Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Eerste indrukken

Nadat ik de HTC EVO 3D voor de eerste keer in mijn handen had genomen had ik vooral de indruk dat het een degelijk en stevig toestel was. Het toestel is strak vormgegeven en heeft een aantal kenmerken die het toestel redelijk uniek maken. De HTC EVO 3D is één van de eerste Androidtoestellen die een 3D-functionaliteit aan boord heeft. De 3D-functionaliteit van de HTC EVO 3D laat zich vooral kenmerken door de dubbele camera inclusief dubbele LED-flitser die op de achterzijde van het toestel is geplaatst. Het toestel weegt zo'n 190 gram en dit is dan ook goed te merken als je gewend bent aan een Androidtoestel dat een stuk lichter is (Samsung Galaxy S = 117 gram). Het toestel is redelijk groot: de HTC EVO 3D heeft de beschikking over een 4.3 inch LCD capacitive touchscreen inclusief 3D-ondersteuning. Onder dit scherm zijn vier navigatieknoppen geplaatst. Deze knoppen zijn weggewerkt in de zwarte rand die om het scherm heen zit. Van links naar rechts zijn dit de volgende vier knoppen:
 • Home
 • Menu
 • Terug
 • Zoeken
Boven het scherm is de speaker geplaatst. De rand van deze speaker is niet zoals bij andere HTC-toestellen afgewerkt met chrome, maar gewoon in het (glimmend) zwart. Aan de rechterzijde van het toestel zijn de volumeknoppen, een knop om direct naar de camerafunctie van de HTC EVO 3D te springen en een knop om van 2D beeld naar 3D te schakelen. Deze 3D-functionaliteit zullen we later in deze review wat gedetailleerder bespreken. Aan de bovenzijde van de HTC EVO 3D is behalve de aan/uit-knop de headsetaansluiting geplaatst en aan de linkerzijde is de mini-USB-poort geplaatst.

Stevig en degelijk

Bij het gebruik van de HTC EVO 3D valt het vooral op hoe stevig en degelijk het toestel voelt. De ervaring dat je niet weet of je het toestel nog steeds in je broekzak hebt, zal je niet snel overkomen met de HTC EVO 3D. Dit is meestal vooral voor de mannelijke smartphone-bezitters een belangrijk voordeel. Het is duidelijk dat HTC met de HTC EVO 3D een toptoestel op de markt heeft willen zetten. In onderstaande tabel zijn de specificaties van het toestel te vinden. De snelle processor, het scherm met een hoge kwaliteit en natuurlijk de 3D-functionaliteit van de HTC EVO 3D laten het erop lijken dat het toestel zich zal nestelen in de absolute top van Androidtoestellen.

Specificaties

[table id=85 /]

De eerste keer aanzetten

Bij het starten van de HTC EVO 3D word je zoals bij iedere HTC-smartphone met Android na het bekende startscherm, deuntje van HTC en het invoeren van je pincode welkom geheten door de setup wizard van HTC. Nadat de juiste provider en taal is geselecteerd kom je in de backup wizard van HTC terecht. In deze backup wizardheb je de mogelijkheid om o.a. contacten, agenda-items en smsjes via Bluetooth van je oude HTC-telefoon naar de HTC EVO 3D over te zetten. Omdat ik zelf niet in het bezit ben van een andere HTC-smartphone sla ik deze optie over. Als derde wordt gevraagd op welke manier je verbinding wilt maken met het internet. Je hebt hier de keuze uit de standaardopties: mobiel netwerk of Wi-Fi of alleen Wi-Fi. In het volgende scherm kun je hierna kiezen of je automatisch of handmatig je gegevens met je diverse accounts wilt synchroniseren en kun je ervoor kiezen om Google Locatie in te schakelen. Na het accepteren van de Privacyverklaring wordt er gevraagd om je Facebook-account in te stellen en kun je de Facebook-gegevens automatisch laten synchroniseren met de contacten in jouw Google-account. In het daarop volgende laatste installatiescherm kun je dan ook nog de rest van je sociale media- en mail-accounts toevoegen. Je hebt hier de keuze om een Google-, Exchange-, Mail-, Flickr- en/of Twitter-account toe te voegen.

Sociale netwerken toevoegen

Bij het voor het eerst starten van de HTC EVO 3D krijg je zoals bij iedere HTC-smartphone die beschikt over HTC Sense de keuze om diverse social network accounts toe te voegen. Denk hier aan Facebook, Twitter, Flickr, Skype en natuurlijk je eigen Google-account. Na het toevoegen worden deze netwerken geïntegreerd in de HTC EVO 3D. Naarmate je meerdere applicaties met social network opties installeert op de HTC EVO 3D zal ook het accountgedeelte blijven uitbreiden. De diverse sociale netwerken die je hebt toegevoegd worden getoond in de zogenaamde FriendStream van HTC. Deze applicatie en widget geeft een totaaloverzicht van alle netwerken die je hebt toegevoegd. Zo kun je in één scherm op de hoogte blijven van wat er zich allemaal afspeelt in je omgeving. Als nieuwste accountoptie is HTC Watch toegevoegd. Met behulp van HTC Watch kun je films en video's tegen betaling aanschaffen met je creditcard en vervolgens afspelen op je HTC EVO 3D.

Foto's

Unboxing-video

http://www.youtube.com/watch?v=EJJzQ6I0IP4

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTV EVO 3D.

Interface en HTC Sense

De HTC EVO 3D is zoals een groot aantal HTC-toestellen voorzien van HTC’s eigen Sense-interface. HTC heeft zoals verwacht versie 3.0 meegeleverd op de HTC EVO 3D. Deze Sense-interface is zoals gebruikelijk als schil over Googles meegeleverde Android Gingerbread 2.3.4 heen gebouwd. De interface bestaat zoals we kennen van HTC Sense uit de zogenaamde scènes. Standaard levert HTC vijf scènes mee met de HTC EVO 3D. Deze zijn genaamd HTC, Sociaal, Werk, Spel en Reis. De HTC Sense scènes bieden ieder behalve een totaal andere achtergrond ook een ander uiterlijk van de standaard widgets op je Androidtoestel. Elke scène is naar eigen inzicht aan te passen en op te slaan. Je hebt dus de mogelijkheid diverse homescreens in te stellen met bijvoorbeeld live wallpapers en widgets. Daarnaast kun je per scène ook de beltonen en meldingsgeluiden instellen, etc. Als het ware creëer je een totale layout op je HTC Androidtoestel. Met één druk op de knop kun je vervolgens wisselen tussen de diverse layouts die je hebt aangemaakt. Als je een beetje bent uitgekeken op je standaard HTC Sense scènes kun je ook nog eens met behulp van je HTC Sense account diverse andere scènes aanschaffen. Op deze manier kun je je Androidtoestel elke maand een ander uiterlijk geven. Denk hierbij aan speciale achtergronden en widgets van HTC.

HTC Sense in 3D

HTC heeft met de HTC EVO 3D de kans gegrepen om ook een deel van haar Sense user interface een 3D effect mee te geven. Bij het bladeren tussen bijvoorbeeld je homescreens kun je als je goed oplet goed zien dat de verschillende widgets in 3D langskomen. Je ziet hierbij de verschillende lagen van enkele widgets. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de FriendStream widget, de HTC Sense klok en de weer-widget. De 3D-weergave van HTC Sense geeft een leuke indruk van wat er mogelijk is met een Androidtoestel dat beschikt over een 3D-functie.HTC Sense in 3D is een leuke toevoeging, maar het zal je helaas na een aantal dagen al niet meer opvallen.

Screenshots

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTV EVO 3D.

Mediacapaciteiten

Foto's maken

De HTC EVO 3D heeft de beschikking over een dubbele 5 megapixel camera met auto focus aan de achterzijde. Daarnaast is aan de voorzijde rechtsboven het scherm een 1.3 megapixel camera geplaatst. Met de dubbele 5 megapixel camera aan de achterzijde kunnen foto’s gemaakt worden met een maximale resolutie van 2560 x 1440 pixels. De front-camera op de HTC EVO 3D is erg goed weggewerkt in het design van het toestel en zit rechtsboven het scherm naast de speaker. De front-camera is natuurlijk bedoeld voor het gebruik in diverse videoconferencing-applicaties zoals Skype, Fring of Google Talk. HTC brengt zoals gewoonlijk haar eigen HTC Sense camera-applicatie naar de HTC EVO 3D. Deze camera-applicatie beschikt over een aantal leuke filters en opties, zoals: Vervorming, Vignet, Velddiepte, Punten, Klassiek, Klassiek war, Klassiek koud, Grijstinten, Sepia, Negatief, Solariseren, Schakeringen reduceren en Aquarel. Met deze effecten kun je foto's maken met effecten zoals deze hieronder worden getoond.

Muziek en geluid

De HTC EVO 3D heeft de beschikking over een tweetal boxen. Eén aan de voorzijde van het toestel boven het 3D-scherm. Deze box wordt gebruikt voor het produceren van het geluid van telefoongesprekken. De box aan de achterzijde van de HTC EVO 3D die geplaatst is naast de dubbele camera wordt gebruikt voor het produceren van het mediageluid wat op het toestel voorbij komt. Het geluid dat de HTC EVO 3D produceert is goed te noemen. Je merkt echter wel vaker dat de boxen de lage bass-tonen wat flets laten horen.

Video's afspelen

De HTC EVO 3D beschikt niet over een eigen toegewezen applicatie om video's af te spelen. Door in de galerij een video-opname of videobestand te selecteren wordt wel de media-applicatie geopend welke de video vervolgens afspeelt. In deze media-applicatie kan je vervolgens de betreffende video via DLNA laten afspelen op een ander verbonden media-apparaat in je netwerk. In deze standaard media-applicatie zit tevens ondersteuning ingebouwd voor de zogenaamde SRS sound enhancement. Helaas zit er in deze standaard media-applicatie geen ondersteuning voor het toevoegen van ondertiteling. Op de een of andere manier was het helaas niet mogelijk met deze standaard media-applicatie filmpjes af te spelen met een beeldkwaliteit van 1080p. Voor andere third-party mediaspelers was dit echter geen probleem. Een video met een beeldkwaliteit van 720p is echter goed genoeg om naar te kijken op zo'n schermpje. Met deze media-applicatie kun je tevens 3D filmpjes afspelen. Hiervoor zit een sneltoets in het menu en zo kun je moeiteloos hetzelfde filmpje (indien beschikbaar) afspelen in 3D. Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om deze videobestanden te delen via MMS, e-mail, YouTube, Facebook, Flickr en natuurlijk alle andere applicaties met sharing mogelijkheden die je geïnstalleerd hebt op de HTC EVO 3D.

Media delen

Tegenwoordig is het ook de gewoonste zaak van de wereld dat je met behulp van je Androidtoestel direct media naar je TV of ander apparaat met DLNA-ondersteuning kunt streamen. De HTC EVO 3D heeft ook DLNA-onsteuning. Indien de HTC EVO 3D in hetzelfde netwerk zit als bijvoorbeeld de TV met DLNA-ondersteuning kun je deze direct via de media-applicatie tonen op jouw TV. De HTC EVO 3D heeft tevens de beschikking over een zogenaamde MHL-poort. Indien je beschikt over een mini-USB naar HDMI-kabel dan kun je direct met deze kabel media afspelen op het aangesloten apparaat. Deze functionaliteit kennen we bijvoorbeeld ook van de Samsung Galaxy S2. Je hoeft echter niet bang te zijn dat bij het afspelen via deze mini-USB naar HDMI-kabel de HTC EVO 3D binnen korte tijd helemaal leeg is, want deze min-USB naar HDMI-kabel zorgt er direct voor dat de HTC EVO 3D opgeladen wordt.

Foto's gemaakt met HTC EVO 3D

3D-foto's gemaakt met de HTC EVO 3D

HD-video gemaakt met HTC EVO 3D

http://www.youtube.com/watch?v=yxDiGtnXSFc

3D-video gemaakt met de HTC EVO 3D

http://www.youtube.com/watch?v=7FfG6yJ15w8

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTV EVO 3D.

Prestaties

Schermresolutie

De HTC EVO 3D heeft de beschikking over een 4,3 inch capacitive 3D LCD-touchscreen. Dit 3D qHD scherm heeft een resolutie van 540 x 960 pixels. Met behulp van dit 3D-scherm worden op dezelfde manier die we bijvoorbeeld kennen van een Nintendo DS, beelden in 3D getoond. Deze 3D-beelden kunnen zonder speciale bril bekeken worden. Na een half uur te hebben gekeken naar dit 3D scherm merkte ik wel dat mijn ogen langzaam vermoeid gingen aanvoelen. Je moet je echter niet teveel voorstellen van deze 3D-weergave, want dit valt bijvoorbeeld niet te vergelijken met een 3D-film in de bioscoop. Tevens dien je om het optimale 3D-effect te kunnen ervaren de HTC EVO 3D lijnrecht voor je te hebben. Als je al een beetje van kijkhoek verandert, zal het 3D-effect ook al veel minder zijn.

Batterijgebruik

De HTC EVO 3D heeft de beschikking over een batterij met een sterkte van 1730mAh. De batterij heeft dus in vergelijking tot de Samsung Galaxy S2 (1650mAh) en de HTC Sensation (1520mAh) iets meer capaciteit. Dit lijkt ook wel nodig want de 3D-functionaliteit en het grote 4,3 inch capacitive 3D LCD touchscreen verbruikt aardig wat energie. Al met al is het energieverbruik van de HTC EVO 3D acceptabel te noemen. Tegenwoordig kun je indien je altijd wilt beschikken over een dataverbinding en je je Androidtoestel gebruikt om te navigeren niet verwachten dat het toestel dagen lang mee gaat. De 1.2 GHz dualcore processor en het 4,3 inch capacitive 3D LCD touchscreen vreet natuurlijk het meeste energie van je toestel. Volgens HTC zou de HTC EVO 3D een stand-by tijd moeten hebben van 358 uur indien het toestel beschikt over een 2G verbinding. Indien je zoals normaal gesproken minimaal beschikt over een 3G-verbinding zou het toestel een stand-by tijd moeten hebben van 420 uur. De stand-by tijd is de tijd die je met één volle batterijlading zult doen indien je het toestel niet gebruikt. De spreektijd en dus de accuduur waar we ons meer op moeten richten is respectievelijk 9 uur en 20 minuten (2G) en 7 uur en 45 minuten (3G). Indien je de HTC EVO 3D zoals bijna iedere consument voor meer dingen gebruikt dan om alleen een telefoontje te plegen en een smsje te sturen, dan zul je al snel het toestel iedere avond (als het niet vaker is) aan de oplader moeten hangen.

Data-, GPS- en andere draadloze verbindingen

De HTC EVO 3D beschikt over een sterke GPS-chip. Dit is iets wat we eigenlijk altijd bij HTC-toestellen zien. Bij het inschakelen van de GPS-verbinding krijg je binnen no-time een goede 'fix'. De locatie wordt tot op een paar meter nauwkeurig aangegeven. Bij het gebruik van de HTC EVO 3D in combinatie met de GPS-verbinding heb ik eigenlijk nooit problemen ervaren. Het is dan ook geen probleem om dit toestel voor navigatie te gebruiken. Behalve met natuurlijk de mogelijke WiFi-verbinding die je op kunt zetten op de HTC EVO 3D kan je door middel van de ondersteuning voor HSDPA-verbindingen de hoogste snelheden halen. Hiervoor dient er natuurlijk wel voldoende bereik te zijn. Alleen op plekken met voldoende dekking zul je kunnen beschikken over een HSDPA-verbinding. Het aanleggen van een Bluetooth-verbinding met een ander Androidtoestel of apparaat is geen probleem. Met enkele drukken op de knop is de verbinding gelegd en kun je media uitwisselen.

Benchmarkresultaten

De prestaties van de processor van de HTC EVO 3D doet op alle vlakken mee in het top-segment. Er valt echter wel op te merken dat de grafische processor onderdoet voor bijvoorbeeld de LG Optimus 2X Speed. In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de originele LG Optimus 2X Speed, LG Optimus Black, HTC Desire HD, Google Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkHTC EVO 3DLG Optimus 2X SpeedLG Optimus BlackHTC Desire HDGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
Processor/chipsetMSM8660NVIDIA Tegra 2Texas Instruments OMAP 3630MSM8255QSD8650Cortex-A8
GPUAdreno 220GeForce Ultra Low Power GPUPowerVR SGX 530Adreno 205Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)45.2237.3112.5241.3333.5614.05
CaffeineMark (CPU)642574245730586655335146
BenchmarkPi (CPU)7105311404109011241365
Neocore (GPU)57.775.745.257.931.054.9
Nenamark1 (GPU)42.055.526.333.216.048.5
Quadrant (CPU+GPU)20622410127516441320850
Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTC EVO 3D.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface en HTC Sense

De HTC EVO 3D is een stevig en degelijk toestel. De combinatie van het gebruikte materiaal en een gewicht van 170 gram maakt het een toestel dat goed in de hand ligt. Je zult de HTC EVO 3D dan ook niet zomaar verliezen. De vier vaste touchscreen-knoppen laten het toestel goed bedienen. De HTC EVO 3D heeft de beschikking over Android Gingerbread versie 2.3.4. Over Gingerbread heen heeft HTC haar HTC Sense versie 3.0 gelegd. De HTC EVO 3D heeft dus helaas nog niet de beschikking over HTC Sense versie 3.5. HTC Sense geeft je de mogelijkheid om je Androidtoestel op allerhande manieren naar eigen hand te zetten. Dit kan door middel van de zogenaamde 'Scènes'. Hiermee geef je met een druk op de knop je HTC EVO 3D een totaal ander uiterlijk.

Mediacapaciteiten

De HTC EVO 3D draagt niet voor niets '3D' in zijn naam. Deze extra functionaliteit maakt het mogelijk foto's en video's in 3D op te nemen. Tevens kan je met behulp van het 4,3 inch qHD 3D scherm ook genieten van al dan niet zelfgemaakte 3D-foto's en -filmpjes. Aan de zijkant van het toestel kun je met een simpele knop wisselen tussen 2D- en 3D-modus en direct naar de camera-applicatie springen om snel een foto te kunnen schieten. Qua mediacapaciteiten zit het dus wel goed met de HTC EVO 3D. De extra 3D-functionaliteiten geven het toestel toch wat extra's mee wat je niet snel ziet bij andere Androidtoestellen. Tevens heb je met de ingebouwde DLNA-ondersteuning ook nog mogelijkheden om de media op het toestel direct te delen met andere apparaten die beschikken over DLNA-ondersteuning. Er valt wel op te merken dat het bekijken van 3D-beelden op de HTC EVO 3D bij mij al snel een lichte hoofdpijn veroorzaakte. Hoe snel je last zult hebben bij het bekijken van 3D beelden is natuurlijk wel persoonlijk.

Prestaties

Qua prestaties doet de HTC EVO 3D op bijna alle vlakken mee in het topsegment van Androidtoestellen. De 1.2 Ghz dual-core processor maakt het toestel qua specificaties natuurlijk al een topper. Als je naar de prestaties van de HTC EVO 3D kijkt, kun je concluderen dat hij ook volledig gebruik maakt van deze dual-core processor. De bediening van het toestel en het laden van diverse applicaties gaat zonder vertragingen en voelt erg goed aan. Het 4,3 inch capacitive 3D LCD touchscreen dat aanwezig is in de HTC EVO 3D maakt het toestel een genot om naar te kijken. De batterij die aanwezig is in de HTC EVO 3D heeft een capaciteit van 1730mAh. Dit maakt het toestel natuurlijk direct wat forser. Deze extra batterijcapaciteit is echter wel nodig als je in volle glorie wilt genieten van de HTC EVO 3D. De prestaties van de processor van de HTC EVO 3D doet op alle vlakken mee in het topsegment. Er valt wel op te merken dat de grafische processor onderdoet voor een aantal andere Androidtoestellen zoals bijvoorbeeld de LG Optimus 2X Speed.

Algemene conclusie

De HTC EVO 3D is een degelijk Androidtoestel. De snelle processor en het grote 4,3 inch 3D LCH touchscreen maken het een aangenaam toestel om mee te werken. Het toestel ligt goed in de hand en voelt goed aan. Je kunt zien dat zelfs aan de behuizing van de HTC EVO 3D veel aandacht is besteed. De aanwezige 3D-functionaliteit is een leuke toevoeging aan het Androidtoestel. Na het testen van de HTC EVO 3D ben ik echter tot de conclusie gekomen dat je vooral alleen de eerste periode gebruik zult maken van deze 3D-functionaliteit. Het is een leuke gadget maar op dit moment meer ook niet. Het uiterlijk, de kwaliteit van het gebruikte materiaal en de prestaties maken de HTC EVO 3D een toestel dat meedraait in de top van Androidtoestellen.

Sterke punten

- Stevig en degelijk toestel - Ligt goed in de hand door gebruikt materiaal - 3D-functionaliteit - Snelle processor - Snelle GPS-verbinding - Forse batterijcapaciteit - Dubbele 5 megapixel camera inclusief dual-LED flitser

Zwakke punten

- Groot en log - Redelijk zwaar - 3D-camera steekt iets buiten behuizing

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13824] {tab=Los toestel} [cfr#po#13824] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...