Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

De Motorola RAZR komt van een uitermate bekende familie. Wij waren dan ook zeer dankbaar dat Expansys ons dit toestel in bruikleen wou geven om het toestel aan ons testteam te onderwerpen. Zo kunnen wij persoonlijk nagaan of dit toestel de naam RAZR wel waard is... Hieronder vindt je alvast de belangrijkste specificaties alsook een prijsoverzicht.

{tab=Specificaties} [table id=101 /] {tab=Abonnement} [cfr#co#13964] {tab=Los toestel} [cfr#po#13964] {/tabs}

Eerste indrukken

Het eerste wat je opvalt aan de RAZR is zijn grootte. Ondanks het minieme verschil met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S II komt de RAZR toch als behoorlijk groot over. Met afmetingen van ongeveer 13 op 7 centimeter is hij toch behoorlijk groot. Als je hem in de handen neemt voel je dat het toestel op zijn minst stevig te noemen is. Ook is hij filter dun te noemen, met uitzondering van de verdikking bovenaan maar daarover later meer.

Schermgrootte

Het scherm is groot, dat is het minste wat je kan zeggen over dit beestje. Met zijn 4,3 inch is hij niet groter dan de Samsung Galaxy S II maar zijn design doet hem toch wat groter uitvallen. Voor sommigen is dit te groot, voor anderen dan weer niet. Dit is echter een zeer persoonlijk geval, je bent ervoor of je bent er niet voor...

De eerste keer aanzetten

Bij het aanzetten van de Motorola RAZR valt de resolutie direct op. De beeldkwaliteit is uitermate goed. Alles is mooi scherp vormgegeven en dit oogt op zijn minst netjes. Vervolgens valt de MOTOBLUR-schil ook in het oog. Motorola heeft er wederom voor geopteerd om en schil over Android heen te gieten. Op het eerste zicht zijn er niet zo heel veel aanpassingen doorgevoerd maar na een tijdje valt er toch meer en meer op.

Sociale netwerken toevoegen

Sociale netwerken toevoegen met de RAZR is een fluitje van een cent. Via de Social Media-widget kan je al een hele resem netwerken toevoegen, de belangrijkste zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Flickr zijn aanwezig maar opvallende afwezigen zijn Hyves en Google+.

Eerste indrukken

Wat direct opvalt bij de Motorola RAZR is zijn unieke design, die bij niet iedereen in de smaak zal vallen. Je kan er echter wel zeker van zijn dat je zal opvallen. Naast zijn design zal ook zijn resolutie hoge ogen gooien bij velen onder ons. Op het eerst zicht dus een zéér degelijk en mooi toestel.

Foto's

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Motorola RAZR.

Interface

Ook Motorola kan het niet laten om hier en daar wat aan te passen in de gebruikersinterface. Niet iedereen is hier voorstander van maar eerlijk is eerlijk: Motorola heeft er toch wat slimme en aangename dingen aan toegevoegd.

MOTOBLUR-widgets

Eerst en vooral zijn er de aangepast widgets van Motorola zelf. Deze zijn misschien niet altijd zo verfijnt als degene die HTC bij zijn toestellen levert maar daarom zijn ze niet minder interessant of handig. Zo is de widget ‘Favorieten’ zeker de moeite waard om eens te bekijken én te gebruiken. Deze widget is namelijk een snelkoppeling naar de favoriete contactpersonen, de vier belangrijkste kan je op je homescreen laten verschijnen en kan je rechtstreeks aanklikken om dan te bellen/sms-en of wat dan ook. Als je de widget naar beneden sleept, krijg je toegang tot 20 favoriete contacten. Naast deze widget is er ook nog de ‘Sociale netwerken’-widget die een handige toevoeging is, al is deze minder mooi vormgegeven. In deze widget krijg je een mooie oplijsting van de laatste updates voor onder meer Facebook en Twitter. Google+ en Hyves zijn echter niet standaard inbegrepen wat wel jammer is.

Slimme acties

Wat voor mij een van de belangrijkste toevoegingen aan Android is van Motorola is het de Slimme acties-applicatie. Dit is best te vergelijken met Locale en/of Tasker al is het zeker niet zo uitgebreid. Met ‘Slimme acties’ kan je je Motorolatoestel bepaalde acties automatisch laten doen als je toestel aan een bepaalde voorwaarde voldoet. Dit kan een tijdsbestek zijn maar ook een locatie, accuniveau, Wi-Fi-verbinding en nog een aantal meer. Je kan dus met andere woorden je toestel automatisch op stil zetten op je werk en als je in je auto zit én verbonden bent met je bluetooth-headset je GPS inschakelen. De mogelijkheden zijn ruim en dit is zeker een handige toevoeging.

Gegevensbeheer

Nog een handige toevoeging is het overzichtje Gegevensbeheer, dit bevindt zich in de instellingen en geeft je een mooi overzicht van je dataverbruik. Je kan er ook je mobiel internet in- en uitschakelen alsook andere instellingen omtrent je gebruik van mobiel internet aanpassen. Ook zit er een mooi grafische overzicht in van je gebruik in de tijd alsook je verbruik per applicatie. Dit is zeker geen noodzakelijke optie maar wel een interessante toevoeging die je inzicht geeft in je eigen gebruik, als ben ik niet zo heel zeker of de metingen wel accuraat zijn.

Screenshots

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Motorola RAZR.

Mediacapaciteiten

Het grote scherm en de hoge resolutie maken van de RAZR een uitstekende kandidaat om multimedia mee af te spelen. Ook de 8 megapixel camera belooft veel goeds maar is het ook allemaal rozegeur en maneschijn?

Foto's maken

De camera van de RAZR is een zeer vlug, eerst wat scherpstellen en klik je kiekje staat al op de harde schijf. Ook de kwaliteit van de foto’s is zeker niet mis. Als er voldoende licht is en je hebt een stabiele hand zal je in de meeste situaties aardige kiekjes kunnen nemen. Als het echter wat donkerder begint de worden vind ik persoonlijk toch dat de RAZR minder scherpe beelden aflevert. Dit zijn daarom zeker geen lelijke beelden maar ik verwachtte toch wat hogere kwaliteit met minder ruis in de foto’s. Over het algemeen zijn deze foto’s zeker voldoende en soms zelfs beter dan bepaalde (oudere) digitale camera’s. Je zal deze zeker kunnen gebruiken om af te drukken en in te kaderen.

Tweede camera

Ook de RAZR heeft een tweede camera meegekregen, deze zit aan de voorkant in is bedoeld om makkelijk foto’s te nemen van jezelf maar vooral om videobellen met bijvoorbeeld Skype toe te laten. De kwaliteit van de beelden die je hiermee maakt is niet schitterend maar ook niet echt slecht. Je moet natuurlijk weten dat dit vooral ook bandbreedte spaart bij het videobellen.

Muziek en geluid

Hier maakt de RAZR wél furore inzake media. Muziek speelt hij zuiver en luidt af op de geïntegreerde speakers. Deze speakers klinken goed als het toestel in je hand hebt (zolang je de speaker maar niet bedekt met je vingers) maar ook als je hem neerlegt op de tafel. In het tweede geval klinkt alles zelfs nog dat iets beter. Zeker de lage tonen klinken voller in deze situatie. Motorola heeft natuurlijk ook een hoofdtelefoon voorzien bij de RAZR, deze is echter nog van de oudere generatie. Toch spelen deze de geluiden getrouw af en in goede kwaliteit. Ze bieden echter weinig geluidsdempende effecten aan aangezien ze niet van het in-oortype zijn. De muziekliefhebbers onderons zullen dit misschien wat jammer vinden voor zover ze geen eigen headset hebben van hoge kwaliteit. De hoofdtelefoon is ook voorzien van een microfoon en kan dus ook dienen als handsfree voor in de auto.

Video's afspelen

Video’s bekijken op de RAZR is dankzij zijn grote scherm een waar plezier. Of het nu over hoge kwaliteit via YouTube of dergelijke gaat of je hebt je favoriete serie op de harde schijf geplaatst, beiden worden mooi scherp op het grote scherm vormgegeven. Ideaal om waar je ook bent te bekijken wat je maar wilt, het nieuws, videoclips of series en films. Let natuurlijk wel op dat dit de nodige belasting geeft op je batterij! De RAZR is echter niet voorzien om alle videoformaten standaard af te spelen. Voor bepaalde formaten zal je een applicatie zoals BSPlayer moeten installeren, maar dit is dan weer voor de meer veeleisende gebruiker én is ook het geval op vele andere toestellen. Met zijn HMDI-uitgang kan je de RAZR ook aansluiten op je HMDI-televisie of scherm om daar te genieten van al je multimedia die je op je toestel hebt staan.

Foto's gemaakt met Motorola RAZR

HD-video gemaakt met Motorola RAZR

http://youtu.be/5WvKlCL6Hpc

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Motorola RAZR.

Prestaties

Met zijn dual-core processor gaat de RAZR mee met het merendeel van zijn naaste concurrenten, samen met de 1 GB aan RAM-geheugen is dit voldoende om zware taken vlot af te handelen en dit zonder al te veel moeite. Gamen is een plezier en heeft me nog maar weinig vertraging bezorg alleen maar pure fun, geen frustraties.

Schermresolutie

Met zijn 960x540 pixels op een 4,3 inch scherm is dit een hoge resolutie (als je het vergelijkt met de SGS II dewelke 840x480 heeft op 4,3 inch). Hij komt echter niet dicht bij de Galaxy Nexus die 1280x720 heeft op een 4,65 inch scherm.  De RAZR is echter uitgerust met hardware-knoppen welke geen schermruimte afnemen. De hogere resulotie van de Motorola RAZR zorgt voor een mooi en scherp beeld in alle omstandigheden en ook het scherm is van hoge kwaliteit. Deze is een Super AMOLED Advanced-scherm die nog meer detail zou geven aan het beeld dan zijn voorgangers.

Super AMOLED Advanced

Motorola gebruikt voor dit toestel voor het eerst een Super AMOLED scherm en maakt het ook duidelijk dat dit een Super AMOLED Advanced scherm is. Maar wat betekent dit juist allemaal. Simpel en verstaanbaar komt het hierop neer: elk scherm bestaat uit pixels, deze bestaan dan weer uit subpixels. Het grootste en belangrijkste verschil tussen de Advanced en Plus is het aantal subpixels én de vorm ervan. De Advanced heeft minder subpixels maar de vorm ervan is geoptimaliseerd ten opzicht van andere versies. Bij andere versies hebben de subpixels namelijk verschillende vormen terwijl de subpixels van de Advanced allemaal (bijna) even groot zijn. Hoewel deze subpixels moeilijk te zien zijn met het blote oog maken deze verschillen toch heel wat. Het scherm van de RAZR oog zeer mooi en dit dankzij de hoge resolutie wat ze ook mogen zeggen over het scherm.  Wat er nu juist het beste is, is moeilijk te zeggen. De ene zegt dat de Super AMOLED plus beter is, de andere brengt dan weer argumenten naar boven voor de Advanced-versie. Wie wat meer technische gegevens wil weten, neem dan een kijkje op deze engelstalige review van de RAZR.

Batterijgebruik

Een groot scherm betekent meestal een grote energievreter en hier kan je de stelling jammer genoeg geen tegendeel bewijzen. De Motorola RAZR gaat onder normaal gebruik zeker een dag mee maar bij regelmatig gebruik zoals het langdurig gamen of bekijken van video kan dit toch je batterijverbruik aanzienlijk reduceren. Met enige voorzichtigheid zal je maar weinig problemen mee hebben maar toch is een autolader of dergelijke geen overbodige luxe. Ook moet ik meegeven dat de RAZR een ingebouwde batterij heeft net zoals de iPhones. Dit heeft als belangrijkste nadeel dat je deze niet kan veranderen door een andere batterij met een grotere inhoud. Ook kan je de batterij niet meer uittrekken als je met een probleempje zit en je toestel zou gecrasht zijn. De batterij heeft 1780 mAh meegekregen, deze waarde ligt wat tussen de Samsung Galaxy S II en de Galaxy Nexus. Om de batterijduur verder te verlengen heeft Motorola er een slaapstand ingebouwd welke je kan vergelijken met deze van je computer. Hierin schakelt Motorola een aantal verbindingen automatisch uit, een gulden middenweg tussen je scherm af en vliegtuigmodus als het ware.

Benchmarkresultaten

De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkGalaxy NexusHTC SensationSamsung Galaxy S IIMotorola RAZR
ProcessorARM Cortex A9MSM8260ARM Cortex-A9ARM Cortex-A9
GPUPowerVR SGX540Adreno 220Mali-400MP GPUPowerVR SGX540
Linpack (CPU)Single Thread: 45.96 Multi-Thread: 37.746.4447.1757.389 (multi-thread)
CaffeineMark (CPU) 9739627585359030
BenchmarkPi (CPU) 419725594557
Neocore (GPU)58.159.858.1
Nenamark1 (GPU)52.342.759.849.4
Quadrant (CPU+GPU)1764201133272705
Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Motorola RAZR.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface

Motorola heeft Android duidelijk onder handen genomen. Dit met een aantal aangename en of handige toevoegingen die zeker de moeite waard zijn. Dit toont duidelijk aan dat Motorola niet zomaar Android overneemt maar duidelijk nadenkt over de mogelijkheden en verbeteringen die ze kunnen aanbrengen. De ‘Favorieten’-widget en de ‘Slimme acties’-applicaties zijn hiervan mijn favoriete voorbeeld. Je merkt dat hier over nagedacht is. Over het algemeen heeft Motorola zich wel aan de algemene Androidgebruikerservaring gehouden. Er zijn geen echt baanbrekende ontwikkelingen gedaan in gebruik welke de overstap van bijvoorbeeld een standaard gebruikersomgeving  naar een RAZR of omgekeerd zou bemoeilijken en zo heb ik het ook graag. Niet teveel belgerinkel maar een redelijk pure Android-ervaring.

Mediacapaciteiten

De mediacapacitieten van de RAZR zijn om trots op te zijn. Een mooi scherp Super AMOLED Advanced-scherm met hoge resolutie geeft alle kleuren mooi weer. Ideaal om video’s te bekijken of om op te gamen. De RAZR zijn HDMI-uitgang vergemakkelijkt het delen van media op feestjes of dergelijke aanzienlijk. Je hebt geen tussenstuk nodig gewoon de juiste HDMI-kabel en je bent vertrokken. Ook op het gebied van foto’s en video heeft de RAZR voldoende capaciteiten in huis om stevig in zijn schoenen te staan. Het is niet het beste van het beste op de markt maar je zal zeker niet teleurgesteld zijn over de beeldkwaliteit van je kiekjes.

Prestaties

Ook de prestaties van de RAZR komen aardig in de buurt van de Samsung Galaxy S II en op sommige gebieden zijn de benchmarks zelfs beter. Ook in het dagelijks gebruik is de RAZR vlot te noemen. Het gebeurt maar weinig dat het toestel wat vertraagt. Het is dan ook een aangenaam toestel om mee te werken.

Algemene conclusie

Ieder wie op zoek is naar een toestel met een unieke look en feel en degelijke processor én er het geld voor over heeft mag dit toestel zeker in overweging nemen. Hij oogt op zijn minst uniek met zijn stevige omhulsel waar zelfs kevlar in verwerkt zit. Als je het mij vraagt doet dit toestel alle eer aan de RAZR-reeks en zou hij zeker als mijn toestel kunnen dienen.

Sterke punten

 • microHDMI-uit
 • 8 MP met flits
 • 16GB intern geheugen
 • makkelijk bereikbaar microSD-kaartsleuf
 • Design
Zwakke punten
 • ingebouwde batterij
 • microSIM kaart
 • hoekige randen
 • geen bijgeleverde HMDI-kabel
 
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...