Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Samsung Galaxy S10 Lite

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 

Eerste indrukken

In een aantal opzichten is de HTC ChaCha een uniek toestel. Behalve de vorm van het toestel en het aanwezige full-qwerty keyboard is het formaat van het scherm ook redelijk uniek. De HTC ChaCha heeft een langwerpig 2.6 inch scherm met een resolutie van 480 x 320 pixels. Dit scherm is omgeven door een zwarte rand die meegenomen is onder het glazen scherm. In dit scherm is aan de rechterbovenzijde de front-camera weggewerkt. De speaker van de HTC ChaCha is boven het scherm te vinden. Deze is strak vormgegeven en met een rand van chroom in het design weggewerkt. Onder het scherm zijn de vier navigatieknoppen geplaatst. Deze zijn tevens weggewerkt in de zwarte rand die om het scherm heen zit. Van links naar rechts zijn dit de volgende vier knoppen:
 • Home
 • Menu
 • Terug
 • Zoeken
Onder deze vier navigatieknoppen zijn nog twee functieknoppen geplaatst. Het gaat hier om een groene knop om direct naar de telefoonfunctionaliteit te springen en een rode annuleerknop. Met de annuleerknop kun je direct de acties waarmee je bezig bent afbreken en terugkeren naar je homescreen. Aan de linkerzijde van het toestel zijn de volumeknoppen en mini-USB-poort geplaatst. Op de bovenzijde van de HTC ChaCha is de hoofdtelefoon-aansluiting en aan-/uitknop te vinden.

Androidtoestel in de vorm van een Blackberry

De HTC ChaCha laat zich direct vergelijken met de Blackberry-toestellen die we tegenwoordig kennen. Het langwerpig scherm, het full-qwerty keyboard en de lichte curve in de vormgeving van het toestel maakt de HTC ChaCha bijna een tweelingbroer van een aantal Blackberry-toestellen. Maar de HTC ChaCha kent natuurlijk een groot voordeel ten opzichte van een Blackberry toestel. De HTC ChaCha heeft de beschikking over het Android OS!

Specificaties

[table id=64 /]

De eerste keer aanzetten

Bij het starten van de HTC ChaCha word je zoals bijna bij iedere HTC-smartphone met Android na het bekende startscherm, deuntje van HTC en het invoeren van je pincode welkom geheten door de setup wizard van HTC. Na het selecteren van de juiste provider en taalinstellingen kom je in de backup wizard van HTC terecht. Hier heb je de mogelijkheid om o.a. contacten, agenda-items en smsjes via Bluetooth van je oude HTC-telefoon naar de HTC ChaCha over te zetten. Omdat ik zelf niet in het bezit ben van een andere HTC smartphone sla ik deze optie over. Als derde wordt gevraagd op welke manier je verbinding wilt maken met het internet. Je hebt hier de keuze uit de standaardopties: mobiel netwerk of Wi-Fi of alleen Wi-Fi. In het volgende scherm kun je hierna kiezen of je automatisch of handmatig je gegevens met je diverse accounts wilt synchroniseren en kun je ervoor kiezen om Google Locatie in te schakelen. Na het accepteren van de Privacyverklaring wordt er gevraagd om je Facebook-account in te stellen en kun je de Facebook-gegevens automatisch laten synchroniseren met de contacten in jouw Google account. In het daarop volgende laatste installatiescherm kun je dan ook nog de rest van je sociale media- en mail-accounts toevoegen. Je hebt hier de keuze om een Google-, Exchange-, Mail-, Flickr- en/of Twitter-account toe te voegen.

Sociale netwerken toevoegen

In het laatste installatiescherm kun je zoals hierboven ook al besproken de rest van je sociale media- en mail-accounts toevoegen. Al deze accounts worden geïntegreerd in de HTC Sense-interface. Denk hier aan de HTC Friendstream, je contacten en bijvoorbeeld Facebook Chat.

Foto's

Unboxing-video

http://www.youtube.com/watch?v=qLJsVFGWBmY

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTC ChaCha.

Interface en vernieuwde HTC Sense

De HTC ChaCha is zoals de meeste HTC-toestellen voorzien van de HTC Sense-interface. Op het toestel is HTC Sense versie 2.1 voor Messenger aanwezig. Deze Sense-interface is over Googles meegeleverde Android Gingerbread 2.3.3 gebouwd. Het uiterlijk van deze HTC Sense-interface kan met een paar drukken op de knop totaal veranderd worden. HTC Sense geeft je de mogelijkheid te kiezen uit een aantal 'Scènes'. De 'Scènes' zijn genaamd HTC, Sociaal, Werk, Spel en Reis. Indien je de beschikking hebt over een HTC Sense-account heb je de mogelijkheid nog meer 'Scènes' te downloaden. Als je het uiterlijk van je homescreen moe bent kunt je dus met een paar drukken op de knop het uiterlijk van de HTC ChaCha totaal omgooien. Natuurlijk heb je ook nog de mogelijkheid om je eigen gekozen achtergrond te gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit de meegeleverde HTC achtergronden, Live achtergronden of een foto uit je galerij. Er is een standaard maximaal aantal van zeven homescreens in te stellen. Met behulp van een zogenaamde pinch-beweging krijg je een overzicht van alle zeven homescreens. Op deze manier hoef je niet meer door al je verschillende homescreens heen en weer te bladeren en kun je direct naar je gewenste homescreen navigeren.

Aanwezige Sense- en andere applicaties

Android Market en andere Google-applicaties

Zoals gebruikelijk bij de meeste Androidtoestellen is ook de HTC ChaCha voorzien van de geïntegreerde Google-diensten als Gmail, Quick Search Box, Android Market en Google Maps. Voor het gebruik van andere applicaties is er, indien je gebruik maakt van een Google-account, toegang tot de Android Market. Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTC ChaCha.

Mediacapaciteiten

Foto's maken

De HTC ChaCha heeft de beschikking over twee camera's. Één back-camera op de achterzijde van het toestel. Met deze 5MP back-camera kunnen foto's gemaakt worden met een maximale resolutie van 2592 x 1728 pixels. Op de voorzijde van de HTC ChaCha is een tweede camera geplaast. Deze front-camera is strak weggewerkt in het design van het toestel en zit rechtsboven het scherm in de omlijstende zwarte rand. De front-camera die natuurlijk specifiek is bedoeld voor het gebruik in diverse videoconferencing-applicaties zoals Fring of Google Talk. Foto's kunnen gemaakt worden met de standaard HTC Sense camera-applicatie. Deze camera-applicatie beschikt over een aantal leuke filters en opties, zoals: - Grijstinten, sepia, dieptewerking, vignet, negatief, solariseren, aquarel en meer. - Geotagging, autofocus en gezichtsdetectie. Met behulp van deze mogelijkheden kun je toch leuke en originele foto's schieten met je HTC ChaCha.

Muziek en geluid

De HTC ChaCha heeft de beschikking over een tweetal boxen. Eén aan de voorzijde van het toestel en één aan de achterkant. De speaker aan de voorkant is geplaatst boven het scherm en wordt gebruikt voor het geluid tijdens het bellen. De speaker aan de achterzijde van het toestel wordt gebruikt voor het geluid van de media-applicaties. De kwaliteit van het geluid dat uit de HTC ChaCha komt tijdens bijvoorbeeld het afspelen van een video en/of muziektrack is vrij standaard. Het geluid klinkt af en toe wel redelijk schel. Bij het gebruik van de meegeleverde headset komt de bass wat meer naar voren en klinkt het geluid gewoon goed. De meeste gebruikers zullen waarschijnlijk ook gebruik maken van de meegeleverde headset indien ze muziek willen luisteren. De voorgeïnstalleerde mediaplayer op de HTC ChaCha biedt ondersteuning voor het afspelen van de volgende audioformaten: MP3, AAC, WMA, WAV, AMR, OGG en MIDI.

Video's afspelen

De voorgeïnstalleerde mediaplayer op de HTC ChaCha biedt ondersteuning voor het afspelen van de volgende videoformaten: MPEG4, WMV, 3GP en 3G2. De video-fragmenten die je hebt opgenomen met de camera van de HTC ChaCha worden in het .3fp-formaat op je toestel geplaatst. Het afspelen van video's op het toestel gaat via de standaard video-applicatie die is geïnstalleerd. Bij het opstarten van deze applicatie krijg je direct een overzicht van alle aanwezige video's op jouw Androidtoestel. Deze kunnen vanuit de applicatie direct gedeeld worden via o.a. Bluetooth, Flickr, Gmail, YouTube, Mail, Berichten en natuurlijk Facebook.

Media delen

De HTC ChaCha heeft helaas niet de mogelijk om de aanwezige media te delen via het DLNA protocol. Zoals eerder hierboven besproken kun je natuurlijk wel diverse andere applicaties gebruiken om media mee te delen.

Foto's gemaakt met HTC ChaCha

HD-video gemaakt met HTC ChaCha

http://www.youtube.com/watch?v=fZLPkeHmKHU

Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTC ChaCha.

Prestaties

Schermresolutie

De HTC ChaCha heeft de beschikking over een 2.6 inch scherm met een resolutie van 480 x 320 pixels. Dit is natuurlijk een redelijk apart schermformaat wat we niet veel zien bij Androidtoestellen. Applicaties draaien dan ook standaard in landscape modus. Dit heeft echter tot gevolg dat sommige applicaties dit schermformaat niet goed ondersteunen en standaard naar portret-mode springen. Hierdoor zul je de HTC ChaCha dus moeten draaien. Het capacitief touchscreen reageert goed en snel. De kleuren op het scherm zijn mooi en helder. De kijkhoeken van het scherm zijn goed te noemen.

Opslaggeheugen

Wij kregen geen SD-kaart geleverd bij het toestel. Dit is wel iets waar je rekening mee zult moeten houden. Het toestel heeft zonder SD-kaart een opslaggeheugen van 512 MB. Dit is natuurlijk al snel onvoldoende als je enkele applicaties en games hebt geïnstalleerd. Houd er dus rekening mee dat je bij de aanschaf van een HTC ChaCha ook meteen een SD-kaart koopt. Inclusief SD-kaart heeft de HTC ChaCha een maximale opslagcapaciteit van 32 GB.

Batterijgebruik

De HTC ChaCha heeft de beschikking over een 1250 mAh-batterij. In vergelijking tot bijvoorbeeld de Desire HD (1230 mAh) is dit maar een kleine verbetering. De HTC ChaCha heeft echter slechts de beschikking over een processor met een kloksnelheid van 800 MHz en zal dus minder stroom verbruiken. Tevens heeft de HTC ChaCha een scherm met een bescheiden formaat welke ook minder stroom zal verbruiken. Dit valt dan ook te merken aan de indrukwekkende batterijduur die de HTC ChaCha met zich meebrengt. Na 1,5 dag af en toe gebruik te hebben gemaakt van internet (3G en WiFi), foto's en filmpjes te hebben gemaakt en gebruik te hebben gemaakt van de GPS-module was het aanwezige accupercentage nog steeds niet de 50% gepasseerd. HTC spreekt zelf van een maximale stand-by tijd van 430 uur en een gebruikstijd van 7 uur. Over het algemeen zal dit in de praktijk iets lager uitvallen.

Benchmarkresultaten

De prestaties van de HTC ChaCha in vergelijking tot high-end toestellen vallen tegen. Het is duidelijk dat de HTC ChaCha niet gemaakt is om een plek te veroveren in het topsegment van Androidtoestellen. In onderstaande tabel kun je de resultaten van verschillende benchmarks vinden ten opzichte van de  Samsung Galaxy S II, HTC Sensation, LG Optimus 2X Speed  en Samsung Galaxy S. We testen de snelheid van de GPU (grafische chip) en CPU (processor). De dikgedrukte resultaten zijn de beste. Bij alle resultaten behalve die van BenchmarkPi geldt: hoe hoger hoe beter.
BenchmarkHTC ChaChaSamsung Galaxy S IIHTC SensationLG Optimus 2X SpeedSamsung Galaxy S
ProcessorMSM7227ARM Cortex-A9MSM8260Tegra 2Cortex-A8
GPUAdreno 200 Mali-400MP GPUAdreno 220GeForce Ultra Low Power GPPowerVR SGX540
Linpack (CPU)8.1547.1746.4437.3114.05
CaffeineMark (CPU)28158535627574245146
BenchmarkPi (CPU)21285947255311365
Neocore (GPU)42.359.858.175.754.9
Nenamark1 (GPU)29.059.842.755.548.5
Nenamark2 (GPU)7.244.526.6--
Quadrant (CPU+GPU)-332720112410850
Op de volgende pagina gaan we verder met de review van de HTC ChaCha.

Conclusie

In deze conclusie nemen we de voornaamste punten die we tegengekomen zijn in deze review nog eens kort door.

Interface en vernieuwde HTC Sense

Op de HTC ChaCha is HTC Sense versie 2.1 voor Messenger aanwezig. Deze Sense-interface is over Android Gingerbread 2.3.3 heen gebouwd en doet goed zijn werk. Door het kleinere schermformaat zul je echter wel wat nauwkeuriger moeten zijn bij het bedienen van de HTC ChaCha. Soms is dit kleinere schermformaat ook wat onhandig. Als je een groter schermformaat gewend bent zul je de eerste tijd moeite hebben met de overzichtelijkheid van sommige applicaties.

Mediacapaciteiten

De foto's en video's gemaakt met de HTC ChaCha zijn redelijk te noemen. De kwaliteit ervan zijn niet top, maar dit mag je eigenlijk ook niet verwachten van een Androidtoestel uit het midden-segment. Met de aanwezige 5MP back-camera kunnen foto's gemaakt worden met een maximale resolutie van 2592 x 1728 pixels. De kwaliteit van het geluid dat uit de HTC ChaCha komt tijdens bijvoorbeeld het afspelen van een video en/of muziektrack is vrij standaard. Het geluid klinkt af en toe wel redelijk schel. Bij het gebruik van de meegeleverde headset is het geproduceerde geluid al een heel stuk beter.

Prestaties

De batterijduur die de HTC ChaCha met zich meebrengt is indrukwekkend te noemen. Het toestel gaat makkelijk enkele dagen mee zonder opnieuw aan de oplader gehangen te hoeven worden. Uit de benchmarkresultaten valt echter op te maken dat de HTC ChaCha zich niet kan vergelijken met het top-segment van Androidtoestellen. De algemene gebruikservaring leert dat de HTC ChaCha zich vestigt in het midden-segment. Met in het achterhoofd de gedachte dat het toestel maar de beschikking heeft over een processor met een snelheid van 800 mhz zijn de prestaties toch wel goed te noemen.

Algemene conclusie

De HTC ChaCha is een mooi vormgegeven Androidtoestel. Het toestel van HTC heeft de beschikking over een full-qwerty toetsenbord wat voor veel consumenten toch een pré is. Ondanks dat de HTC ChaCha maar de beschikking heeft over een processor met een snelheid van 800 mhz zijn de prestaties van het toestel goed te noemen. De HTC ChaCha heeft qua uiterlijk veel weg van een BlackBerry-toestel. Een groot voordeel van de HTC ChaCha is natuurlijk dat het de beschikking heeft over Android 2.3.3. Al met al zal de HTC ChaCha toch veel jeugdige consumenten aanspreken. De vormgeving is strak en de meegeleverde Facebook-integratie zal het toestel alleen maar populairder maken.

Sterke punten

- Full-qwerty toetsenbord. - Toestel is snel en bediening gaat vloeiend (ondanks 800 mhz processor). - Batterijduur is goed. - Android 2.3.3 bij lancering. - Uitgebreidere Facebook-integratie.

Zwakke punten

- Geen DLNA-ondersteuning. - Toetsen op full-qwerty toetsenbord zijn eigenlijk te klein om foutloos te typen. - Schermformaat wordt niet ondersteund door alle applicaties (de meeste wel).
Review
Score: 5,00 / 5
De nieuwste artikelen over Facebook

Facebook-gebruikers krijgen melding als ze inloggen bij andere app

Opgelet: Nederlandse WhatsApp-fraudeurs stelen je geld met nieuwe truc

Facebook gebruikt je 2FA-nummer niet meer om vrienden aan te raden

Persoonlijke gegevens van 29.000 Facebook-medewerkers gestolen

Verzet de VS zich tegen samenvoeging Facebook, WhatsApp en Instagram?

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...