Review Nexus 5: supersnel, mooi en relatief goedkope smartphone met Android 4.4

Review Nexus 5: supersnel, mooi en relatief goedkope smartphone met Android 4.4
Het heeft even geduurd, maar vanaf 1 november is de Nexus 5 eindelijk officieel te koop, ook in Nederland en België. Wij hebben het apparaat uitgebreid bekeken, lees onze bevindingen in deze review.

Nexus 5

De Nexus 5 is op 31 oktober officieel aangekondigd door Google en is de eerste smartphone die beschikt over Android 4.4. Net als alle andere toestellen in de Nexus-serie, is dit een samenwerking tussen Google en een fabrikant, in dit geval LG. Groot bijkomend voordeel van de Nexus 5 is dat deze van updates wordt voorzien door Google, hetgeen wil zeggen dat er na de lancering van een nieuwe Androidversie, vaak snel een update beschikbaar is. De Nexus 5 is dan ook de eerste smartphone die officieel over Android 4.4 beschikt. Wij konden niet wachten om het toestel te pakken te krijgen en te reviewen, maar is het toestel het wachten waard?

Design

Het design van de Nexus 5 kan ik vrij kort over zijn, dit toestel ziet er goed uit, maar er zijn een aantal subtiele afwerkingen die beter kunnen. Het mooie aan het design van de Nexus 5 is het gebruikte materiaal, dit is een soort van softtouch dat aan de achterzijde terug te vinden is. Dit kennen we van onder andere de Nexus 7 (2013). Dit is een erg prettige grip en voelt 'zacht' aan.

De Nexus 5 is in een tweetal kleuren beschikbaar en er zijn, naast de kleur, een aantal verschillen tussen deze twee. Wij hebben overwegend de zwarte versie van de Nexus 5 getest, maar hebben beide kleuruitvoeringen op de redactie.

Zoals aangegeven, de zwarte versie bestaat uit een volledig 'soft' afgewerkte achter- en zijkant, maar de bij witte Nexus 5 is dit niet het geval. Hier is de achterzijde vanzelfsprekend wit, de zijkant en de voorkant zwart. Deze zwarte zijkant op de zwarte uitvoering is van hetzelfde 'softtouch'-materiaal als op de achterkant, op de witte uitvoering heeft deze een glanzende afwerking. Hierdoor is de zijkant van de witte uitvoering gevoeliger voor vingerafdrukken (en voelt deze wat goedkoper aan) en is juist de achterkant van de zwarte uitvoering gevoeliger voor vingerafdrukken. Een interessant detail bij de witte versie van de Nexus 5 is het kleine ronde speakertje aan de voorzijde van het toestel, dit is namelijk wit.

 

Aan de voorzijde van het (zwarte) toestel vinden we vanzelfsprekend het 4,95 inch-scherm met aan de bovenzijde een kleine ronde zwarte speaker met links daarnaast de frontcam. De achterzijde van het toestel wordt gevuld met een groot Nexuslogo over de lengte van het toestel, het LG-logo daaronder en nog wat informatie over het versienummer en dergelijke. Linksboven vinden we het vrij grote cameragedeelte met flits. Deze is zelfs opvallend groot, iets wat ik persoonlijk wel een mooi designelement vind. Veel mensen vragen zich af of dit niet krasgevoelig is, omdat deze toch een stukje uitsteekt. Het glasplaatje dat over de lens zit is gemaakt van krasbestendig glas en zou dus weinig tot geen krassen moeten krijgen. Na het toestel ruim een week gebruikt te hebben, is er ook nog geen krasje op te zien. Wel zorgt het uitstekende cameragedeelte er voor dat het toestel niet helemaal stabiel op een vlak oppervlakte ligt, maar in de praktijk heb je daar, ook bij het typen, vrij weinig last van. 

Aan de linkerzijkant van het toestel vinden we de volumetoetsen, die misschien een net iets te scherp randje hebben, niet storend, maar het valt wel op. Aan de rechterzijkant het sleufje voor de microSIM en de powerbutton. Verder zien we aan de onderzijde van het toestel twee speaker-openingen en de microUSB-aansluiting. Nu zeggen we wel dat er twee speakeropeningen onder zitten, maar achter slechts één van de twee roostertjes zit daadwerkelijk een speaker. De andere herbergt de microfoon. Tot slot zit aan de bovenkant nog de 3,5 mm-jack voor een (niet meegeleverde) headset.

Samengevat hebben Google en LG goed werk geleverd. Het is duidelijk te zien dat de Nexus 7 (2013) en de Nexus 5 familie zijn, ook al zijn ze door twee verschillende fabrikanten gemaakt.

Specificaties

Qua specificaties kan de Nexus 5 op dit moment mee met de top van de markt, onder de motorkap vinden we een Snapdragon 800-chipset geklokt op 2,26 GHz in combinatie met 2GB aan RAMgeheugen en een Adreno 330-grafische chip. De Qualcomm-chipset die op dit moment gebruikt wordt is één van de snelst beschikbare en zou volgens de makers ook nog eens een besparing van de accu moeten leveren als het gaat om energieverbruik door de nieuwe LTE-chip. De Nexus 5 beschikt dus ook over 4G-functionaliteit en de Nederlandse en Belgische versie is, vanzelfsprekend, op de hier actieve netwerken te gebruiken. Wil je een Amerikaanse versie bestellen, hou er dan rekening mee dat deze niet werkt op de 4G-netwerken in Nederland en België en vice versa. 

Het scherm van de Nexus 5 heeft een afmeting van 4,95 inch met 1920x1080 pixels, maar hierover later meer. Er zijn twee varianten beschikbaar qua opslag, 16 en 32GB, waarvan op dit moment alleen de eerste in Nederland en België te koop is. Verder vinden we aan de achterzijde een 8 megapixel-camera met flits en aan de voorkant een 2 megapixel-exemplaar. De afmetingen van het toestel zijn 137,9x69,2x8,6mm en het toestel weegt 130 gram, waarbij dit relatief licht aanvoelt. 

Wil je de volledige specificaties bekijken van de Nexus 5, deze zijn hier terug te vinden.

Prestaties

Op papier zou de Nexus 5 topprestaties moeten leveren en dat is ook in de praktijk het geval. De snelle chipset levert voldoende kracht om zware applicaties en games te draaien. Tijdens de testperiode van de Nexus 5 ben ik geen problemen tegengekomen, geen haperingen gezien en was het 'vloeiende ervaring' De prestaties van het toestel zijn tweeledig, enerzijds te testen met benchmarks, anderzijds is er natuurlijk een bepaald gevoel bij de Nexus 5, hoe snel voelt deze aan. 

Het gevoel qua snelheid bij de Nexus 5 is er goed, zoals aangegeven waren er geen vertraging te bemerken in prestaties, behalve bij de camera, maar hier kom ik later op terug. Het openen van applicaties, scrollen door menu's en ook het installeren en verwijderen van applicaties en games gaat bijzonder soepel. Wat dat betreft, hebben LG en Google een mooie prestatie geleverd.

Benchmarks

Benchmarks zijn de laatste tijd in opspraak. Er zijn fabrikanten die ervoor zorgen dat zodra een benchmark-applicatie geopend wordt, alle kernen van de processor volledig vrijgemaakt worden en op full power draaien. Op deze manier zijn benchmarks te beïnvloeden, dus ook het vergelijken van scores tussen toestellen is hierdoor minder relevant en betrouwbaar geworden. Toch hebben we een aantal benchmarks gedraaid op de Nexus 5. Bij AnTuTu haalt de Nexus 5 een score van 28239. Ook de grafische test 3D Mark heeft de Nexus 5 goed doorstaan en haalde hierbij een score van 17664 op de Ice Storm Unlimited-test. Er zijn toestellen op de markt die sneller zijn als we naar benchmarks kijken, bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 3, maar nogmaals, hoe accuraat en betrouwbaar deze scores zijn is niet bekend.

Scherm

Het 4,95 inch-scherm met een resolutie van 1920x1080 (445 PPI) komt goed uit de bus in onze test. Zwart is niet zo zwart als bij een AMOLED-scherm, maar de overige kleuren, waaronder wit (voor zover dit een kleur is) worden erg goed weergegeven. Vooral op maximale helderheid doet de Nexus 5 het erg goed en was er zelfs een klein wauw-gevoel bij de eerste blikken op het scherm. De kijkhoek van het scherm is goed te noemen, maar vooral bij donkere beelden worden de kleuren wel wat vertekend. Met fel licht is nog redelijk te zien wat er op het scherm staat. Ook is de digitizer, de aanraaklaag van het scherm, vrij goed zichtbaar wanneer er iets meer licht is, waardoor je kleine lijntjes op het scherm ziet lopen.   

Het bekijken van HD-content op de Nexus 5 is waar genot, door de mooie, strakke beelden die voor een goede ervaring zorgen. Ik ben in ieder geval enthousiast over het scherm!

Accu

Zoals we in elke review aangeven is de accu een heikel punt van smartphones. Waar LG zeer goede prestaties leverde bij de LG G2, is dit bij de Nexus 5 een stuk minder. Dit Nexustoestel wordt van stroom voorzien door een 2300 mAH-accu en ik had er zelf vaker moeite mee het einde van de dag te redden. Als het toestel om 7.30 uur van de lader gehaald werd, moest deze rond 18.00-19.00 uur wel bijgeladen worden om het einde van de dag te halen. Hierbij stond constant WiFi of mobiel internet aan, synchronisatie aan en heb heb ik gemiddeld 30 minuten gebeld en 10 minuten een game gespeeld. Wat mij betreft is er dus nog zeker ruimte voor verbetering in de accuduur van de Nexus 5. Hier wordt bij lange na niet de topprestatie van de LG G2 gehaald.

Foto's en video

Gelukkig kunnen we met de Nexus 5 ook foto's maken, maar dit is wel het onderdeel waar ik het minst enthousiast over ben. Het openen van de camera gaat redelijk snel, maar het scherpstellen en het uiteindelijk maken van de foto duurt veel te lang. Vaak is het voorwerp (lees dochter) alweer lang weg voordat de foto gemaakt wordt, hetgeen resulteert in bewogen foto's. Ik vermoed dat de Nexus 5 een software-update zal krijgen waarbij dit probleem deels aangepakt kan worden, maar vooralsnog is de vertraging in het maken van foto's wat mij betreft wel het grootste minpunt van de Nexus 5. 

Daarentegen werkt de HDR+-functie, waarbij er met mindere lichtomstandigheden goede foto's gemaakt kunnen worden, wel prima. Het maken van HDR-foto's duurt over het algemeen wel iets langer, dat is in het begin wel even wennen, maar heb niet het gevoel dat dit langer duurt dan bij andere toestellen. 

De camera-applicatie in Android 4.4 is redelijk simplistisch, ik hou daar wel van. Vrij weinig instellingen direct bereikbaar en makkelijk wisselen van bijvoorbeeld camera of het aan- en uitzetten  van de flitser. Dit doe je door het scherm even in te blijven drukken.

Fotokwaliteit

De kwaliteit van de foto's is redelijk te noemen, maar bij slecht licht zijn niet de foto's niet altijd even goed. Als voorbeeld hieronder een aantal foto's gemaakt met de Nexus 5, onder andere afbeeldingen gebruikt in de review van de Samsung Galaxy Note 3.

 

 

Software

Op de Nexus 5 draait Android 4.4 (KitKat), de nieuwste Androidversie op het moment van schrijven die aangekondigd werd op 31 oktober samen met de Nexus 5. Hierin zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd, waarvan we er hier een aantal zullen bespreken. Meer informatie over Android 4.4 is hier terug te vinden (+video) en we hebben alvast 10 nieuwe functies van Android 4.4 voor je op een rij gezet.

Wat direct opvalt aan Android 4.4 KitKat op de Nexus 5 is dat de launcher (en dus homescreens) aangepast is en dat ook de icoontjes in de statusbalk een andere kleur hebben gekregen, wit! Hierdoor krijgt het toestel een ander, maar zeker frisser uiterlijk. In de nieuwe launcher staat Google Now ook centraal, door van links naar rechts te swipen wordt Google Now direct geopend (wel even aanzetten). Een andere, voor mij, opvallende verandering is de grootte van de icoontjes op het homescreen. Deze zijn groter geworden, waarbij er wel nog steeds 4x4 snelkoppelingen op het scherm passen. Dit heeft voor mij persoonlijk even geduurd voordat ik hieraan gewend was, maar dat is inmiddels gelukt na ruim een week gebruik.

Een andere, handige nieuwe functie is de bereikbaarheid voor het kiezen van een launcher. Wilde je voorheen wijzigen van launcher, dan diende je of een launcher te installeren of verwijderen om opnieuw te kiezen. Een andere mogelijkheid was via apps de standaardwaarden te wissen. Hiervoor is er en nu een plaats ingeruimd in het instellingenscherm, waarbij je met één druk op de knop gebruik kunt maken van een andere launcher.

Ook is het de locatiebepaling verbeterd in KitKat, hier worden veel minder resources voor gebruikt en ook het instellingenmenu is gewijzigd. Het is mogelijk te kiezen voor 'grote nauwkeurigheid' (GPS, WiFi en mobiele netwerken), 'accubesparing' (WiFi en mobiele netwerken) en 'alleen apparaat' (GPS).

Een nieuwe functie van KitKat is de (betere) mogelijkheid om te printen vanaf Androidtoestellen. Er is een aantal applicaties dat printen naar een (Google)cloudprinter standaard ondersteunt. Mede door het beschikbaar stellen van tools aan ontwikkelaars kan de printfunctionaliteit makkelijker toegevoegd worden aan nieuwe of bestaande applicaties. Door het beschikbaar stellen hiervan zullen de printmogelijkheden in Android vergroot worden. Helaas heb ik deze functie niet kunnen testen, omdat ik niet beschik over een printer die compatible is hiermee. 

De centrale locatie voor cloudopslag is ook een nieuwe functie in Android 4.4, echter is deze niet snel terug te vinden. Mijn verwachting was dat dit een aparte applicatie zou zijn, maar op dit moment is het alleen mogelijk deze centrale opslag te gebruiken als je bijvoorbeeld een bestand wilt toevoegen aan een Gmail-bericht. Wel verwacht ik in de toekomst meer mogelijkheden met deze nieuwe functie.

Kortom, Google heeft een goede stap gezet met Android 4.4 waarbij het vooral de kleine subtiele wijzigingen zijn die goed voelen, zoals bijvoorbeeld de launcherkeuze, maar ook de transparante statusbar en dock op het homescreen. Meer informatie over Android 4.4 is hier terug te vinden

Conclusie

De Nexus 5 is een toptoestel, vooral als we dit mogelijkheden en prestaties afzetten tegen een prijs van € 399. Van het design en de grip kan ik enthousiast worden, alhoewel het niet eens zo 'spannend is', de prestaties zijn simpelweg goed, maar er is wel nog ruimte voor verbetering in de accu en de camera. Android 4.4 maakt ook weer veel goed, deze software is een mooie volgende stap van Google in de ontwikkeling van Android. € 399 is natuurlijk nog steeds veel geld, maar op dit moment kun je geen beter toestel kopen voor dit bedrag. Zelf heb ik de Nexus 5 ook aangeschaft en zal deze gaan gebruiken als mijn dagelijks toestel.

Pluspunten

  • Scherm, 
  • Snelheid, 
  • Mooi design,
  • Goede prijs- kwaliteitverhouding

Minpunten

  • Camera,
  • Accu

Beschikbaarheid en prijs

De Nexus 5 is beschikbaar in het wit en zwart voor een consumentenadviesprijs van € 399. Meer informatie over beschikbaarheid is hier terug te vinden.

Lees meer over:
Nexus 5

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties Bekijk alle reacties

Meest gelezen

3 manieren om stiekem en ongemerkt WhatsApp-berichten te lezen

Berichten-apps komen met de handige bevestiging om te zien of de ander jouw berichtje heeft gelezen. Toch kan je in apps als...

Nieuw deze week op Netflix, Amazon Prime Video, Videoland, Film1 en Spotify (week 14)

Het is weer weekend en dan verdiepen we ons maar al te graag in al dat moois dat de streamingdiensten voor ons in petto hebbe...

Google Pixel 5a (5G) komt definitief niet naar Europa

Vrijdagavond deden geruchten de ronde over een afgestelde lancering van de Pixel 5a. Mede door de chiptekorten zou Google de...

Gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers online te koop aangeboden

Na een immens datalek bij Facebook, lijkt het ditmaal mis te zijn gegaan bij LinkedIn. Via een bekend hackersforum wordt name...

Google bevestigt einde Shopping-app, gaat door als website

Googles Graveyard, gevuld met apps die na jaren in dienst te hebben gestaan van gebruikers wereldwijd worden afgedankt, wordt...

Fitbit wil bloeddrukmetingen mogelijk maken op zijn smartwatches

Bloeddrukmetingen zijn normaliter alleen weggelegd voor dure apparatuur die men gebruikt in ziekenhuizen of huisartsenposten....

Lees meer

Net binnen

Fitbit wil bloeddrukmetingen mogelijk maken op zijn smartwatches

Bloeddrukmetingen zijn normaliter alleen weggelegd voor dure apparatuur die men gebruikt in ziekenhuizen of huisartsenposten....

Gegevens van 500 miljoen LinkedIn-gebruikers online te koop aangeboden

Na een immens datalek bij Facebook, lijkt het ditmaal mis te zijn gegaan bij LinkedIn. Via een bekend hackersforum wordt name...

Google bevestigt einde Shopping-app, gaat door als website

Googles Graveyard, gevuld met apps die na jaren in dienst te hebben gestaan van gebruikers wereldwijd worden afgedankt, wordt...

3 manieren om stiekem en ongemerkt WhatsApp-berichten te lezen

Berichten-apps komen met de handige bevestiging om te zien of de ander jouw berichtje heeft gelezen. Toch kan je in apps als...

Google Pixel 5a (5G) komt definitief niet naar Europa

Vrijdagavond deden geruchten de ronde over een afgestelde lancering van de Pixel 5a. Mede door de chiptekorten zou Google de...

Lees meer