Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Nieuwe aanpak voor smartwatches

Review Emporio Armani Connected: combinatie van mode en Android Wear smaakt naar meer

· 28 oktober 2017

Emporio Armani is een modemerk dat we voornamelijk kennen van kleren, schoenen en traditionele horloges. Het bedrijf richt zich nu voor het eerst op volledige smartwatches die draaien op Android Wear 2.0. Het uiterlijk van het horloge stond hierbij voorop, met als specificaties op de tweede plek. Hoe bevalt dit, en is dit horloge aan te raden? Tijd voor de review!

Emporio Armani Connected

Dit jaar zien we de trend dat diverse modemerken zich richten op smartwatches. Denk aan Fossil, Swarovski, Michael Kors, Tommy Hilfiger, Movado: allemaal merken die dit jaar een Android Wear smartwatch hebben uitgebracht. Emporio Armani is onderdeel van Fossil. Daarom is de Emporio Armani Connected technisch identiek aan de Fossil Q Explorist, maar heeft alleen een iets ander uiterlijk. Volgens het bedrijf is dit jaar de technologie zo ver dat het uiterlijk van horloges niet meer lijdt onder de technologie. Het uiterlijk staat dus op plek nummer één, en dat kan wel eens een slimme beslissing zijn. Een horloge blijft bovenal een sieraad waar je de hele dag naar moet kijken. 

afbeelding van Emporio Armani Connected

De bestaande technologiebedrijven zetten uiterlijk veelal op een lager pitje, zoals Huawei met de Watch 2, LG met de Watch Style / Sport en recentelijk Samsung met de Gear Sport. Dit kan een afknapper zijn, afhankelijk van waar je naar op zoek bent. Daarom keek ik uit naar wat Fossil en Emporio dit jaar leveren, aangezien ik het uiterlijk van horloges belangrijk vind. Dat ik fan ben van smartwatches is ook geen geheim meer, kijk alleen maar naar hoeveel mijn eigen smartwatch van pas komt

Uiterlijk op 1, technologie op 2

Dat de technologie nu een stuk beter bij het uiterlijk past zie je meteen aan het scherm. Deze is een compleet rond 1.4 inch AMOLED-scherm zonder ‘flat tire’ onderaan het scherm. Toch is het horloge zelf geen joekel, al is hij wel aan de grote kant. De diameter van 46 mm is voor mijn smalle pols nog wel iets te groot, maar dit wordt nog verder verstrekt door de uitstekende ‘longen’ van het horloge.

En dat het een horloge op de eerste plaats is, blijkt uit de uitstekende bouwkwaliteit. Het horloge voelt solide aan, en het mooi afgewerkte metalen bandje draagt hieraan bij. De achterkant is van glas, en de randen van het horloge zijn ook mooi glad.

Emporio Armani Connected

Het geheel is 150 gram, en dat is niet licht: je voelt zeker dat je een horloge om hebt, maar dit vind ik persoonlijk wel prettig. Ik ben een horlogepersoon, en een beetje gewicht op mijn pols is geen enkel probleem. Dit ligt natuurlijk persoonlijk, maar ter vergelijking: mijn LG G Watch R met leren band weegt 60 gram. 

Daarnaast is er aan de zijkant een speaker waarmee je onder andere kan bellen met andere mensen. In het scherm zit een lichtsensor verwerkt waardoor de helderheid van het scherm automatisch kan worden aangepast. Dit is ontzettend prettig in de praktijk, want het continu veranderen van de helderheid is geen fijne bezigheid.

Emporio Armani Connected

Er zijn diverse kleuren waarin de Emporio Armani Connected kan worden besteld. Zo is mijn persoonlijk favoriete de zwarte uitvoering met een donker metalen bandje. Ook kan er worden gekozen voor een compleet zilveren exemplaar, waardoor je bijna niet meer ziet dat je een smartwatch draagt. Jammer genoeg kregen we voor de review de gouden / zilveren uitvoering opgestuurd. Niet mijn smaak, maar het gaat om het horloge zelf.

Scherm en bediening

Het scherm is zoals genoemd een 1.4 inch AMOLED-exemplaar, en beide zaken zijn erg fijn. De grootte van 1.4 inch is in mijn ogen de perfecte grootte voor een smartwatch door je genoeg te laten zien, zonder te groot te worden. Daarnaast zorgt het AMOLED ervoor dat de zwarte pixels uitgeschakeld kunnen worden, waardoor je altijd kan een watchface aan kan hebben zonder de batterij er te veel onder lijdt. Aangezien een horloge primair is om de tijd te zien, is AMOLED voor mij toch wel een vereiste. Natuurlijk kun je door het horloge naar je toe te kantelen het horloge wekken, wat ook prima en accuraat werkt.

foto van Always on Emporio Armani Connected

Toch viel het mij op dat de altijd-aan modus een stuk minder helder is dan mijn LG G Watch R. Ik heb uitgebreid gezocht naar een mogelijke oorzaak, maar kon niks vinden. Het ligt niet aan de ingestelde helderheid of aan de watchface: ook tijdens het weergeven van muziek (een systeem-applicatie) was mijn LG een stuk feller.

Emporio Armani Connected

Het enige wat ik kon bedenken is dat Emporio geen burn-in wil veroorzaken door de helderheid terug te schroeven. Het scherm is nog wel redelijk te lezen in always-on modus, maar het was wel even wennen. Verder is de aanwezige lichtsensor een zegen in de zon: ook dan is het scherm prima leesbaar zoals je op de foto’s hierboven kan zien.

Het scherm ligt hoog aan de oppervlakte, wat het swipen over het scherm prettig maakt. Er is geen opstaande rand aanwezig, zoals bij andere smartwatches soms wel het geval is. Dit draagt allemaal bij het aan het ‘horloge’ gevoel.

Dat Emporio de technologie niet compleet vergeet, blijkt onder andere uit de draaibare homeknop aan de zijkant van het horloge. Hiermee kan je door het menu en notificaties scrollen zonder dat je vinger het scherm blokkeert. Dit hebben we alleen nog maar eerder gezien bij de LG smartwatches in samenwerking met Google, en is dus een pluspunt van dit horloge. Houd er wel rekening mee dat het indrukken van deze homeknop erg sponzig aanvoelt. De knoppen aan de boven-en onderkant geven wel een stevige klik. Dit is niet perse een nadeel, maar vraagt enige gewenning.

Emporio Armani Connected

Ook zijn er twee extra knoppen waarmee je een app naar eigen keuze kan starten. Zo heb ik de bovenste knop ingesteld om naar m’n agenda te gaan, en de onderste naar Google Keep, zodat ik deze apps altijd onder handbereik heb. 

Een belangrijke manier om meldingen door te krijgen is via tril. Helaas is de trilmotor niet erg sterk in dit horloge, en ik vind hem zelf te zwak. Ik mis daardoor af en toe meldingen. De Asus ZenWatch 3 heeft hier ook last van, maar mijn LG G Watch R gaf wel een stevige ‘buzz’ zodra dit nodig was. Een gemis, en iets wat beter kan in de volgende generatie.

Android Wear 2.0 en watchfaces

De Emporio Armani Connected draait op Android Wear 2.0, en daar is niks bijzonders aan. Fabrikanten mogen niet te veel van Google aan het OS aanpassen, en dus komt de interface bekend voor. Het enige interessante zijn de watchfaces die Emporio heeft toegevoegd. Deze leggen de focus op analoge wijzerplaten. 

Ook zijn compilaties in elke meegeleverde watchface aanwezig: hiermee kan je een kleine weergave instellen van een app of activiteit naar eigen keuze. Zo kun je op de watchface bijvoorbeeld in het klein zien wanneer je volgende agenda-afspraak is, wat het weer is en hoeveel stappen je hebt gezet. Klik je op één van de rondjes, dan wordt de bijbehorende app geopend. Het is goed dat Emporio op de compilaties van Android Wear 2.0 inspeelt, aangezien watchfaces van derden soms nog niet geüpdatet zijn.

Emporio Armani connected watchface

Daarnaast kun je het uiterlijk van elke meegeleverde watchface (beperkt) aanpassen op het horloge zelf. Je kan kiezen uit een aantal vaste opties en kleuren om deze watchfaces naar eigen smaak aan te passen, en desgewenst op te slaan.

Prestaties en accuduur

De specificaties van de Emporio Armani Connected zijn vrij standaard voor een smartwatch in 2017: een Snapdragon Wear 2100, 512MB werkgeheugen, 4GB opslaggeheugen voor apps en muziek, en een 370 mAh accu. Er zijn geen zaken aanwezig als NFC, GPS, of een hartslagmeter, maar het is de vraag of je dit mist. NFC is voornamelijk handig voor Android Pay en dat hebben we nog niet in Nederland, en GPS en een hartslagmeter zijn bedoeld voor het sporten. Aangezien dit absoluut geen sporthorloge is zie ik dit zelf niet als een gemis. Sterker nog, ik ruil ze graag in voor een strak uiterlijk, een mooi 1.4 inch scherm en een draaibare knop aan de zijkant. Dus deze smartwatch op een tennisbaan is geen goede combinatie!

Emporio Armani tennisbaan

De accuduur is redelijk tot matig te noemen. Met mijn lichte tot middelmatige gebruik had ik na een dag van 0800 - 22.30 tussen de 30 en 40% over. Hier stond het scherm altijd aan, en wordt de helderheid ook automatisch geregeld. Allebei zaken die natuurlijk nodige accu kosten. Maar dat je de Emporio Armani Connected elke nacht aan de lader moet leggen is duidelijk.

En even snel wat accu bijladen is er ook niet bij: het duurt met de bijgeleverde draadloze oplader 50 minuten om 25% op te laden, en 2 uur en 15 minuten om tot 70% te komen. In totaal duurde het iets meer dan 3 uur om van 0 tot 100% te komen. Dat is heel, heel lang. Je wilt dus absoluut niet ‘s middags hier op wachten, en daarom is elke nacht opladen een must. Daarnaast is de magnetische aansluiting tussen de oplader en de achterkant van het horloge veel te zwak, waardoor hij er veel te snel naast valt. Dit had veel handiger gekund. 

Conclusie

Ben je opzoek naar een stijlvol, goed gebouwd horloge van een bekend modemerk? Dan heb je aan de Emporio Armani Connected een goede keuze. Hiervoor kies je duidelijk voor een analoog horloge die ‘smart’ is gemaakt. Dit leidt tot een duidelijk horloge-gevoel. Toch doet de Emporio Connected ook weinig mis op technologisch gebied. Het AMOLED-scherm met automatische lichtsensor is uitstekend, en de draaibare homeknop werkt erg prettig. 

Toch is de Emporio niet perfect. De trilmotor is zwak, en het opladen duurt heel erg lang en is omslachtig om te doen. Ook zal het horloge voor sommige mensen te groot uitvallen vanwege de grote longen. Ben je bereid door deze tekortkomingen te kijken, dan kan je de Emporio Armani Connected voor een vanafprijs van 370 euro kopen. Hiervoor krijg je een exemplaar met een leren band. Wil je een metalen band, dan ben je 420 euro kwijt. Je kan het horloge bij onder andere Coolblue bestellen.

+ Uiterlijk

+ Bouwkwaliteit

+ Draaibare homeknop

+ Instelbare bovenste- en onderste knop

+ Scherm

+ Lichtsensor

- Zwakke trilmotor

- Heel langzaam met opladen

- Draadloze oplader werkt omslachtig

- Valt groot uit door uitstekende longen

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (31)
Bezig met laden van reacties...