Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Review: Motorola Milestone 2

· 13 januari 2011

 

Motorola heeft zijn eerste successen in Android voornamelijk te wijten aan de Milestone, eenmaal de hype rond dit toestel is gaan luwen hebben ze er niks beters op gevonden om de Milestone 2 uit te brengen. De Milestone 2 heeft een aantal belangrijke verbeteringen gekregen bovenop een aantal belangrijke features die van de Milestone een sterspeler gemaakt hebben, al blijft de vraag gelden: is het genoeg in het overbevolkte aanbod waarin ze allemaal strijden voor de eretitel. In dit review lees je alles wat je moet weten over de Motorola Milestone 2.

Specificaties

Zoals gewoonlijk overrompelen we je eerst met wat specificaties om daarna tot de harde kern van de review te komen: [table id=52 /] Het is duidelijk: met deze hardware valt wat te doen.

Eerste indrukken

Vanaf het moment dat je de Milestone 2 in je handen neemt, valt het je direct op dat je een degelijk toestel in handen hebt. Het toestel voelt zeer stevig en misschien wat zwaar aan in de hand. Voor mij zeker een pluspunt want bij sommige toestellen heb je wat vrees dat hij ieder moment zal breken. Bij de Milestone 2 is dit zeker niet het geval.

Design

Qua looks hebben ze Milestone een facelift gegeven. De Milestone 2 heeft een meer afgewerkte look die minder ruw oogt dan deze van zijn voorgangen. Een 3,7” scherm met de standaard Androidknoppen onderaan en het logo en de luidspreker erboven. Onderaan heb je ook nog een kin die minder uitgesproken is dan bij de Milestone en het geheel wat ene futuristisch tintje geeft. De achterkant is op een paar details na ook gelijk aan dat van de eerste Milestone. De Milestone 2 heeft een blauwe kleur met een metalisé luidspreker rechts, en in de midden de Motorola M gepaard met het Motoblur-logo. Rechtsboven vinden we de 5 megapixel camera samen met de LED-flitser. Bovenaan het toestel is de powerknop samen met de 3.5mm hoofdtelefoonaansluiting, rechts hebben we de volumeknoppen samen met een apart cameraknop. Onderaan heb je het microfoontje en links heb je de microUSB aansluiting. Het openschuiven van de Milestone gaat wat stroef vergeleken met andere toestellen maar dit went wel. Je voelt wel direct aan dat dit een goede bouwkwaliteit heeft en je het niet direct kapot zal krijgen (onder normale omstandigheden tenminste).

Interface

Motoblur, de user interface of eigen schil die Motorola over Android heen giet, bevordert het gebruiksgemak aanzienlijk. Althans voor de mensen die Android in zijn pure vorm niet kennen. Alles is gemakkelijk te vinden en is simpel te gebruiken. Voor zij die al ervaring hebben met Android is het wat aanpassen maar niet onoverkomelijk. Bestanden overzetten naar de computer is kinderspel. Bij aansluiten op een pc verloopt het installeren van de software bijna volautomatisch en krijg je, eenmaal alles geïnstalleerd is, opent een nieuw scherm zich automatisch en je kan beginnen met overzetten. Zo simpel is dat.

Widgets

Het homescreen is standaard gevuld met widgets die je favoriete social media in de gaten houden. Zo kan je met een tik op het scherm de laatste tweets, Facebook-updates en MySpace-posts terugvinden. Het is even simpel om je eigen update de wereld in te sturen en dit op alle platformen tegelijk of voor wie het allemaal wat persoonlijker wil maken kan het ook makkelijk bij één medium houden.  De verschillende homescreens zijn gevuld met nog meer goeds, widgets voor sms'en, aangepaste power control widgets en nog veel meer. Dit alles maakt dat de Motorola Milestone 2 out of the box ready to go is. Geen gepruts met het installeren van widgets voor allerhande applicaties, al wat je nodig hebt staat standaard op je scherm. De Motoblurskin die verantwoordelijk is voor al deze handige pracht heeft ook zijn negatieve kantjes. Naast de rem op het vermogen van de Milestone 2 is dit ook dat het een vertragende factor is bij het uitrollen van updates. Motorola moet bij iedere update van het Androidsysteem ook zijn schil helemaal opnieuw bouwen, hierdoor kunnen updates van Gingerbread en nakomelingen langer achterblijven op Motoblur-toestellen dan op meer standaard toestellen.

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Milestone 2.

Prestaties

Ondanks de 1Ghz processor weet de Milestone 2 me niet te imponeren op vlak van prestaties. Af en toe voel je dat het wat trager gaat of dat hij hier en daar eens durft twijfelen. Het is zeker geen ramp maar voor de veeleisende gebruiker kan dit misschien toch voor wat wrijving zorgen. Zelf denk ik dat Motoblur hier deels de schuld voor draagt, al zou dit niet mogen. De Milestone 2 heeft volgens mij wat last van de bloatware oftewel overbodige software. Deze slurpen de rekenkracht en geheugen soms wat op wat voor de vertragingen kan zorgen. Een degelijke taskkiller met een redelijk agressieve instelling kan soelaas brengen maar ik zeg het nogmaals: het zou niet mogen.

Batterijduur

De batterijduur is naar mijn mening goed, al is het niet om naar huis te schrijven. Ik heb slechts 1x in de gevarenzone gekomen (wat oudjaar allemaal niet kan doen met een mens en zijn gsm) en toch redelijk intensief gebruik gemaakt van de WiFi. Echte fervente gebruikers zullen misschien meer problemen ervaren maar hier en daar wat tweaken en instellen kan ook wonderen doen. Wat bij mij vooral voor frustraties zorgt is het lichtje dat brand als hij aan de lader ligt. Mijn toestel ligt namelijk op mijn nachtkastje en dan heb ik geen nood aan een lichtje die de hele nacht brandt. Het verplaatsen van de gsm helpt natuurlijk wel, maar toch vind ik het wat storend.

Mediacapaciteiten

Met zen 16 Gb (8Gb intern - 8 Gb  Micro SDcard) aan geheugen is de Milestone 2 ideaal om als multimedia toestel te gebruiken. Plaats genoeg voor al je mp3’s op te slaan (of toch een deel ervan) en met de meegeleverde oortjes af te spelen. Muziek kan je makkelijk overzetten via bluetooth, WiFi met de ingebouwde mediasoftware of simpel weg via de USB-kabel.

Muziek en geluid

Het afspelen lukt normaliter met iedere muziekapplicatie uit de Android Market, iedereen heeft er wel eentje die hij liefst gebruikt. De geluidskwaliteit is redelijk goed al bespeur ik wat dofheid maar niets storend, het volume is voldoende voor mij maar niet bijzonder hoog. Via de meegeleverde oortjes klinkt het ook goed maar de audiofielen zullen vlug terugschakelen naar huis high end hoofdtelefoon doch zijn de meegeleverde meer dan voldoende voor de normale mens.

Foto's maken

Het fototoestel dat ingewerkt zit in de Milestone 2 is er eentje van 5 megapixels met een flits. Deze laatste is een zeer mooie toevoegingen om het je toelaat om degelijk foto’s te nemen in donkere omstandigheden. De flits veroorzaakt soms wel wat overbelichting maar dat is meer dan normaal. De foto’s zelf zijn niet slecht maar ook niet goed, althans in mijn mening. Er is net wat teveel ruis aanwezig op de foto’s om ze schitterend te vinden. Blader gerust eens in de galerij met foto’s om zelf je mening te vormen over de beeldkwaliteit.

Toetsenbord

Het fysieke toetsenbord is een aangename feature. Het is wat wennen in het begin, zeker als je overstapt van een puur touchscreen-toestel maar al bij al vlot het wel. De toetsen mochten iets wat groter zijn of tenminste dikker zijn om ideaal te zijn maar al bij al is het een goed hebbeding. Ideaal om te gamen, vlug en foutloos te typen (na een wenperiode) en hij ligt ook nog bijzonder goed in de hand als je hem openschuift. Mensen met dikke vingers zullen misschien toch wat moeite hebben om het vlot te hanteren maar datzelfde probleem ervaren ze waarschijnlijk alle soorten toestenborden (zowel fysiek als virtueel). Motorola heeft in ieder geval goed geluisterd naar de kritiek die de eerste Milestone kreeg over zijn toetsenbord. Hierdoor is het toetsenbord nu minder plat (er zitten lichte bultjes in de toetsen) wat het makkelijker te maakt om te voelen waarop je duwt. Ook het design is getweakt, de uni-directionele knop op de vorige versie is vervangen door pijltjes die hun werk best wel aardig doen. Zo hebben ze ook wat plaats gewonnen om alles wat groter te maken. Het uitschuiven van het toetsenbord verloopt wat stroef maar dit is voor mij eerder een positief punt. dit getuigt van stevig materiaal die het ook niet gemakkelijk zal begeven door te veel open en dicht schuiven. Ook zitten er minder componenten in die gevoelig zijn aan slijtage zoals veren en allerhande. Het toetsenbord is geen killer maar zeker aangenaam om te hebben, het is echter een twijfelen of het kan tippen aan het toetsenbord van de Desire Z.

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Milestone 2.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface

Op zich is Motoblur ideaal voor de gemiddelde Androidgebruiker, er staat reeds veel automatisch op het toestel en alles werkt intuitief. Eenmaal je Android onder de knie hebt zal je misschien wat meer willen customizen en andere accenten willen leggen.

Mediacapaciteiten

De Milestone 2 neemt degelijke foto's en de videobeelden zijn acceptabel te noemen. Muziek speelt hij mooi en aangenaam maar kan hier en daar wat dof klinken. Multimedia gewijs is hij degelijk maar zeker geen hoogvlieger dus als dit niet je prioriteit is heb je niets te verliezen.

Prestaties

Voor de gemiddelde gebruiker zijn de prestaties goed genoeg maar de gevorderde die het uiterste uit zijn toestel wilt halen zal misschien wat teleurgesteld zijn. Al kan hier en daar wat tweaken van de software soelaas brengen, al zou dit voor een toptoestel niet mogen.

Algemene conclusie

De Milestone 2 is vooral te bewonderen voor zijn bouwkwaliteit, weinig toestellen voelen zo solide aan als deze. Qua prestaties valt hij iet of wat tegen, zeker als je wat dat er een 1 Ghz processor aan boord is, zelf denk ik dat een custom rom hier heel wat aan kan verbeteren maar is dan niet besteed aan de grote massa. Al bij al een degelijk toestel die met wat getweak zeker zijn nut zal kunnen bewijzen. Een software update van Motorola zelf kan in de toekomst ook wel soelaas brengen. De beginnende Androidgebruiker die liever wat op zijn centen kijkt dan per se het beste van het beste wil zal zeker tevreden zijn met dit toestel. De gebreken zijn zeker niet van rampzalig aard, integendeel zelf.

Sterke punten

 • Bouwkwaliteit
 • Flits
 • Fysiek keyboard

Zwakke punten

 • Soms wat traag
 • Gewicht kan wat zwaar overkomen
 • Oplaadlichtje
 • Volume luidspreker
Momenteel is de Milestone 2 voor €424,99 te verkrijgen bij Expansys, die ook zo vriendelijk geweest is om ons dit testtoestel te verschaffen.

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13725] {tab=Los toestel} [cfr#po#13725] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...