Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Eerste indrukken

In februari van dit jaar kondigde HTC de HTC Desire aan. Dit gebeurde tegelijkertijd met de introductie van de HTC Legend. Dat laatste toestel werd door HTC gepresenteerd als het toestel waar ze volledig hun aandacht op zouden vestigen. Nu zo'n negen maanden later, blijkt dat de Desire veel beter verkocht dan de Legend. De verkopen liepen zo goed, dat het AMOLED-scherm dat in de Desire zat, niet meer leverbaar was. Hierdoor ontstonden er leveringsproblemen voor de twee HTC-toestellen met dit scherm, naast de Desire ook de Google Nexus One. Om verdere vertragingen te voorkomen, besloot HTC de schermen in deze twee toestellen te vervangen door SuperLCD-schermen. Voor HTC waren de geweldige verkoopcijfers van de Desire reden om hierop in te zetten door het op de markt brengen van twee nieuwe toestellen onder deze naam. Dit zijn de Desire Z, een toestel met 3.7 inch-scherm en volledig QWERTY-toetsenbord en de Desire HD. De HTC Desire HD is als eerste van deze twee in Nederland verkrijgbaar en gaan we vandaag eens goed onder de loep nemen.

Groot, groot scherm

Wanneer je de Desire HD uit haar doosje haalt, zal je meteen opvallen dat de telefoon enorm is. Het toestel beschikt over een gigantisch 4.3 inch SuperLCD-scherm. Als je eenmaal over de eerste schok heen bent, dan valt het eigenlijk wel mee. Ondanks het veel grotere scherm, is het toestel zelf niet veel groter dan de gemiddelde smartphone. Met een dikte van 1.2 centimeter past de telefoon zelfs nog met gemak in je broekzak! Aan de achterkant zit wel een verhoginkje bij de cameralens. Het design van de Desire HD is erg solide. Het toestel heeft namelijk, net als kleine broertje HTC Legend, een unibody design. De HD is uit één stuk aluminium gefabriceerd en heeft aan de buitenkant maar twee plastic onderdelen: het batterijklepje en het klepje voor de SD-kaart en simkaart. In tegenstelling tot de originele HTC Desire, heeft de Desire HD geen echte knoppen onderaan het scherm, maar tiptoetsen. Deze toetsen lichten op wanneer je scherm aan is en wanneer je op één van de toetsen drukt, trilt het toestel licht. Dit zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je op een echte knop drukt, terwijl deze vlakke, verlichte knoppen in tegenstelling tot traditionele toetsen erg goed passen in een vlak design. Een vaak gehoord bezwaar tegen deze tiptoetsen is dat ze snel per ongeluk aangeraakt worden. Gelukkig valt dit bij de HTC Desire HD erg mee en zijn ze eerder een verrijking dan een probleem.

De eerste keer aanzetten

Na even te hebben geklungeld met het batterijklepje en onze simkaart in het toestel te hebben gedaan, konden we voor het eerst genieten van de HD. Je wordt zoals gebruikelijk bij het opstarten van een HTC-toestel verwelkomd door het 'HTC Quietly Brilliant'-logo met bijbehorend opstartmuziekje. De Desire HD is één van de eerste toestellen dat de beschikking heeft over 'fast boot'. Dit is een systeemfunctie waardoor de telefoon snel opgestart kan worden. Handig voor als je je telefoon écht uit wil hebben staan tijdens een vergadering, maar snel weer aan wil hebben wanneer deze afgelopen is. Helaas werkt die 'fast boot' alleen als je het toestel eerst een keer hebt afgesloten. Dat wil zeggen: wanneer je telefoon uit is gegaan, bijvoorbeeld doordat je batterij leeg was, je toch nog even moet wachten voordat het toestel opgestart is. Zo duurde het ook de eerste keer wat langer. Gelukkig waren we geduldig en uiteindelijk verscheen de introductiewizard op het scherm. Met deze introductiewizard kun je je telefoon instellen. Eerst kies je een taal en vervolgens kun je accounts gaan toevoegen. Omdat HTC probeert de nadruk te leggen op sociale media, is het mogelijk om verschillende van deze netwerken toe te voegen aan je telefoon.

Sociale netwerken toevoegen

Het gaat bij deze sociale netwerken vooral om Facebook, Twitter en Flickr. Wanneer je jouw toestel aanmeldt op deze netwerken, zul je via HTC's eigen applicaties automatisch statusupdates van deze netwerken ontvangen.  Zo is er bijvoorbeeld Friendstream, waarin je alle statusupdates kunt vinden. Maar hierover later in deze review meer. Je kunt in deze welkomswizard ook je e-mailaccounts toevoegen. Het is tevens belangrijk om hier een Google-account op te geven. Zoals (bijna) alle Androidtelefoons heeft de Desire HD een hele goede integratie met veel van Googles diensten, zoals Gmail en Google Kalender. Wil je echter geen gebruik maken van deze diensten? Geen probleem, je kunt gewoon een andere e-mailaccount opgeven. Dus waarom is het nu belangrijk een Google-account op te geven, zelfs als je hier niets mee wil doen? Omdat de voor Android beschikbare applicaties en spellen bijna allemaal in de Android Market te vinden zijn. De Market is alleen maar te bezoeken door mensen met een Google-account.

Eerste indrukken

Als de introductiewizard klaar is, kan het echte avontuur beginnen. Het toestel is klaar voor gebruik. Op het scherm zie je de klok met weerbericht die inmiddels een vast herkenningspunt voor HTC-toestellen geworden is. Daaronder vind je een aantal icoontjes die verwijzen naar applicaties en helemaal onderaan het scherm vind je de navigatiebalk. Deze balk bevat drie gedeelten. Het linkergedeelte bevat de applicatielade. In deze virtuele lade zijn al je applicaties en spellen opgeslagen. Je kunt ze vanuit deze lade direct openen door op hun icoontje te drukken. Het tweede gedeelte is de telefoonkiezer. Wanneer je hierop drukt, kun je door de eerste letter van iemands naam of de eerste getallen van hun telefoonnummer iemand bellen. Ook vind je hier je laatst gebelde nummers. De HTC Desire HD bevat de nieuwste versie van HTC's eigen interface: HTC Sense. Eén van de nieuwe mogelijkheden van HTC Sense zit verscholen achter het derde gedeelte van de navigatiebalk. Met dit gedeelte, weergegeven als schilderspalet, kun je het uiterlijk van je toestel aanpassen. Hoe dat precies werkt kun je op de volgende pagina van deze review lezen.

Foto's

Met de foto's hieronder kun jij ook een eerste indruk van de HTC Desire HD opdoen.

Unboxing-video

Wat er allemaal in de doos van de HTC Desire HD te vinden is, kun je zien op onderstaande video, gemaakt door Dennis.

http://www.youtube.com/watch?v=kMc2jpZoUUU

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire HD.

Interface en vernieuwde HTC Sense

Android is goedkoop voor hardwarefabrikanten en makkelijk naar smaak aan te passen. Op de smartphonemarkt is veel concurrentie, onder meer over welk toestel de beste prestaties levert. De prestaties van de toestellen van verschillende merken liggen dicht bij elkaar, vooral omdat er veelal gebruik wordt gemaakt van dezelfde processoren en andere onderdelen. Fabrikanten concurreren daarom niet alleen op het toestel, maar ook op de hele softwarebelevenis. Zo heeft Sony Ericsson de applicaties Timescape en Mediascape en heeft Samsung de TouchWiz-interface. HTC heeft al sinds de introductie van de HTC Hero een kenmerkende Androidschil: HTC Sense. Deze schil is inmiddels toe aan haar derde versie en laat dat nou nét de versie zijn die op de HTC Desire HD staat!

Sense-applicaties

Als je al eerder een toestel hebt gehad met HTC Sense, dan weet je dat HTC een aantal applicaties met haar toestellen levert. Zo is er de eerder genoemde Friendstream-applicatie waarin Twitter en Facebookupdates worden weergegeven. Je kunt ook direct vanuit deze applicatie reageren op berichten of, zoals we dat gewend zijn bij Facebook, iets 'leuk vinden'. Ook kun je in Friendstream eenvoudig door de nieuwste foto's van je vrienden browsen. Alle statusupdates die een foto bevatten, worden in het 'foto's en video's'-scherm weergegeven. De applicatie op zich is erg handig voor mensen die graag alles geïntegreerd willen hebben. Voor de echte hardcore social-networkers zal de functionaliteit toch wat te beperkt zijn. Gelukkig heb je de keuzevrijheid om zelf te bepalen welke applicaties je gebruikt. Eén van de eerste applicaties die HTC introduceerde op Android was HTC Peep. Deze Twitter-applicatie is een speciaal in de HTC-stijl gemaakte versie van één van de populairste Twitter-cliënten Twidroyd. De applicatie past goed in het gehele uiterlijk van HTC Sense en doet prima dienst als applicatie voor casual twitteraars. Volledig nieuw is HTC Hub. Zoals we op de eerste pagina van deze review al besproken hadden, is het mogelijk om het uiterlijk van het Desire HD-systeem aan te passen. Bij HTC Hub kun je nieuwe skins voor de interface downloaden. Je kunt hier ook nieuwe achtergrond, beltonen en widgets vinden. Met deze applicatie wordt het vinden van een leuke nieuwe achtergrond of een nieuwe skin wel heel erg makkelijk. Helaas is het aanbod in HTC Hub op dit moment nog een beetje summier. Naar verwachting zal het aanbod nog uitgebreid worden als het toestel wat langer op de markt is. De skins, of thema's, waar we het hierboven over hadden zijn wel echt iets nieuws voor Android. Je kunt standaard op de Desire HD kiezen uit een vijftal skins. Een voorbeeld van een skin kun je hiernaast vinden. Dit thema is 'hout' en bevat een nieuw uiterlijk voor de notificatiebalk bovenaan het scherm, voor de navigatiebalk onderaan en ook voor de HTC-widgets. Een voorbeeld van zo'n widget is de klok met weerbericht die je nu ook in houtstijl ziet. Thema's zijn waarschijnlijk één van de meest onderschatte toevoegingen van HTC Sense. Ik denk dat deze thema's je telefoon net dat beetje extra persoonlijk kunnen maken. Het aanpasbaarheid van de Desire HD is zeker een sterk punt van de van de software-ervaring van het toestel. Voor het gebruik van je telefoon in de auto levert HTC de Autopaneel-app mee. Met deze applicatie kun je onder meer makkelijk gebruik maken van navigatiesoftware. HTC levert bij de Desire HD twee navigatieoplossingen. De eerste is een standaard Androidapplicatie: Google Navigatie. Met Navigatie kun je prima van 'a' naar 'b' komen. De tweede oplossing is ingebouwd in de HTC Locations-applicatie. Deze navigatiesoftware wordt verzorgd door Route66 en werkt in tegenstelling tot Google Navigatie met offline kaarten. Dat houdt in dat je de navigatiesoftware ook in het buitenland kunt gebruiken zonder op hoge datakosten gejaagd te worden. Bij de Locations-navigatiesoftware op de Desire HD wordt de kaart van de Benelux geleverd. Helaas betekent het wel dat je extra zult moeten gaan betalen voor kaarten van buiten de Benelux. Mocht je toch liever met Google Navigatie werken, dan is dat geen probleem. Je kunt namelijk Google Navigatie instellen als standaard navigatiesoftware.

HTCSense.com

Een belangrijk punt van de vernieuwde HTC Sense-ervaring is HTCSense.com. Deze website is namelijk in het leven geroepen om je telefoon op een afstandje te beheren. Zo kun je berichten sturen, contactpersonen beheren, maar ook nieuwe thema's installeren. Na eenmalig je toestel aan HTCSense.com te hebben gekoppeld, kun je steeds inloggen met je e-mailadres. Het installeren van een thema loopt erg soepeltjes. Op HTCSense.com kies je een thema of een achtergrond en kies je voor 'naar telefoon verzenden'. Op je telefoon verschijnt dan het bericht dat het thema gedownload is. Wanneer het dit voltooid is, kun je klikken op de notificatie en krijg je meteen voorbeeld van hoe het thema er op jouw toestel uit zal zien. Het is dan slechts één druk op de knop om het thema ook daadwerkelijk te activeren. Erg handig en snel dus!  Gelukkig hoeft dit allemaal niet vanaf HTCSense.com en kun je dit ook direct op je toestel instellen. Waarschijnlijk de belangrijkste functie van HTCSense.com, een functie waarop wordt ingezet op bijvoorbeeld de officiële HTC-pagina van de Desire HD, is de telefoonzoeker. Wanneer je je toestel kwijtraakt, kun je deze functionaliteit gebruiken om hem terug te vinden. Sterker nog, je kunt zelfs je telefoon op afstand 'locken', waardoor het niet meer te gebruiken is, of zelfs op afstand wissen. Mocht je vermoeden dat je telefoon gestolen is, kun je op deze manier voorkomen dat je privégegevens door een dief ingezien worden. Je kunt via de telefoonzoeker ook berichten en gesprekken door laten sturen en het volume van je telefoon op 'hard' zetten. Dat laatste is natuurlijk erg handig. Want zeg nou zelf: wie is nou nooit zijn telefoon in huis kwijtgeraakt met het volume op zacht, zodat je 'm niet kon bellen om te horen waar hij lag? De extraatjes die door HTC worden geleverd door middel van HTCSense.com zijn grotendeels niet nieuw. Zo waren er al websites waarmee je de berichten en contactpersonen van je Androidtoestel kon beheren. Er waren ook al websites die zorgden voor beveiliging op afstand, inclusief telefoonzoeker. Er was echter nog geen oplossing die dit alles tegelijk doet. Er was geen oplossing die door een telefoonfabrikant zélf aangeboden werkt. Het beheren van berichten en thema's doen we toch liever op het toestel zelf, maar de extra beveiliging is een extraatje dat ook zakelijke gebruikers wel eens over de streep zou kunnen trekken.

Screenshots

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire HD.

Mediacapaciteiten

Waar de 'HD' in 'Desire HD' nu precies voor staat zijn we nog niet helemaal achter, maar we weten wel dat het toestel een mooi, groot scherm heeft. Ook heeft het toestel de beschikking over geluidsverbeteraars als Dolby Mobile en SRS. Het toestel kan ook video-opnamen in HD (720p voor de ingewijden) maken en heeft een 8 megapixel camera. Redenen genoeg om eens te kijken of de Desire HD op het mediafront haar beloftes na kan komen.

Foto's maken

De camera van de Desire HD heeft qua camera ten opzichte van de oudere toestellen een stapje voor. Het toestel beschikt namelijk over een 8 megapixel-camera, ten opzichte van 5 megapixels in de camera's van de laatste generatie toestellen. Nu weten we inmiddels dat het bij camera's niet zo is dat meer megapixels ook betekent dat de kwaliteit van de foto's beter is. De fotoapplicatie heeft wel een paar leuke filters. Zo kun je naast het standaard zwart-wit, sepia en negatief ook een foto maken waarbij de achtergrond onscherp wordt gemaakt. De resultaten van een paar van deze effecten kun je onderaan deze pagina vinden. De fotokwaliteit is aardig in het volle licht, maar wordt slechter wanneer je binnen foto's neemt. Zo zijn de foto's vaak onscherp. Om het makkelijker te maken om binnen foto's te nemen, heeft HTC het toestel uitgerust met een dubbele-ledflitser. Deze flitser, die je ook kunt gebruiken als zaklamp, is érg fel, maar kan niet voorkomen dat de meeste foto's die je met minder dan optimaal licht neemt, korrelig en onscherp zijn.

Muziek en geluid

Wanneer je muziek op je SD-kaart zet, kun je deze eenvoudig afspelen via de muziekapplicatie. Om je muziek beter te laten klinken zijn er twee soorten van geluidverbetering: Dolby Mobile en SRS. Vooral van de eerste, door de grote naam van Dolby, verwachtte ik veel. Helaas geeft de speaker van de Desire HD geen prettig geluid, welke vorm van geluidsverbetering je ook gebruikt. Waarschijnlijk komt het door het feit dat het toestel zo plat mogelijk is gehouden, maar het geluid van de HD is erg slecht. Het kleine speakertje geeft erg weinig geluid en het geluid dat er uitkomt is erg schel. De slechte geluidskwaliteit en het zachte volume is ook erg vervelend wanneer je een telefoongesprek op de speakerstand zet. De geluidseffecten komen een stuk beter tot hun recht als je de Desire HD aansluit op een hoofdtelefoon. Dolby Mobile geeft een veel zwaarder basgeluid, terwijl SRS over de hele breedte een vetter geluid geeft. Wanneer je je hoofdtelefoon hebt aangesloten kun je ook gebruik maken van meerdere equalizerpresets. Zo kun je het geluid beter laten klinken per genre, zoals rock, pop of klassieke muziek. De geluidskwaliteit bij een normaal gesprek is wel goed. Problemen met de proximity sensor (nabijheidssensor) die voorkomt dat je met je oor 'schermtoetsen' indrukt terwijl je belt zijn met een tweetal snelle updates verholpen.

Video's afspelen

Het afspelen van video's gaat eenvoudig via de daarvoor gemaakte applicatie en video's zijn erg mooi op het grote scherm. Ideaal dus, voor als je nog eens een videootje wil kijken in bed. Naast video's die je op de SD-kaart van je toestel gezet hebt, kun je ook internetvideo's afspelen. Video's via de Flash-plug-in lopen niet altijd soepel, maar gelukkig kun je met de ingebouwde YouTube-applicatie wel prima de video's van deze populaire website bekijken. Ook bij het afspelen van een video kun je het geluid aanpassen. Je kunt ook hier weer kiezen uit de filters van Dolby Mobile en SRS. Het geluid is hier ook karig, behalve wanneer je gebruikt maakt van een hoofdtelefoon. De videokwaliteit daarentegen is echt prima. De video loopt precies zoals het hoort: vloeiend en zonder te stotteren.

Media delen

Het is mogelijk om foto's en filmpjes die je hebt gemaakt met de HTC Desire HD te delen via bijvoorbeeld bluetooth of via de mail. Een leuk extraatje is de mogelijkheid tot het delen van muziek, foto's en video's met apparaten die DLNA ondersteunen. Om dit uit te proberen hebben we wat foto's en video's geprobeerd weer te geven op een televisie met ondersteuning voor DLNA. De televisie dient zich dan op hetzelfde netwerk te bevinden als de telefoon. Bij foto's werkte dit prima, bij de video's kwamen er foutmeldingen. Het zou kunnen dat dit komt door het feit dat de televisie het formaat van de video's niet ondersteunde. Sowieso is het laten zien van foto's op deze manier leuk om bijvoorbeeld vakantiefoto's te laten zien aan de familie.

Foto's gemaakt met Desire HD

HD-video gemaakt met Desire HD

Op onderstaande video kun je zien hoe de kwaliteit van HD-video-opnamen is op de Desire HD.

http://www.youtube.com/watch?v=lIZ3IdJPOiw

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire HD.

Prestaties

Schermresolutie

De toevoeging die dit toestel gekregen heeft, 'HD', slaat niet zoals je zou verwachten op de schermresolutie van het toestel. De telefoon heeft namelijk eenzelfde (WVGA) resolutie als de originele Desire: 800x480. Dat betekent dat de pixels groter zijn op de Desire HD. Het aantal pixels per inch (ppi) wordt gebruikt als maatstaf van hoe scherp de beelden op een bepaald scherm zijn. Om even te vergelijken:
 • HTC Desire: 252 ppi
 • HTC Desire HD: 217 ppi
 • iPhone4: 326 ppi
Toen de eerste geruchten de ronde deden over de Desire HD, was de verwachting dat het toestel een hogere resolutie dan de huidige generatie Androidtoestellen zou gaan krijgen. Helaas bleek dat niet het geval te zijn. De vraag is natuurlijk of de lagere ppi opvalt. Het antwoord op die vraag is tweeledig. Ten eerste zie je, in vergelijking met bijvoorbeeld de originele Desire, dat het beeld inderdaad iets minder scherp oogt. Dit valt vooral op bij het spelen van games, of wanneer je heel goed naar de icoontjes op je homescherm kijkt. Aan de andere kant is het scherm wel erg goed geschikt voor het bekijken van video's en gaat browsen prima op het grote scherm.

SuperLCD vs AMOLED

De schermen van de nieuwe HTC-toestellen maken zoals we op de eerste pagina van deze review al gemeld hadden, gebruik van een SuperLCD-scherm. Bij een vergelijking tussen beide schermtype's door gadgetsite Engadget was eigenlijk niet heel veel verschil in beeldkwaliteit te ontdekken. HTC meldt zelf dat SLCD voor een 'gelijkwaardige beeldervaring' zorgt, maar wel betere prestaties op het gebied van batterijverbruik levert. Het valt echter wel op, dat de kleuren op de HTC Desire HD een stuk fletser zijn dan de Desire met AMOLED-scherm. De kleuren van het AMOLED-scherm zijn vaak net iets té verzadigd, terwijl dat de kleuren van de SuperLCD-scherm juist weer niet verzadigd genoeg lijken. Welke kleuren je mooier vindt is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het kan geen kwaad om eens in de telefoonwinkel te kijken naar een toestel met (Super)AMOLED-scherm, zoals de Samsung Galaxy S. Het touchscreen reageert erg goed. Het is bijvoorbeeld erg fijn typen op de HTC Desire HD. Aangezien het toestel geen trackball of pijltjestoetsen heeft zou het navigeren in een tekst nog wel eens lastig kunnen worden. Dat is natuurlijk niet zo handig wanneer je een spel- of typfout gemaakt hebt. Gelukkig heeft HTC hier iets op gevonden. Het bedrijf heeft het on-screentoetsenbord aangepast, zodat er pijltjestoetsen worden weergegeven. Je kunt dan makkelijk foutjes corrigeren of naar het juiste gedeelte in een tekst gaan. Op de video onderaan deze pagina zie je onder meer de resultaten van de multitouch-test. De Desire HD kan tot vier verschillende aanrakingen herkennen en heeft geen, zoals de vorige generatie toestellen dat wel had, problemen wanneer vingers elkaar kruisen tijdens het gebruik maken van multitouch.

Batterijgebruik

Eén van de voordelen van de nieuwe generatie processoren die in de de HTC Desire HD zit, is het batterijverbruik. Nu weten we van moderne touchscreensmartphones dat het batterijgebruik een groot probleem is. Zo zijn veel mensen al gewend om standaard de telefoon elke nacht aan de oplader te leggen. Laten we het zo zeggen: dat is bij de Desire HD hard nodig! Op het net zijn inmiddels de eerste batterijen (inclusief nieuw batterijklepje) al verschenen die meer capaciteit geven, maar groter zijn dan de originele batterij. Helaas kunnen we dus niet melden dat het batterijverbruik van de Desire HD optimaal is. Wel is duidelijk waar het hoge verbruik vandaan komt: het grote scherm. Vergeleken met andere Androidtoestellen met een kleiner scherm, trekt het scherm van de Desire HD de batterij erg snel leeg. Het is mogelijk om in Android te bekijken waar de meeste batterijkracht door gebruikt is en 'schermweergave' is bij ons verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het stroomverbruik. Door de zuinigere processor zou je wel games moeten kunnen spelen zonder bang te zijn voor veel extra stroomgebruik, ware het niet dat het scherm tijdens het spelen van een spel aan moet staan.

Benchmarkresultaten

De processor van de Desire HD is weer een stapje beter dan de processor in zijn voorganger. In televisiereclame's hoor je tegenwoordig bij smartphones regelmatig 'mét 1 ghz-processor' voorbijkomen. Laat nou net de ene 1 ghz-processor de andere niet zijn. Er is zelfs verschil tussen de zogenaamde Snapdragon-processoren. Zo is de Snapdragon-processor van de originele HTC Desire er één van de eerste generatie en heeft de HTC Desire HD de beschikking over een tweede-generatie Snapdragon-processor. Het verschil ligt tussen de verbindingen die op de processor gebruikt worden. Misschien heb je wel eens gehoord dat de verbindingen in deze processoren gemeten worden in nanometers. De verbindingen in de tweedegeneratie-processoren hebben 45nm-verbindingen in plaats van 65. Het grote voordeel van deze kleinere verbindingen is dat ze veel efficiënter zijn. Er gaat minder warmte verloren, waardoor de processor een stuk zuiniger is! Dat hebben we inderdaad wel nodig om te compenseren voor een scherm zo groot als dat van de Desire HD. De prestaties van de processor van de Desire HD liegen er niet om! In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks ten opzichte van de originele Desire, Nexus One en Samsung Galaxy S vinden. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). Alle toestellen in deze test draaien op Android 2.2. De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkHTC Desire HDHTC DesireGoogle Nexus OneSamsung Galaxy S
ProcessorMSM8255QSD8650QSD8650Cortex-A8
GPUAdreno 205Adreno 200Adreno 200PowerVR SGX540
Linpack (CPU)41.3332.8833.5614.05
CaffeineMark (CPU)5866532855335146
BenchmarkPi (CPU)1090115611241365
Neocore (GPU)57.928.131.054.9
Nenamark1 (GPU)33.214.916.048.5
Zoals je in de tabel hierboven kunt zien blinkt de Desire HD echt uit. Op de Nenamark1-score na, is de HD in alle gevallen het snelste. De processor is dus erg snel en ook qua grafische rekenkracht zit het wel goed bij de Desire HD.

Video van benchmarkresulaten

Op onderstaande video kun je uitgebreide benchmarkresultaten vinden. Ook deze video is gemaakt door Dennis.

http://www.youtube.com/watch?v=t8yORgPdGE4

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de Desire HD.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface en vernieuwde HTC Sense

HTC heeft duidelijk werk in de interface van de Desire HD gestoken. Niet alleen hebben de door HTC gemaakte applicaties een flinke update gekregen. De voornaamste vernieuwingen zijn de uitbreiding met HTCSense.com en de aanpasbaarheid van het uiterlijk van de Desire HD. HTCSense.com biedt echt meerwaarde voor mensen die hun telefoon nog al eens kwijt zijn, of de mensen die bang zijn dat hun toestel gestolen wordt. De mogelijkheid om het toestel op afstand te resetten is geweldig voor zakelijke gebruikers, maar ook voor iedereen die gehecht is aan zijn privacy. De ingebouwde applicaties zijn echt een meerwaarde voor gebruikers die graag alles tegelijk willen doen. De Friendstream-applicatie verzamelt updates van de sociale netwerken en het nieuwe autopaneel maakt het navigeren onderweg nóg handiger. Hoe dan ook, met de vernieuwde HTC Sense heeft HTC de lat voor de software-ervaring op Androidtoestellen weer een stukje hoger gelegd.

Mediacapaciteiten

De Desire HD heeft naast een betere camera dan haar voorgangers een veel groter scherm. Het grote scherm is echt ideaal voor het bekijken van films of het spelen van games. Helaas zijn er bij de HD ook wat zwakke punten op het gebied van mediacapaciteiten. Zo is de geluidskwaliteit en het volume van de ingebouwde speaker echt beneden maat. De fotocamera is, ondanks verbeteringen ten opzichte van haar voorgangers, nog steeds niet in staat om redelijke foto's te maken bij kunstlicht.

Prestaties

Het SuperLCD-scherm van de Desire HD heeft een minder hoge resolutie dan we, voordat het toestel op de markt kwam, gehoopt hadden. Ook zijn de kleuren wat minder sprekend dan bij AMOLED, of SuperAMOLED-schermen. Of je dat vervelend of juist prettig vindt, is een kwestie van smaak. Met het touchgedeelte van de het scherm is helemaal niets mis. Het toestel ondersteunt multitouch met vier vingers en heeft geen problemen met multitouch, wat voorgaande toestellen wel hadden. Het scherm reageert erg snel en de tiptoetsen onderaan het scherm functioneren uitstekend. Het batterijverbruik van de Desire HD ligt echter wel te hoog. Het is nog maar de vraag of het toestel het, bij redelijk intensief gebruik, een werkdag volhoudt.

Algemene conclusie

De HTC Desire HD is op dit moment waarschijnlijk het snelste Androidtoestel dat verkrijgbaar is. Het enorme scherm in combinatie met de snelle processor maakt het echt heel erg geschikt om op te game of om video's op te kijken. Het grote scherm zorgt echter ook voor nadelen. Zo is het toestel erg groot (maar niet veel groter dan noodzakelijk voor het grote scherm) en trekt het scherm erg snel je batterij leeg. Het is een kwestie van smaak of je het scherm te groot vindt of niet. Onze eerste indruk was dat het toestel veel te groot was, maar na een paar dagen ermee gewerkt te hebben, zijn we erg tevreden qua grootte. Het toestel past zelfs, doordat de telefoon vrij dun is, gewoon nog in je broekzak! De software-ervaring van de Desire HD is echt prima. HTC heeft er duidelijk werk van gemaakt om het toestel nog gebruiksvriendelijker te maken dan voorgaande HTC-toestellen. Erg leuk zijn de mogelijkheden om het uiterlijk van het systeem aan te passen aan jouw smaak. De integratie met de HTC Hub zorgt ervoor dat je voorzien bent van een goede bron van achtergronden en thema's. Het toestel is uitstekend vormgegeven en ondanks wat geklungel met het batterijklepje (dat hopelijk eenmalig is), is het unibody design erg mooi te noemen en voelt het unibody-geheel erg solide aan. De Desire HD is qua hardware voorloper in de Androidwereld, maar heeft geen onoverkomelijk gat geslagen. Het toestel valt ook meer binnen de huidige generatie, dan dat het toestel het begin van een nieuwe generatie Androidtoestellen in zou luiden. Zo zijn er naast de pluspunten van de Desire HD toch wel een aantal minpunten te noemen.

Sterke punten

 • Interface is naar smaak aan te passen
 • Goede kwaliteit ingebouwde applicaties, waaronder HTCSense.com
 • Uitermate geschikt voor het afspelen van video's
 • Betere camera dan voorgangers

Zwakke punten

 • Zeer slecht geluid en laag volume van de ingebouwde speaker
 • Scherm heeft geen hogere resolutie ondanks dat het groter is dan originele Desire
 • Kleuren op het scherm zijn wat flets
 • Camera maakt geen goede foto's bij minder dan optimaal licht
 • Batterijgebruik ligt erg hoog vanwege het grote scherm

Verkrijgbaarheid

{tab=Abonnement} [cfr#co#13730] {tab=Los toestel} [cfr#po#13730] {/tabs}
Review
Score: 5,00 / 5

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...