Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

De HTC Desire (codenaam Bravo) is tezamen met deHTC Legend op het MWC 2010 geïntroduceerd. De HTC Desire komt in grote lijnen overeen met de Nexus One. Maar dan onder andere met Sense UI, fysieke in plaats van optische belknoppen en ook de fysieke trackball is vervangen door een optische sensor. Volgens HTC is de Desire speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers die alle mogelijkheden van hun smartphone intensief willen benutten. Zo biedt het toestel uitgebreide functionaliteit om visueel het nieuws, contacten met vrienden, foto’s, favoriete plaatsen en alle andere belangrijke zaken op een smartphone te ervaren. De HTC Desire voorzien van een één Gigahertz Snapdragon processor en wordt, samen met de Nexus One en Xperia X10, gezien als één van de superphones van dit moment! Wij hebben dit toestel uitgebreid getest en hieronder vindt je onze bevindingen. De review is gebaseerd op de ervaringen van ongeveer twee weken intensief gebruik.

Verpakking

In de doos van de HTC Desire zitten de volgende onderdelen:
 • Batterij
 • Oplader
 • MicroUSB-kabel
 • 3,5 mm stereo headset
 • 4 GB micro-SD kaart in toestel
 • Snelstartgids

Features

[table id=1 /]

Looks

Wat een prachtig en fijn in de hand liggend toestel is dit. We hebben de bruine variant in handen en deze is afgewerkt met een zwarte, zachte achterkant. Linksboven op het toestel zit de aan/uit knop, ook om het toestel uit de 'stand-by' modus te halen, en de ingang voor de 3,5 mm audio jack. Linksboven aan de zijkant vind je de volume-knoppen. En de achterkant heeft plaats voor de 5 megapixel camera, LED flitser, luidspreker en een zilverkleurig ingegraveerd HTC logo met daaronder de tekst With HTC Sense. Dan komen we bij de onderkant van het toestel waar je je micro USB kabel kan inpluggen. Aan de voorkant onder bevinden zich de hardware buttons (met in het midden de optische trackpad) in de volgende volgorde:
 • Home
 • Menu
 • Back/Terug
 • Zoeken
Verder heeft de Desire niet een heel opvallende HTC 'kin' en dit zal voor vele kopers een pré zijn. Bij het vasthouden van het toestel met de linkerhand en tegelijkertijd typen met rechts, wil de aan/uit knop nog wel eens per abuis ingedrukt worden. De optische trackpad werkt net als op de Legend prima, het is een kwestie van gewenning. Het 3.7 inch Amoled scherm is werkelijk prachtig maar ook in zonlicht slecht leesbaar. Verder zijn er klachten over stof onder het beeldscherm, ook één van onze AW'ers heeft er last van. De Nexus One gebruikers onder ons hebben hier weer geen last van. Vooralsnog lijkt het een incidenteel probleem te zijn en te wijten aan slechte afwerking. Zelf heb ik er geen hinder van ondervonden.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon QSD8250 1 GHz processor doet wat het moet doen en beter. Sliden door de verschillende homescreens, browsen, applicaties opstarten, multi-tasken, 3D games, alles werkt razendsnel en voor mij als heavy user kan het natuurlijk nooit snel genoeg. Heel af en toe crasht de Sense UI en moet het opnieuw laden. Voor de rest is dit één van de snelste en meest stabiele toestellen ooit getest. We hebben een vergelijkende benchmark test gedaan op drie Android toestellen met behulp van CaffeineMark software. Dit zijn een serie van tests die de snelheid van Java-programma's meten die draaien in verschillende hardware en software configuraties. Deze test laat dus zien hoe het met de Java-snelheid is gesteld en hier geldt: hoe hoger de score hoe beter.
[caption id="attachment_24406" align="alignleft" width="244" caption="Benchmark Hero"][/caption]
[caption id="attachment_24571" align="alignleft" width="244" caption="Benchmark HTC Legend"][/caption]
[caption id="attachment_24407" align="alignleft" width="244" caption="Benchmark Motorola Milestone 2.1"][/caption]
[caption id="attachment_24405" align="alignleft" width="244" caption="Benchmark Desire"][/caption]
[caption id="attachment_24607" align="alignleft" width="244" caption="Benchmark Nexus One"][/caption]
Zoals je ziet, scoren de Hero, Legend en Motorola Milestone, met respectievelijk een 528 MHz Qualcomm (ARM11), 600 MHz Qualcomm (ARM11) en 550MHz Arm Cortex A8 processor, veel slechter. Maar dat is ook geen verassing wanneer je een vergelijking trekt met een toestel met een 1 Ghz processor. De Nexus One en de Desire komen vrijwel met elkaar overeen.

Camera en video

De kwaliteit van de foto's die je met de camera schiet, is gemiddeld tot goed te noemen. Ideaal om even snel een kiekje te maken en deze te delen via je social networks maar een volwaardige camera is het zeker niet. Bij voldoende daglicht zijn de (macro) opnames prima maar bij schemer bevatten de foto's al snel meer ruis. De instellingen voor de opnames zijn zeer uitgebreid te noemen. Van alles is in te stellen om een foto te maken zoals jij wilt. Van afbeeldingseigenschappen en effecten tot geo-tagging en auto-focus (touchfocus). Het menu dat HTC hiervoor heeft gemaakt is heel makkelijk te bedienen. Helaas heeft de camera geen heeft geen optische zoomfunctie. De maximale resolutie van de camera bedraagt 2592 x 1944 pixels (5 megapixel). De kwaliteit van video's opnemen (in WVGA-resolutie 480x800) is hetzelfde als de camera, gemiddeld. Zoals je in de video hieronder kunt zien, zijn de kleuren dof en details blurry. Prima dus voor een snel filmpje dus maar meer ook niet. Voor mij is de camera geen heel belangrijk punt voor de aanschaf van een toestel maar betere kwaliteit verwacht ik wel van de fabrikant. Op dit moment is de Sony Ericsson Xperia X10 de top onder de superphones voor wat betreft de camera (8 megapixel).

Interface, sociale netwerken en HTC applicaties

De Desire is voorzien van HTC's Sense interface met multitouch ondersteuning en deze is net als de Legend uitgebreid en geheel aangepast aan Android 2.1. De interface bestaat onder andere uit Scènes met elk zeven homescreens. Met één pinch beweging zie je een overzicht van alle zeven homescreens zodat je niet meer tussen verschillende vensters heen en weer hoeft te scrollen. Elke Scène is naar eigen inzicht aan te passen en op te slaan zodat je later er weer gebruik van kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld de homescreen achtergronden aanpassen met Live Wallpapers, widgets op de homescreens veranderen, beltonen en meldingsgeluiden instellen, etc. De gehele Sense user interface werkt vloeiend en is over het algemeen zeer snel. De meegeleverde HTC applicaties werken zeer gebruikersvriendelijk zowel voor de gewone consument als voor zakelijke klanten. Voor deze laatste groep is er bij HTC Mail en Contactpersonen bijvoorbeeld ondersteuning voor Exchange Mail ingebouwd. Ook is er de mogelijkheid om een ‘Out of Office’ status in te stellen. Daarentegen is de meegeleverde QuickOffice office applicatie onvoldoende. Je kunt hiermee alleen documenten bekijken. Hier zal de zakelijke gebruiker een alternatieve applicatie voor moeten downloaden. Voor de social networks wordt Friendstream meegeleverd. Deze geeft je de mogelijkheid om alle updates van Facebook, Flickr en Twitter in één oogopslag weer te geven of te updaten. Je kunt hier in de app reageren (via een reactie of  Vind ik leuk) op Facebook updates van vrienden. Replyen op tweets gaat via HTC Peep, de Twitter applicatie. Voor de die hard Twitteraars onder ons zal HTC Peep waarschijnlijk niet voldoen maar het is in de basis een prima app. En voor elke meegeleverde applicatie geldt, vind je het niks dan installeer je gewoon een alternatief uit de Android Market. Dat is de keuzevrijheid van Android. Verder bevat de Desire standaard: Camera/Camcorder, Foto's,Footprints, FM Radio, Nieuws (RSS reader) en Bureauklok. De browser heeft dezelfde nieuwe functie 'Tekstselectie' mee gekregen als bij de Legend. Je kunt hiermee naast delen ook de geselecteerde tekst vertalen, opzoeken op Wikipedia of in een woordenboek. De browser op zich laadt de volledige websites super snel en vrijwel zonder haperingen en met pinch to zoom is het een genot om met dit toestel over het internet te surfen. Tevens biedt de browser ondersteuning voor Flash 10.1 en hiermee is de Desire het eerste toestel dat dit aan boord heeft.

Screenshots applicaties

Hieronder screenshots van alle applicaties die standaard worden meegeleverd op de Desire. [flickrset id="72157623843422679" thumbnail="square" overlay="true" size="medium"]

Screenshots widgets

Hieronder screenshots van alle widgets van de applicaties die standaard worden meegeleverd op de Desire. [flickrset id="72157623843515231" thumbnail="square" overlay="true" size="medium"]

Android Market en andere Google applicaties

Ook de Desire is voorzien van de geïntegreerde Google diensten als GmailQuick Search BoxAndroid Market en Google Maps. Daarnaast is er een Facebook applicatie en widget voorgeïnstalleerd. Overige applicaties als Google GogglesGoogle EarthBuzz widget en Twitter zijn uiteraard via de Market afzonderlijk te installeren. Hierbij wil ik nogmaals opmerken dat de integratie met de verschillende Google diensten naadloos aansluiten op het Android OS. Duidelijk een pré op de bestaande platformen en hiermee onderscheidt Google/Android zich van de rest. Het gebruiksgemak staat voorop en alle info is binnen een handbereik beschikbaar.

Telefoon en connectiviteit

Het bellen is in toestellen met Sense kinderlijk eenvoudig. Deze is te bereiken is via de middelste toets onder op je homescreen. Je belandt dan in een scherm met toetsenbord en een overzicht van al je gevoerde gesprekken. Bellen kan dan door op een gesprek te klikken, het nummer in te toetsen of via smart-dialing. Tijdens het bellen kun je gewoon je toestel bedienen en dus makkelijk om snel een notitie te maken. Wanneer je wordt gebeld en je pakt het toestel op, gaat het geluid automatisch zachter. Wanneer je het toestel op zijn kop legt, wordt de verbinding verbroken. De telefoonapplicatie is net als de camera-applicatie erg uitgebreid en makkelijk te bedienen. De belkwaliteit en ontvangst van de Desire is uitstekend. Bluetooth file transfer werkt prima en pairen met een carkit gaat ook vrijwel meteen. Om snel te schakelen tussen WiFi, 3G en andere verbindingen, is de Energiebeheer widget een uitkomst. De 3G/HSDPA en GPRS verbindingen werken prima en een signaal is snel opgepakt. Het dowloaden van apps en streamen van video of muziek gaat beter uiteraard met een WiFi verbinding.

Batterijduur

De Desire (1400 mAh) heeft een iets zwaardere batterij dan de Legend (1300 mAh). Maar ook deze is bij intensief gebruik snel leeg en zelfs sneller dan de Legend. En gezien dit een high end toestel is, zullen de gebruikers er zeker niet alleen mee bellen. De batterij is, met WiFi verbinding aan, na een nacht en een werkdag leeg en moet er weer stroom bij. Uiteraard kun je ook hier de updatefrequentie van verschillende applicaties aanpassen en je WiFi, 3G en GPS satellieten uitschakelen. Maar een internetverbinding op je Android toestel is toch wel een vereiste. Wat ik zeker een voordeel vind, is de automatische overgang van 3G naar WiFi wanneer deze laatste beschikbaar is. Maar deze overgang met de dataverbinding stand by op de achtergrond, zorgt er ook weer voor dat de batterij sneller leeg is. Dit is dan toch een gebrek waar ik zeker mee kan leven. Wellicht zijn er al zwaardere accu's beschikbaar maar heb ze nog niet kunnen vinden. Heb je een tip hiervoor, laat het dan achter in de comments.

Conclusie

HTC heeft met de Desire qua performance een toptoestel in de markt gezet en het toestel inleveren deed dan ook zeer. De snelheid waarmee je op dit toestel tegelijkertijd door verschillende menu's en applicaties navigeert is simpelweg geweldig. Wederom is de Sense interface zeer gebruikersvriendelijke en intuïtief. Wellicht voor de root-liefhebbers is Sense een geheugenvreter en wordt het meteen verwijderd. Wat mij betreft is het de mooiste meegeleverde interface voor Android toestellen op dit moment. Er wordt veel geschreven over de problemen met grijstinten op het Amoled scherm. Volgens één van onze Twitter followers, die met HTC contact opgenomen heeft hierover, is het geen defect maar ligt het aan het gekozen organische materiaal van het Amoled scherm. Ook zijn er veel Desire bezitters die daar weer totaal geen last van hebben. Daarnaast mist DivX- en Xvid-films ondersteuning en is de camera niet al te best van kwaliteit. Desondanks is dit één van de beste Android smartphones voor veeleisende gebruikers op dit moment en kan met recht gesproken worden over een superphone die daarnaast nog eens scherp geprijsd is ook.

Pluspunten

 • Snelheid en stabiliteit (multitasken werkt uitstekend)
 • Intuïtief
 • Super browser
 • Gebruikersvriendelijkheid

Minpunten

 • Paarse gloed bij lage helderheid scherm
 • Accuduur
 • Camera

Prijzen en beschikbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13641] {tab=Los toestel} [cfr#po#13641] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (3)
Bezig met laden van reacties...