Review HTC U11 life: focus op software met Android One is stap in de goede richting

Review HTC U11 life: focus op software met Android One is stap in de goede richting

Android One in de mainstream

Android One is een project van Google om goedkopere toestellen te voorzien van stock Android. Dat is Android zoals Google deze heeft bedoeld. Met Android One krijg je gegarandeerd twee jaar lang systeemupdates, en drie jaar lang veiligheidsupdates. Updates zijn een belangrijk aspect waar je met deze telefoon geen zorgen om hoeft te maken.

HTC U11 life Android One

Android One is in Nederland maar mondjesmaat vertegenwoordigt. General Mobile bracht wel een aantal toestellen uit, maar kon niet rekenen op massale steun vanuit het publiek. Xiaomi heeft sinds dit najaar met de Mi A1 ook een capabel toestel met Android One in de schappen liggen die ook hier en daar te koop is.

[readmore articles="190977"]

HTC brengt nu een toestel met Android One die breed beschikbaar is. Combineer dit met op papier redelijk specificaties voor een prijs van 350 euro, en dit toestel heeft veel potentie. Deze potentie komt grotendeels ook uit, maar er zijn enkele zaken die niet goed zijn aangepakt. Daar komt bij dat in we in een wereld leven waar de concurrentie voor smartphones groot is. Hier heeft de HTC met de U11 life ook last van, en maakt het aanraden van het toestel niet gemakkelijk. Laten we een kijkje nemen waarom!

Heerlijke ervaring met Android One

Normaal gesproken beginnen we de review altijd met het analyseren van de hardware van het toestel. Hier is echter de focus van de U11 life veel minder op gelegd. Als je de HTC U11 life een interessant toestel vind, komt dit door de software en niet door de hardware. Is dit niet zo, dan kan je meteen door naar het kopje over de hardware. Zo wel, dan duiken we nu in Android One en waarom dit zo’n heerlijke ervaring is.

HTC U11 life Android One

Android One is een project van Google. Je krijgt dus stock Android. De HTC U11 life wordt standaard met Android 8.0 Oreo geleverd, en zou dus Project Treble moeten hebben. Dit heb ik even gecheckt, en dit blijkt inderdaad het geval. Ook is er ondersteuning voor A/B partities. Hiermee wordt een Android-update op de achtergrond geïnstalleerd en hoef je alleen maar opnieuw op te starten om de update te voltooien. Het is aan de fabrikant om dit te implementeren, en gelukkig heeft HTC hier voor gekozen, want je hoeft nu niet meer te wachten tot Android klaar is met optimaliseren van de update.

Android One htc u11 life

Het uiterlijk van de software is precies zoals je die op een Nexus of Pixel krijgt, zonder hetzelfde geld ervoor neer te leggen. De langdurige, gegarandeerde en snelle updates maken de HTC U11 life een uitstekende telefoon als je hier langer mee wilt doen zonder je zorgen te maken over de veiligheid van de software. Dit is dan ook een groot pluspunt van het toestel.

Android One brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo is het uiterlijk heerlijk clean, en is het navigeren door alle menu’s een genot. Nu kan mij stock Android altijd wel bekoren, dus ik voelde me onmiddellijk thuis met de U11 life. De launcher heeft bijvoorbeeld integratie met de Google Feed. De vooraf geïnstalleerde apps zijn van Google zelf, bijvoorbeeld de Camera of Google Drive. Alleen de HTC Camera-app van HTC zelf is op het toestel gezet. HTC specifieke apps zoals HTC Sense Home, HTC Gallery of de HTC Filemanager werken allemaal niet op de HTC U11 life, mocht je hier benieuwd naar zijn.

De schone software heeft ook zijn invloed op de snelheid van het toestel. De Snapdragon 630 is natuurlijk geen kinderachtige chip met 8 rekenkernen. Ook het efficiënte 14-nm procedé is goed voor de kracht en energiezuinigheid van deze chip. De combinatie van de vloeiende software en capable chip zorgt voor een vlot toestel. Niet high-end snel, maar meer dan prima genoeg om alles te draaien. Er komen weinig tot geen stotteringen of vertragingen in het gebruik voor, en dat is zeker een pluspunt. Zaken als Twitter, reddit, mail, nieuws etc is voor deze telefoon een eitje. Dit zal de komende jaren niet veranderen met deze chip, en dat is fijn om te weten. Zelfs voor grafisch zware games draait deze telefoon zijn hand niet om, al kan het zijn dat dit in de toekomst wel anders is.

Android One htc u11 life

Wat wel opviel is dat de quick-toggels, waarmee je zaken als Wi-Fi en Bluetooth snel regelt, maar twee rijen heeft, in plaats van de drie rijen die de Pixel / Nexus-toestellen hebben. Hierdoor moet je algauw naar links swipen om een nieuwe pagina te openen met je quick-toggels. Dit is niet ideaal voor het gebruik met 1 hand.

Een andere verandering is het loskoppelen van systeem- en Bluetooth audio. Stel je hebt een Bluetooth koptelefoon en verandert hier het volume op, dan verandert dit niveau niet mee op je telefoon. Dit is niet fijn, aangezien je dus eerst het volume eerst op je telefoon maximaal moet zetten voordat je het volume goed kan aanpassen op je koptelefoon. Op alle andere telefoons die ik heb getest zijn de volumeniveau’s altijd aan elkaar gekoppeld, dus dit was wel even wennen. En een leuk detail: het commando ‘Okay Google’ om Google Assistant op te roepen werkt ook als het toestel in stand-by staat.

Android One htc u11 life

Al met al vind ik het een uitstekende beslissing van HTC om Android One op dit toestel te zetten. Voor mensen die gegarandeerd updates willen, kunnen nu bij de U11 life terecht. Daarnaast is de software-ervaring erg positief en zorgt het mede voor vloeiend en snel gebruik. Toch is het (zoals bij elke telefoon) niet alleen rozengeur en maneschijn, en dit komt met name naar voren in de hardware.

Spiegeltje spiegeltje, wat voor materiaal is dat?

De focus bij de HTC U11 life is duidelijk op de software gelegd. Toch is de hardware natuurlijk erg belangrijk, aangezien je hier elke dag mee omgaat. De hardware zit grotendeels goed in elkaar, maar er zijn toch een aantal minpunten die afbreuk doen aan het geheel.

Android One htc u11 life

Het eerste wat meteen opvalt aan de U11 life is de glanzende achterkant. Deze is niet van glas gemaakt, maar van ‘acryl glas’, zoals HTC het noemt. Erg mooi om te zien, maar in de praktijk is het niet erg handig. Je krijgt er continu vingerafdrukken op. Het materiaal voelt ook niet erg premium aan en neigt naar goedkoop. Als je erop tikt klinkt hetzelfde geluid als een plasticen achterkant. De grip is daarentegen prima: ik had nooit het gevoel de telefoon uit m’n handen te laten vallen.

Krassen HTC U11 life

Wat ook jammer is, is dat de achterkant ontzettend krasgevoelig is. Toen ik het toestel ontving zaten er al een aantal krassen op, maar sindsdien zijn hier veel meer bijgekomen. Ik doe geen rare dingen met m’n smartphone. Ik heb er nog nooit 1 kapot laten vallen en draag ze zonder hoesje, dus opmerkelijk vond ik de krassen wel. Een voordeel van dit plastic-achtige materiaal is dat het niet kan breken als je de telefoon laat vallen, wat wel het geval is bij echt glas. Metaal had hier prima gekund, zoals directe concurrent Xiaomi Mi A1 wel heeft.

Xiaomi Mi A1 vs HTC U11 life

Links: Xiaomi Mi A1, rechts HTC U11 life

Een ander punt zijn de knoppen van een smartphone. Hier wordt in het algemeen in een review weinig aandacht aan besteed. Je merkt het niet als knoppen goed zijn, maar des te sneller als ze niet goed zijn, en dat was nu ook het geval. De powerbutton van de HTC U11 life wiebelt in de behuizing. De volumeknop, die boven de geribbelde powerknop zit, heeft hier geen last van.

Knoppen HTC u11 life

Ook is de klik van de knop niet helemaal lekker, wat het aanzetten van het toestel geen prettige ervaring maakt. Aangezien je dit toch wel een aantal keer per dag doet, gaat dit algauw vervelen. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe je dit ervaart, maar ter vergelijking: ik ben de knoppen van de OnePlus 3T gewend, die stevig in het toestel zetten en prima klikken. Dit is dus absoluut een verbeterpunt van de HTC U11 life.

Scherm en prestaties

De vingerafdrukscanner aan de voorkant van het toestel is wel erg prettig in gebruik. Deze is accuraat en redelijk vlot. Niet OnePlus 3T vlot, maar gewoon vlot. Dit is weer een pluspunt van het toestel. Naast de vingerafdrukscanner zitten de hardwarematige knoppen, geen onscreen-knoppen dus. Deze knoppen blijven standaard de hele tijd aan staan, maar je kan ze ook laten uitschakelen als ze drie seconden niet worden gebruikt.

HTC U11 life

Het scherm zit ook prima in elkaar. Het 5.2 inch Full-HD IPS exemplaar laat weinig te wensen over. De kijkhoeken zijn uitstekend, en de maximale helderheid is meer dan voldoende in de zon. Toen ik op de fiets zat en de zon scheen deed ik het scherm even naar z’n felste en was verbaasd hoe fel deze werd. Top! Het scherm is wel iets te blauwig afgesteld, maar dit zie je alleen als je erop let. Dit is via de ontwikkelaarsopties ook te corrigeren, dus het is geen punt.

HTC U11 life

De Snapdragon 630 doet samen met 3GB werkgeheugen ook meer dan prima zijn werk. De snelheid is zoals hierboven genoemd prima voor elkaar, en het multitasken gaat ook goed. De chip en het werkgeheugen zullen voor de gemiddelde gebruiker meer dan voldoende zijn. Toch is 3GB werkgeheugen voor de zware gebruiker wat aan de krappe kant. Bij het spelen van een grafisch zware game (zoals CSR Racing 2) kan je ondertussen niet gaan chatten in diverse apps, want dan wordt je game elke keer resoluut uit het werkgeheugen gezet. Bij het gebruik van lichte apps zoals Twitter, reddit of de NOS ging het wisselen tussen deze apps en de game wel gewoon goed, maar het toont aan dat de U11 life logischerwijze geen multitask-monster is. De Snapdragon 630 heeft ook ondersteuning voor 4G+ en werkte (tot mijn enige verbazing) prima. Dat je voor 4G+ dus geen high-end toestel hoeft te kopen is bij deze bevestigd.

HTC U11 life

Er is standaard 32GB intern geheugen aanwezig in de HTC U11 life. Er is ook een versie van 64GB beschikbaar. In beide gevallen is het geheugen nog uit te breiden door middel van een micro-sd kaartje. Dit is aan te raden als je de versie van 32GB versie koopt. Je hebt namelijk standaard nog maar 20.7 GB over. Dit komt door het toepassen van de bovengenoemde A/B partities. Nadat ik al m’n 90 apps had geïnstalleerd, Spotify en m’n games had gedownload, had ik nog maar 6GB over. Dat is niet veel, en dus iets om rekening mee te houden.

Iets wat ik opmerkelijk vond was het led-lampje in de U11 life. Nu zien we dit wel vaker in smartphones. Het vreemde was dat deze niet uit te schakelen is, en ik heb echt overal gekeken en gezocht. Bij elke melding die ik binnenkrijg begint het lampje groen te knipperen en blijft dit continu doen, tot je de melding wegswiped. Als de accu onder de 15% is, gaat het lampje rood knipperen. Dit alles is niet uit te schakelen. Het knipperen gaat zelfs door als je je scherm aan hebt staan. Een snelle check bij de Xiaomi Mi A1 leerde me dat hier wel een optie zit om het lampje uit te schakelen, dus het kan wel gewoon met Android One. Geef me dan deze optie, want ik zit niet te wachten op een continue disco.

HTC U11 life onderkant

Wat ook aandacht verdient is de speaker onderaan de smartphone. Deze zit in het midden, wat een ietwat vreemde plaatsing is. Hierdoor is de USB Type-C poort naar links verplaatst. Dat is even wennen in het begin. Ook wennen is het geluid van de speaker: deze is namelijk (ver) onder de maat. Hij kan niet erg hard, en op het hoogste niveau vervormt het geluid. Daarnaast is de kwaliteit schel en dun. Geen prettige ervaring tijdens het navigeren bijvoorbeeld. En de smartphone even snel aansluiten op de auto kan ook niet door het ontbreken van een 3.5 mm koptelefooningang. Daar kwam ik ook achter… in de auto. Navigeren ging dus maar op de speaker zelf.

Over geluid gesproken: de belkwaliteit van de HTC U11 life is ver ondermaats. Ik weet niet hoe dit kwam. Ik zit op het Vodafone-netwerk, en met andere telefoons zoals de OnePlus 3T en Nokia 8 werkt alles perfect. Bij meerdere gesprekken op meerdere locaties kon ik de ontvanger slecht verstaan, en ook zij hoorden mij niet goed. Ook na de beveiligingsupdate naar november bleef het probleem bestaan. Hopelijk is het in een toekomstige software-update wel beter. Uiteindelijk heb ik door de slechte belkwaliteit mijn simkaart omgewisseld naar m’n eigen telefoon. Erg raar om bij hedendaagse smartphones nog belkwaliteit als minpunt te moeten opmerken, maar dit was tijdens mijn testperiode helaas meerdere keren het geval.

Bij de U11 life krijg je standaard USB Type-C oortjes. Deze kunnen je gehoor scannen en passen hierop het geluid aan. Dit gaat met een paar klikken en werkt makkelijk. De oortjes zelf klinken meer dan prima en zitten ook prettig. Toch is het niet fijn dat er geen USB-C naar 3.5 mm adapter wordt meegeleverd. Daarnaast werken de meegeleverde oortjes ook niet op andere USB-C apparaten: op mijn OnePlus 3T en Macbook gebeurde helemaal niks toen ik de oortjes aansloot. Mede door het ontbreken van de koptelefoonaansluiting is er wel waterbestendigheid aanwezig in de vorm van IP-67 certificering. Hiermee kan je het toestel maximaal 30 minuten lang op 1 meter diepte in water laten liggen.

Iets wat we al van HTC kennen is Egde Sense. Hierbij kan je in de zijkant van het toestel knijpen om een bepaalde actie te starten. Je kan zelf instellen welke actie dit precies is. Denk aan de camera starten, een zelf uitgekozen app of Google Assistant. Dit werkt prima als je dit een fijne manier van bedienen vind. Je kan instellen hoe hard je moet knijpen om Edge Sense te activeren.

Zelf kon ik de functie niet zo waarderen, maar dit ligt natuurlijk persoonlijk. Ik had vaak dat ik blauwe bubbeltjes in beeld kreeg ten teken dat Edge Sense geactiveerd zou worden op het moment dat ik een screenshot maakte. Daarnaast voelt knijpen in een telefoon met afgeronde randen niet prettig en laat je hem sneller uit je handen glippen. En mocht je je afvragen hoe Edge Sense werkt in een carkit: prima. Je uitgekozen actie wordt slechts één keer uitgevoerd, en daarna niet meer.

Accuduur

Een heikel punt op papier is de kleine accu van 2.600 mAh. Toch valt het in de praktijk reuze mee. Vanwege de zuinige chip en Android One kon ik de hele dag de U11 life gebruiken zonder me zorgen te maken over de accuduur. Ik had m’n simkaart in het toestel, bluetooth continu aanstaan voor m’n smartwatch, al m’n apps geïnstalleerd, en drie Gmail-adressen continu aan het synchroniseren. Daarnaast had ik 4G continu aanstaan. Kortom, geen lichte gebruiker.

Toch had ik aan het einde van de dag rond de 10 - 30% over, afhankelijk van m’n gebruik. Hierbij haalde ik een screen-on time van ongeveer 3-4 uur. Ook op dagen dat ik flink aan het navigeren was, was de accuduur prima. Eigenlijk is de accuduur fantastisch als je de kleine accu meerekent. Het is daarom jammer dat HTC niet voor een groter exemplaar heeft gekozen, want dan zou het ongetwijfeld nog een stuk beter zijn.

De U11 life heeft ook ondersteuning voor USB Power Delivery. Dit is het standaard USB protocol voor snelopladen, en iets anders dan Quick Charge of Dash Charging. USB PD is handig voor als andere apparaten dit ook ondersteunen, zoals mijn MacBook: ik kan nu even snel als met de bijgeleverde oplader de smartphone opladen.

Camera

De U11 life heeft een prima camera qua kwaliteit. Toch is de camera-ervaring zelf een stuk minder. De meegeleverde Google Camera-app liep continu na één foto vast, en was pas na een herstart opnieuw te gebruiken. Hopelijk wordt dit in een update opgelost.

Er is nog wel de HTC Camera-app, die prima zijn werk doet en er simplistisch uitziet. Hieronder zie je een vergelijking in zowel daglicht als in het donker met de OnePlus 3T. Alle foto’s zijn met HDR aan gemaakt. Er is te zien dat HTC zijn foto's scherper maakt, dit terwijl beide toestellen hetzelfde aantal megapixels hebben (namelijk 16 megapixel aan de achterzijde). Door software maakt HTC de foto dus wat scherper. Daarnaast zijn de kleuren ook wat feller. Zo is op de foto met de Nexus 5 (wie kent hem nog?) de kleur rood veel roder gemaakt. OnePlus laat de kleuren wat zachter overkomen. Dit is meer natuurgetrouw. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

In het donker moet de HTC wel afhaken. We zien dat OnePlus duidelijk de betere foto's maakt met een veel hoger dynamisch contrast. Ook lukte het de HTC niet om scherp te stellen op de kerstverlichting in een drukke straat, waar de OnePlus hier geen moeite mee had. Kortom, de HTC is een prima camera, maar kan zich (logischerwijze) niet meten met de top, ook niet die van vorig jaar.

Voor de onbewerkte foto's kan je hier het Google Foto's album bekijken. Je kan aan de eerste letters van de bestandsnaam zien met welk toestel de foto is gemaakt.

Conclusie

HTC heeft bij de U11 life de focus volledig op de software gelegd met Android One. Dit een goede keuze geweest, aangezien het toestel soepel en snel is om te gebruiken, en dit in de toekomst ook zo zal blijven. Daarnaast krijgt het toestel in totaal drie jaar lang beveiligingsupdates, waardoor de U11 life een toekomstbestendig toestel is.

Xiaomi Mi A1 vs HTC U11 life

In een vacuüm zou de HTC U11 life daarom een prima smartphone zijn om aan te raden. Helaas is dit niet zo, en wordt het toestel op veel aspecten voorbij gestreefd door directe concurrentie, de Xiaomi Mi A1. Deze telefoon heeft een metalen behuizing en voelt daarom niet zo goedkoop als de U11 life. Ook zijn de knoppen hier gewoon goed, waar deze bij de U11 life kunnen worden verbeterd. Tel hierbij de relatief trage camera ervaring bij op, de kleinere accu, de ondermaatse speaker en het ontbreken van een koptelefoonaansluiting, en het is lastig om de HTC U11 life aan te raden boven de Xiaomi.

Wil je Project Treble, standaard Android 8.0 Oreo, waterbestendigheid, en de vingerafdrukscanner aan de voorkant, dan de HTC de juiste keuze. Is dat niet het geval, dan ben je beter af met de Xiaomi. Kortom, een stap in de goede richting, maar HTC heeft nog wel wat werk aan de winkel om echt een winnaar af te leveren.

+ Android One voor langdurige updates

+ Project Treble door standaard Android 8.0 Oreo

+ Goede en soepele ervaring in gebruik

+ Scherm

+ Vingerafdrukscanner

- Ondermaatse belkwaliteit

- Goedkope en snel krassende achterkant

- Wiebelende powerknop

- Schelle en zachte speaker

HTC U11 life kopen

De HTC U11 life is voor een adviesprijs van 349 euro hier te krijgen in het blauw en hier in het zwart.

Check hieronder meer aanbiedingen met of zonder abonnement.

[tds=6044]

Lees meer over:
HTC U11 life

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties