Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Geweldig geluid met een flink prijskaartje

Review KEF Muo: compacte Bluetoothspeaker met premium geluid en prijs

· 15 juni 2016

Wanneer je audiofiel bent, zal het merk KEF je wel bekend voorkomen. Deze fabrikant maakt nogal prijzige high-end speakers, maar is sinds vorig jaar ook op de consumentenmarkt te vinden. In deze review kijken we naar de KEF Muo, een compacte maar stevige Bluetooth-speaker.

Mini-Muon

Het design van de KEF Muo is afgeleid van de iconische KEF Muon-speakers. Deze manshoge speakers met hun bijzondere vorm zijn gemaakt van aluminium en zijn niet bereikbaar voor normale consumenten: een paartje van deze luidsprekers kost maar liefst 160.000 euro. 

De bijzondere vorm van de Muon zien we terugkomen in KEF Muo in de vorm waarin de gaatjes voor de speaker gepositioneerd zijn. Deze 'zandlopervorm' geeft het speakertje een erg strakke uitstraling. De speaker is ook behoorlijk stevig en dat merk je ook aan het gewicht: door het gebruik van metaal en zware drivers weegt de Muo maar liefst 800 gram. De speaker is, net als zijn inspiratiebron, ook verticaal te plaatsen.

Foto van de Bluetoothspeaker KEF Muo

Bluetooth of 3,5 mm-aansluiting

De KEF Muo ondersteunt AptX voor Bluetooth, wat inhoudt dat er hogere kwaliteit muziek kan worden gestreamd naar de speaker. Niet alle smartphones ondersteunen deze standaard, wat er voor kan zorgen dat het geluid in het mindere 'normale' Bluetooth-audioformaat gaat. Het verbinden kan door de speaker zich 'zichtbaar' te laten maken door een druk op de koppel-knop, maar kan ook door NFC in te schakelen op je toestel en dit even tegen de zijkant van de Muo te tikken.

Foto van de Bluetoothspeaker KEF Muo

Op de eerste plaats is de KEF Muo uiteraard een Bluetooth-speaker. Er is echter ook een 3,5 mm-aansluiting te vinden op de speaker. Deze hebben we gebruikt in combinatie met de Chromecast Audio. Door het apparaatje van 39 euro aan de Muo te verbinden, is de Muo niet alleen een Bluetooth-speaker, maar is deze ook te gebruiken als WiFi-speaker die je smartphone-accu níet leegtrekt.

Ondanks dat het geluid van de Muo ook in combinatie met streams van bijvoorbeeld Spotify via de Chromecast Audio uitstekend klinkt, is er wel een nadeel aan het gebruik van deze combinatie. Doordat de Muo zichzelf automatisch uitschakelt als er een tijdje geen input is, zul je de speaker (handmatig) in moeten schakelen wanneer je weer opnieuw muziek wilt streamen. Misschien een kleine moeite, maar het wordt wel vervelend als je elke keer op moet staan om de speaker opnieuw in te schakelen wanneer je een kwartiertje geen muziek op hebt gehad.

Foto van de Bluetoothspeaker KEF Muo

Het is mogelijk om, via de officiële KEF Muo-app, twee Muo's aan elkaar te koppelen. Hiermee kun je dan voor stereogeluid zorgen. Verder is het niet mogelijk om instellingen in deze app aan te passen. Dat is erg jammer: een functie om de time-out-tijd te verlengen of uit te schakelen zou daar zeker niet misstaan.

Uitstekend geluid

Het geluid van de KEF Muo is uiteindelijk vooral waar het om gaat en daar zit het bij de Bluetoothspeaker wel snor. Volgens KEF heeft het bedrijf er voor proberen te zorgen dat het niet uitmaakt waar je de speaker plaatst: het geluid moet door een tweetal miniatuur Uni-Q-drivers klinken alsof het van alle kanten komt. Uiteraard is dat niet 100% het geval, je hoort immers best waar het geluid vandaan komt, maar we begrijpen deze claim wel: het geluid klinkt goed, ongeacht de locatie. 

Het geluid van de KEF Muo klinkt lekker vol: bij veel Bluetoothspeakers klinkt het geluid vrij schel of wordt er te veel nadruk gelegd op de bas. Met de bas is de door de ingebouwde subwoofer niks mis en de hoge en midden-tonen worden verzorgd door de twee Uni-Q-drivers en klinken bizar goed voor zo'n klein apparaat.

Foto van de Bluetoothspeaker KEF Muo

Laat het compacte uiterlijk je niet voor de gek houden: wanneer je de KEF Muo voor het eerst op vol volume zet, zul je verbaasd staan om het geluid dat de speaker weet te produceren. Het mooie is daarbij dat het geluid ook bij hoog volume uitstekend klinkt.

Het is niet nodig om de KEF Muo altijd van stroom te voorzien middels zijn USB-lader: door de accu kan de speaker tot 12 uur zonder bij te laden muziek spelen.

Conclusie en beschikbaarheid

Wanneer je op zoek bent naar een compacte Bluetooth-speaker met zeer goed geluid, dan is de KEF Muo een uitstekende keuze. Daarbij dien je er wel rekening mee te houden dat deze erg prijzig is: je legt er € 349 voor neer. De opties die de Muo biedt qua instellingen zijn ook minimaal, maar het geweldige geluid zal dat voor de doelgroep die op zoek is naar een high-end compacte, draagbare speaker zeker goedmaken.

De KEF Muo is beschikbaar in de kleuren zwart, goud, blauw, oranje en zilver. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (9)
Bezig met laden van reacties...