Review Libratone Q Adapt: stevige koptelefoon met hippe functies

Review Libratone Q Adapt: stevige koptelefoon met hippe functies

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Stevige bouwkwaliteit met sierlijk uiterlijk

De Libratone Q Adapt Wireless on-ear is gemaakt om mee op pad te nemen, en dat valt te merken. De bouwkwaliteit is ontzettend goed. De oorschelpen voelen solide aan, en het geheel geeft een prettig gevoel van kwaliteit. Deze koptelefoon kun je prima in je tas stoppen zonder dat er iets mee gebeurt. Geen wonder dat de bijgeleverde hoes ook maar een soft-case is: de Q Adapt is al stevig genoeg van zichzelf om veel gebruikt te worden.

Libratone Q Adapt

Ook het uiterlijk duidt erop dat je Q Adapt prima in het openbaar kan dragen: de geteste stormy black uitvoering valt niet op, en ziet er mooi uit. Het draagcomfort is wat minder: bij langdurige periodes van meer dan een paar uur merk je achteraf dat de koptelefoon redelijk strak op je oren zit.

Libratone Q Adapt

Bij een on-ear koptelefoon zit de dan koptelefoon ook echt op je oor, dus hoe je dit zelf ervaart verschilt natuurlijk per persoon. Ter referentie: ikzelf kom van een over-ear koptelefoon.

Volgepakt met features

Een andere positieve eigenschap van de Q Adapt zijn de talloze hoeveelheid features. De bediening speelt zich af via touch. De rechteroorschelp met het vogeltje functioneert als één groot touchpad waarbij met je gebaren verschillende functies kan activeren. Klik met drie vingers, en je liedje gaat op pauze. Klik nog een keer, en hij gaat weer door. Door je vinger in een rondje over de schelp te bewegen verandert het volume ook, en met een dubbele tik ga je naar het volgende nummer.

In de praktijk werken de gebaren niet altijd even vlekkeloos, en moest de handeling soms nog een keer uitgevoerd worden. Als je dus veel bezig bent je volume te verstellen, of liedjes te skippen, dan kun je dit beter via je telefoon of smartwatch doen.

Leg je hand op de oorschelp, en de koptelefoon zet de noise-cancelling uit zodat je naar je omgeving kan luisteren. Dit is bijvoorbeeld handig voor in de trein of als iemand tegen je begint te praten. Vreemd genoeg speelt je muziek op de achtergrond zonder volume nog wel verder, dus je mist dan wel een deel van je liedje.

Libratone Q Adapt Wireless

Zet de koptelefoon af, en alles wat je afspeelt gaat automatisch op pauze, wat erg fijn werkt. Hieronder vallen ook YouTube-filmpjes op je computer, zo bleek. De bluetooth-oortjes van Apple hebben een soortgelijke functie. Het koppelen en automatisch wisselen tussen maximaal twee apparaten is ook een voordeel: luister je muziek op je telefoon en start je een filmpje op je laptop? Dan zal je muziek op pauze gaan, en het geluid van je laptop door de koptelefoon afspelen.

Ook is er een Android-app aanwezig waarbij je diverse functies van de Q Adapt kan bedienen. Zo kun je het accuniveau aflezen, je precieze noise-cancelling niveau aanpassen, EQ bepalen, en zelfs updates downloaden voor je koptelefoon. Deze updates zijn ook op de site van Libratone te zien.

Geluidskwaliteit en noise-cancelling

Waar de Q Adapt zich nog meer onderscheidt is met maar liefst 4 verschillende standen van noise-cancelling, genaamd Citymix. Via de knop onderaan de rechteroorschelp kan je van niveaus wisselen. Hoe hoger het niveau, hoe meer geluid wordt weggefilterd. Het is fijn om zelf te kunnen regelen hoeveel geluid er wordt doorgelaten. Wil je zo min mogelijk omgevingsgeluid, dan zet je hem op niveau 4.

[readmore articles="188518"]

In het hoogste niveau werkt de noise-cancelling uitstekend en komen geluiden van bijvoorbeeld een trein en al het rumoer nauwelijks meer door. In sommige gevallen kan hij voor sommige mensen zelfs te sterk zijn, en kan je last krijgen van je evenwichtsorgaan: een standje lager is dan aan te raden. Ook bij niveau 2 en 3 wordt er nog meer dan genoeg geluid weggefilterd, zonder belastend aan te voelen. Bij niveau 1 is de noise-cancelling helemaal uit.

Accuduur en geluidskwaliteit

Al deze features hebben natuurlijk ook hun weerslag op de accuduur. Deze kan je aflezen via de verschillende lichtpuntjes op de rechteroorschelp bij het inschakelen, het bluetooth-icoontje in je statusbalk, of via de app. In de praktijk met noise-cancelling niveau 3 continu aan, kwam kwam ik ongeveer tot een verbruik van 10 uur. De fabrikant claimt 20 uur. De accuduur zal verschillen met welk noise-cancelling niveau je gebruikt. Uiteindelijk zal je afhankelijk van hoeveel muziek je luistert om de paar dagen moeten opladen.

Libratone Q Adapt Wireless

Een ander belangrijk punt van een koptelefoon is natuurlijk de geluidskwaliteit. Deze is niet om over naar huis te schrijven. De bas is gemiddeld, maar vooral het midden en hoog zijn niet overtuigend. Stemmen klinken relatief schel, en het geheel maakt dat de koptelefoon niet geschikt is voor mensen die opzoek zijn naar het beste van het beste geluid.

Conclusie

De Libratone Q Adapt is voor mensen die veel op pad zijn of zich in de stad voortbewegen. Alle genoemde features, zoals de mooie en stevige koptelefoon en de noise-cancelling (niet voor niets Citymix genoemd) zijn daar uitstekend voor gemaakt. Verder geven de verschillende niveaus van noise-cancelling, de bijbehorende app, de bediening via touch, en software-updates de Q Adapt een hip karakter. Echte audiofielen zullen deze koptelefoon liever links laten liggen, maar dat neemt niet weg dat de Q Adapt een prima keuze is op het gebied van lifestyle. De Lifestyle Q Adapt is voor 250 euro te krijgen bij onder andere Coolblue.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk