Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Eerste indrukken

De HTC Desire Z is vooral gericht op professionals en is tevens een high-end Androidtoestel waarmee je veel verschillende zaken tegelijkertijd kunt doen. Dat wil dus zeggen dat dit toestel is toegespitst op productiviteit; e-mail van al je emailaccounts in één inbox, browsen, navigeren, RSS-feeds lezen, documenten bewerken, Wi-Fi- of USB-tethering instellen. De Desire Z heeft de mogelijkheid om via DLNA (Digital Living Network Alliance)-technologie te communiceren met je PC of je TV waardoor je foto’s, video’s en muziek draadloos kunt streamen. Er is zoveel mogelijk met dit Androidtoestel. Natuurlijk heeft de Desire Z ook prima specificaties en uiteraard een fysieke QWERTY-toetsenbord.

Look and feel

De HTC Desire Z voelt kwalitatief zeer goed aan, zoals we dat ook gewend zijn van HTC. Het toestel ligt heel goed in je hand met zijn 180 gram, maar wat wel meteen opvalt is de loze ruimte onderaan waar de vierkante optische trackpad zich bevindt. Hardware knoppen waren misschien mooier geweest maar over smaak valt uiteraard niet te twisten. De vierkante optische trackpad werkt niet erg vloeiend en hebben we tijdens het testen dan ook bijna niet gebruikt. Aan de bovenkant bevinden zich de aan/uit-knop en de ingang voor de 3,5 mm audio jack. Aan de rechterzijkant bevindt zich de cameraknop en een schuifknop waarmee je de metalen plaat aan de achterkant kunt loswippen. Hier kun je de binnenkant van het toestel bekijken en de batterij, SIM-kaart en SD-kaart plaatsen. Aan de linkerzijkant zitten de volumeknoppen. De speaker zit aan de voorkant bovenin en aan de voorkant onder bevinden zich de aanraakgevoelige knoppen in de volgende volgorde:
 • Home
 • Menu
 • Back/Terug
 • Zoeken

Eindelijk een toetsenbord

Eindelijk is hij er dan, een HTC-toestel waar velen van ons al lang en met veel smart op zitten te wachten. Een Androidtoestel met volledig QWERTY-toetsenbord dat als verre afstammeling van de stamvader, de T-Mobile G1 gezien kan worden. Vele Androidgebruikers kunnen maar niet wennen aan een virtueel toetsenbord en HTC lijkt op deze markt te zijn ingesprongen met dit de HTC Desire Z. Het toetsenbord, dat oplicht in het donker, schuif je uit middels de zogenaamde Z Slider. Dit is een uniek, gepatenteerd schuifmechanisme waarmee onder het touchscreen een QWERTY-toetsenbord met vier rijen tevoorschijn komt is. Het schuifmechanisme zorgt ervoor dat het toestel erg dun blijft en dat maakt het toestel voor het oog erg mooi. Maar hoe zit dat met de kwaliteit van dit schuifmechanisme? Het uitschuiven an sich voelt erg solide aan, het kost even moeite om het scherm van het toetsenbord te scheiden en dit is prettig. Toch, naarmate de testdagen verstrijken, komen we erachter dat de slider losser lijkt te zitten dan we dachten want wanneer je het toestel op zijn kant houdt glijdt deze vanzelf los en lig je in bed en wil je even een berichtje te typen, dan klapt het toestel dicht. Er is waarschijnlijk voor vier rijen met toetsen gekozen omdat vijf rijen niet zouden passen in het design van de Z Slider. Vier rijen is natuurlijk een kwestie van gewenning. Wanneer het toetsenbord vijf rijen bevat, hebben cijfers en speciale tekens beide een eigen rij en dit komt toch dichterbij een normaal toetsenbord. Dit toetsenbord heeft enkele makkelijke hotkeys (sneltoetsen) waarmee je makkelijk je favoriete applicatie kunt openen zonder daarvoor menu’s te hoeven raadplegen. De knoppen zijn voelen fijn aan en zijn licht verhoogd om het typen makkelijker te maken. Alhoewel ik ze persoonlijk toch iets te klein vind. We zouden bijna het onscreen-toestenbord vergeten... Deze tekstinvoer werkt, ondanks dat de toetsen erg smal zijn, behoorlijk snel en de spellingscontrole is erg goed te noemen. Dus naast het gemak van een fysiek toetsenbord is het typen op het scherm van de Desire Z zeker een genot.
Touchscreen telefoons zijn briljant voor het surfen op het web en voor het bekijken van video’s. Maar telefoons met een toetsenbord zijn briljant om mee te typen.

Specificaties

[table id=29 /]

Foto's

Met de foto’s hieronder kun jij ook een eerste indruk van de HTC Desire Z opdoen.

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire Z.

Interface en vernieuwde HTC Sense

HTC heeft, in vergelijking tot andere fabrikanten, ongetwijfeld de meeste eigen apps ontwikkeld. Hiermee maken ze dan ook optimaal gebruik van ons Open Source Androidplatform. En of je er nu van houdt of niet, er is veel aandacht aan de HTC apps besteed. Het nieuwe HTC Sense biedt verschillende verbeteringen voor het maken, delen en vastleggen van multimedia content. Door nieuwe camerafunctionaliteit is het mogelijk heldere en kleurrijke HD-video’s op te nemen en foto’s te bewerken met verschillende effecten.

HTC Sense-applicaties

HTC Locations op het nieuwe HTC Sense geeft on-demand toegang tot kaarten en plattegronden. Deze kunnen vooraf worden opgeslagen op de SD-kaart van je toestel. Hierdoor hoef je nooit te wachten totdat je kaarten zijn geladen en heb je geen dataverbinding nodig om je kaarten te kunnen bekijken. De kaarten zijn gratis maar wil je een spraakversie hebben, dan moet je er voor betalen. Dit kost per maand € 5,-, per jaar € 20,- en voor € 30,- ben je in één keer klaar. Verkeersinfo en flitsinfo zijn ook betaalde diensten. Naast HTC Locations wordt ook Google Navigatie meegeleverd deze twee oplossingen lijken naast elkaar te kunnen bestaan op de nieuwe HTC-toestellen. Een voordeel van Locations is uiteraard het navigeren in het buitenland zonder gebruik te hoeven maken van een dataverbinding.

Het nieuwe HTC Sense biedt ook een nieuwe, geïntegreerde online e-reading-functionaliteit. Hiervoor maak je gebruik van Kobo, een geoptimaliseerde e-reader voor je mobiele telefoon waarmee je ook snel woorden kunt opzoeken en onbekende woorden kunt vertalen.

Verder is er ook een uitbreiding op de bestaande Android Market, genaamd HTC Likes. Deze applicatie maakt het mogelijk om je favoriete apps te delen met vrienden, opmerkingen toe te voegen bij applicaties en ze te beoordelen.

De HTC Desire Z synchroniseert met Google Reader, zodat je op de hoogte blijft van het nieuws van al jouw favoriete sites en blogs via de applicatie Nieuws. Wanneer je je in de browser bevindt, kun je gemakkelijk een RSS-feed toevoegen aan de HTC-applicatie Nieuws. Wanneer een website een RSS-feed bevat, zie je automatisch het RSS-icoontje in de zoekbalk en met één druk erop is hij toegevoegd. Nog een leuke applicatie is Snel opzoeken. Hier kun je (zoek)woorden ingeven waarmee wordt gezocht op Wikipedia, Google, YouTube, Google Vertalen en Google Woordenboek.

Verder vallen er nog twee kleine applicaties op, Moeder bellen en Nepgesprek. De eerste geeft je een melding wanneer een door jou ingestelde periode is verstreken voor het het bellen van bijvoorbeeld je moeder, wat betekent dat je haar meteen kunt/moet bellen. Nepgesprek laat een gekozen contactpersoon jou bellen. Je hebt dus nu altijd een excuus in de trein om niet een saai gesprek aan te hoeven gaan.

Er zijn maar een paar HTC apps van de vele in het nieuwe HTC Sense hierboven uitgelicht. Hieronder vind je screenshots van alle HTC apps op de Desire Z.

Met HTC Hub je Z 'customizen'

Je Desire Z aanpassen gaat met HTC Hub wel heel erg gemakkelijk. Je kunt kiezen uit widgets, achtergonden, scènes (op de Z vreemd vertaald met Uiterlijken) , weergaven, geluidsreeksen, beltonen, alarm- en meldingsgeluiden. Van alle soorten zijn er een aantal reeds geïnstalleerd maar je kunt ook nieuwe downloaden. Deze zijn dan in het tabje downloads makkelijk terug te vinden. Via het palet aan de rechterkant in de launcher kun je ook heel gemakkelijk je toestel aanpassen en zo je geheel eigen maken. Hieronder vind je een aantal screenshots van mogelijkheden tot het aanpassen van de Desire Z.

HTC Widgets

Er zijn 70 widgets in verschillende maten en soorten beschikbaar, maar ook te downloaden. Je hebt de keuze uit de standaard HTC- en Androidwidgets maar je kunt ook nieuwe widgets downloaden die hopelijk in de toekomst zullen worden aangevuld door HTC. Vooralsnog is er voor ieder wat wils en dus de mogelijkheden oneindig.
 • Favorieten, Calculator, Agenda, Klok, FM Radio, Friend Stream, HTC Likes, Email, Berichten, Muziek, Navigatie, Nieuws, Contacten, Zoeken, Instellingen, Aandelen, Twitter, Weer en veel meer.
 • Downloadbare Widgets
Je kunt op de standaard manier je widgets indrukken en slepen naar de prullenbak. Hhet is nu ook voor sommige widgets mogelijk deze te slepen naar het vak bewerken, alwaar je de betreffende widget kunt bewerken. Hieronder vind je een aantal screenshots van widgets op de Desire Z.

HTCSense.com

Het nieuwe HTC Sense biedt ook HTC Sense.com. Hiermee kun je je Desire Z bedienen vanaf je mobiel of via je pc. Wanneer je bent vergeten waar je Z ligt kun je deze makkelijk terugvinden door hem te laten bellen, zelfs als het toestel op stil staat. Ben je hem nu kwijt of is hij gestolen, dan kun je de locatie van het toestel weer laten geven op een kaart, op afstand blokkeren, een smsje sturen naar het toestel zodat de vinder weet wie de eigenaar is, of alle data op het toestel wissen. Met HTCSense.com kun je verder ook een back-up maken van alle gegevens op je telefoon zoals je contacten en smsjes. Deze gegevens kun je zowel op je Desire Z als op je pc bewerken. De applicatie HTC Hub is ook in HTC Sense.com te vinden zodat je je toestel van wallpapers en beltonen kunt voorzien vanaf je pc. Zoals we ook hebben aangegeven in de review van de Desire HD, zijn er reeds applicaties in de Android Market die al deze of delen van HTC Sense.com reeds ondersteunen dus voor ons heeft het niet echt toegevoegde waarde maar wellicht wel voor de nieuwe Androidgebruikers.

Bel- en datafuncties

Bellen met een HTC-Androidtoestel is altijd kinderlijk eenvoudig. Het bellen kan direct vanuit de belapplicatie waar uiteraard smart dialing mogelijk is. Smart dialing laat je, door de eerste paar cijfers van een nummer of letters van een naam in te typen, gelijk een passend resultaat zien. Je kunt er ook voor kiezen om een telefoonnummer op te zoeken in één van de online adresboeken, zoals je Exchange-, Facebook-, Flickr-, Twitter- of HTC Sense-adresboek. Multitasken is natuurlijk eenvoudig met een Androidtoestel zo ook tijdens het bellen, druk op home en je kunt bijvoorbeeld een datum opzoeken in je agenda. Leuk detail is de in het groen oplichtende notificatiebalk die je ziet wanneer je gebeld wordt.

E-mailen

De Desire Z zorgt geeft belangrijke e-mails een prioriteit mee. Deze prioriteit kun je van tevoren instellen op bijvoorbeeld een bepaalde afzender. Zo ben je dus meteen op de hoogte van de belangrijkste e-mails die je tevens weer kunt categoriseren in bijvoorbeeld werk, privé of social. Daarnaast geeft de Desire Z e-mail van meerdere accounts weer in één inbox zodat je niet meer hoeft te switchen tussen verschillende inboxen. Hoeveel meer overzicht wil je hebben?

Browser

Aan de browser is niet veel gesleuteld op de HTC Desire Z. De door HTC gepimpte standaard Androidbrowser ondersteunt multitouch, pinch to zoom, meerdere vensters en natuurlijk Flash 10.1 die video’s en animaties meestal prima weergeeft. Verschillende acties in de browser kunnen worden gekoppeld aan één van de hotkeys/snelkoppelingen op je fysieke toetsenbord.

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire Z.

Mediacapaciteiten

Foto's en video's maken

De 5 megapixel camera van de Desire Z bevat een autofocus en flitser en is in staat om 720p HD video op te nemen. Daarnaast vind je hier ook weer een aantal leuke filters en opties:
 • Gezichtsherkenning
 • Ingebouwde effecten zoals: dieptewerking, vignet, grijstinten, sepia, negaties, solariseren, en meer.
 • Geotagging
De camera-applicatie heeft HTC weer goed in elkaar gezet. Met de filters kun je leuke effecten creëren en de instellingen laten je onder andere witbalans, contrast, verzadiging, ISO en resolutie aanpassen. Het delen en geo-taggen van je foto's heeft duidelijk een belangrijke positie ingenomen. Met de speciale cameraknop aan de zijkant van het toestel is de applicatie makkelijk op te starten en een foto schieten door middel van een druk op je touchscreen overbodig gemaakt. De foto's gemaakt met de 5 megapixel camera van de Desire Z zijn matig tot redelijk. Bij daglicht zijn de foto's flets en onscherp en bij schemer korrelig. Ditzelfde geldt voor de (HD) video-opnames. Voor een high-end toestel als deze is dit toch een tegenvaller.

Muziek en geluid

Net als bij de Desire HD is het geluid van de Desire Z niet optimaal. Naarmate je het volume verhoogt, klinkt het geluid scheller. Ook bij de Desire Z zijn de geluidseffecten een stuk beter wanneer je hem aansluit op een hoofdtelefoon maar zijn de equalizerpresets helaas niet aanwezig. Je kunt audio afspelen in de formaten .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma en opnemen in .amr-formaat. Naast de standaard HTC muziekspeler waarmee je nog gerelateerde video's kunt opzoeken via YouTube, bevat de Desire Z ook de applicatie Soundhound. Heb je geen radio of tv in de buurt en wil je toch weten wat de titel of artiest van een bepaald nummer is? Zing of neurie het betreffende nummer en SoundHound doet zijn best om het nummer te vinden. Helaas is dit wel een gratis versie dat een beperking heeft van vijf geanalyseerde muziektracks per maand.

Video's afspelen

De ingebouwde videospeler ondersteunt de wereld aan audioformaten. Je kunt video afspelen in de formaten .aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma en opnemen in .amr-formaat. Maar daar blijft het niet bij, DivX en Xvid worden ook ondersteund en alle formaten worden vloeiend afgespeeld. Uiteraard kun je dankzij Android 2.2 Flash-filmpjes in de browser afspelen maar het is ook mogelijk om video's met de YouTube-applicatie te bekijken zodat je niet eerst naar de website hoeft te gaan.

Media delen

De Desire Z heeft de mogelijkheid om via DLNA (Digital Living Network Alliance)-technologie te communiceren met je PC of je TV waardoor je foto’s, video’s en muziek draadloos kunt streamen. Hiervoor heeft HTC de applicatie Mediaverbinding in het leven geroepen waarmee je de bestanden kunt kiezen die je wilt streamen en de speler die daarvoor moet worden gebruikt. Aangezien ik zelf geen DLNA op mijn TV heb, is het getest bij een kennis en hier werden de foto's en sommige muziekbestanden prima gestreamd, dat wil zeggen .aac-muziekformaten maar ook videoformaten werkten niet. Over het algemeen is het zeer leuk om foto's en je zelfgemaakte (karaoke)filmpjes te streamen naar je TV en hiermee heeft HTC dan ook een zeer goede zet gedaan.

Foto's gemaakt met Desire Z

HD-video gemaakt met Desire Z

Videokwaliteit Breedbeeld(800x480):

Videokwaliteit HD 720P(1280x720) bij kunstlicht:

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire Z.

Prestaties

Schermresolutie

De Desire Z heeft 3.7 inch Super LCD-scherm met een schermresolutie van 800x480 pixels. Een Amoled-scherm is achterwege gebleven vanwege de welbekende productieproblemen ervan maar dit is absoluut geen gemis op de Desire Z. Wat een spatzuiver scherm krijg je te zien wanneer je het toestel aanzet, zo scherp en helder en daarnaast ook nog eens redelijk goed zichtbaar in zonlicht.

Batterijgebruik

De 1300 mAh batterij had wel zwaarder gemogen want ook de Desire Z is na ongeveer 8 uur nog voor een kwart vol. Dit is berekend op minimaal gebruik tijdens een werkdag met alleen een 3G-verbinding en af en toe een chat. Daarbij nog enkele achtergrondprocessen zoals e-mail en WhatsApp. Nu ben ik nog geen enkel Androidtoestel tegengekomen die je na een dag gebruik niet hoeft op te laden en de Desire Z is hier geen uitzondering op. Net als bij de Desire HD zorgt de schermweergave voor het grootste stroomverbruik.

Benchmarkresultaten

De prestaties van de processor van de Desire Z zijn vergelijkbaar met die van de HTC Desire en de Nexus One, die beide een 1GHz processor bevatten. In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de originele Desire, Desire HD, Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). Alle toestellen in deze test draaien op Android 2.2. De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkHTC Desire ZHTC Desire HDHTC DesireNexus OneSamsung Galaxy S
ProcessorMSM7230MSM8255QSD8650QSD8650Cortex-A8
GPUAdreno 205Adreno 205Adreno 200Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)33.1241.3332.8833.5614.05
CaffeineMark (CPU)46815866532855335146
BenchmarkPi (CPU)13521090115611241365
Neocore (GPU)56.357.928.131.054.9
Nenamark1 (GPU)37.433.214.916.048.5

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface en vernieuwde HTC Sense

De interfaces en het vernieuwde HTC Sense is uitgebreider dan ooit. Het gemak waarmee je je Desire Z kan aanpassen naar je eigen wens is groot. Er zijn zeven homescreens aanwezig die je kunt vullen met vele, vele widgets. Ook de integratie met de verschillende social networks zijn weer aanwezig maar hier is niet veel aan veranderd. Daarnaast is de toevoeging van HTCSense.com, ook al zijn hier reeds alternatieven voor, een compleet pakket die andere applicaties in principe overbodig maken. Hiermee maakt HTC optimaal gebruik van het Open Source Androidplatform en heeft van HTC Sense een onderscheidende factor gemaakt die een groot publiek zal aanspreken.

Prestaties

De Qualcomm Snapdragon MSM7230 processor is in het geval van de Desire Z geklokt op 800MHz, maar zou GHz ook mogelijk zou moeten zijn. Dit doet echter niet af aan de prestaties die ruim voldoende zijn. Al hebben we met dit toestel af en toe wel een vastloper gehad. Dit komt waarschijnlijk door het gebruik van een 3rd party applicatie. Qua prestaties, zoals te lezen in de tabel hierboven, doet de Z ook niet onder voor de immens populaire HTC Desire terwijl deze geklokt is op 1GHz en kun je zeggen dat het net onder de top van de high-end toestellen van nu bungelt. Qua software draait HTC Sense vloeiend en snel op de Desire Z maar Android 2.2 heeft hier uiteraard ook een grote invloed op. Net als alle andere Androidtoestellen houdt de batterij het helaas geen hele werkdag vol maar dit zijn we inmiddels gewend van smartphones. De aanschaf van een extra, betere accu is een optie.

Algemene conclusie

HTC heeft de Desire Z op de markt gebracht voor gebruikers die productiviteit en multitasken voorop stellen. Voor hen zijn alle mogelijke applicaties aanwezig als Quickoffice, Wi-Fi Hotspot, offline navigatie en Exchange e-mail. Daarnaast is het gehele toestel aan te passen naar persoonlijke voorkeur, van de vele widgets tot verschillende scènes dus voor de niet-zakelijke gebruiker met de voorkeur voor een fysiek toetsenbord is het een prima keuze. De vernieuwde HTC applicaties zijn nu nog mooier en werken nog efficiënter dan voorheen zoals de e-mail- en Nieuws-applicatie. Op dit moment is de HTC Desire Z de beste keuze wanneer je een Androidtoestel met fysiek toetsenbord aan wilt schaffen. Enkel minpunten zijn reeds benoemd, het schuifmechanisme van de Desire Z voelt solide aan maar kan dicht klappen. De camera- en batterijkwaliteit zijn redelijk en passen niet bij een high-end toestel als deze.

Sterke punten

 • Uitgebreide mogelijkheden om het uiterlijk aan te passen
 • Vernieuwde HTC Sense applicaties en HTCSense.com
 • Goed fysiek toetsenbord met in te stellen hotkeys/snelkoppelingen

Zwakke punten

 • Camera-opnames bij schemer
 • Batterijduur
 • Toetsenbord klapt dicht

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13738] {tab=Los toestel} [cfr#po#13738] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...