One daar de metalen en matrubberen behuizing weg is gelaten. De fabrikant van dit toestel, Samsung, heeft er voor gekozen om de behuizing geheel van plastic te voorzien. Deze behuizing glanst en voelt licht aan maar zeker niet 'goedkoop'. Dit betekent wel dat de achterkant vrij snel onder het vuil en vingerafdrukken zit en gevoeliger voor krassen is. Het aanraakscherm zelf is voorzien van een anti-vingerafdrukcoating en dat is zeer zeker te merken alhoewel het scherm toch na verloop van tijd schoongemaakt moet worden. Aan de linkerzijkant vinden we de volumeknoppen en aan de rechterzijkant de aan/uitknop. De onderkant bevat aansluitingen voor de koptelefoon (3.5mm) en de micro-USB. Aan de achterkant vinden we de 5 megapixel camera (2560x1920) met daarnaast de flitser en de luidspreker. De voorkant bevat boven een 0.3 megapixel VGA-camera (640x480) en een luidspreker. De aanraakgevoelige knoppen bevinden zich zoals altijd onderaan in de volgorde zoals hieronder aangegeven. Even wennen was het wel omdat in tegenstelling tot de Nexus One, de home- en zoekknop precies andersom geplaatst zijn. De trackball en de dual-microfoons voor noise-cancellation zoals we gewend zijn bij de Nexus One missen. De noise-cancellation, die ervoor zorgt dat omgevingsgeluiden worden gefilterd wordt wel in de vorm van software meegeleverd. Wat voor velen een tegenvaller zal zijn , is het gemis van een microSD-kaartgleuf. Het 16GB flash geheugen zal voor de (toekomstige) eigenaar van dit toestel voldoende moeten zijn want het is niet uit te breiden. Wat de reden voor het weglaten van uitbreidbaar geheugen is, weten we niet, maar met de toekomst van werkenin the cloud zal opslaggeheugen een steeds minder prominente rol spelen.
 • Back/Terug
 • Menu
 • Zoeken
 • Home

Foto's

Specificaties

[table id=45 /] Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Nexus S.

Gingerbread

De Nexus S wordt geleverd met de allerlaatste Androidversie, 2.3.1 (Gingerbread) en is meteen te upgraden naar 2.3.2. De verschillen met Android 2.2 (Froyo) vallen misschien niet meteen op, maar nieuwe mogelijkheden en een verbeterde interface zijn zeer zeker terug te vinden. De nieuwe mogelijkheden zijn:
 • NFC-chip
 • Bellen via internet
 • Verbeterd stroombeheer
 • Verbeterde tekstinvoer
 • Ondersteuning voor nieuwe mediaformaten
 • Ondersteuning voor meerdere camera’s
 • Downloads-applicatie
 • en nog veel meer...
De grafische interface van Android heeft een kleine facelift ondergaan in de vorm van donkere tinten die vooral een gunstig effect hebben op toestellen met een AMOLED -scherm, zoals de Nexus S. Zwart verbruikt namelijk geen energie bij een AMOLED-scherm. Google heeft ook een OverScroll API toegevoegd. Hiermee kunnen developers een soort lichteffect toevoegen aan lijsten wanneer het eind van een lijst wordt bereikt. Deze effecten zijn al zichtbaar op de Nexus S en eerlijk is eerlijk, het ziet er zeer mooi uit.

Plakken en knippen en toetsenbord

Ook de copy-paste-functionaliteit is in Gingerbread aangepast en is nu mogelijk in alle applicaties waar tekstinvoer gedaan kan worden, in plaats van alleen in de Gmail-app. Selecteer een tekst en klik erop om te kopiëren of kies één van de mogelijkheden. Google heeft de tekstinvoer op het Androidplatform ook flink aangepakt. Niet alleen ziet het standaard Androidtoetsenbord er een stuk beter uit dan voorheen, er zijn ook een aantal significante verbeteringen gedaan. De toetsen zijn opnieuw ontworpen en hebben wat meer ruimte om zich heen, zodat je preciezer en sneller kan typen. Met behulp van multi-touch kunnen sneltoetsen gebruikt worden om tekens te maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om Shift+q in te drukken om een 1 te produceren.

NFC-technologie

We hebben er al veel over gehoord en tevens is er op Androidworld een uitgebreid artikel over verschenen, NFC, oftewel Near Field Communication. De NFC-technologie, die onderdeel is van de nieuwe Gingerbread-functionaliteiten, is ook ingebouwd in de Nexus S en complementeert hiermee de overige draadloze connectiviteitsverbindingen, Wi-Fi b/g/n en Bluetooth 2.1. NFC staat voor Near Field Communication en je kan het zien als een soort bluetooth met een aantal verschillen. Momenteel zijn er nog niet zo veel toepassingen die effectief gebruikt worden op grote schaal, maar deze ontwikkelingen zijn wel op komst. Met deze overname kan Google op termijn een concurrentieel voordeel ten opzichte van andere bedrijven verkrijgen. Momenteel is Google al bezig met een test met NFC in combinatie met Google Plaatsen. Bedrijven in Portland, een plaats in de VS, kunnen een Plaatsen-bedrijfskit aanvragen. Hierin is onder andere een speciaal soort raamsticker te vinden. Mensen die hun (Android)telefoon met NFC-chip bij deze sticker houden, krijgen direct de beoordelingen en reacties over het bedrijf te zien in de Google Plaatsen-app. De toepassing van mobiele betalingen zal in het NFC-verhaal een cruciale rol in gaan spelen. NFC laat namelijk bijvoorbeeld toe dat je een bedrag betaalt door middel van je NFC-apparaat (onder andere ingebouwd in smartphones) die als krediet- of debetkaart gebruikt wordt. De NFC-technologie staat nog in de kinderschoenen en helaas heb ik dit dus niet kunnen testen, daarvoor zul je naar Japan moeten gaan. Je zult verder niets tegenkomen aan software voor NFC behalve de Tags-applicatie waarmee je gegevens voor later gebruik kunt opslaan. Voor enkele voorbeelden van de immense mogelijkheden van deze NFC-technologie, is de video toegevoegd.

Mogelijkheden NFC-technologie

http://www.youtube.com/watch?v=wk5mUdeEF8c

Stock Androidapps

Dit is een Pure Google Experience-telefoon, je krijgt dan ook Google, Google en Google en verder niets meer. Een grafische schil van de fabrikant zul je dan ook niet tegenkomen op de Nexus S en dit kan misschien wat kaal ogen, voor de ander is het een must. Maar het mooie aan stock Android is dat je altijd de beschikking hebt over de laatste Androidversie wanneer je toestel niet geroot is. Geen fabrikant komt er meer aan te pas die hun grafische schil moet aanpassen naar de laatste Androiversie. Ook is de Nexus S vrij eenvoudig te rooten. Nieuwe Google-applicaties zijn Downloads en de Tags-applicatie (deze laatste zullen we verderop bespreken). Met de Downloads-app is het mogelijk om al je downloads te beheren, ongeacht of je het vanuit een e-mail of de browser downloadt. Sterker nog, developers kunnen zelf inhaken en downloads in de app neerzetten. Wat verder opvalt, is dat je oproepgeschiedenis nu threaded wordt weergegeven en het gebruik van de nieuwste versie van Google Maps. De Nexus S heeft de mogelijkheid om kaarten te roteren via het multitouchscherm. Dit is niet mogelijk met de Nexus One. Andere standaard Google-applicaties zijn de laatste versies van Gmail, Car Home, YouTube, Google Search, Voice Search maar uiteraard ook de Browser die volledige Flash-ondersteuning biedt. Een overzicht van alle standaard Google-applicaties en widgets die worden meegeleverd op de Nexus S, vind je hieronder.

Screenshots

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Nexus S.

Bel- en datafuncties

Wanneer we het hebben over stock Android-apps, dan kunnen we de dialer ook hieronder plaatsen. Uitgebreide functies zijn niet aanwezig zoals smart dialing maar hiervoor kun je natuurlijk één van de vele apps in de Android Market installeren. Wel nieuw in Gingerbread en op de Nexus S is de threaded weergave van je oproepgeschiedenis op contactpersoon en de dialer zelf ziet er veel mooier uit. Het bellen an sich is prima. Ondanks dat de dual-microfoons voor noise-cancellation missen, is de kwaliteit van het belgesprek voor zowel de ontvanger als de zender zeer goed te noemen. Een andere optie is bellen via VoIP, met native SIP-ondersteuning ingebakken in Gingerbread. Je moet een account bij een SIP-provider opgeven om een gesprek via internet te laten verlopen in plaats van via je normale provider.

GPS

Waar we natuurlijk ook benieuwd naar zijn, is de GPS-fix waar de Samsung Galaxy S nogal problemen mee heeft. Een GPS-fix binnenshuis ging voor zowel de Nexus One als de Nexus S gelijk op en wel binnen een paar seconden. Onderweg in de auto daarentegen verscheen op het scherm van de Nexus S regelmatig eenSearching for GPS-melding.

Mediacapaciteiten

Samsung heeft voor de Nexus S dezelfde 5-megapixel camera als bij de Galaxy S gebruikt compleet met auto-focus en een LED-flitser. Het grootste verschil zit in de UI, want Gingerbread brengt ook een nieuwe camera-interface met zich mee, die veel makkelijker in gebruik is. De camera ondersteunt tevens Touch focus en Geo-tagging. Daarnaast heeft de Nexus S een front-facing camera om bijvoorbeeld te videobellen. Android 2.3 brengt ook ondersteuning voor meerdere camera’s. Het gaat daarbij om een onbeperkt aantal camera’s die ontwikkelaars kunnen gebruiken in hun applicaties. De toekomst ziet er qua beeldbellen, maar bijvoorbeeld ook voor 3D-toepassingen met dubbele camera’s erg goed uit.

Foto's maken

De kwaliteit is prima te noemen maar ook bij weinig licht en gebruik van de LED-flitser is de kwaliteit sterk afhankelijk hoever of hoe dichtbij je van het op te nemen object staat. Het lijkt er zelfs op dat bij opnamen bij weinig licht de flitser beter uitgeschakeld kan worden. De kwaliteit is derhalve voor een smartphone goed te noemen.

Muziek en geluid

De Google muziekspeler heeft een simpele, maar effectieve Android-interface, met aanpasbare afspeellijsten. De geluidskwaliteit is voldoende, maar helaas wordt er nog steeds geen equalizer meegeleverd. Nog steeds is het voorbehouden aan andere fabrikanten om met Androidtoestellen op de markt te komen die voorzien zijn van beter geluid.

Video's opnemen

Video's opnemen beperkt zich tot een resolutie van 720 x 480 met 30 fps als hoogste in te stellen kwaliteit terwijl de Galaxy 720p HD-opnamen ondersteunt. Dit is toch wel een duidelijk minpunt in de specificaties van de Nexus S. Toch zijn de video-opnames goed genoeg voor een telefoon, maar verder niet uitzonderlijk goed.

Media delen

De Nexus S ondersteunt ook Digital Living Network Alliance, oftewel DLNA. Dit betekent dat je foto’s, video’s en muziek kunt streamen vanaf je Nexus S-toestel naar andere DLNA-compatibele apparaten, bijvoorbeeld je Samsung TV met DLNA-ondersteuning.

Foto's gemaakt met de Nexus S

Video gemaakt met de Nexus S

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Nexus S.

Prestaties

Amoled-scherm en multi-touch

Het 4 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 800x480 en 235ppi is bijzonder helder en scherp. Net als voor de Samsung Galaxy S is gebruikt gemaakt van de AMOLED technologie, die een uitstekend contrast ratio en een redelijke weergave biedt vanuit meerdere hoeken. Het scherm is gemaakt voor het afspelen van HD-films, die zien er dan fantastisch uit. Zoals eerder gezegd, het zwart is bijzonder diep zodat je nauwelijks kunt zien waar het scherm eindigt en de rand van de telefoon begint. De witkleuren zijn tevens erg goed. Het scherm zou minder dan 75% last van schittering hebben dan andere schermen, idealiter heb je een heldere zonnige dag nodig om dit goed te testen, maar zo'n dag is tijdens de testperiode nog niet voorgekomen. Wanneer de zon dan wel redelijk scheen was het scherm zeker helder en duidelijk genoeg, zonder reflectie.

Batterijgebruik

Verbeterd stroombeheer is een nieuwe toevoeging in Gingerbread. Naast dat het zwart geen energie verbruikt op het AMOLED-scherm van de Nexus S, geeft het verbeterde stroombeheer in Gingerbread, een duidelijk overzicht van applicaties die veel of minder stroom verbruiken. Dit stroombeheeroverzicht kun je terugvinden onder menu-instellingen-over de telefoon en geeft per functie of applicatie aan het percentage energieverbruik aan gedurende de periode dat het aan staat. Daarnaast heeft Google aan het menu op het Homescreen nu de optie Manage Apps toegevoegd, die dient als snelkoppeling naar het applicatiebeheer binnen de instellingen zodat je eventueel apps die op de achtegrond draaien, sneller kunt afsluiten. Hoe dan ook, de milion-dollar-question is natuurlijk het batterijgebruik van de Nexus S. Waar nu het batterijgebruik geoptimaliseerd wordt, vanwege het zwart van het AMOLED-scherm, Gingerbread of de 1500 mAH Lithum Ion batterij, ik kon met een volledig opgeladen batterij een volledige dag vooruit. En dat is voor een high-end Androidtoestel toch wel goed te noemen.

Benchmarkresultaten

Uitgerust met een 1GHz Hummmingbird processor gemaakt door Samsung en 512MB aan RAM-geheugen voelt de Nexus S nooit traag en kun je snel wisselen tussen programma's. Er is ook een speciale GPU-chip aan boord, die geen enkele traagheid betekende tijdens het streamen van HD en standaard YouTube-filmpjes of zware spellen. Dat hij tot de huidige categorie high-end toestellen behoort is één ding dat zeker is, maar met de concurrentie die op komst is, zal de Nexus S snel achterlopen. Ook in de top van de huidige markt van Androidtoestellen komt de Nexus S niet mee. De benchmarkresultaten geven aan dat de Nexus S qua CPU- en GPU-prestaties sowieso achterloopt op de HTC Desire HD. Desalniettemin moet de boottijd van de Nexus S wel vermeld worden, dit is namelijk maar 24 seconden! In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de HTC Desire (HD), Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkGoogle Nexus SHTC Desire HDHTC DesireGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
ProcessorCortex A8MSM8255QSD8650QSD8650Cortex-A8
GPUPowerVR SGX540Adreno 205Adreno 200Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)14.1041.3332.8833.5614.05
CaffeineMark (CPU)47015866532855335146
BenchmarkPi (CPU)14441090115611241365
Neocore (GPU)55.757.928.131.054.9
Nenamark1 (GPU)42.533.214.916.048.5
Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Nexus S.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Gingerbread

Met een Google Androidtoestel loop je nooit achter wat betreft de laatste Androidversies. Het toestel is niet voorzien van een schil van een fabrikant die bij firmware-updates aangepast moet worden. Deze zelfde grafische schil van fabrikanten spreekt vele gebruikers aan, terwijl andere gebruikers maar ook ontwikkelaars liever een Pure Google Experience willen en dus voor een Nexus gaan. Gingerbread (Android 2.3) bevat een aantal zeer interessante nieuwe functionaliteiten zoals verbeterd stroombeheer en toetsenbord en ook de NFC-technologie die het hopelijk in de toekomst mogelijk maakt mobiele betalingen te doen of informatie te verkrijgen over bijvoorbeeld restaurants of bedrijven via Google Places. Het is een kwestie van afwachten op bedrijven en instellingen die hierin zullen gaan participeren. Daarnaast is het ook afwachten totdat de vele games en applicaties in de Android Market worden geoptimaliseerd voor Gingerbread. Tijdens de testperiode is het nog wel eens voorgekomen dat er een force close werd veroorzaakt door een 3rd party-app.

Prestaties

Qua prestaties komt de Nexus S zeker mee in de huidige top van de high-end Androidtoestellen, maar is zeker niet vernieuwend op het gebied van prestaties. Alhoewel het een genot is om met dit toestel media af te spelen en hij zijn hand niet omdraait voor het spelen van zware games, ben ik toch bang dat de concurrentie de Nexus S op korte termijn voor wat betreft specificaties inhaalt.

Algemene conclusie

We eindigen waar we zijn begonnen. De Nexus One moest met zijn hardware de lat hoger leggen voor andere fabrikanten om zo de ontwikkeling van Android een duw in de rug te geven en dit is gedurende 2010 zeker gelukt. De Nexus S zal qua hardware niet het meest innovatief zijn maar heeft wel de software en Gingerbread mee. Met de combinatie van deze beide factoren zal deze Google Phone andere fabrikanten moeten aanjagen om vorm te geven aan de ontwikkeling en adoptie van bijvoorbeeld de NFC-technologie en het stroombeheer waar veel gebruikers over klagen. Toch zijn we benieuwd hoe de dual-coreprocessors het gaan doen op het gebied van batterijduur en dan vooral in combinatie met Gingerbread. Tot die tijd zal de Nexus S aan de top van de huidige high-end Androidtoestellen behoren maar dit Androidtoestel is niet vernieuwend genoeg om net als zijn voorganger een geruime tijd daar te blijven. De behuizing is een hekel punt, je vindt het mooi of niet. Al is de bouw van het toestel degelijk en voelt het zeker niet goedkoop aan en ziet het geheel er gewoon strak uit. Wel is deze keuze van materiaal voor de fabricage van de behuizing zeer gevoelig voor vingerafdrukken en stof. Het 4 inch Super AMOLED is werkelijk prachtig en de zwarte en witte kleuren springen er echt uit. Daarnaast is de anti-vingerafdrukcoatingop het scherm een welkome toevoeging, net als de gyroscoop die bedoeld is voor een verbeterde bewegingsdetectie, maar vooral handig bij het gamen is. Op dit moment is de Nexus S nog niet officieel in Nederland gelanceerd maar zal vanaf het eerste kwartaal 2011 in Nederland verkrijgbaar zijn. Wanneer je de Nexus S nu aanschaft, zul je een geïmporteerd toestel opgestuurd krijgen waar de Nederlandse taalondersteuning ontbreekt. Uiteraard zijn er voldoende alternatieven in de Android Market of .apk's met de Nederlandse taal beschikbaar. Daarnaast zullen de geïmporteerde toestellen voorzien zijn van een Super AMOLED-scherm in tegenstelling tot de Nexus S die in Nederland zal worden geleverd. Deze zal voorzien zijn van een Super LCD scherm.

Sterke punten

 • Gingerbread
 • Super Amoled-scherm
 • Batterijduur

Zwakke punten

 • Specificaties zijn niet innovatief
 • Videocamera ondersteunt geen HD-opnames

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13768] {tab=Los toestel} [cfr#po#13768] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...