Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

LG heeft na de LG Optimus 2X Speed nog een troef uitgespeeld. Deze telefoon heet de LG Optimus Black, een toestel met een 4,0 inch IPS LCD-beeldscherm, dat zou volgens LG het helderste scherm ooit op een smartphone zou moeten zijn. Het toestel is in de markt gezet voor de modebewuste smartphonegebruiker. Het ontwerp lijkt erg veel op de LG Optimus 2X Speed, maar is net even wat strakker in zijn vormgeving. De Optimus Black heeft een volledig vlak voorpaneel en de achterkant is even goed vrijwel helemaal recht. Door de Texas Instruments OMAP3630-chip met 1GHz-processor is het toestel lekker snel. Het toestel is bijzonder door het beeldscherm dat uit LG's eigen fabrieken komt, net als het Retina-display van de iPhone 4. De afgelopen twee weken hebben we de Optimus Black mogen testen. In deze review lees je onze ervaringen.

Eerste indrukken

Als je een toestel vast hebt zijn er een aantal dingen die je meteen opvallen. Hier bespreken wij wat het eerste opvalt aan het uiterlijk van het toestel.

Uiterlijk en ontwerp

Van LG kennen wij natuurlijk al een aantal toestellen. De serie voor de Optimus-toestellen was op zijn zachtst uitgedrukt niet erg vernieuwend. De LG GW-620 had buiten het uiterlijk weinig wijzigingen ten opzichte van de T-Mobile G1. Gelukkig heeft LG laten zien dat ze het met de Optimus-serie weer helemaal begrepen hebben. De LG Optimus Black gaat net als de oude Chocolate laten zien dat de kwaliteit van het toestel niet achteruit hoeft te gaan als je design als belangrijkste factor voor je ontwerp aanhoudt. Waar een aantal designer-toestellen, zoals de LG Prada, wisten te laten zien dat hangen op een modeverschijnsel niet alles was, laat dit toestel het tegendeel zien. Het toestel voldoet aan een duidelijke stijlregel: recht-toe-recht-aan. Daarmee hebben zij een dun en erg strak toestel afgeleverd. De camera staat  links op de achterkant. Onder de 5MP camera zit er een klein flitsertje die, anders dan doet vermoeden, ontzettend veel licht kan geven. Links daarnaast op het iets schuin lopende deel vind je een Google-logo. Toestellen worden steeds groter en ondanks het feit dat dit niet één van de high-end toestellen is van deze tijd, doet hij niet onder voor andere toestellen met zo'n groot beeldscherm. Boven en onder het scherm is er nog veel zwarte, lege plek te vinden. Als het toestel aan is staan er aan de onderkant de bekende Menu, Home, Back en Search buttons. Bovenin is er ruimte gereserveerd voor het LG-logo en een camera. De batterijklep bestaat uit hard plastic en geeft ruimte voor een 1500mAh accu. De verder lege batterijklep is met een beetje peuteren goed open te krijgen. Zoals altijd is de eerste keer nogal angstig. Nu heb ik het toestel 3 dagen mee gehad in Berlijn en met verschillende (lokale) simkaarten ermee gebeld en dus ook vaak de batterijklep open gehad. Uiteindelijk krijg je, net als bij elk ander toestel, een handigheidje en maakt een wat stroevere batterijklep helemaal niets meer uit. LG heeft echt zijn best gedaan bij het ontwerpen van dit toestel. Voor mij een minpuntje, maar waarschijnlijk niet voor iedereen, was dat het toestel zeer licht aanvoelde in vergelijking met de HTC-toestellen die ik in bezit heb. Dit geeft een wat goedkoop gevoel, maar sommige mensen vinden dit veel fijner dan zo'n zwaar toestel.

Schermresolutie en beeldkwaliteit

LG heeft dit toestel neergezet met de bekende resoultie van 800x480 pixels. Voor een toestel dat in de markt terecht komt tussen gebruikers met de Samsung Galaxy S en HTC Desire is het slim om op deze resolutie te blijven. Waar HTC Sensation gebruikers sommige apps niet direct konden draaien, moet je bedenken dat gebruikers van dit toestel niet direct de developers zijn. Een goed idee dus om alles maar zo standaard mogelijk te houden. Zo kan elke gebruiker er direct mee uit de voeten. Het beeldscherm dat in dit toestel is gebruikt, dankt zijn kracht aan de eigen fabrieken van LG. Het scherm is helder en geeft mooie beelden weer. Vergeleken met mijn HTC Desire is het Nova IPS LCD-display toch wel erg helder. Naar aanleiding onze review van de Optimus 2X Speed heb ik ook even gekeken naar licht-lekkende randen rondom het display. Dit was in het geval van dit toestel niet te vinden. De claims van andere blogs dat dit weleens net zo iets kon zijn als het Retina-display bleken iets overdreven De pixeldichtheid is toch wat minder dan die van de iPhone 4, maar de kleuren en de lichtsterkte zijn zeker het vermelden waard.

Unboxing

In de doos waarin de LG Optimus Black komt vinden we de volgende dingen:
 • LG Optimus Black
 • Koptelefoon (in-ear oortjes)
 • Stekker om op te laden stopcontact met USB-poort
 • USB naar micro-USB-kabel (laden en computer aansluiting)
 • Handleiding

http://www.youtube.com/watch?v=Ru8SraCu6p8

Foto's

Specificaties

[table id=61 /] Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de LG Optimus Black.

Interface en software

Android is ontzettend populair onder smartphone fabrikanten. Dat komt natuurlijk doordat de gebruikers het besturingssysteem ook met open armen ontvangen. LG doet er alles aan om in de software zijn eigen identiteit te uiten. Dit doen ze voornamelijk met eigen apps en een launcher. Om eerlijk te zijn hebben ze ontzettend hun best gedaan, maar ik vind het jammer dat apps die door Google uitgebreid getest zijn nu op een andere manier terug te zien zijn en veelal niet zo mooi als ik gehoopt had.

Launcher

Natuurlijk moeten we er rekening mee houden dat de standaard interface van Google niet bij iedereen even populair is. Ondanks het feit dat de launcher van LG bijzonder anders is dan die van bijvoorbeeld de Nexus-serie valt hij wel goed te vergelijken met Samsungs TouchWiz-interface. LG heeft een aantal handige features verzonnen die de eigen launcher wel een bestaansrecht geven. De interface is snel en stabiel en als ik er in twee dagen aan had kunnen wennen, dan had ik hem ook nog wel intuïtief kunnen noemen. Daar zit nu net het probleem. De launcher is echt even wennen en de koppeling met de eigen apps is niet helemaal wat je ervan verwacht. Toch heeft LG ontzettend mooie trucjes ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan applicaties op je homescreen plaatsen, normaal is dat één tegelijk nu kan je meerdere applicaties tegelijk op het homescreen plaatsen. Handig en snel. Ook de manier van toevoegen van widgets is erg mooi. Dit kan je het beste vergelijken met hoe dit in Honeycomb gaat. Een tab onderin je scherm waar je de onderdelen zo uit kan halen om ergens op het homescreen te plaatsen. Ook de wallpapers komen net als in Honeycomb uit dit menu. De weerwidget, in samenwerking met Accuweather, ziet er leuk uit, maar zoals wij al gewend zijn van deze weerprovider is hij bijna nooit goed voor het veranderlijke weer in Nederland. LG laat in ieder geval zien dat ze graag een eigen draai willen geven aan Android en dit is tot op heden aardig gelukt. De laucher mag iets sneller reageren op bepaalde handelingen. De licht vertraagde reactie kwam soms nogal onverwacht. De processor moest het op die momenten makkelijk halen, maar de software leek het soms een fractie van een seconde af te laten weten. Dat valt jammer genoeg op. Over het algemeen reageerde de launcher snel maar ik wilde dit kleine puntje wel even noemen.

Alternatieve Lauchers

Omdat Android zo'n open platform is heb ik toch even de moeite genomen om SPB Shell 3D en ADW Laucher Ex even uit te proberen. Deze lauchers draaiden beide erg goed op het toestel. SPB had iets langer nodig om op te starten, maar daarna was alles volledig op gang. SPB Shell 3D draaide ook erg mooi en stabiel op de telefoon, iets dat aangeeft dat de OpenGL ES 2.0 als een zonnetje draait. Ondanks dat deze launcher erg mooi is heb ik het toestel verder getest op zijn eigen kwaliteiten.

LG-applicaties

De meegeleverde applicaties van LG vielen ontzettend tegen. Zeker applicaties die je al kent uit andere toestellen zou je graag weer hetzelfde terug zien. De Google Experience zoals je die eigenlijk verwacht van een toestel met een Google-logo op de achterkant was er voor mij niet heel erg in terug te vinden. Laten we even kijken naar wat applicaties. Zowel Gmail als YouTube zijn niet veranderd ten opzichte van de programma's die wij kennen van Google. Gelukkig maar, maar dit geldt niet direct voor de andere applicaties. Twitter for LG is, net als HTC's Peep, een slap aftreksel van een Twitter-applicatie. Ook Facebook for LG was niet echt een succes. Natuurlijk kan je de officiële apps installeren, maar dan blijft alsnog de ruimte bezet door deze vaste applicaties. Ik vind dit een gemiste kans. Wat LG wel ontzettend leuk heeft gedaan is hun eigen App Advisor. De functionaliteit van de applicatie laat wat te wensen over als je al Androidgebruiker bent, maar het feit dat Andy (het Android-poppetje) staat te jongleren met Android-apps die jij zou kunnen installeren is wel erg geinig. Ook deremote call-functie die je kan gebruikenom een callcenter-medewerker van LG direct contact te laten maken met je toestel is erg slim bedacht.

Contact Sync

Als laatste is er nog de contact-applicatie die mij tot waanzin wist te drijven. Ik heb iets meer dan 250 Android-contacten en zo'n 600 e-mail-contacten. Nu kan HTC contacten aan elkaar linken aan de hand van telefoonnummer, Twitter, e-mailadres en andere persoonlijke informatie. LG denkt dit ook te kunnen, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn. Ik heb in die 250 mensen vier keer een Dennis zitten. Een aantal Androidworld-teamleden. Nu zit er in mijn bredere contactenbox nog een Dennis zonder achternaam en een Dennis met achternaam. LG heeft zonder te vragen 2 Dennissen over gehouden. Dit zorgde ervoor dat ik vanuit Duitsland de verkeerde Dennis aan het bellen was omdat zijn foto netjes tussen mijn contacten stond. Een handige feature die zeker nog even wat aandacht nodig heeft. De keuze is nog steeds aan de gebruiker om bepaalde apps wel of niet te gebruiken. LG positioneert zijn applicties in zijn eigen launcher boven je gedownloade applicaties. Het blijft altijd even zoeken, maar zoals het met Android het geval zal blijven de keuze blijft aan de gebruiker.

Screenshots

[galleryold id="89958" link=”file” include=”91203,91204,91205,91206,91207,91208,91209,91210,91211,91212,91213,91214,91215,91216,91217,91218,91219,91220,91221,91222” columns="5"]

G-Button-navigatie

Op de zijkant van het toestel zit een klein knopje op de plaats waar je normaal gesproken de volumeknop verwacht. Deze knop heet de G-Button. Met deze G-button kan je navigeren op websites en in de menu's van het toestel. Omdat er geen trackball of trackpad aanwezig is op het toestel, heeft LG een oplossing bedacht die samenwerkt met de G-sensor. Als je de knop indrukt en het toestel ietsje schuin houdt, kan je zonder moeite door de telefoon navigeren zonder vlekken op je scherm te veroorzaken. Leuk, innovatief en erg goed uitgewerkt.

 http://www.youtube.com/watch?v=3bOCajHUsfU

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de LG Optimus Black.

Mediacapaciteiten

De LG Optimus Black is een echt lifeststyle-toestel. Het toestel is dus niet voor het bekijken van de laatste films, maar moet vooral dun, mooi en handig zijn. Mensen die zo'n telefoon kopen willen graag mooie foto's maken voor op Facebook. Vakantiekiekjes, vrienden in de discotheek en even snel een fotootje om op Twitter te gooien. Ik ben eens met de camera naar buiten gegaan om wat vakantie kiekjes te maken. Het toestel kreeg een weekendje Berlijn voor zijn kiezen.

Foto’s maken

Bij het gebruiken van de camera vallen er meteen een aantal dingen op. De software is anders dan normaal en de foto's zijn niet zo mooi als de resolutie van 5MP doet vermoeden. Foto's met voldoende licht komen goed uit het toestel, zeker als je ze later op je PC bekijkt. Als ik eerlijk ben zijn de foto's overdag in sommige gevallen zelfs mooier dan die van mijn HTC Desire. Toch kan ik niet altijd zeggen dat de foto's die kwaliteit halen. Als je hieronder kijkt zijn de foto's van de oranje Porsche heel erg scherp, maar kijk even naar het station van Berlijn waar toch genoeg licht was en zie dat de scherpte veel te wensen over laat. Ik weet niet of het hier ligt aan de kwaliteit van de camera of aan de kwaliteit van de processor die de foto een JPG-formaat geeft. Gelukkig had ik als backup nog een SLR bij mij. De kwaliteit kan aangetast worden door de processor die bovenin het toestel lijkt te zitten. Het toestel kan erg warm worden naast de camera. Een camera sensor houdt alleen totaal niet van warmte en geeft dus al snel slechtere foto's bij hogere temperaturen. Ruis en onscherpte zijn een gevolg hiervaan. Voor een leuk fotootje is de camera erg geschikt, maar als je het op moet nemen tegen iPhone-gebruikers of HTC Sensation-gebruikers dan valt het erg tegen. Toch is de kwaliteit van de camera helemaal niet slecht te noemen. Bekijk de foto's hier onder en zie het zelf.

Foto’s gemaakt met LG Optimus Black

[galleryold id="89958" link=”file” include=”89966,89967,89968,89969,89970,89971,89972,89973,89974,89975,89976” columns="5"]

Muziek afspelen en bellen

Het geluid van het toestel zelf is ronduit slecht te noemen. De bel-ervaring vond ik niet erg fijn. Bellen gaf een onduidelijk gesprek waar ik meerdere malen heb moeten vragen wat de andere kant precies zei. De speakers in het toestel hebben ontzettend veel vermogen. Erg fijn voor een wekker, maar het geluid dat eruit komt is schel en onzuiver. Ik denk echter niet dat je het toestel hierop af mag rekenen. Als je een Bluetooth-headset tot je beschikking hebt is deze ook goed te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de afstand waarop deze blijft werker iets kleiner is dan bij een HTC-toestel. Ik heb er niet achter kunnen komen waarom, maar direct naast de bron (zak/ koptelefoon of kast/ontvanger) werkte het allemaal prima. Aan de andere kant van de kamer was hij wat instabieler, maar nog steeds niet slecht.

Video’s afspelen

Om de video playback te testen heb ik een stukje uit Avatar van 720i, 720p en 1080i bekeken. De 1080i is zoals verwacht op wat geluid na niet te volgen. De 720p geeft wel beeld maar haperend geluid. De 720i gaf een vloeiende ervaring met dito geluid. Je moet op een telefoon zonder HDMI-aansluiting ook niet verwachten dat hij zulke hoge resoluties kan draaien. Youtube en andere video's online werkten overigens ook zeer goed. Voor een toestel als dit zijn de videoprestaties eigenlijk nog heel goed te noemen. Als je echt Full HD-video af wilt spelen moet je de Optimus 2X kopen, maar voor een filmpje op zijn tijd is dit zeker goed te doen. Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de LG Optimus Black.

Prestaties

Over het algemeen is dit toestel gewoon mooi en snel. Toch is het de moeite waard om iets verder te kijken. Games zijn een mooi uitgangspunt om de gebruikservaring mee te testen en de benchmarks erna zijn voor de mensen die graag getalletjes zien. Ik kan alvast verklappen dat er hier voor hun weinig te vinden is. De accu heeft wel een goede presetatie neergezet, maar de keuzes van LG om de camara onbruikbaar te verklaren bij een lage accustand kan ik nog niet begrijpen.

Games

Om te testen wat deze telefoon aan kon op 3D-gebied heb ik Reckless Racing even getest. Dit spel had minder tijd nodig om te laden dan op mijn HTC Desire. Op een enkele pauze tijdens het rijden na (soort van lag) werkte het spel ook erg goed. Om even terug te komen op die lag: het toestel doet dit willekeurig. Waarom weet ik niet, het zit in 3D-menu's en komt ook wel eens voor in bepaalde zware apps. Ik denk dat dit met een update snel verholpen is. Als gebruiker van meerdere snelle smartphones viel mij dit op, maar ik denk dat een beginnende gebruiker die de Blackberry aan de kant heeft gezet dit niet eens door heeft. Ook Angry Birds was snel en werkte erg goed. Angry Birds Rio was dan ook in de zes uur durende treinreis naar huis zo uitgespeeld.

Batterijgebruik

Een probleem voor elk Androidtoestel is de accu. LG heeft het toestel goed voorzien met een 1500 mAh accu die het soms wist te halen tot het einde van de dag onder zwaar gebruik. Een nadeel is wel dat LG een beveiliging heeft ingebouwd als de accu bijna leeg is. Als je nog even snel een foto wil maken met een bijna lege accu, geeft het toestel aan dat deze toepassing teveel energie vraagt en weigert de camera te openen. HTC lost dit beter of door gewoon de flits uit te schakelen.

Benchmarkresultaten

Sommige mensen worden ontzettend blij van de getalletjes. Het toestel werkt erg stabiel en snel, ook al onder Android 2.2. Het is dan ook overdreven om hem te gaan vergelijken met toestellen als de Optimus 2X Speed. Toch hebben we even wat getalletjes uit het toestel laten rollen. Het toestel wint op geen enkel vlak van zijn concurenten. Toch presteert de LG Optimus Black helemaal niet slecht en hij is ook een stuk goedkoper dan de concurenten. Voor zijn prijs doet hij het niet slecht.
BenchmarkLG Optimus BlackLG Optimus 2X SpeedHTC Incredible SHTC Desire HDGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
Processor/chipsetTexas Instruments OMAP 3630NVIDIA Tegra 2MSM8255MSM8255QSD8650Cortex-A8
GPUPowerVR SGX 530GeForce Ultra Low Power GPUAdreno 205Adreno 205Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)12.5237.3141.8541.3333.5614.05
CaffeineMark (CPU)573074245886586655335146
BenchmarkPi (CPU)14045311042109011241365
Neocore (GPU)45.275.757.657.931.054.9
Nenamark1 (GPU)26.355.528.033.216.048.5
Quadrant (CPU+GPU)12752410165916441320850
Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de LG Optimus Black.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface en LG-applicaties

LG heeft duidelijk tijd gestoken in een volkomen eigen gevoel. Zelf ben ik er niet ontzettend stuk van maar ze hebben zeker hun best gedaan. Met een homescreen-vervanger als ADW Launcher Ex of SPB Shell 3D heb je in no time je eigen homescreeen. Het enige dat overblijft is de skin die in de rest van het toestel rondspookt, de felle kleuren in de icoontjes, anders dan bijvoorbeeld in Android 2.3.4 waar alles erg strak is geworden. Toch is het een mooi toestel met mooi ontworpen applicaties. Als je via de Market de andere applicaties downloadt die je nog mist is er eigenlijk niets aan de hand. De homescreens kunnen uitzoomen. Daar zit een klein lelijk nadeeltje in, want de graphics worden dan minder goed. Het toestel lijkt soms wat moeite te hebben met de eigen launcher. Ik raad LG aan eens te kijken naar hoe de concurenten dit opgelost hebben, want het is geen mooi visitekaartje. Ook het upload-icoontje lijkt te springen in je statusbalk, bijzonder maar zeker niet onoverkomelijk. Maar zoals alle onderdelen die niet goed zijn, is dit ook geen reden het toestel niet te kopen.

Mediacapaciteiten

Alhoewel de telefoon minder snel is dan bijvoorbeeld de Optimus 3D Speed en de 2X Speed, kan ik niet zeggen dat hij slechte prestaties heeft geleverd. De LG Optimus Black won in sommige gevallen zelfs van mijn HTC Desire. De gadgets, zoals scrollen in 3D met de knop aan de zijkant en de snelle en kwalitatief aardige camera hebben mij wel overgehaald voor het eerst in mijn leven van HTC af te stappen en een LG te kopen. Kortom, erg goed gedaan.

Prestaties

Over het algemeen is de Optimus Black een snel en stabiel toestel met een lange accuduur. Op mijn manier van gebruiken had hij het wel eens zwaar. Vier dagen Berlijn met GPS aan om de locatie te bepalen en de hele dag door foto's maken deed hij eigenlijk zonder problemen. Tetheren naar drie telefoons en een laptop ging ook nog heel goed. De telefoon werd warm, maar gaf verder geen kik.

Algemene conclusie

Als ik een wat minder zware gebruiker was geweest had ik de Optimus Black zeker gekocht. De prijs/kwaliteit-verhouding is zeer goed en het gevoel van het toestel ook. Het toestel is wel erg licht, maar ik kan mij voorstellen dat mensen dit ook fijn zullen vinden. De frontcam is zeker met zicht op de nieuwe Google features geen overbodige luxe. Naast deze feature heb je ook de G-Button voor 3D-navigatie, wat erg leuk is als je lekker op de bank even Nu.nl of Androidworld wil lezen. Lekker scrollen zonder met je vingers op het scherm te hoeven vegen. LG heeft mij met dit toestel niet direct overgehaald om dit toestel te kopen, maar dat ligt niet aan het toestel zelf. Ik zou gewoon teveel van deze telefoon vragen. Mocht er iemand komen vragen welk leuk is om mee te beginnen, of waar je nu het beste mee kan Facebooken, dan zal ik deze naam ook zeker noemen naast de HTC Desire S en de HTC Incredible S, want daar misstaat deze telefoon zeker niet tussen. LG heeft een knappe telefoon met een mooie accuduur en leuke features op de markt gezet.

Sterke punten

 • Mooi toestel
 • Goede multitouch
 • Fijne manier van toevoegen iconen op homescreen
 • Frontcam
 • Remote call service (toestel kan worden over genomen door de helpdesk)
 • G-Button 3D-navigatie door je toestel
 • Erg licht, maar voelt niet zwak aan

Zwakke punten

 • Processor zit hoog (naast camera), warmte geeft mogelijk ruis
 • Standaard LG-apps voor Twitter en Facebook zijn slecht
 • Contacten worden zonder controle samengevoegd
 • Android 2.2.2
 • Eigen iconen voor standaard toepassingen
 • Standaard apps en gedownloade apps zijn apparte categorieën
 • Iconen zijn soms wat raar van kleur bij snelle bewegingen op homescreen
{tab=Toestel los} [cfr#co#13774]
{tab=Toestel met abonnement} [cfr#po#13774] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...