Review HTC One max: is meer One ook echt max?

Review HTC One max: is meer One ook echt max?

HTC One max

De HTC One max: 5.9 inch-scherm, een snapdragon 600-chipset, 2 GB werkgeheugen en 16/32 opslaggeheugen. Geen verwijderbare accu maar er kan wel een geheugenkaart in geplaatst worden. Feitelijk een opgeblazen HTC One met dezelfde specificaties. Maar is alleen het grotere scherm een reden om voor de HTC One max te gaan?

HTC One max

Design

Toen in februari 2013 HTC de One lanceerde was vrijwel iedereen het erover eens: HTC heeft weer eens een mooi staaltje qua design afgeleverd. Die stijl hebben ze voortgezet met de HTC One max. De max is in feite een opgeblazen One met een paar kleine wijzigingen. Zo heeft de max wel een afneembare achterkant en is de powerknop verplaatst naar de zijkant. Toen ik de One max uit de doos haalde viel de grootte van het toestel (164.5 x 82.5 x 10.3 mm) enorm mee. Doordat de achterkant afgerond is voelt het toestel prettig in de hand maar het maakt wel de bediening lastig als je de max op tafel hebt liggen aangezien het dan flink wiebelt.

Aan de voorzijde vinden we een 2.1 megapixel-camera, aan de onder- en bovenzijde van het 5.9 inch-scherm zitten de stereo luidsprekers die een geweldig geluid leveren mede dankzij HTC Boomsound. Daarnaast vinden we een terug- en homeknop met daar tussenin het HTC-logo dat helaas geen functie heeft. Er zit dus geen menuknop op de max dat HTC softwarematig heeft opgelost door deze als extra knop in de apps te laten verschijnen, ook is het mogelijk via de instellingen de homeknop als menu-toets te laten functioneren. Persoonlijk had ik liever gezien dat het HTC-logo zou functioneren als knop waardoor er wel een menuknop mogelijk zou zijn geweest.

Aan de onderzijde zit de micro USB-poort en een microfoon, aan de bovenzijde een infraroodsensor en de headsetaansluiting. Aan de rechterzijde vinden we de volume- en powerknoppen. Aan de achterzijde zit een 4 megapixel-camera (UltraPixel) met LED-flash en de vingerafdrukscanner. Aan de linkerzijde zit een schuifje waarmee je de achterkant kunt verwijderen. Als je de achterkant hebt verwijderd kun je de micro-SIMkaart en een geheugenkaart plaatsen. Ondanks dat je de achterkant kunt verwijderen heeft de One max geen verwijderbare accu. De achterkant zit overigens zeer goed vast en er zit dan ook geen vervelend kraakje in als je het toestel wat steviger vastpakt wat meestal wel het geval is bij andere toestellen waarvan de achterkant verwijderbaar is.

HTC One max voorkant

HTC One max zijkant

HTC One max zijkant

HTC One max achterkant

Scherm

De HTC One max beschikt over een 5.9 inch-scherm met een resolutie van 1080 x 1920 pixels en een ppi (pixels per inch) van 373. Zodra je het scherm aanzet zie je hoe mooi dit is, zeer helder en ook de kleuren komen goed over. Hoe mooi het scherm is merk je goed zodra je een ander toestel in gebruik neemt. Zelf heb ik de Nexus 5, ook 1080 x 1920 maar met een hogere ppi van 445, en dat scherm is echt stukken minder mooi. Games, foto’s en films zien er fantastisch uit op de max en ook boeken lezen is prettig omdat de letters haarscherp zijn.

Belkwaliteit en geluid

De belkwaliteit van de HTC One max is goed te noemen. Sprekers aan de andere kant van de lijn zijn goed verstaanbaar en ook zij verstaan de beller prima. Omdat het toestel zo groot is, is het handiger om de speakerfunctie of een headset te gebruiken. De bijgeleverde headset leent zich hier prima voor en ook het geluid via de speakerfunctie is goed.

Camera

De 4 megapixel-camera is een UltraPixel-camera waardoor er ondanks de minder pixels toch foto’s van een goede kwaliteit kunnen worden gemaakt. Waar smartphones met een camera met meer pixels binnenshuis vaak moeite hebben om goede foto’s te maken, profiteert de One max juist van het UltraPixel-systeem doordat de pixels van deze camera namelijk groter zijn en dus meer licht en kleur kunnen opnemen. Maar buitenshuis vallen deze foto’s helaas een beetje tegen en zie je dan toch de beperkingen van het hebben van minder pixels.

Ook de One max is uitgerust met Zoe en als je deze functie aanzet wordt er tijdens het maken van een foto 15 foto’s en 3 seconden video worden genomen. De software combineert deze beelden dan voor het beste resultaat. Ook kun je dan de foto bewerken door uit al die afbeeldingen de beste te selecteren. Erg handig bijvoorbeeld als je een foto neemt van iemand die op dat moment net met de ogen knippert. Naast Zoe kun je ook HDR- en panoramafoto’s maken en is het mogelijk om zogenaamde dubbelshots te maken, hierbij worden beide camera’s geactiveerd waardoor er dus tegelijkertijd met de voor-en achtercamera een foto wordt gemaakt. Je kiest dan zelf van welke camera er een kleinere afbeelding in de foto wordt geplaatst.

HTC One max camera screenshot

HTC One max foto buiten

HTC One max foto binnen

Software

De HTC One max wordt natuurlijk geleverd met HTC Sense en zodra je het toestel aanzet en ontgrendeld zie je Blinkfeed. Blinkfeed laat je het laatste nieuws zien (Androidworld zit daar ook bij), social media-berichten, TVgids-informatie en agenda-afspraken. Dit kun je allemaal naar eigen voorkeur instellen of als je hier liever geen gebruik van maakt kun je Blinkfeed ook uitzetten.

Zoals bij het design al is genoemd is de HTC One max voorzien van een infraroodsensor. Met de meegeleverde software is het vrij simpel om de One max zo in te stellen dat je bijvoorbeeld de TV kunt bedienen. Als je aangeeft van welke provider je gebruikmaakt wordt er tevens een programmagids gedownload waarmee je op de max kunt zien wat er allemaal op TV komt.

Ook Kids Mode is ook geïnstalleerd op de One max, hiermee kun je het toestel zodanig instellen dat je het gerust aan je kinderen kunt geven. Jij bepaalt namelijk welke apps en games zichtbaar mogen zijn zodat je niet bang hoeft te zijn dat de kinderen games voor boven de 16 gaan spelen of al jouw creditcard-tegoed opmaken in de Play Store.

Krabbelen is een app waarmee je notities, kaarten, dagboeken, enzovoort kunt maken. Dan kom je ook gelijk bij het nadeel van het niet meeleveren van een stylus. Selecteren en schrijven bijvoorbeeld gaat makkelijker en preciezer met een stylus dan met een vinger. Een reden voor mij om een dergelijke phablet aan te schaffen zou juist zijn om gebruik te maken van het grotere scherm, zaken die niet zo handig zijn om te doen op een smarthone maar juist weer wel op tablet. Jammer genoeg is HTC daar niet op in gesprongen door extra software mee te leveren of een stylus, iets dat Samsung juist wel goed heeft opgepakt met de Galaxy Note-serie.

HTC One max vergrendelscherm

HTC One max Blinkfeed

HTC One max homescreen

HTC One max appdrawer

HTC One max notificatiescherm

HTC One max Kids Mode

HTC One max Krabbelen

Vingerafdrukscanner

Voordat de HTC One max werd gelanceerd deden er veel geruchten de ronde waaronder of het toestel nu wel of niet een vingerafdrukscanner kreeg, uiteindelijk is dus gebleken dat deze er inderdaad opzit. Op het eerste gezicht dacht ik dat de plaatsing van deze scanner aan de achterzijde een vreemde plek is. In een grijs verleden heb ik een toestel (iPAQ hx2750) gehad waarbij de scanner aan de voorzijde zat en dat leek mij de meest logische plaats. Maar in het gebruik blijkt toch de achterzijde de meest logische plek, als je het toestel namelijk met één hand vasthoud kun je makkelijk met de toegewezen vinger over de scanner bewegen.

Bij het instellen van de vingerafdrukscanner geef je aan welke vinger van welke hand je hiervoor wilt gebruiken, je maakt dan vier keer een scan van de bewuste vinger, stelt voor de zekerheid een wachtwoord in voor het geval het aflezen niet lukt en dan geef je aan waarvoor de scanner gebruikt gaat worden. Je kunt met de scanner het toestel ontgrendelen of een applicatie laten opstarten. Ik heb het een tijdje gebruikt om het toestel te ontgrendelen, dat werkt op zich goed waarbij je wel moet opletten dat je de vinger op de juiste manier over de scanner veegt. Maar op den duur vond ik het toch te omslachtig, zeker als je de max op je bureau hebt liggen of in een dockingstation hebt staan. Je moet dan namelijk eerst het toestel in je handen nemen om het te ontgrendelen en te bedienen.

HTC One max vingerafdrukscanner

Accuduur

De HTC One max heeft een accu met een capaciteit van 3300 mAh en de accuduur is goed te noemen. ‘s Morgens om 7 uur van de lader, vijf e-mailaccounts ieder kwartier syncen, een paar telefoongesprekkken van gemiddeld 10 minuten, Hangouts, Twitter, Facebook, G+, half uurtje gamen, uurtje muziek streamen en als de max dan rond 1 uur ‘s nachts aan de lader gaat staat het accupercentage gemiddeld nog op 30%.

Prestaties

Er zit een Snapdragon 600-chipset in de HTC One max, dezelfde als in de HTC One en ook deze is geklokt op 1.7 GHz. Qua prestaties is het een goede chipset maar HTC loopt hiermee wel wat achter op andere fabrikanten die inmiddels toestellen leveren met de Snapdragon 800-chipset. In de praktijk merkte ik alleen wat haperingen tijdens het spelen van grafisch zwaardere games, het afspelen van een film daarentegen verliep soepel. De grafische benchmarktest met 3Dmark geeft een score van 7068 bij de Ice Storm Extreme-test en 10974 bij de Ice Storm Unlimited-test. AnTuTu komt met een score van 26336, een stuk lager dus dan de Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z Ultra. Nu zeggen deze scores niet al te veel, zeker niet nu het onlangs bekend is geworden dat fabrikanten nogal eens deze scores manipuleren door benchmark-apps extra processorkracht toe te wijzen.

HTC One max AnTuTu

Conclusie

Ben je op zoek naar een toestel met een mooi en groter dan 5.5 inch-scherm waarbij je voor een groter scherm kiest omdat je er films mee wilt kijken en games wilt spelen dan is de HTC One max een prima keus. Echter meer voordeel valt er uit de opgeblazen HTC One niet te halen. Hij wordt niet geleverd met extra software geïnstalleerd en een S-Pen zoals de Samsung Galaxy Note 3 waarmee je makkelijk en handig notities en dergelijke kunt maken of foto’s kunt bewerken. Het toestel is met zijn 217 gram ook best zwaar, ik ben iemand die normaal gesproken de hele dag een smartphone in de hand heeft maar met de HTC One max was dat geen doen, ik vind hem daarvoor te groot en te zwaar. De HTC One max is dan ook in feite niet meer dan een opgeblazen HTC One met een groter scherm en vingerafdrukscanner die wel €200 duurder is.

Minpunten

Pluspunten

Prijs en beschikbaarheid

De HTC One max ligt nu in de winkels met een adviesprijs van €729.

Lees meer over:
HTC One Max

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 26)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze zetten we voor je op rij in dit artikel. Dit keer...

AW Poll: 15 procent van de lezers gebruikt een SD-kaart voor extra opslag

De SD-kaart is nog steeds populair: 15 procent van de Androidworld-lezers gebruikt een SD-kaart in zijn telefoon om voldoende...

Gerucht - WhatsApp wil afschermen mogelijk maken van ‘nu online’-status

WhatsApp wil dat zijn gebruikers straks ook hun ‘nu online’-status kunnen uitschakelen. Het was al mogelijk om de ‘laatst gez...

Podcast Tech In Five Special: waarom is het ontwikkelen van een app voor een bank zo moeilijk?

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Lees meer

Net binnen

Updatenieuws: deze telefoons ontvangen een (beveiligings)update (week 26)

Er worden wekelijks vele beveiligingspatches en updates uitgebracht en deze zetten we voor je op rij in dit artikel. Dit keer...

Gerucht - WhatsApp wil afschermen mogelijk maken van ‘nu online’-status

WhatsApp wil dat zijn gebruikers straks ook hun ‘nu online’-status kunnen uitschakelen. Het was al mogelijk om de ‘laatst gez...

AW Poll: 15 procent van de lezers gebruikt een SD-kaart voor extra opslag

De SD-kaart is nog steeds populair: 15 procent van de Androidworld-lezers gebruikt een SD-kaart in zijn telefoon om voldoende...

Podcast Tech In Five Special: waarom is het ontwikkelen van een app voor een bank zo moeilijk?

Elke werkdag kun je luisteren naar de podcast Tech In Five. Daarin praten we je in vijf minuten bij over het technieuws van d...

Google gaat gevoelige locatiedata automatisch wissen

Google verwijdert binnenkort automatisch de locatiedata van gevoelige plekken, zoals abortusklinieken. Sinds men in de Vereni...

Lees meer